Întâlnire de ordinul cinci între toate generațiile BMW M5

BMW M5

Dacă te-ar întreba cineva care este cea mai frumoasă priveliște pe care ai văzut-o vreodată, ce ai spune? Să fie oare New York-ul privit de pe un zgârie-nori? Lacul Como la apus? Reciful de Corali din Australia? Un circuit în timpul unei competiții de Formula 1? Zâmbetul persoanei iubite? Cu siguranță toate se încadrează la categoria „momente care îți taie respirația”. Însă pentru noi, ăștia înnebuniți după mașini, mai sunt și alte cadre care ne impresionează. Cum ar fi toate generațiile BMW M5 puse la un loc.

Încă de la lansarea sa, în 1985, BMW M5 a devenit instant o legendă, iar design-ul și performanțele sale nu au încetat să impresioneze nici la cinci generații distanță. Rețeta sedanului perfect nu a fost deloc ușoară. A fost nevoie de ani de zile petrecuți pe circuit, de cunoștințe transmise din generație în generație, o grămadă de cercetări și studii, plus contribuția adusă de E12 M535i, predecesorul său. Pentru a surprinde evoluția impresionantă a lui BMW M5 de-alungul a trei decenii, fotograful Josh Hway a strâns la un loc toate cele cinci generații ale modelului.

BMW M5

Prima generație de M5 dezvoltată de divizia BMW M GmbH – BMW M5 E28 – a debutat la Salonul Auto de la Amsterdam, în 1985. Chiar dacă design-ul caroseriei era puțin depășit de alte modele care deja abordau linii și forme mai rotunjite și mai elegante, lansarea sedanului dotat cu un motor de 3.5 litri, cu 6 cilindri în linie și 4 supape pe cilindru, care livra 286 CP, a reușit să aprindă imaginația multora la vremea respectivă. Au fost produse aproximativ 2.240 de mașini, această generație de M5 fiind una dintre cele mai rare produse de divizia Motorsport, dar și printre cele mai de succes, fapt care i-a determinat pe cei de la BMW să producă modelul M5 pentru fiecare generație a Seriei 5 lansată de atunci.

BMW M5

Cea de-a doua generație, mult mai modernă decât cea precedentă, a beneficiat de un design sportiv mai fresh și mai bine primit de către entuziaști, dar și de o tehnolgie mai elaborată. În 1988, BMW M5 E34 a fost lansat inițial cu un motor de 3.6 litri, cu 6 cilindri în linie, dar cu o putere de 315 CP, ca mai apoi, în 1991, să apară o nouă versiune, cu un motor de 3.8 litri și 340 CP. Lansarea celor două versiuni a crescut, de asemenea, și numărul unităților produse, care a fost de aproximativ 12.250 de exemplare. În 1995 producția lui BMW M5 E34 a fost sistată, divizia M pregătind primul motor V8 din istoria lui M5.

BMW M5

A treia generație a lui M5 – E39 – a fost lansată trei ani mai târziu, în 1998 și marchează debutul asamblării automate pe liniile de producție ale Seriei 5 (primele două generații au fost asamblate manual, de divizia M). Surpriza a venit însă de la schimbarea motorului cu 6 cilindri în linie cu motorul V8, cu o capacitate de 5.0 litri, care produce 400 CP, fapt ce a creat și mai multă agitație în rândul fanilor și entuziaștilor. Agitație care s-a observat în cifra de producție, vizibil mai mare față de generația anterioară – 20.482 de exemplare au fost produse timp de 5 ani de zile, până în 2003.

BMW M5

În 2005, BMW a lansat cea de-a patra generație a modelului M5 (E60). Atât din punct de vedere tehnic, cât și al designului, BMW a adus, iar, ceva nou. Discreția a fost lăsată la o parte și s-a mizat pe mai multă dinamicitate și agresivitate, limbajul de design fiind unul destul de diferit față de cel al generației anterioare și inspirat din motorsport, la fel ca și propulsorul V10, de altfel. Cu o capacitate de 5.0 litri, motorul produce 507 CP. Fascinante performanțe! De-alungul a cinci ani, au fost produse 20.548 de exemplare BMW M5 E60, de data aceasta creșterea cifrei de producție nefiind atât de semnificativă ca în cazul generațiilor precedente.

BMW M5

Lansarea celei de-a cincea generații BMW M5 a avut loc în 2011. Bavarezii au reușit să surprindă, din nou, cu un design agresiv și cu performanțe demne de luat în considerare. S-a renunțat la celebrul motor V10 fără turbo pentru un V8 supraalimentat cu două turbine – mai puternic și mai prietenos cu mediul, ce dezvoltă 560 CP. Dar asta nu este tot. Pentru a marca 30 de ani de la începerea dezvoltării primului model M5, constructorul bavarez a lansat anul trecut ediția BMW M5 „30 Jahre”. Pe lânga faptul că este o ediție aniversară, M5 „30 Jahre” a devenit și cel mai puternic BMW de serie produs vreodată. Are același motor V8 biturbo, de 4.4 litri, prezent și pe modelul M5 normal, doar că inginerii diviziei M au mai lucrat puțin sub capotă, ajungând la un rezultat deosebit: 600 CP, cu 40 CP mai mult decat M5-ul normal, și 700 Nm cuplu maxim.

bmw-m5-generations-14-1024x683 (1)

BMW M5 a fost și va rămâne în istorie drept primul sedan premium cu performanțe de supercar din segment. O legendă, care îmbină funcționalitatea cu dinamica și cu performanțe demne de un automobil sport.

Sursă foto: Dynamic Photowerks

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account