VIDEO: Primul BMW M3 Touring debutează cu 510 CP și tracțiune integrală

BMW M3 Touring

BMW M3 Touring este lansat în anul când divizia BMW M GmbH aniversează 5 decenii de la înființare. Și este prima versiune break de serie din istoria modelului BMW M3.

Premiera mondială a lui BMW M3 Touring va fi găzduit în 23 iunie 2022 în cadrul select al Festivalului de Viteză din Goodwood, unde anual sunt expuse și se întrec unele dintre cele mai apreciate și exclusiviste automobile de înaltă performanță.

Lista de comenzi pentru BMW M3 Touring va fi deschisă în septembrie 2022. Iar producția break-ului sportiv va avea loc din noiembrie 2022, în fabrica BMW Group din Munchen, unde este construit și sedanul BMW M3.

BMW M3 Touring este oferit doar cu versiune de 510 CP a motorului cu 6 cilindri în linie

Propulsorul de 3 litri cu 6 cilindri în linie și tehnologie M TwinPower Turbo este preluat de la modelele BMW M3 Sedan, M4 Coupe și M4 Cabriolet. Însă în cazul lui BMW M3 Touring nu este disponibilă decât varianta cu 510 CP și 650 Nm a acestui propulsor. Alternativa cu 480 CP și cutie de viteze manuală este rezervată pentru M3 Sedan și M4 Coupe.

Astfel, BMW M3 Touring este propus doar cu transmisia automată M Steptronic, care are 8 trepte. Transmisia are și sistem Drivelogic. Acesta permite selectare mai multor regimuri de schimbare a treptelor, în funcție de stilul de condus dorit de șofer.

BMW precizează că propulsorul cu 6 cilindri beneficiază și de sisteme de răcire și alimentare cu ulei concepute special pentru a rezista la forțe laterale și longitudinale extreme. Deoarece, BMW M3 Touring este o mașină care poate juca atât rolul unui break familist, cât și al unei mașini pe care o poți dezlănțui în weekend pe circuit.
Totodată, sistemul de evacuare M cu supape controlate electronic, susține performanțele înalte și creează și o coloană sonoră exaltantă, care însoțește ropotul celor 510 cai putere.

BMW M3 Touring are performanțe de top, în ciuda kilogramelor indicate de cântar

BMW M3 Touring este o mașină cu dimensiuni destul de mari. Iar asta indică și cântarul. Break-ul măsoară 4.794 mm lungime și cântărește 1.865/1.940 kg (DIN/EU). Deci nu este nici pe departe un fulg. Dar asta nu face decât să impresioneze și mai mult când țâșnește de la 0 la 100 km/h în doar 3,6 secunde.

Are nevoie de 12,9 secunde să demareze de la 0 la 200 km/h. Repriza de la 80 la 120 km/h este făcută în 2,7 secunde în treapta a 4-a cutiei de viteze, sau în 3,5 secunde în treapta a 5-a.

Iar viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h, sau la 280 km/h, dacă se optează pentru pachetul M Driver.

Greutatea lui BMW M3 Touring se justifică atât datorită caroseriei de break și tracțiunii integrale, cât și prin faptul că nu are plafon de carbon, așa cum este disponibil pentru M3 Sedan și M4 Coupe. În schimb, și M3 Touring poate fi echipat cu scaune M Carbon de tip scoică. Acestea au structura din plastic ranforsat cu fibră de carbon și sunt cu 9,6 kilograme mai ușoare decât scaunele M Sport oferite standard.

Sistemul M xDrive oferă și mod de rulare doar cu tracțiune spate

Versatilitatea lui BMW M3 Touring nu este datorată doar spațiului suplimentat oferit de caroseria tip break. De altfel, Touring-ul are portbagaj de 500 litri și banchetă spate fracționabilă în raport 40:20:40.

Sistemul de tracțiune integrală M xDrive este cel care oferă o versatilitate deosebită comportamentului dinamic. Chiar și în modul de funcționare standard 4WD, cuplul este transmis cu prioritate către roțile punții din spate, pentru un comportament cât mai sportiv.

De asemenea, din meniul M Setup poate fi selectat și modul 4WD Sport, care transmiste o porție și mai mare din cuplu către roțile posterioare. Însă BMW M3 Touring se poate transforma și într-o adevărată mașină pentru făcut drift-uri. Deoarece sistemul M xDrive mai oferă și modul 2WD, când este decuplat sistemul de control dinamic al stabilității. (DSC- Dynamic Stability Control).

M xDrive are în cutia de transfer un ambreiaj multi disc controlat electronic. Și este completat de diferențialul activ M care gestionează distribuirea complet variabilă a cuplului între roțile punții din spate. Sistemul M xDrive și diferențialul activ M lucrează împreună cu sistemul M de control al tracțiunii și cu sistemul de control dinamic al stabilității. Iar când este selectat modul de rulare doar cu tracțiune spate, sistemul M de control al tracțiunii oferă 10 trepte de reglare a măsurii în care roțile sunt lăsate să derapeze.

Suspensiile și direcția adaptive, precum și sistemul de frânare susțin un comportament dinamic

BMW M3 Touring este echipat standard cu suspensii adaptive M care au amortizoare controlate electronic. Tot standard sunt și sistemul de direcție M Servotronic cu raport de demultiplicare variabil.

Sistemul de frânare este de performanță înaltă și în varianta standard. Iar șoferul poate alege între două tipuri de calibrare pentru răspunsul pedalei de frână. Opțional este disponibil și sistemul de frânare M cu discuri din ceramică și carbon.

Roțile standard au jante forjate din aliaj ușor, cu diametru de 19 inch la puntea față și 20 de inch la puntea din spate. Și, opțional, pot fi alese anvelope concepute special pentru circuit.

Postul de conducere integrează noua interfață digitală

Modelul BMW M3 Touring este echipat cu noul panou digital pentru postul de conducere. Acesta integrează două ecrane de mari dimensiuni într-un panou orizontal. Este vorba despre instrumentarul de bord digital cu diagonală de 12,3 inch, alăturat ecranului tactil de 14,9 inch.

Opțional poate fi ales și sistemul head-up display cu afișaj specific pentru modelele din gama BMW M GmbH. Dar BMW M3 Touring are și funcții pentru evaluarea condusului sportiv.

Desigur, din meniul afișat de panoul de bord digital pot fi alese multiple reglaje, cum sunt cele pentru suspensii, motor, frâne, sistemul de direcție, sistemul M xDrive și sistemul de control al tracțiunii. Dar, în plus, există funcția M Drift Analyser care afișează o evaluare a derapajelor controlate. De asemenea, M3 Touring are și funcție M Laptimer, pentru cronometrarea turelor gonite pe circuit.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account