VIDEO: Prototipul electric BMW Dune Taxi gonește ca o furtună în deșert

Prototipul electric Dune Taxi alimentează speranțele că BMW va lua startul în Raliul Dakar. Ar fi un rival pe măsura prototipului Audi RS Q e-tron, modelul electric a cărui carieră în Raliul Dakar a început anul trecut.

Din păcate BMW nu confirmă intenția participării în Raliul Dakar. Dar felul în care este proiectat Dune Taxi pare să respecte rigori la standarde competiționale. Cert este că pentru moment acest concept are rolul de a promova propulsiile electrice. Nu putem decât spera că prototipul electric indică și o intenție reală din partea BMW pentru participarea în raliu. Sau poate că Dune Taxi încearcă să testeze piața. Deoarece, un buggy electric ultraperformant ar fi clar pe placul clienților din Orientul Mijlociu. De asemenea, ne putem imagina și o competiție mono-marcă cu buggy-uri electrice organizată de BMW în Orientul Mijlociu.

Specificațiile lui Dune Taxi

Dune Taxi este un concept prezentat exclusiv într-un clip video care a fost publicat de BMW pe canalul său de You Tube pentru Orientul Mijlociu. Clipul video este un mini film de acțiune, în care prototipul electric se întrece cu două BMW X6 M Competition și sare peste dunele din Liwa, Abu Dhabi.

Iar la un anumit moment intră în cursă și SUV-ul BMW iX M60, care produce 619 cai putere electrici și 1.100 Nm. De altfel, Dune Taxi pare un iX transformat într-un vehicul pregătit special pentru Raliul Dakar.

Însă BMW nu menționează care este scopul prezentării prototipului Dune Taxi. Constructorul bavarez ne spune doar că are două motoare electrice a căror putere cumulată este de 400 kW (544 CP) și dezvoltă cuplu de 1.000 Nm. De asemenea, se precizează în clipul video că acest vehicul experimental are caroserie din polimeri ranforsați cu fibre naturale. Iar cursa amortizoarelor este de 400 mm, ceea ce îi oferă prototipului abilitatea de a zburda peste dunele de nisip.

Cascadorii pe dune și șosele

Mulțumită tracțiunii integrale asigurată de propulsia pur electrică, prototipul urcă lejer și impresionanta dună Tal Moreeb. Aceasta este descrisă drept un zid înalt de nisip, fiind celebră pentru panta sa abruptă de 130 de grade.
O altă surpriză este faptul că Dune Taxi face jaloane între trei X5-uri din prima generație, în timp ce acestea merg pe două roți, o practică deja tradițională în Abu Dhabi.

Nu în cele din urmă trebuie menționați cei patru invitați speciali din clipul video dedicat lui Dune Taxi. În primul rând, la comanda prototipului este pilotul Abdo Feghali, cu experiență în raliuri. Alături de el se află actrița Madelyn Cline, care a avut roluri în seriale precum Stranger Things și Outer Banks. Iar cele două X6 M sunt conduse de piloții Red Bull Driftbrothers, care colaborează deja cu BMW pentru participarea în campionatul european Drift Masters.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account