Test Land Rover Discovery Sport

Land Rover Discovery Sport a fost una dintre mașinile cele mai așteptate ale acestui an, mai ales că vine să concureze direct cu BMW X3, Audi Q5 și viitorul Mercedes-Benz GLC. „Duetul” Jaguar & Land Rover pare să fie pus pe treburi serioase, mai ales după prezentarea noului Jaguar XF, a noului Jaguar XE, dar și a viitorului SUV britanic, Jaguar F-Pace. De cealaltă parte, Land Rover ne prezintă noul Discovery Sport și înceracă să ne convingă că acesta e cel mai bun model din segment.
Land Rover Discovery Sport oferă șapte locuri
În segmentul SUV-urilor compacte și mai ales în cazul celor premium, nu prea ai nevoie de șapte locuri. Asta, desigur, dacă nu ai cinci copii, caz în care oricum ai avea nevoie de un SUV în toată regula. Totuși, noul Land Rover Discovery Sport oferă posibilitatea de a-ți oferi șapte locuri pentru momentele în care vrei să-ți înghesui toți prietenii în mașină sau pentru cele în care te duci să recuperzi oameni rămași pe munte. Important e să știi că dacă vei avea vreodată nevoie de un SUV compact premium cu șapte locuri, Land Rover Discovery Sport e cam singura alternativă în acest moment.
N-am încercat să stăm pe niciunul dintre cele două locuri din portbagaj, dar suntem 99% convinși că acolo au loc doar copiii sau animalele de companie sau adulții minioni. Pe de altă parte, nimeni de la Land Rover nu va încerca vreodată să convingă pe cineva că cele două locuri „extra” pot fi cu adevărat utilizate la drum lung. Ele sunt acolo doar pentru drumurile scurte sau pentru pasagerii de ocazie. Important este că cele două scaune se pliază perfect în podeaua portbagajului, așa că atunci când nu le folosești, nici măcar nu-ți vei da seama că le ai.
Land Rover Discovery Sport poate fi echipat cu transmisie cu nouă trepte
Modelul din testul nostru este echipat cu propulsorul diesel de 2,2 litri, în versiunea de 190 de cai-putere, iar motorul este cuplat unei transmisii automate cu nouă rapoarte. Așa cum ziceam, puterea maximă este de 190 CP la 3.600 rpm, iar momentul motor maxim este de 420 Nm la 1.750 rpm. În teorie lucrurile sună foarte bine, însă noul Land Rover Discovery Sport nu este o mașină ușoară, motiv pentru care nu este nici cea mai sprintenă. Land Rover Discovery Sport, în versiunea testată de noi, accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,9 secunde și are o viteză maximă de 188 km/h. Prin comparație, un BMW X3 xDrive20d accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,1 secunde și are o viteză maximă de 210 km/h. Pe de altă parte însă, pe un drum forestier, Land Rover Discovery Sport ar merge mult mai repede decât un X3.
La o primă vedere transmisia automată cu nouă rapoarte a noului Land Rover Discovery Sport pare extrem de utilă pentru a obține un consum cât mai redus la deplasarea în afara orașului, însă în practică lucrurile nu stau chiar atât de bine. Pur și simplu mașina pare întotdeauna subturată, iar atunci când vrei să faci o depășire din scurt, trebuie să aștepți până transmisia retrogradează cât trei trepte. Nu e nici pe departe un capăt de țară, mai ales că ai la dispoziție un moment motor de 420 Nm care să compenseze timpul „pierdut” de transmisie. De faptul, nici măcar nu e timp pierdut, pentru că retrogradările se întâmplă foarte repede, dar sunt multe. Pe de altă parte, Land Rover Discovery Sport oferă un sistem de direcție plăcut, puțin artificial – cum de altfel se întâmplă la mai toate SUV-urile compacte – dar destul de rapid și de precis. Totuși, setările suspensiei gândite pentru a trece cu ușurință și peste stânci, dar și pentru a oferi un grad de confort sportit, astfel că Discover Sport nu este cel mai dinamic model din clasă.
Land Rover Discovery Sport este mai versatil decât rivalii săi
Capitolul la care Land Rover Discovery Sport se detașează de rivalii săi este cel al deplasării în teren accidentat. Beneficiind de o gardă la sol de 213 milimetri, de un unghi de atac de 21° și un unghi de degajare de 31°, Land Rover Discovery Sport este mai bucuros în off-road decât rivalii săi. Echipat cu sistemul Terrain Response ce vine la pachet cu mai multe moduri de deplasare, în funcție de suprafața terenului pe care rulezi, Discovery Sport pare în elementul lui acolo unde multe dintre SUV-urile compacte se pierd. Nu am încercat niciun fel de off-road extrem, însă Discovery Sport îți oferă siguranța de care ai nevoie atunci când vrei să te aventurezi prin locuri mai puțin umblate. Ce-i drept, probabil că 90% dintre cazuri și BMW X3 poate face față condițiilor de teren pe care Discovery Sport le poate trece, însă rămân cele 10 procente unde un X3, un Q5 sau un GLK nu ar putea trece.
Un nou sistem multimedia pentru Land Rover Discovery Sport
Noul Discovery Sport se bucură de un nou sistem multimedia ce are un mod similar de funcționare cu cel al unei tablete. Practic, totul poate fi controlat prin intermediul unui ecran tactil de dimensiuni generoase care arată foarte bine. Pe de altă parte, nevoia de a acționa mereu un ecran cu touch screen poate să devină periculoasă atunci când afli la volan, motiv pentru care între instrumentele de bord și-a făcut loc un alt ecran, de 5 inch. Cu ajutorul acestui ecran și prin itermediul comenzilor de pe volan, șoferul are acces la cele mai utilizate funcții ale mașinii, tocmai pentru a nu mai fi nevoit să-și ia mâinile de pe volan și ochii de la drum. Meniul sistemului multimedia pare bine pus la punct, este destul de intuitiv, iar conexiunea dispozitivelor auxiliare este facilă.
Land Rover Discovery Sport nu e perfect, dar…
…are multe avantaje care, din punctul meu de vedere, îl poziționează în fața principalilor rivali. Da, BMW X3 este cel mai plăcut, mai dinamic și mai solid SUV compact pe asfalt, însă dacă ai nevoie de o mașină pe care să o folosești în teren accidentat în mod regulat, atunci Discovery Sport e cam cea mai bună alegere în segment.
