BMW M Hybrid V8 a fost prezentat cu designul de competiţie pentru sezonul IMSA 2023

BMW M Hybrid V8 a sosit în America de Nord şi a fost prezentat în premieră publicului în culorile de cursă în cadrul unui eveniment de lansare la Muzeul Petersen din Los Angeles (SUA).

Primul prototip dezvoltat de BMW M Motorsport în ultimii 25 de ani va avea o imagine de avangardă care va folosi culorile emblematice BMW M atunci când va concura în clasa GTP din IMSA WeatherTech SportsCar Championship în 2023. Cei patru piloţi de bază care vor urca în cockpitul celor două maşini BMW M Team RLL au fost anunţaţi tot la Muzeul Petersen. Aceştia sunt piloţii oficiali BMW M Connor De Phillippi (SUA), Philipp Eng (Austria), Augusto Farfus (Brazilia) şi Nick Yelloly (Marea Britanie). Când maşina îşi va face debutul în cursă la cea de-a 61-a ediţie a Rolex 24 At Daytona (SUA), în perioada 28-29 ianuarie, ei vor fi susţinuţi de Colton Herta (SUA), un nume mare în seria IndyCar.

Printre oaspeţii la evenimentul din Los Angeles s-au numărat Franciscus van Meel (directorul executiv BMW M), Andreas Roos (directorul BMW M Motorsport), John Doonan (preşedintele IMSA) şi proprietarii BMW M Team RLL, Bobby Rahal, David Letterman şi Patrick Lanigan.

Franciscus van Meel a declarat: „Suntem mândri că, paralel cu împlinirea a 50 de ani de la BMW M, ne întoarcem pe marea scenă a sporturilor cu motor cu BMW M Hybrid V8. Suntem încântaţi că această aventură începe în America de Nord, cea mai importantă piaţă internaţională pentru BMW M GmbH. La urma urmei, BMW M Hybrid V8 este mai mult decât o simplă maşină de curse, deschide calea pentru un viitor electric pentru BMW M, demonstrând cu tărie cât de dinamică şi emoţională poate fi M Power electrificată”.

Andreas Roos: „A fi din nou în clasa de elită a sporturilor cu motor şi a lupta pentru victorii la general în curse legendare precum Daytona, Sebring şi Road Atlanta în 2023 este atât o provocare majoră, cât şi o motivaţie uriaşă pentru toată lumea de la BMW M Motorsport. Am muncit foarte mult în ultimele luni pentru a pregăti BMW M Hybrid V8 pentru curse într-un timp scurt. Mulţumim tuturor partenerilor noştri de la Dallara, BMW M Team RLL, echipei noastre de dezvoltare RMG şi BMW Group Designworks pentru sprijinul fantastic la asamblarea, dezvoltarea şi testarea maşinii. BMW M Hybrid V8 este o maşină de curse frumoasă. Acum este treaba noastră să o facem rapid. Zi de zi lucrăm pentru a atinge acest obiectiv şi suntem încrezători că vom fi pregătiţi în ianuarie, când vom intra în competiţie pentru prima dată la Daytona”.

Directorul BMW M Team RLL, Bobby Rahal, a declarat: „Nu există nicio îndoială că înţelegem şi apreciem nivelul de angajament şi dăruire pe care RLL îl va avea pentru a obţine succes în această nouă aventură. BMW M Motorsport ne oferă o maşină grozavă, un motor deosebit şi un portofoliu de piloţi de top, de care suntem foarte mulţumiţi. Înţelegem amploarea provocării care ne aşteaptă şi suntem nerăbdători să o abordăm direct. Aşa cum a fost cazul înainte, nivelul de cooperare şi lucru în echipă a fost extraordinar. A fi la bază înseamnă că personalul nostru are o perspectivă bună asupra maşinii de la început. Am învăţat cu mult timp în urmă că este bine să îţi temperezi aşteptările. Da, ai speranţe şi ştii că în cele din urmă vei avea succes, dar, ca în cazul oricărui program cu o maşină nouă, există circumstanţe neprevăzute care pot lucra în favoarea ta sau împotriva ta. Pentru RLL, este o chestiune de a fi pregătit pentru oricare dintre situaţii”.

BMW M Hybrid V8 şi-a început programul amplu de teste în SUA la începutul acestei săptămâni, cu un test la Sebring International Raceway. Maşina de teste va fi expusă publicului la finala sezonului IMSA de la Petit Le Mans.

Două subiecte au fost în centrul atenţiei la prezentarea de la Muzeul Petersen: premiera mondială a designului şi a modelului de curse al BMW M Hybrid V8 şi prezentarea celor patru piloţi de bază şi a unuia dintre piloţii suplimentari pentru cursele de anduranţă.

Designul prototipului şi designul de curse ale BMW M Hybrid V8

La fel ca modelul de camuflaj purtat de BMW M Hybrid V8 în timpul testelor, designul pentru sezonul competiţional 2023 vine tot de la BMW Group Designworks, sub conducerea programului lui Michael Scully, director global Automotive & Advanced Design. Designul oficial reprezintă o abatere semnificativă de la camuflajul „Icons of IMSA” bazat pe patrimoniu, cu o stemă orientată spre viitor, compusă din blocuri geometrice moderne, îndrăzneţe, ale culorilor simbolice M şi sigla M. „Aceste elemente au fost deconstruite pentru a forma ceea ce la început ar putea părea a fi un model triunghiular abstract pe BMW M Hybrid V8, dar când sunt privite din lateral, logo-ul M se apare pe locul potrivit. – M reconstruit, dacă vrei”, a explicat Scully.

De asemenea, designul prezintă referinţe „Mbedded” la sigla BMW şi utilizează atât elemente albastre, cât şi violet pentru a pronunţa culorile naturale ale electricităţii. În plus, modelul oficial poartă extensia neagră mat, caracteristică acum pentru BMW M Motorsport, în faţa cockpitului, sub parbrizul şoferului; astfel se extinde caracterul distinctiv al designului interior specific BMW, cu orientare către conducător, la exteriorul maşinii pentru o concentrare sporită a pilotului. Pe maşinile pregătite pentru curse, acest element mat nereflectorizant va fi singura folie neagră de pe maşină, deoarece toate celelalte zone negre afişate la lansare vor rămâne în finisajul lor nativ din fibră de carbon. „Această măsură ne permite să reducem masa cu 25 până la 30% în comparaţie cu modelul convenţional pentru maşinile de curse. Mai puţin înseamnă mai mult”, spuse Scully.

Debutul modelului oficial al BMW M Hybrid V8 oferă, de asemenea, prima şansă de a vedea suprafeţele maşinii sub o formă necamuflata şi de a identifica aspecte ale designului, care anterior ar fi putut fi ascunse. Dispunerea grilei iluminate cu laser coincide cu arhitectura deschisă, de trecere, a unui prototip modern de maşină de curse, iar aerul care trece pe sub şi prin ea este fundamental pentru performanţa aerodinamică a maşinii; atât în ceea ce priveşte răcirea, dar şi pentru eficienţa forţei aerodinamice. Partea din faţă a maşinii invocă capota faţetată, logo-ul BMW imbricat şi configuraţia „Y” inversată din grila BMW M Vision Next şi este un exemplu excelent al maşinilor de show BMW care anunţă nu numai automobilele de serie, ci şi maşinile de curse. Aceste elemente, flancate de faruri duble pe fiecare parte, fac din partea frontală a maşinii un BMW inconfundabil.

Iluminarea grilei foloseşte o nouă tehnologie interesantă: compania elveţiană inovatoare L.E.S.S. SA a dezvoltat o nouă abordare ca alternativă la iluminatul cu LED-uri în care lumina este generată de o fibră optică nanoactivă declanşată de un laser. Acest lucru oferă lumină extrem de strălucitoare şi uniformă într-un factor de formă foarte mic, astfel încât oferă o economie considerabilă de masă şi energie atunci când este încorporat într-o maşină. Această tehnologie a fost prezentată şi ca o viziune de viitor în premieră la BMW M Vision Next în 2019.

Trecând pe partea laterală a maşinii, alte simboluri BMW devin evidente; nasul de rechin înclinat în faţă, aripa de ghidare în formă de bumerang chiar în spatele pasajelor roţilor faţă care aminteşte de designul Air Breather al BMW M4, oglinzile M şi o interpretare modernă a curbei Hofmeister. Pontoanele poartă o linie caracteristică diagonală definită care punctează suprafaţa radiată de deasupra ei şi, în acelaşi timp, ajută şi la definirea ieşirii necesare pentru fluxul de aer al difuzorului frontal. „Un exemplu perfect al interdependenţei dintre ADN-ul designului BMW şi eficienţa dedicată, care face ca proiectele de curse ca acesta să fie atât de captivante”, spuse Scully.

 

Piloţi

Cei patru piloţi de bază pentru sezonul IMSA 2023 sunt Connor De Phillippi, Philipp Eng, Augusto Farfus şi Nick Yelloly. Ei vor pilota cele două BMW M Hybrid V8, cu numerele de start 24 şi 25, la toate cursele sezonului. De Phillippi şi Yelloly vor forma o pereche, iar Eng şi Farfus fac echipă în celălalt prototip. Ei vor primi sprijin la cele patru curse de anduranţă IMSA de la Daytona, Sebring, Watkins Glen şi Road Atlanta (toate SUA). Un personaj care va fi implicat în cursa de 24 de ore de la Daytona este Colton Herta, pilot în IndyCar. Este unul dintre vedetele scenei de curse americane şi a obţinut victoria la Daytona împreună cu BMW M Team RLL în 2019 – cu BMW M8 GTE în clasa GTLM. Ceilalţi piloţii de anduranţă vor fi anunţaţi la o dată ulterioară.

De Phillippi: „De când a fost anunţat proiectul GTP, a fost un vis al meu să fac parte din program. Ştiu că suntem cu toţii dornici să oferim rezultate pentru BMW la cel mai înalt nivel al competiţiei IMSA.”

Eng: „Este o onoare pentru mine că mi se oferă această oportunitate unică. Aştept cu nerăbdare provocarea şi sunt recunoscător celor de la BMW M Motorsport pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Nu voi uita niciodată primele mele tururi cu BMW M Hybrid V8. Este o maşină de curse pursânge, cu o cantitate uriaşă de performanţă şi putere. Îmi aminteşte de maşinile Class 1 din DTM. Va fi foarte distractiv să-l pilotez pe circuitele IMSA.”

Yelloly: „După primele mele ieşiri la Daytona şi Sebring, este fantastic să concurez acum un sezon întreg în America de Nord – şi în această maşină minunată. Pentru mine, este o revenire la origini, cu maşini de curse cu forţă aerodinamică ridicată. Abia aştept.”

Farfus: „Să reprezint din nou BMW M Motorsport la cel mai înalt nivel şi să fiu implicat în începutul acestei noi ere a sportului cu motor este o oportunitate unică şi o mare onoare pentru mine. Acest proiect interesant este unul dintre cele mai importante momente ale carierei mele. Opoziţia este foarte puternică şi vom învăţa multe în primul an. Cu toate acestea, cred că avem totul pus la punct pentru a obţine rezultate bune de la început. Cu siguranţă muncim din greu pentru a face acest lucru posibil.”

 

Date ale şasiului BMW M Hybrid V8

Lungime5.100 mm
Lăţime2.000 mm
Ampatament3.150 mm
Masă minimă1.030 kg

 

Date tehnice despre motorul P66/3 al BMW M Hybrid V8

TipMotor twin-turbo, pe benzină, în patru timpi, în formă V
Capacitate3.999 cmc
Numărul de cilindri8
Design al cilindrilorBlocul cilindrilor şi chiulasa din aluminiu turnat, căptuşeala cilindrului ca strat de fier în procedura LDS
Unghi V90°
Alezaj93 mm
Cursă73,6 mm
Distanţa între cilindri102 mm
Supape pe cilindru4
Turaţia motoruluimaximum 8.200 rpm
Putere (reglementată)aproximativ 640 CP
Cupluaproximativ 650 Nm
InjecţieInjecţie directa de înaltă presiune la 350 bar
Sistem de lubrifiereSistem de carter uscat cu pompă de evacuare a uleiului cu şase celule şi rezervor de ulei
BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account