Prima victorie a sezonului pentru BMW i Andretti Motorsport: Maximilian Günther câştigă una dintre manşele de la New York

Blestemul a fost spart: în New York City (SUA), Maximilian Günther (Germania) a obţinut prima victorie a sezonului în a 10-a manşă a Campionatului Mondial FIA Formula E ABB din acest an. Plecat al patrulea de pe grilă, el şi-a gestionat foarte bine energia şi a reuşit să urce de pe poziţia a treia pe prima în ultimele tururi. Evoluţia bună a pilotului germană a continua şi duminică, atunci când a reuşit o cursă de recuperare senzaţională, de pe poziţia a 23-a la start până pe locul al 10-lea la final. Atât Maximilian, cât şi Jack Dennis au fost victimele ploii uşoare căzute în timpul grupei a doua de calificare, ceea ce i-a împiedicat să stabilească timpi competitivi.

Cursa 1: Sub privirea atentă a proprietarului echipei, Michael Andretti (SUA), care a asistat la un eveniment de Formula E pentru prima dată în acest sezon, Günther a realizat o cursă foarte inteligentă şi strategică. El a activat modurile de atac exact la momentul potrivit şi a avut mai multă energie la dispoziţie în faza finală decât cei mai apropiaţi rivali. Când Jean-Éric Vergne (Franţa, DS Techeetah) l-a atacat pe liderul Nick Cassidy (Noua Zeelandă, Envision Virgin Racing) în faţa lui Günther, ceea ce a făcut ca amândoi să se îndepărteze de trasa ideală, pilotul Andretti a profitat de ocazia de a trece pe interior de ambele maşini şi de a prelua conducerea. Apoi a făcut o treabă excelentă de a duce maşina la sosire pentru a obţine o victorie impresionantă.

Aceasta a fost a treia victorie a carierei de Formula E a lui Günther şi primul său podium din acest sezon. După triumful lui Jake Dennis (Marea Britanie) la Valencia (Spania), acesta a fost succesul numărul doi din sezonul 7 pentru BMW i Andretti Motorsport.

Dennis a început cursa de pe locul al 15-lea şi a intrat în puncte cu o evoluţie impresionantă. Din păcate, a suferit o pană în timpul unei manevre curajoase de depăşire şi a trebuit să intre la standuri. Acest lucru l-a retrogradat în pluton, înainte ca în cele din urmă să fie nevoit să se retragă complet.

Declaraţii după cursa 10 de la New York:

Roger Griffiths (director de echipă BMW i Andretti Motorsport): „Nu putea cere mai mult astăzi – un rezultat excelent pentru echipă. Sunt foarte fericit pentru victoria de aici, la New York, la cursa de acasă pentru BMW i Andretti Motorsport. Faptul că proprietarului echipei, Michael Andretti, a primit trofeul pe podium şi că am ascultat imnul SUA a fost minunat. Maximilian a realizat o cursă foarte bună de pe locul al patrulea al grilei după încă o apariţie Super Pole. Apoi a reuşit o trecere excelentă pe lângă Jean-Éric Vergne şi Nick Cassidy. Sunt foarte mulţumit de el. A fost în formă astăzi încă din prima sesiune de antrenament. Jake a avut ghinion, mai întâi cu steagul roşu care i-a stricat calificările. Apoi a făcut o cursă inteligentă cu depăşiri excelente şi o bună utilizare a modului de atac, astfel că a intrat în puncte, dar cursa i-a fost compromisă de o anvelopă tăiată după contact.”

Jake Dennis (#27 BMW iFE.21, grilă: locul 15, cursă: abandon): „O zi destul de dezamăgitoare, ca să fiu sincer. În calificări am avut neşansă cu steagul roşu, dar am simţit că putem merge mai departe în cursă. Totul mergea bine, am reuşit să urcăm pe locul al nouălea şi poate aveam şansa de a mai urca un loc sau două. Dar, din păcate, o maşină din spate m-a lovit şi am suferit o pană. Din fericire, avem unul dintre cele mai rapide monoposturi din pluton. Ca echipă, putem fi mulţumiţi de victoria de astăzi. Felicitări lui Maximilian!”

Maximilian Günther (#28 BMW iFE.21, grilă: locul 4, cursă: locul 1): „Victoria de aici, la New York, în cursa de casă a echipei este foarte specială, dar este şi o victorie specială din cauza sezonului pe care l-am avut până acum. De multe ori, lucrurile nu au mers în favoarea noastră şi nu am putut marca multe puncte aşa cum am dorit, dar am continuat mereu şi ne-am concentrat asupra noastră. Ştim de ce suntem capabili. Astăzi am făcut o treabă bună prin modul în care am administrat cursa. În cele din urmă mi-a rămas cea mai multă energie dintre cei aflaţi în plutonul fruntaş. Acesta este un avantaj, dar depăşirea este foarte dificilă aici. Jean-Éric a făcut manevra în acul de păr, ambii au ieşit larg şi pentru mine a fost ocazia perfectă de a-i depăşi pe amândoi. După aceea, am fost într-o situaţie confortabilă cu cantitatea de energie care mi-a rămas.”

Cursa 2: Pornindu-şi recuperarea din spatele plutonului, Günther a economisit iniţial energie pentru a o folosi mai târziu în cursă. Acest lucru a funcţionat bine pentru el şi a urcat în Top 10 în ultimul tur, deoarece unii piloţi au fost neputincioşi în a-l oprit să-i depăşească, datorită faptului că avea mai multă energie la dispoziţie. Ghinionist în calificări, unde a început să plouă chiar în timpul grupei sale, Dennis a început cursa de pe locul al 19-lea şi foarte repede a ajuns al 13-lea. Cu toate acestea, a pierdut din nou teren pentru că a ratat zona de activare a modului de atac, ceea ce l-a costat mult timp. În cele din urmă a trebuit să se mulţumească cu poziţia a 16-a. Acum, în clasamentul general al campionatului, Günther şi Dennis sunt la egalitate, fiecare cu câte 54 de puncte, pe locul al 14-lea şi al 15-lea. BMW i Andretti Motorsport se află pe locul al şaselea în competiţia echipelor, cu 108 puncte.

Următoarele două curse, a 12-a şi a 13-a, au loc la Londra (Marea Britanie), la 24 şi 25 iulie.

Declaraţii după cursa 11 de la New York:

Roger Griffiths (director de echipă BMW i Andretti Motorsport): „După succesul de ieri (n.a. sâmbătă), aceasta a fost o zi dezamăgitoare pentru noi. Totul a rezultat din ghinionul pe care l-am avut-o în calificări cu ploaia. Oricum, am încercat să profităm la maximum de situaţie. Cu Jake am avut o strategie puţin mai agresivă decât am avut cu maşina lui Maximilian. Acest lucru a dat roade când a avut un start bun şi a trecut de câţiva piloţi din faţa lui. Din păcate, după ce a ratat buclele zonei de atac, am fost în altă situaţie. Cu Maximilian a fost mai mult un joc de răbdare. Ne-am croit încet drum prin pluton, economisind multă energie. Apoi am profitat de şanse unde am putut şi am ajuns să terminăm în Top 10. O recuperare importantă pentru Maximilian – şi cine ştie? Acest punct poate face o mare diferenţă la sfârşitul sezonului.”

Jake Dennis (#27 BMW iFE.21, grilă: locul 19, cursă: locul 16): „O cursă dificilă după o sesiune de calificări nefericită, cu ploaia care a căzut chiar în momentul în care am ieşit pe pistă. În cursă am arătat bine şi am recuperat câteva locuri la start. Dar apoi am ratat zona de atac, care practic a compromis întreaga noastră cursă. Nu mai puteam face nimic. După aceea, cursa a fost mai mult sau mai puţin terminată. Acum mă concentrez pe manşele de acasă din Londra.”

Maximilian Günther (#28 BMW iFE.21, grilă: locul 23, cursă: locul 10): „A fost amuzant să ajung în puncte din spatele plutonului. Având în vedere circumstanţele, cred că am avut o cursă ideală, cu o strategie foarte bună. Am economisit multă energie la început şi apoi, treptat, ne-am făcut loc spre poziţiile superioare. Evident, este foarte plăcut că am reuşit un punct. Mulţumesc echipei pentru un weekend grozav.”

Votul FANBOOST
FANBOOST oferă fanilor Formulei E şansa de a-şi vota pilotul favorit şi de a-i acorda un nivel suplimentar de putere în timpul cursei. Cei cinci piloţi cu cele mai multe voturi FANBOOST primesc un supliment de energie de 100 kJ, pe care îl pot utiliza într-o fereastră de timp scurtă în cea de-a doua jumătate a cursei. Fanii îşi pot vota pilotul favorit începând cu patru zile înaintea cursei, iar votul se încheie cu 15 minute înainte de startul manşei. Fiecare fan poate vota o singură dată pe zi. Există două modalităţi de vot: online la fanboost.fiaformulae.com sau prin aplicaţia oficială Formula E.

Flota BMW Group
BMW Group este „Official Vehicle Partner” al Campionatului Mondial FIA Formula E ABB încă de la începutul competiţiei şi va continua să furnizeze o flotă de Safety Cars şi pentru Sezonul 7 al întrecerii de monoposturi electrice. Alături de BMW i8 Roadster Safety Car, care a fost modificat special pentru utilizare pe circuit, MINI Electric Pacesetter inspired by JCW apare ca nou Safety Car cu începere de la etapa de la Roma. Dezvoltarea maşinii bazate pe MINI Cooper SE reprezintă o colaborare unică între MINI Design, BMW Motorsport, FIA şi Formula E. Flota include BMW i3s în rol de „Maşină a Directorului de Cursă” (Race Director Car) şi BMW iX3 în rol de „Maşină Medicală” (Medical Car).

Clasamente după etapa 11/15

Piloţi: 1. Sam Bird 81p; 2. António Félix Da Costa 76p; 3. Robin Frijns 76p; 4. Edoardo Mortara 72p; 5. Nick Cassidy 70p; 6. Jean-Éric Vergne 68p; 7. René Rast 61p; 8. Mitch Evans 60p; 9. Pascal Wehrlein 60p; 10. Nyck De Vries 59p; 11. Oliver Rowland 59p; 12. Lucas Di Grassi 54p; 13. Stoffel Vandoorne 54p; 14. Maximilian Guenther 54p15. Jack Dennis 54p; 16. Alexander Sims 44p; 17. Alex Lynn 34p; 18. André Lotterer 32p; 19. Nico Mueller 30p; 20. Sébastien Buemi 20p; 21. Norman Nato 17p; 22. Oliver Turvey 13p; 23. Sérgio Sette Câmara 12p; 24. Tom Blomqvist 5p; 25. Joel Eriksson 0p.

Echipe: 1. Envision Virgin Racing 146p; 2. DS TECHEETAH 144p; 3. Jaguar Racing 141p; 4. Audi Sport ABT Schaeffler 115p; 5. Mercedes-EQ Formula E Team 113p; 6. BMW i Andretti Motorsport 108p; 7. TAG Heuer Porsche Formula E Team 92p; 8. ROKiT Venturi Racing 89p; 9. Nissan e.Dams 79p; 10. Mahindra Racing 78p; 11. Dragon / Penske Autosport 42p; 12. NIO 333 FE Team 18p.

Ce urmează
Următoarea etapă din Sezonul 7 al Campionatului Mondial FIA Formula E ABB are loc la 24-25 iulie, la Londra (Marea Britanie).

Unde se vede Formula E
Sezonul 2021 al Campionatului Mondial FIA Formula E ABB este transmis în România pe canalul pan-european Eurosport şi prin intermediul platformei Eurosport Player.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account