Test Drive BMW X1 – Sacrul și profanul

Dacă vi s-a părut că a bătut vântul pe blogul nostru zilele astea, aveți dreptate. Dar avem o scuză. Am dat o fugă în interes de serviciu până în Austria/Germania, pentru a testa noul BMW X1 și noul BMW 340i. Azi vă prezentăm primele impresii despre cel mai mic X din gama BMW.

Ne urcăm în avion, ne lăsăm întrebați dacă vrem ceai sau cafea, aterizăm la Munchen, ne urcăm într-un BMW negru și ne lăsăm conduși până la un dealer BMW. Acolo mâncăm un fursec, după care urcăm într-un 340i albastru și plecăm cu el în Austria, la un hotel de cinci stele care avea în meniu doar cârnatul sfântului Johan și niște frunze. Pe bune, nemții și austriecii nu știu ce-i aia mâncare. Le trebuiesc niște moldovence să-i mai scoată din sărite, din pantaloni, din amorțeală și să-i învețe să gătească. Despre moldovence și despre noul BMW 340i vă povestim mai încolo, azi avem niște povești cu noul BMW X1.

BMW X1 xDrive25i 026

Mașina asta se împarte cumva între sacru și profan. Un SUV mititel, urban, tineresc, este aproape necesar pentru orice producător auto dacă vrea să supraviețuiască consumatorului pretențios și calic de azi, dar este o adevărată blasfemie pentru cei care nu credeau că vor trăi vreodată să vadă un BMW cu tracțiune față. Prima generație s-a vândut în peste 730.000 de exemplare, o cifră care contează.

BMW X1 xDrive25i 029

Din descrierea oamenilor de la BMW care ne așteptau acolo cu șapcă și ochelari de soare, noul X1 este destul de important pentru gama prezentă BMW.  Atât de important încât noii cumpărători îl preferă în locul unui Seria 3 Touring. Dar de ce? Totul pleacă de la dorința umană.  Omul modern își dorește foarte multe, fără să se gândească și la consecințe. Cine vrea o haină de nurcă nu prea realizează că niște animale drăguțe sunt jupuite pentru asta, cine vrea un iphone nu prea-și dă seama că un chinez pe cale să se sinucidă muncește ca un sclav pentru el, iar cine vrea un diamant nu prea-și dă seama, că niște oameni exploatează alți oameni din lumea a treia pentru asta. Sau poate că știe, dar nu-i pasă, el este din lumea lui – lumea întâia. Tot ce contează pentru consumatorul modern este să-i fie lui bine, să aibă totul la o apăsare de un buton, să fie confortabil, liniștit, în siguranță. Are banii, cineva să-i dea ce-și dorește. Pentru el nu contează dacă are sens, iar pentru BMW nu contează sensul, câtă vreme clientul are banii să plătească pentru capriciile lui. E simplă economie. Cam de piață.

BMW X1 xDrive25i 028

BMW X1 își propune să se adapteze cerințelor cumpărătorului modern și să-i facă toate mofturile, dar în stilul caracteristic BMW.  Se cer foarte multe de la el – trebuie să fie compact, dar spațios, dinamic, dar prietenos cu mediul, premium, dar accesibil, etc. I se cer foarte multe, dar asta nu înseamnă că nu se poate și că nu ar trebui să încerce.

BMW X1 xDrive25i 034

În primul rând, noul BMW X1 arată mult mai bine decât vechea generație. Se vede cu ochiul liber, cu ochii din ceafă sau cu ochiul minții.  Este mai scurt, dar mai lat și puțin mai înalt decât vechea generație, iar proporțiile sunt mult mai asemănătoare cu cele ale unui X dintr-o clasă superioară. De fapt, designerul responsabil cu moaca noului X1 ne-a explicat că au luat proporțiile unui X5 și ale unui X3 și le-au adaptat pentru clasa asta. Era un asiatic simpatic și mititel încălțat cu niște ghete sport de skater – asta ar trebui să spună multe despre targetul mașinii. Au fost acolo și niște freerideri nebuni care schiază pe  munți virgini alergați de avalanșe, deci X1 vrea să fie mașina tânărului pasionat de acțiune, care are nevoie de spațiu pentru toate acaratele, dar și de o imagine sportivă. Un Range Rover Evoque nu poate face asta. Îi stă mai bine parcat în fața cafenelelor, chiar dacă-i mai priceput decât un X1 pe teren accidentat. Acestea fiind spuse, nu am putut să nu remarcăm că majoritatea BMW-urilor X1 întâlnite prin Austria erau conduse de aproape-babe. Bine, pe bucata aia de Austria unde am fost noi nu prea vedeai oameni fără pensie și fără aparat auditiv.

BMW X1 xDrive25i 001

Ce se ascunde în spatele acestui design reușit? Ei bine, aici vorbim despre o platformă de Seria 2 Active Tourer, cu tracțiune față. Vechiul X1 era construit pe o platformă de BMW E91. Chiar dacă puțini își vor cumpăra un X1 fără xDrive, platforma este una care eficientizează costurile. Asta te ajută să ieși pe piață cu un preț de pornire mai competitiv. Bineînțeles, BMW sunt renumiți pentru politica „ia-ți și tu niște opționale scumpe, nu fi rău…”, deci nu putem spune că un X1 va fi cu adevărat accesibil pentru tinerii cumpărători. Dar dacă vrei un BMW M4, trebuie să accepți că un X1 s-ar putea să-i ajute să-l construiască.

BMW X1 xDrive25i 018

Noul X1 are o gardă la sol mai mare, un portbagaj mai mare, mai mult spațiu pentru cap și pentru genunchii cu reumatism, o poziție mai înaltă la volan și un interior mai premium. Comparativ cu modelul precedent, lucrurile stau chiar foarte bine la interior. Bordul este mai frumos desenat, materialele sunt foarte bune. S-ar putea să vă acomodați mai greu cu poziția la volan cam plonjată, gen Renault, și cu noua măciulie a cutiei de viteze, care arată total diferit de joystisck-ul cu care ne-am învățat. Nu vă spun nimic despre tehnologiile din noul X1 pentru că nu-mi pasă, nu mă pricep, sunt prea multe. Oricum, sunt genul ăla de tehnlogii care te lasă să-ți conectezi telefonul la mașină și să faci chestii smart și trendy.

BMW X1 xDrive25i 037

Am avut de ales între un X1 25i și un X1 25d. Le-am condus pe amândouă, dar o să insistăm pe benzinar. Benzinarul este un doi litri turbo cu 231 CP și 350 Nm care accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,5 secunde și consumă 6,4 litri la suta de kilometri. Nu poți să-l ai decât la pachet cu xDrive-ul. De fapt, singurele modele disponibile doar cu tracțiune față sunt X1 sDrive 20i și X1 sDrive 18d. Deocamdată.  Sistemul de tracțiune integrală din noul X1 funcționează în felul următor – în condiții normale  puterea este transmisă doar către puntea față, dar când se pierde aderența, până la 100% din putere poate fi transmisă către puntea spate cu ajutorul unei pompe electrohidraulice. Uimitor însă, în cazul noului X1 nu prea simți că ești la volanul unei mașini care trage cu fața. Nu știu cum au făcut-o, dar au făcut-o bine. Și direcția au făcut-o foarte bună. Chiar mai bună decât cea din noul Seria 3, dar despre asta vorbim mâine. Este electrică, dar au reușit s-o facă cât mai aproape de una hidraulică. Opune o rezistență naturală la punctul zero și se întărește progresiv. E rapidă, precisă, grea atunci când o ceri, ușoară când ai de făcut manevre urbane.

BMW X1 xDrive25i 040

Poziția la volan nu este una care-ți aduce aminte de un BMW sportiv, este mai mult adresată oamenilor care cred că o poziție mai înaltă te face un șofer mai bun. Stai exact ca într-un Seria 2 Active Tourer. Suspensiile ni s-au părut puțin cam tari, chiar și pentru drumurile din Austria. Vă recomandăm modul Confort, pare mai natural.  Modelul echipat cu motorul diesel, părea a fi ceva mai moale.

BMW X1 xDrive25i 059

Să vorbim despre motor însă și despre motivul pentru care un motor pe benzină are astăzi mai mult sens decât unul diesel. În capul europeanului s-a întipărit imaginea că un diesel este mai bun decât o benzină, dar noile generații vin să contrazică asta. Faptul că ai acum un motor turbo, care nu mai e leșinat din lipsa cuplului, consumă cu doar 1-2 litri mai mult, dar sună mult mai bine și trage mult mai tare, te face să stai puțin pe gânduri. Și dacă ești unul din cumpărătorii ăia tineri la care visează marketingul BMW, atunci chiar vrei motorul ăsta. Schimbă total experiența de a conduce o mașină aparent lentă. Dacă la un moment dat te-ai plictisit la volan, trebuie doar să treci în modul Sport și să calci accelerația, iar mașinuța ta se transformă într-un hot hatch, care se turează și sună  ca o motocicletă în călduri. Apoi, dacă te uiți la consum și vezi un 7,4 mixt, începi să te întrebi dacă 1% este o diferență pentru care merită să-ți cumperi un diesel, care nu sună nici pe departe atât de bine, transmite mai multe vibrații, pare mai astmatic în depășiri și te trimite în servis mai des. Motorul era cuplat la o cutie automată cu opt rapoarte. Nu este una de la ZF, dar e aproape imposbil să faci diferența.

BMW X1 xDrive25i 020

În România, BMW xDrive 25i are un preț de pornire de 44.392 euro, în timp ce echivalentul său diesel are un preț de pornire de 45.040 euro. Diferența de consum este de 1,2 %. Dacă ai banii ăștia și te gândești la consum, în loc să te gândești la distracție, înseamnă că ești un zgârcit plictisit și ar trebui să te muți în Austria alături de toate aproape-babele.

BMW X1 xDrive25i 003

În concluzie…noul BMW X1 este mai bun decât vechiul BMW X1 din multe puncte de vedere, chiar dacă-i construit pe o platformă cu tracțiune față. Dar dacă există oameni din industria auto care pot face o mașină cu tracțiune față care-ți dă senzația de sportivitate, atunci BMW sunt aceia. Și Ford. Și Renault. Și Mazda.

BMW Motorrad

Comentarii

©2025 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account