VIDEO: BMW M3 GTR E46 – Unul dintre cele mai rare modele produse vreodată de BMW

În 2001, pentru a concura în competițiile de anduranță American Le Mans Series, BMW a creat modelul de cursa M3 GTR E46. Pentru omologarea lui în categoria GT, regulamentul cerea să fie produse și versiuni de șosea. Se pare că au fost construite mai puțin de 10 unități, iar acum BMW Group Classic ne prezintă un video exclusiv cu unul dintre aceste exemplare râvnite de colecționari.

Modelul BMW M3 GTR de competiții și-a câștigat faima câștigând titluri în American Le Mans Series, precum și curse de anduranță precum cea de 24 de ore de la Nurburgring. M3-ul GTR pentru șosea împrumută rețeta variantei de competiții. În loc de motorul cu 6 cilindri în linie, are o versiune mai temperată a propulsorului V8 de 4 litri folosit de mașina pentru competiții. Pentru modelul de curse V8-ul dezvolta 450 CP la 7.500 rpm, iar varianta pentru șosea producea peste 350 CP. Astfel, acesta devenea primul M3 produs cu motor V8.

Câteva informații foarte interesante despre acest model extrem de rar a oferit BMW of North America, LLC în 2015, când a expus un M3 GTR E46 cu ocazia evenimentului Legends of the Autobahn Concours D’Elegance în Monterey, California. Era exemplarul cu numărul de șasiu M3-GTR-006. De altfel, conform comunicatului de presă publicat de BMW of North America, LLC, aflăm că motorul versiunii de șosea putea livra 380 CP la 7.000 rpm, iar BMW a construit doar 6 exemplare ale acestui model. Cele 6 mașini pentru șosea au fost produse la Regensburg alături de modelul de competiții. Dintre cele 6 unități, se pare că 3 erau prototipuri de dezvoltare, care ulterior au fost casate. Astfel, BMW M3 GTR E46 a devenit unul dintre modelele cu cea mai redusă producție din istoria BMW.

Modelul BMW M3 GTR E46 beneficiază și de un șasiu ranforsat și suspensii derivate din cele ale mașinii de curse. Asta însemna și o gardă la sol coborâtă. De asemenea, are și un diferențial blocabil activ la puntea spate și o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Iar pentru ca motorul să se răcească mai bine, capota are fante de aer, care sunt făcute din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Din același material ușor sunt făcute și plafonul și eleronul de mari dimensiuni. Tot din fibră de carbon sunt produse și spoilerele, care arată diferit de cele ale M3-ului standard. Asta fiindcă sunt de fapt spoilerele preluate de la modelul de competiții. Pentru a reduce greutatea mașinii cât mai mult, inginerii bavarezi au înlăturat în cazul lui BMW M3 GTR E46 bancheta din spate, radioul și sistemul de aer condiționat. Per total, mașina cântărește 1.350 kg. Așadar, BMW M3 GTR E46 era o mașină creată special pentru weekend-uri pline de adrenalină petrecute pe circuit.

Sursa pozelor: BMW Group Classic, bmw-m.com, BMW of North America, LLC

Sursa video: BMW Group Classic

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account