VIDEO: BMW XM sosește în 2022, având V8 plug-in hybrid cu 650 CP și autonomie electrică de 80 km

BMW XM

BMW XM va deveni anul acesta primul model de înaltă performanță al diviziei BMW M GmbH care va avea propulsie plug-in hybrid. Iar acum BMW ne oferă noi informații despre modelul de serie, prezentându-ne prototipul pre-serie.

BMW confirmă că XM va fi produs în serie din decembrie 2022, în uzina din Spartanburg, SUA. Iar anticiparea lansării este mare nu doar pentru că XM va fi cel mai excentric SUV din gama BMW M GmbH. Ci și pentru că se așteaptă ca propulsia lui plug-in hybrid cu motor V8 să fie preluată și de viitorul BMW M5.

BMW XM are sistem de propulsie plug-in hybrid care utilizează un V8

În 2021 BMW a dezvăluit conceptul XM care prefigura modelul de serie și era echipat cu un sistem de propulsie plug-in hybrid care integra un V8. Această configurație va fi păstrată de modelul care va fi produs în serie. În cazul conceptului bavarezii promiteau că propulsia produce 550 kW/750 CP și cuplu de 1.000 Nm. Iar autonomia electrică era estimată la 80 km.

Acum, BMW dezvăluie că versiunea de debut a lui BMW XM va produce 480 kW/650 CP și 800 Nm, având aceeași configurație plug-in hybrid care integrează un V8 bi-turbo de 4,4 litri. Dar se ia în calcul lansarea unui model și mai puternic, după cum au aflat colegii de la BMWBlog.com, care au participat la testul cu prototipul pre-serie al lui XM.

Mai trebuie menționat și faptul că V8-ul utilizat de XM nu este același motor care însuflețește modele actuale, precum M8 sau M5. Ci este un V8 nou, susținut de un motor electric integrat în transmisia automată cu 8 trepte. Aceasta este o transmisie dezvoltată în colaborare cu producătorul specializat ZF.

BMW XM este creditat cu autonomie electrică de până la 80 km

BMW încă nu precizează cât de puternic este motorul electric al lui XM, sau care este capacitatea bateriei sale. Însă constructorul german confirmă că marele SUV va oferi autonomie electrică de până la 80 km (WLTP). Iar șoferul va fi cel care alege între cele trei moduri de rulare: hibrid, pur electric, sau doar cu motor termic, caz în care se pot conserva resursele bateriei.

Gabaritul lui XM este compensat de sisteme avansate pentru controlarea comportamentului dinamic

Conform site-ului german automotorundsport.de, BMW XM cântărește circa 2,7 tone. Iar asta nu este tocmai de mirare, având în vedere greutatea suplimentară adusă de sistemul plug-in hybrid. În plus, XM este un SUV mai mare decât BMW X5 M Competition, care cântărește 2.335/2.410 kg (DIN/EU). Parte bună este că BMW a avut grijă să distribuie greutatea în mod egal între punțile lui XM.

Suspensii M Professional completate în premieră de un sistem de stabilizare electromecanic de 48V

XM nu are suspensii pneumatice. În schimb s-a ales configurația cu brațe de oțel. Este un sistem de suspensii adaptive M Professional, conceput pentru un comportament cât mai dinamic. Iar în acest sens au o contribuție esențială barele anti-ruliu acționate electric de un sistem de 48V. De altfel, XM va fi primul model din gama BMW M echipat cu acest nou sistem de stabilizare electromecanic de 48V. Funcția adițională Active Roll Comfort reduce înclinările laterale ale caroseriei, cauzate de suprafața denivelată a șoselei pe o parte a drumului.

Suspensiile adaptive M Professional incluse în echiparea standard a lui BMW XM folosesc arcuri și amortizoare controlate electronic. Acestea au calibrări special configurate pentru noul SUV. Iar publicația Top Gear precizează că sunt suspensiile adaptate de X5 M, în timp ce bucșele provin de la M5.

De asemenea, sistemul de frânare este M. Și chiar dacă în cazul prototipului nu are discuri ceramice, dispune de discuri de oțel de dimensiuni mare. A fost loc berechet pentru montarea lor, având în vedere că XM va fi oferit cu jante care au diametru de la 21 la 23 de inch.

Sistem de direcție integrală pentru o manevrabilitate ușoară

De asemenea, impozantul BMW XM promite să fie mai agil decât ar lăsa de bănuit gabaritul său. Asta se datorează sistemului de direcție integrală, care îi permite să vireze și cu roțile din spate. Acestea virează la un unghi de , conform site-ului motor1.com, care a fost invitat la sesiunea de testare a prototipului XM.

Nu în cele din urmă, BMW XM are sistem de tracțiunea integrală M xDrive specifică pentru propulsia plug-in hybrid. Și nu lipsește diferențialul controlat electronic, care împarte cuplul între roțile din spate.

În clipul video de mai jos puteți vedea părerea colegilor de la BMWBlog.com, care au avut ocazia să testeze prototipul de pre-producție al lui BMW XM.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account