VIDEO: Liniuță cu BMW i4 M50 și BMW M3 Competition cu M xDrive! 544 cai electrici versus 510 cai alimentați cu benzină

Dealerul olandez Van Poelgeest BMW a filmat o „liniuță” cu modelele BMW i4 M50 și BMW M3 Competition cu și fără sistem de tracțiune integrală M xDrive. Vezi în clipurile de mai jos care a fost mașina mai rapidă pe circuitul Zandvoort.

BMW i4 M50 este primul model M Performance cu propulsie 100% electrică din istoria diviziei BMW M GmbH. Și debutează cu un nivel de performanță demn de reputația modelelor M. Mai exact, are două motoare electrice, dispuse câte unu la fiecare punte. Motorul de la puntea din față dezvoltă 190 kW, iar cel din spate generează 230 kW. În plus, BMW i4 M50 are și funcţia Sport Boost, care timp de peste 10 secunde creşte puterea combinată a sistemului de propulsie cu 50 kW/68 CP, până la maximul de 400 kW/544 CP. Simultan, cuplul combinat este crescut cu 65 Nm, la 795 Nm. De asemenea, tot acest cuplu este livrat instantaneu către roți, după cum este tipic motorizărilor electrice.
Drept urmare, când este activată funcția Sport Boost, BMW i4 M50 sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde. Reușește această performanță și datorită funcției Launch Control, care optimizează tracțiunea. Iar viteza maximă a lui BMW i4 M50 este plafonată electronic la 225 km/h.
BMW i4 M50 transformă foarte eficient resursele motoarelor electrice în forță motrică datorită vitezei de reacție a sistemului de tracțiune integrală electric. Acesta dozează cuplul între punți mult mai rapid și precis decât o poate face un sistem de tracțiune integrală clasic, cu o casetă de transfer poziţionată între axe. De asemenea, tracțiunea integrală a lui BMW i4 M50 este completată de sistemul de control al patinării roţilor (ARB). Acest sistem de control al tracţiunii este integrat în gestiunea motorului și este calibrat special pentru a face față cuplului uriaș livrat instantaneu. Prin această implementare, sistemul elimină căile lungi de semnal către unitatea de control pentru DSC (controlul dinamic al stabilităţii), ceea ce înseamnă că viteza cu care intervine pentru a îmbunătății tracțiunea este de până la 10 ori mai promptă decât în cazul sistemele convenţionale.
Astfel, nivelul înalt de putere și cuplu, precum și viteza de reacție a tracțiunii integrală de tip electric îi oferă lui BMW i4 M50 un avantaj net față de BMW M3 Competetition, când vine vorba despre cronometrarea demarajelor în linie dreaptă. Și reușește asta deși cântărește 2215/2290 kg (DIN/EU). Deci este mult mai greu decât cele 1730/1805 kg (DIN/EU) ale lui BMW M3 Competition cu tracțiune spate.

Dealerul olandez Van Poelgeest, care comercializează gamele mărcilor BMW și MINI, a demonstrat cât de iute de taplă este BMW i4 M50 mai întâi comparându-l mai întâi cu versiunea cu tracțiune spate a modelului BMW M3 Competition.
BMW i4 M5 a parcurs 200 de metri în 8,1 secunde, spre deosebire de BMW M3 Competition care a avut nevoie de 8,9 secunde.
Dar M3 a mai avut o șansă la revanșă, deoarece, pentru prima oară în istoria sa, este oferit și în variantă cu tracțiune integrală M xDrive. Drept urmare, dealerul olandez a organizat din nou o liniuță pe circuitul Zandvoort. Iar de data aceasta lupta a fost mult echilibrată.

BMW M3 Competition are propulsor de 3 litri pe benzină, cu 6 cilindri în linie și tehnologie , care dezvoltă 510 CP și 650 Nm. Dacă se alege versiunea cu sistem de tracțiune integrală M xDrive, atunci M3 Competition gonește de la 0 la 100 km/h în doar 3,5 secunde. Asta înseamnă o îmbunătățire cu 0,4 secunde a sprintului, comparativ cu M3-ul care are tracțiune spate. Plusul de performanță se datorează faptului că sistemul M xDrive şi diferenţialul M activ sunt completate de controlul integrat al tracţiunii specific M și primesc ajutor și de la sistemul Dynamic Stability Control (DSC/control dinamic al stabilităţii).
De asemenea, trebuie să luăm în seamă și greutatea mașinii. BMW M3 Competition cu tracțiune M xDrive cântărește 1780/1855 kg (DIN/EU). Așadar, rămâne considerabil mai ușor decât BMW i4 M50. În aceste condiții, lupta cu ruda sa electrică a fost și mai interesantă.
Pentru a fi clare performanțele celor două mașini, dealerul olandez Van Poelgeest a făcut de 3 ori liniuța. Iar BMW i4 M50 a câștigat-o de 2 ori, fiind surclasat o singură dată de M3-ul cu tracțiune integrală.
Cele mai bune cronometrări ale lui BMW i4 M50 au fost: 0-100 km/h în 3,88 secunde și 0-200 m în 8,68 secunde. BMW M3 Competition M xDrive a obținut timpi de 3,68 secunde, respectiv 8,59 secunde, pentru cele două măsurători. Așadar, BMW i4 M50 a câștigat fiindcă livrează mai consecvent performanțele și este aproximativ la fel de rapid la fiecare lansare de pe loc.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account