BMW Group la ediţia 2019 a Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas

BMW Group a prezentat la Consumer Electronics Show (CES) tehnologiile care vor defini și completa plăcerea de a conduce în viitor.

1. BMW Group la ediţia 2019 a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas

La ediţia 2019 a Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, care are loc în perioada 8-11 ianuarie 2019, BMW Group prezintă publicului viziunea sa de conectivitate inteligentă, evidenţiind potenţialul pentru mobilitate individuală viitoare. Punctul central al standului expoziţional al companiei la CES îl vor reprezenta BMW Vision iNEXT, care priveşte spre viitorul plăcerii condusului, şi Asistentul Personal Inteligent BMW, care, în calitate de expert la bord şi suflet al modelului BMW, constituie elementul central pentru interacţiunea dintre conducător, automobil şi universul său digital. BMW Vision iNEXT prezintă şi principiul de design interior „My Favorite Space”, cu suprafeţe naturale armonioase şi tehnologii care sunt prezente, dar cu maximă discreţie. O instalaţie sofisticată de realitate combinată (combined reality – integrează în afişarea VR infromaţii despre mediul înconjurător) oferă o imagine virtuală a viitoarei experienţe a condusului pe care o promite BMW Vision iNEXT.

BMW Vision iNEXT combină designul inovator cu domeniile de dezvoltare definite în strategia NUMBER ONE > NEXT a companiei – condus autonom, conectivitate, electrificare şi servicii (D+ACES) – şi răspunde întrebării: „Cum se transformă automobilele când nu vor mai trebui conduse permanent?” Interiorul poate fi un loc pentru relaxare, interacţiune, divertisment sau concentrare, după cum se preferă. Este mai mult ca un „spaţiu de locuit” pe roţi, confortabil şi mobilat elegant – un nou „Spaţiu Favorit”. Un nou principiu de design, referit ca „Shy Tech”, joacă un rol deosebit de important în acest sens. Pentru a păstra caracterul high-end, dar confortabil al compartimentului din spate şi pentru a aşeza ocupanţii acestuia într-un plan central, tehnologia inteligentă din spatele elementelor de control este integrată cu discreţie maximă. Devine vizibilă şi funcţională doar când este solicitată de către conducător sau pasageri. Două exponate suplimentare demonstrează clar vizitatorilor CES principiul „Shy Tech” şi tehnologia instalată în BMW Vision iNEXT. De asemenea, BMW Vision iNEXT face parte din universul digital al clienţilor şi este integrat perfect în reţeaua care conectează dispozitive inteligente, casa inteligentă şi serviciile digitale.

Transformarea standului expoziţional al BMW Group într-un „Spaţiu Favorit”
BMW Group are o abordare vizionară şi în ceea ce priveşte standul său expoziţional de la ediţia 2019 a Consumer Electronics Show (CES). Ca şi la BMW Vision iNEXT în sine, inovaţiile tehnologice nu sunt vizibile proeminent în cadrul zonei de prezentare; accentul se pune pe crearea unei experienţe de ansamblu relaxate care să transmită ideea unei calităţi superioare a vieţii. Nevoile şi dorinţele vizitatorilor sunt îndeplinite de tehnologia aproape invizibilă şi Asistentul Personal Inteligent BMW pentru a crea un refugiu individual, un „Spaţiu Favorit”. Asistentul Personal Inteligent BMW salută vizitatorii imediat ce sosesc în stand şi îi îndrumă prin zona de intrare asemănătoare cu o grădină spre centrul expoziţiei. Intrarea – cu peisaje de căi Arcadiene, perdele de sunet şi proiecţii luminoase – este o experienţă unică în sine.

Există diferite oportunităţi de a interacţiona cu asistentul personal pe drumul spre zona expoziţională. Acestea includ un perete interactiv care oferă informaţii despre cele mai noi servicii digitale BMW Connected şi BMW ConnectedDrive, cu accent pe „Profit la maximum de automobilul meu” şi „Profit la maximum de timpul meu de condus”.

Experienţe inovatoare: BMW R 1200 GS ca motocicletă autonomă; BMW X7 parcurge un traseu off-road


În zona exterioară a centrului expoziţional, BMW şi BMW Motorrad vor oferi două experienţe complet diferite, dar fascinante prin unicitate. Pentru a prezenta cel mai înalt nivel de competenţă a BMW Group în condusul autonom, BMW Motorrad va prezenta, în cadrul CES 2019, o motocicletă de test şi cercetare spectaculoasă. Modelul BMW R 1200 GS autonom este capabil să pornească, să accelereze, să efectueze viraje, să încetinească şi să se oprească – totul de unul singur. Dezvoltarea acestui autovehicul de teste va oferi informaţii preţioase despre dinamică, care ulterior por fi integrate pentru a ajuta pilotul să recunoască situaţiile periculoase şi să stăpânească manevrele de condus dificile. În acest fel, motocicleta autonomă – cu înţelegerea completă a traselor ideale şi a virajării perfecte, a punctelor de frânare corecte şi a acceleraţiei optimizată pentru tracţiune – poate ajuta pilotul să-şi îmbunătăţească în mod constant calităţile.

La doar câteva săptămâni după premiera mondială a BMW X7 la Los Angeles, vizitatorii CES 2019 vor avea prima ocazie de a conduce cel mai tânăr membru al familiei BMW X. Vizitatorii vor putea experimenta exclusivitatea şi spaţiul acestui model de lux cu o călătorie interesantă pe un traseu off-road solicitant. Aceasta este o ocazie bună pentru BMW X7 de a demonstrat comportamentul agil şi versatil al modelelor Sports Activity Vehicle (SAV).

2. Viitorul prinde viaţă:
primul condus virtual al BMW Vision iNEXT

Modelul de serie bazat pe BMW Vision iNEXT – noul avanpost tehnologic al mărcii – va intra în producţie în 2021. La CES 2019, datorită unei simulări de realitate combinată (combined reality) sofisticată, va fi posibil în premieră să se stea în BMW Vision iNEXT şi să se pornească într-o experienţă de condus autonom complet conectat.

Experienţa de realitate combinată ilustrează multe aspecte ale BMW Vision iNEXT şi oferă o perspectivă interesantă a mobilităţii viitorului. Obiectivul acestui scenariu al viitorului, experimentat cu toate simţurile, este de a arăta vizitatorilor cum ar fi o plimbare cu BMW Vision iNEXT: ziua este planificată la perfecţiune, iar timpul de condus este utilizat eficient – indiferent că este pentru muncă, comisioane, relaxare sau pentru a interacţiona cu prietenii. Aici, accentul este pe integrarea perfectă a automobilului în viaţa digitală a clientului. Posibilităţile oferite de automobil şi Asistentul Personal Inteligent BMW permit o experienţă de mobilitate fără probleme, complet fără stres şi adaptată proactiv fiecărei situaţii.

Simularea îşi imaginează o zi din anul 2025, cu o metropolă futuristă ca fundal. Asistentul Personal Inteligent BMW ghidează şi acompaniază vizitatorul de-a lungul experienţei. Pentru a începe, o fereastră de mobilitate cu augmented reality afişează scenariul următoarelor drumuri de parcurs, inclusiv sarcinile, întâlnirile şi starea de încărcare pentru modelul electric BMW Vision iNEXT. Asistentul personal utilizează acest lucru pentru a planifica programul ideal al zilei, luând în considerare opţiunile pentru gestiunea bidirecţională a energiei (încărcare automobil, furnizare de energie din automobil).

Apoi, vizitatorul îşi pune ochelarii VR şi imediat pătrunde în lumea virtuală. După ce a ieşit din lift, păşeşte pe strada oraşului virtual, unde BMW Vision iNEXT îl aşteaptă cu efecte personalizate de întâmpinare şi iluminare.

Când conducătorul se aşază, universul său digital se conectează perfect la automobil, iar călătoria începe. Iniţial, conducătorul uman preia controlul automobilului (în modul „Boost”). Parbrizul devine un ecran de augmented reality, cu informaţii despre condus şi mediul înconjurător. Imediat ce automobilul ajunge pe autostradă, Asistentul Personal Inteligent BMW sugerează ca maşina să preia condusul, iar călătoria să continue în regim autonom. Volanul şi pedalele dispar, creând un spaţiu deschis şi spaţios. În curând este programată o videoconferinţă şi, pentru a pregăti interiorul, Asistentul Personal Inteligent BMW sugerează trecerea în modul „Executive”, care transformă cockpitul într-un birou mobil. Parbrizul devine ecranul care arată persoanele participante la videoconferinţă, în timp ce documentele partajate pot fi vizualizate în acelaşi timp pe displayul central.

Odată ce videoconferinţa se termină, este afişată o altă sarcină care poate fi preluată. Pentru aceasta se deschide aplicaţia de cumpărături preferată a conducătorului, complet integrată. În cadrul aplicaţiei, asistentul personal îndrumă conducătorul şi îl asistă pe parcursul procesului de cumpărare. Obiectul cumpărat va fi livrat cu punctualitate de o dronă direct la destinaţia automobilul: acasă. La scurt timp, automobilul primeşte un semnal în timp real de la uşa din faţă a locuinţei inteligente a conducătorului. Prietenii au sunat şi aşteaptă să fie primiţi. Camera video montată pe uşa din faţă transmite imaginea în maşină şi, prin intermediul unei funcţii de telecomandă integrate, conducătorul poate deschide uşa. În ultima etapă a călătoriei, conducătorul este anunţat că prietenii de acasă urmăresc deja programul dinaintea meciului de fotbal pe care îl vor vedea împreună. Conducătorul porneşte semnalul pe parbrizul automobilului, soseşte acasă la timp pentru începutul partidei şi se pot bucura împreună de meci.

3. Viitorul plăcerii de a conduce:
BMW Vision iNEXT

BMW Vision iNEXT simbolizează începutul unei noi ere a plăcerii condusului. Foarte automatizat, fără emisii şi complet conectat, reuneşte toate zonele strategice de inovaţie ale BMW Group. Cu evoluţiile recente în condusul autonom şi conectivitatea tot mai mare, BMW Vision iNEXT creează experienţe şi posibilităţi complet noi de a obţine maximum din timpul de condus. Toate aceste posibilităţi se concentrează mai mult ca niciodată pe dorinţele şi emoţiile umane. Interiorul BMW Vision iNEXT creează un mediu mobil conceput să îmbunătăţească calitatea vieţii: un nou „Spaţiu Favorit” unde conducătorul şi pasagerii se pot relaxa şi pot alege ceea ce vor să facă. Asistentul Personal Inteligent BMW este un partener şi un expert constant. Cu caracterul BMW tipic, este mereu complet conectat şi serveşte ca interfaţă intuitivă pentru mediul digital prin utilizarea interacţiunii cu limbajul natural.

Cu dimensiunea şi proporţiile unui Sports Activity Vehicle (SAV) BMW modern, BMW Vision iNEXT creează o imagine autoritară. Automobilul transmite instantaneu caracterul său avangardist prin formele şi suprafeţele bine sculptate. Două uşi opozabile mari, fără montant B între ele, uşurează accesul în interior. O altă caracteristică este separarea unică dintre cockpit şi spate. O zonă de scaune spaţioasă şi continuă oferă spatelui caracterul de lounge relaxant.

Modurile „Boost” şi „Ease” modifică mediul conducătorului
Conducătorii BMW Vision iNEXT pot alege fie să conducă ei înşişi (în modul „Boost”), fie să fie conduşi (în modul „Ease”). Modul „Boost” utilizează trenul de rulare electric pentru a furniza o experienţă de condus foarte dinamică şi aproape silenţioasă, fără emisii. În modul „Ease”, automobilul creează spaţiu pentru ca pasagerii şi conducătorul să se poată angaja într-o varietate de activităţi.

În cockpitul generos ca dimensiuni, zona conducătorului este definită doar de două panouri vizibile de afişare digitală şi de volan. Bordul plat, acoperit cu stofă bej, se combină cu accentele de lemn şi o podea din lemn cu design deosebit pentru a crea o atmosferă primitoare. În modul „Boost”, volanul şi afişajele sunt înclinate clar spre conducător. Când se trece în modul „Ease”, mediul imediat al conducătorului se schimbă: volanul se retrage, iar pedalele coboară pentru a crea un sentiment de spaţiu mai deschis. Panourile de afişare trec de la conţinutul referitor la condus la modul „Exploration”, care oferă conducătorului şi pasagerilor sugestii de locuri şi evenimente din zona înconjurătoare care ar putea fi interesante pentru ei.

„Shy Tech”: tehnologie inovatoare integrată discret, dar mereu disponibilă
În afară de volan şi afişajele din zona conducătorului, nu există alte ecrane sau butoane de control ce pot fi văzute în BMW Vision iNEXT. Pentru a conserva caracterul primitor şi confortabil al compartimentului din spate, toată tehnologia este invizibilă şi devine vizibilă şi funcţională doar când este necesar. De exemplu, în viitor ar putea fi posibilă operarea diverselor funcţii prin intermediul suprafeţelor realizate din lemn sau stofă. Proiecţiile dinamice pot transforma orice suprafaţă într-u afişaj interactiv. BMW Vision iNEXT evidenţiază trei aplicaţii vizionare diferite ale acestei „Shy Tech”: Asistentul Personal Inteligent BMW, Materialele Inteligente şi Fasciculul Inteligent.

Asistentul Personal Inteligent se activează la mesajul „Hei, BMW!” sau la orice cuvânt de activare ales individual. Acest asistent personal inteligent asigură faptul că BMW Vision iNEXT este o parte integrantă a universului digital al conducătorului şi este interconectat perfect cu BMW Connected, dispozitivele inteligente şi reţeaua de sisteme din locuinţa inteligentă, ceea ce permite conducătorilor să facă cumpărături sau să închidă geamurile casei, de exemplu, prin comandă vocală din automobil.

Materialele Inteligente permit ca butoanele de control al operării să fie integrate discret în suprafeţele interioare. Când se conduce în modul „Boost”, displayul central poate fi operat utilizând funcţionalitatea touch convenţională. Cu toate acestea, în modul „Ease”, suprafaţa de lemn a consolei centrale îşi asumă această funcţie de control. Poziţia braţului şi a mâinii este la fel de relaxată ca atunci când se utilizează controlerul iDrive: mâna stă pur şi simplu pe suprafaţa de lemn perforat şi, de fiecare dată când sunt realizate comenzi, puncte de lumină urmează degetul. Şi stofa Jacquard din spate dispune de funcţionalitate integrală de control. De exemplu, redarea muzicii poate fi controlată prin utilizarea diferitelor gesturi care sunt accentuate vizual prin LEDuri ce luminează sub material.

În accesul media, ca şi în cazul operării automobilului, lumea digitală şi cea analogică se vor îmbina tot mai mult. Este din ce în ce mai posibilă vizualizarea informaţiilor în formă proiectată, ceea ce înseamnă că afişajele nu mai sunt necesare pe termen lung. Tehnologia Fascicul Inteligent prezentată la BMW Vision iNEXT este deja un pas în această direcţie, deoarece poate fi atât o lumină de citit dinamică, cât şi un ecran de proiecţie interactiv. Acest lucru permite, de exemplu, ca textul dintr-o carte tipărită să fie completat de imagini, conţinut în mişcare şi grafică interactivă – toate acestea putând fi controlate prin atingere.

4. Partenerul personal
4.1 Asistentul Personal Inteligent BMW – astăzi şi în viitor

Asistentul Personal Inteligent BMW joacă deja un rol important în automobil şi va continua să o facă în viitor. La CES 2019, vizitatorii îl întâlnesc în locuri diferite şi descoperă nu numai sarcinile care pot fi realizate deja în actualele modele BMW, dar şi funcţii suplimentare care vor extinde gama de capacităţi în viitorul apropiat. La noul BMW X5, vizitatorii vor putea verifica funcţiile şi opţiunile oferite de Asistentul Personal Inteligent BMW cu începere din martie 2019. Condusul virtual al BMW Vision iNEXT evidenţiată şi funcţiile pe care asistentul personal le va oferi în viitor.

Asistentul Personal Inteligent BMW în prezent: expert BMW digital şi pasager ideal
Asistentului Personal Inteligent BMW este integrat treptat în actualele modele BMW. Aceasta marchează începutul unei noi ere, în care operarea automobilului şi accesul la funcţii şi informaţii vor fi realizate tot mai mult prin simplul control vocal. Asistentul Personal Inteligent BMW poate fi activat prim comandă vocală („Hei, BMW!”). Spre deosebire de alţi asistenţi digitali, poate primi şi un nume individual (precum „Charlie” sau „Joy”). Datorită Asistentului Personal Inteligent BMW, mereu există un adevărat specialist BMW la bord, care este familiarizat şi poate să explice funcţiile maşinii. De asemenea, este şi pasager digital, care ajută conducătorul să găsească un loc de parcare sau să utilizeze funcţiile de birou în automobil. Cu opţiunile relevante, Asistentul Personal Inteligent BMW acordă atenţie şi stării de bine a conducătorului. De exemplu, ca reacţie la o comandă vocală, poate activa o experienţă interioară, precum programul Vitalize sau Relax, cu o combinaţie de iluminare interioară, aer condiţionat, parfum, masaj în scaun, umbră şi încălzie sau ventilaţie a scaunului. Pentru moment, funcţiile de comandă vocală sunt disponibile în principalele limbi de circulaţie internaţională, printre care engleză, germană, italiană sau spaniolă.

Asistentul Personal Inteligent BMW în viitor: partener inteligent în automobil şi în afara lui
Asistentul Personal Inteligent BMW învaţă obiceiurile utilizatorilor, astfel încât să le poate aplica în contextul potrivit din viitor. Asistă conducătorul, îi învaţă preferinţele şi devine familiar cu setările sale preferate- precum încălzirea scaunului sau destinaţia spre care călătoreşte frecvent. Beneficiază de actualizări tehnice continue şi învaţă mai multe preferinţe şi setări preferate odată cu trecerea timpului. Actualizările realizate „over the air” (on-line) prin facilitatea Remote Software Upgrade adaugă constant noi funcţii şi capacităţi.

În forma sa viitoare, partenerul digital va fi şi mai inteligent şi mai bine conectat: va reduce decalajul dintre automobil, funcţiile extinse ale acestuia şi vieţile digitale ale oamenilor. Asistentul Personal Inteligent BMW gestionează nevoile de mobilitate, organizează ziua şi realizează sarcini complexe care se extind dincolo de automobil. Ca ghid digital inteligent pentru viaţă mobilă, planifică programul zilnic, gestionează calendarele personale şi listele de sarcini, face sugestii şi se ocupă de o varietate de servicii digitale.

4.2 Servicii digitale pentru încărcarea automobilelor electrice
BMW Digital Charging Service şi BMW ChargeForward: încărcare inteligentă – pentru sprijinirea tranziţiei energetice şi costurile mai mici
Cu tehnologia de conectare BMW ConnectedDrive disponibilă standard şi aplicaţia BMW Connected, modelele BMW şi MINI şi cele BMW i electrice şi plug-in hybrid se integrează perfect cu serviciile digitale care gestionează inteligent încărcarea bateriilor de înaltă tensiune. BMW Digital Charging Service oferă clienţilor opţiunea de încărcare a automobilului la orele favorabile, în funcţie de tarifele individuale de electricitate şi orele de plecare planificate.

BMW ChargeForward duce lucrurile şi mai departe. Peste 300 de conducători ai unor automobile BMW i din zona golfului San Francisco (statul California) participă la acest proiect-pilotare. BMW primeşte de la companiile locale de utilităţi (Pacific Gas şi Electric) o proiecţie a generării orare de energie din surse regenerabile şi utilizează această informaţie pentru a alinia încărcarea cu timpii când energia din surse regenerabile este disponibilă cât mai mult în reţea. Participanţii primesc un stimulent financiar pentru a face acest lucru. Nu numai că şoferii vor conduce foarte ieftin şi fără emisii, ci vor putea utiliza energie electrică neutră din punct de vedere al emisiilor CO2 pentru un procent mai mare din călătoria lor. În acelaşi timp creşte nivelul de utilizare al energiei din surse regenerabile, având în vedere că producţia acesteia nu poate fi programată şi este dependentă de condiţiile meteo, de exemplu.

În plus, prin strategia de încărcare flexibilă, gestionată digital, BMW poate trimite semnale de întrerupere a procesului de încărcare atunci când cererea generală de electricitate este foarte ridicată, ameliorând astfel sarcina asupra reţelei publice de electricitate, îndeplinind totodată cerinţele de încărcare ale conducătorilor.

Ca următor pas, bateriile de înaltă tensiune de la automobile BMW şi MINI electrificate nu vor utiliza la maximum doar energie electrică din surse regenerabile, ci vor şi alimenta reţeaua atunci când există o lipsă de energie din surse regenerabile. Ca buffer gestionat inteligent pentru energia „verde”, aceste automobile nu numai că sprijină tranziţia spre energie curată, ci şi devin parte a reţelei inteligente şi contribuie la stabilizarea reţelei de electricitate.

BMW Motorrad

Comentarii

©2020 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account