BMW Group trece la aprovizionarea cu aluminiu produs cu energie solară

Cu efect imediat, BMW Group va începe să se aprovizioneze cu aluminiu produs cu energie electrică solară. Aceasta marchează o etapă importantă pe drumul către obiectivul companiei de a reduce emisiile de CO2 din reţeaua sa de furnizori cu 20% până în 2030. Deoarece producţia de aluminiu este mare consumatoare de energie, utilizarea energiei verzi – precum energia electrică solară – oferă un potenţial considerabil pentru reducerea emisiilor de CO2. De aceea, BMW Group intenţionează să se aprovizioneze pe termen lung cu aluminiu produs cu energie verde – aceasta permite să se evite aproximativ 2,5 milioane de tone de emisii de CO2 în următorii zece ani. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 3% din obiectivele de CO2 stabilite de companie pentru reţeaua de furnizori.

 

„Urmărim să fim lideri în dezvoltare durabilă şi să implementăm obiectivele noastre de dezvoltare durabilă într-o manieră sistematică. Vom putea îndeplini peste 50% din obiectivele noastre de CO2 pentru reţeaua de furnizori, doar folosind energie verde. Utilizarea energiei solare pentru producerea aluminiului este un pas major în această direcţie”, a declarat Dr. Andreas Wendt, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru achiziţii şi reţeaua de furnizori.

Aluminiul produs cu energie solară este prelucrat în turnătoria de metale uşoare de la uzina BMW Group din Landshut pentru a produce componente de caroserie şi transmisie, inclusiv cele necesare sistemelor de propulsie electrice, de exemplu. Aprovizionarea cu 43.000 de tone de aluminiu solar, în valoare de câteva sute de milioane de euro, va reprezenta aproape jumătate din cerinţele anuale ale turnătoriei de metale uşoare de la uzina din Landshut.

Utilizarea energiei verzi, importantă pentru reducerea emisiilor CO2

Orientarea către mobilitate electrică înseamnă că un procent mult mai mare din emisiile de CO2 ale ciclului de viaţă al unui automobil provin acum din valoarea adăugată în producţie, de la reţeaua de furnizori. La un automobil electrificat, emisiile de CO2 din faza de utilizare sunt mult mai mici, dar producerea celulelor de baterii sau a aluminiului este foarte mare consumatoare de energie. Fără măsuri de corecţie, emisiile de CO2 per automobil din lanţul de aprovizionare al BMW Group ar creşte cu mai mult de o treime până în 2030. Compania nu numai că doreşte să oprească această tendinţă, ci şi să o inverseze – şi chiar să reducă emisiile de CO2 per vehicul cu 20% din nivelurile anului 2019.

Prin urmare, BMW Group s-a asigurat într-un acord cu furnizorii pentru actualele celule de baterii de a cincea generaţie că aceştia vor folosi doar energie verde pentru producerea celulelor de baterii.

BMW Group face acum următorul pas în această direcţie prin aprovizionarea cu aluminiu produs cu energie verde. Pe măsură ce mobilitatea electrică se extinde, aluminiul va deveni din ce în ce mai important ca material uşor ce compensează parţial masa mare a bateriilor din automobilele electrificate. Producerea de aluminiu este extrem de consumatoare de energie. Doar generarea electricităţii necesare pentru producerea aluminiului primar, adică a aluminiului obţinut direct din compusul mineral de alumină, este responsabilă pentru aproximativ 60% din emisiile globale de gaze cu efect de seră din industria aluminiului. Prin urmare, utilizarea energiei solare este un instrument eficient pentru reducerea emisiilor de CO2 asociate topirii aluminiului.

 

Parcul solar din deşert furnizează energie verde pentru producţia de aluminiu

BMW Group are deja o relaţie de lungă durată pentru aprovizionarea cu aluminiu primar cu Emirates Global Aluminium (EGA). Acum, EGA a devenit prima companie din lume care foloseşte energia electrică solară şi pentru producţia comercială de aluminiu, pe care iniţial îl va furniza exclusiv BMW Group. EGA se aprovizionează cu electricitatea utilizată pentru producţia aluminiului destinat BMW Group din Parcul Solar Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, aflat în deşertul din jurul Dubai, care, acum aflat în etapa finală de dezvoltare, va deveni cel mai mare parc solar din lume. Acesta este operat de Autoritatea de Energie Electrică şi Apă din Dubai, iar electricitatea pe care o produce în mod durabil este certificată de terţi, asigurându-se că poate furniza EGA o energie care este trasabilă şi transparentă.

Abdulnasser Bin Kalban, directorul executiv al EGA, a declarat: „Suntem încântaţi să avem BMW Group ca primul nostru client pentru aluminiu CelestiAL cu emisii de carbon reduse de la EGA. Aluminiul este uşor, puternic şi reciclabil la infinit. De aceea joacă un rol atât de important în dezvoltarea unei societăţi mai durabile şi în a face posibilă viaţa modernă. Dar la fel de important este şi cât de durabil este produs aluminiu. Aluminiul solar este un pas în direcţia corectă – foloseşte o sursă naturală şi abundentă de energie în mediul nostru deşertic pentru a produce un metal vital pentru viitorul planetei noastre”.

Wendt adaugă: „În EGA am găsit un partener puternic care preţuieşte dezvoltarea durabilă la fel de mult ca noi. Este o onoare specială pentru noi să fim primul client care primeşte aluminiu produs cu energie electrică solară. Aluminiul joacă un rol important în mobilitatea electrică, iar utilizarea aluminiului produs în mod durabil este extrem de importantă pentru compania noastră”.

  

Procese inovatoare de producţie: turnătorie de metale uşoare la uzina BMW Group din Landshut

Turnătoria de metale uşoare este cea mai mare unitate de producţie a uzinei BMW Group din Landshut şi singura unitate de producţie europeană a companiei pentru turnarea metalelor uşoare. Anul trecut, cei peste 1.600 de angajaţi de la turnătoria de metale uşoare a uzinei BMW Group din Landshut au produs în total 2,9 milioane de componente turnate. Domeniul de producţie include componente ale motorului, precum chiulase şi blocuri de motor, componentele pentru transmisiile electrice şi componentele structurale pe scară largă pentru caroseriile automobilelor.

Turnătoria de metale uşoare este una dintre cele mai moderne turnătorii din lume. Procesele sale de producţie inovatoare şi durabile au câştigat numeroase premii. De asemenea, turnătoria de metale uşoare funcţionează cu modelarea miezurilor de nisip, printre alte metode, pentru fabricarea pieselor turnate. Formele de nisip sunt produse folosind lianţi anorganici – ceea ce face ca procesul de turnare să fie practic fără emisii. Cinci metode diferite de turnare sunt utilizate pentru producţia standard de componente turnate. Cea mai potrivită metodă de turnare este selectată în funcţie de conceptul de componentă, cerinţele tehnologice şi volumul de producţie.

 

Certificare de către Iniţiativa de Administrare a Aluminiului (ASI)

În decembrie 2019, turnătoria de metale uşoare a uzinei BMW Group din Landshut a fost deja certificată pentru utilizarea durabilă a aluminiului. Acesta îndeplineşte standardele Iniţiativei de Administrare a Aluminiului (ASI), o organizaţie internaţională non-profit susţinută de asociaţii industriale şi de mediu, ONG-uri, producători de aluminiu şi companii de prelucrare. ASI îşi propune să maximizeze contribuţia aluminiului la o societate durabilă şi defineşte criteriile de durabilitate pentru un lanţ de valori al aluminiului responsabil pentru mediu şi social. Prin această iniţiativă, în urma unui audit efectuat de un terţ independent, BMW Group a primit confirmarea faptului că turnătoria sa de metale uşoare manipulează aluminiul într-o manieră conştientă şi responsabilă.

Utilizarea responsabilă a resurselor naturale

Pe lângă utilizarea energiei verzi pentru producerea de aluminiu, BMW Group ia măsuri suplimentare pentru a proteja rezervele de materii prime critice. De exemplu, BMW Group şi-a stabilit obiectivul de a creşte semnificativ procentul de materii prime reciclate, aşa-numitele materiale secundare, până în 2030 şi de a folosi materii prime de mai multe ori într-o economie circulară. Utilizarea materialului secundar reduce emisiile de CO2 în mod substanţial în comparaţie cu materialele primare şi conservă şi resursele naturale. În acelaşi timp, BMW Group stabileşte amprenta de carbon ca un nou criteriu de atribuire a contractului pentru lanţul său de aprovizionare şi a început deja implementarea acesteia pentru ofertele cu cea mai mare amprentă de carbon în 2020.

Aceste măsuri dau deja rezultate la BMW iX: bazându-se pe energia verde din surse regenerabile pentru producţia celulelor de baterii, în combinaţie cu utilizarea sporită a materialului secundar, reduce emisiile de CO2 din lanţul de aprovizionare BMW iX cu 17%, comparativ cu acelaşi automobil produs fără aceste măsuri.

BMW Group îşi propune să aibă peste şapte milioane de automobile electrificate pe şosele până în 2030 – două treimi dintre ele complet electrice. Pentru acest ordin de mărime, BMW Group Purchasing lucrează cu furnizorii pentru a se asigura nu numai că lanţul de aprovizionare poate gestiona creşterea volumelor, ci şi că poate implementa cerinţele pentru o dezvoltare durabilă. În acest fel, BMW Group Purchasing aduce o contribuţie vitală la transformarea companiei către mobilitate electrică.

 

Despre Emirates Global Aluminium (EGA)

EGA este cel mai mare producător mondial de „aluminiu premium” şi a fost prima companie cu sediul în Orientul Mijlociu care s-a alăturat Iniţiativei de Administrare a Aluminiului. EGA a furnizat aluminiu primar pentru BMW Group din 2013. EGA este un producător integrat de aluminiu, cu operaţiuni care variază de la extracţia bauxitei la rafinării şi electroliză, până la producţia de aluminiu primar turnat.

În 2019, EGA a vândut 2,6 milioane de tone de metal turnat. EGA este singurul producător de aluminiu din Emiratele Arabe Unite, a cincea cea mai mare ţară producătoare de aluminiu din lume. Cu peste 400 de clienţi în peste 50 de ţări, EGA este unul dintre cei mai mari furnizori de aliaje de turnătorie către industria auto din întreaga lume. EGA este certificat conform IATF 16949:2016, cel mai recent standard global stabilit de industria auto, care îşi propune să asigure un management al calităţii şi mai riguros în lanţul de aprovizionare auto global.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account