Apogeul supersedan-urilor V8: Cadillac CT5-V Blackwing versus BMW M5 CS

Versiunea actualizată a lui Cadillac CT5-V Blackwing este precum un cântec de lebădă cât se poate de epic pentru ce înseamnă specia supersedan-urilor cu motoare V8. La fel putem spune și despre BMW M5 CS, cea mai radicală interpretare pe care bavarezii au creat-o pentru modelul sport din clasa business.

Fascinant este că modelul american se distinge de concurenții germani precum BMW M5, Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+ sau chiar și Audi RS6 Avant, prin faptul că are tupeul să ofere 677 CP în combinație cu tracțiune spate și cutie de viteze manuală. Este un adevărat muscle car!

Deși Cadillac CT5-V Blackwing nu este disponibil în Europa, acesta își va măsura forțele cu BMW M5 CS pe piața americană. Atât BMW, cât și Cadillac au planuri grandioase pentru convertirea la propulsii pur electrice. De altfel, BMW a confirmat deja că viitoarea generație a Seriei 5 va avea și propulsie 100% electrică. Iar zvonurile spun chiar că următoarul M5 va fi însuflețit de 3 motoare electrice, a căror putere însumată va cocheta cu pragul a 1.000 de cai putere. Sună bombastic? Nu neapărat. Mai ales după ce varianta actualizată a lui Tasla Model S oferă configurația Plaid+, cu peste 1.100 de cai putere produși de 3 motoare electrice. Tesla Model S Plaid+ promite demaraj 0-96 km/h în 1,99 secunde și viteză maximă de peste 320 km/h. Deci este clar că și constructorii tradiționali vor vira spre această nouă eră, fiind nevoiți să scrie capitolul final pentru V8-urile care consumă cascade de benzină și abia mai țin pasul cu normele de poluare din ce în ce mai stringente.

Dar până atunci, Cadillac și BMW pun de o petrecere de final despre care o să pomenim nepoților. Culmea este că BMW și Cadillac par să fi făcut cumva rocadă de rețete. În mod tradițional BMW este constructorul care promova configurația cu tracțiune spate și cutie de viteze manuală mai ales în modelele sale sport făcute de divizia BMW M GmbH. Dar acum, Cadillac CT5-V Blackwing este cel care propune standard tracțiune spate.

BMW nu s-a lepădat complet de tracțiunea spate. De altfel, o oferă pentru noile BMW M3 Sedan și M4 Coupe, care încă mai pot fi echipate și cu o cutie de viteze manuală. În cazul lui M5 nivelul de putere și cuplu a fost considerat prea brutal pentru o cutie de viteze manuală și o tracțiune spate permanentă. De aceea, modelele M5 au transmisie automată M Steptronic cu 8 trepte și un sistem de tracțiune integrală M xDrive versatil. Sistemul M xDrive are 3 moduri de reglaj. Și în modurile 4WD și 4WD Sport cuplul este direcționat cu prioritate către roțile punții din spate. Dar BMW M5 oferă și modul 2WD, în care tracțiunea este exclusiv la puntea spate iar sistemul DSC (controlul dinamic al stabilității) este decuplat.

Cadillac CT5-V Blackwing oferă standard tracțiune spate și o cutie de viteze manuală TREMEC, care a fost actualizată pentru a rezista cuplului uriaș dezvoltat de motorul V8. Opțional, Cadillac CT5-V Blackwing poate fi echipat cu o transmisie automată cu 10 trepte. Cu această transmisie automată Cadillac CT5-V Blackwing promite să sprinteze de la 0 la 96 km/h în 3,7 secunde. Iar viteza sa maximă este estimată la peste 321 km/h. Aceste performanțe sunt asigurate de un V8 imens, de 6,1 litri, supraalimentat cu un compresor. Dezvoltă 677 CP (498 kW) și cuplu maxim de 893 Nm!

BMW M5 are V8 twin-turbo de 4,4 litri oferit în 3 variante de putere. Modelul de bază livrează 600 CP. Versiunea BMW M5 Competition produce 625 CP, iar ediția specială BMW M5 CS descătușează 635 CP. Toate trei au cuplu de 750 Nm. Demarajul 0-100 km/h este realizat în 3,4 secunde de M5-ul de bază. Modelele Competition și CS reușesc sprintul în 3,3, respectiv 3 secunde. Viteza maximă este limitată la 305 km/h.

În ceea ce privește prețurile, există o diferență substanțială. Cadillac CT5-V Blackwing va fi disponibil din vara lui 2021 și figurează deja pe site-ul cadillac.com cu prețul de 83.995 dolari. În SUA, BMW M5 are prețuri care încep de la 103.500 de dolari pentru modelul cu 600 CP. BMW M5 CS cu 635 CP costă în SUA 142.000 de dolari.

CLICK AICI pentru a vedea toate pozele și informațiile despre BMW M5 CS.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account