BMW Z4 a fost dezvăluit în versiune actualizată, care costă de la 40.700 euro în România

Un roadster autentic, mai sportiv şi un design spectaculos:: acesta este BMW Z4 pentru 2023. Cea mai recentă versiune a modelului decapotabil cu două locuri încorporează o serie de actualizări de detliu, aduce accente de design fresh la exterior, extinde gama de echipamente standard şi adaugă elemente noi pe lista de opţionale. Noile caracteristici subliniază mai mult ca niciodată caracterul sportiv al BMW Z4.

Noul roadster poate fi comandat şi în România, la timp pentru a începe anul într-un model decapotabil spectculos. Preţurile pentru România sunt 40700 Euro fără TVA (48433 Euro cu TVA) pentru Z4 sDrive20i, 48300 Euro fără TVA (57477 Euro cu TVA) pentru Z4 sDrive30i şi 54700 Euro fără TVA (65093 Euro cu TVA) pentru Z4 M40i.

BMW Z4 aduce experienţa roadster tradiţională în epoca modernă, cu motoare puternice şi tracţiunea spate, un concept de automobil centrat pe agilitate şi excelenţă dinamică, un soft top clasic din material textil şi o ambianţă premium modernă în habitaclu. Aspectul exterior emană putere sportivă ridicată la noi maxime, dotările exterioare ale pachetului M Sport – care acum sunt incluse şi standard pentru modelele cu motorizare cu patru cilindri – făcând ca acest lucru să fie evident imediat. Cu specificaţiile standard extinse şi structura ofertei optimizată, liniile de echipare Advantage, Sport Line şi M Sport nu mai sunt prezentate. O selecţie largă de culori (sunt disponibile trei variante noi), jante suplimentare M din aliaj uşor în format de 19 inchi şi luminile M Shadow Line oferă clienţilor noi opţiuni pentru a-şi pune propria amprentă individuală pe BMW Z4.

BMW Z4 continuă lunga tradiție a modelelor roadster bavareze

Cu o imagine sportivă aparte, BMW Z4 se inspiră din reperele istorice ale mărcii. Istoria roadsterelor BMW ca simbol al plăcerii de a conduce şi al succesului în competiţii al companiei din primii ani ca producător de automobile. Automobilele decapotabile cu două locuri ale mărcii au reprezentat, de asemenea, momente importante în dezvoltarea BMW în trecutul mai recent. BMW Z1, dezvăluit în 1987, a fost primul proiect al BMW Technik GmbH ca o scenă pentru inovaţie şi a captat imaginaţia prin designul său, cu uşile care se deschideau glisând în jos, monococa din oţel şi caroseria construită exclusiv din panouri de plastic. A fost un adevărat pionier al modelelor roadster moderne. Aproximativ 8.000 de exemplare au fost livrate clienţilor între 1988 şi 1991, iar astăzi fiecare este un obiect de colecţie mult râvnit. Prezentat în 1995, BMW Z3 a fost primul model al mărcii care a fost produs exclusiv la fabrica BMW Group din Spartanburg (SUA). BMW Z3 a fost prezentat publicului pe marele ecran – ca automobil al lui James Bond în filmul GoldenEye.

Patru ani mai târziu, o premieră la Hollywood, un nou capitolul în seria de blockbuster Bond, a adus şi BMW Z8 în atenţia mondială. În filmul „The World Is Not Enough” din 1999, roadsterul a vrăjit publicul cu liniile sale clasice care aminteau de legendarul BMW 507. Sub capota mare a BMW Z8, produs manufacturier, motorul V8 de 5,0 litri împrumutat de la BMW M5, oferea 294 kW/400 CP.

Timp de 20 de ani, BMW Z4 a întruchipat plăcerea de a conduce o decapotabilă pentru conducător şi pasager. Prima generaţie a roadsterului a fost dezvăluită la Salonul Mondial Auto din 2002, la Paris. A fost urmat patru ani mai târziu de BMW Z4 Coupé, tot cu două locuri, din care a fost dezvoltată o maşină de curse GT3 care s-a bucurat de un succes considerabil în seria de curse de anduranţă Nürburgring. Pe şosea, la fel ca pe circuit, BMW Z4 s stabilea  noi repere dinamice. Roadsterul şi coupé-ul au fost oferite şi ca maşini sport de înaltă performanţă de la BMW M GmbH, propulsate de un motor cu şase cilindri în linie, care produce 250 kW/340 CP.

Un hard top retractabil a fost caracteristica spectaculoasă a celei de-a doua generaţii BMW Z4, permiţându-i să înlocuiască atât versiunile roadster, cât şi versiunile coupé ale modelului anterior. Liniile fluide, o capotă lungă şi un habitaclu dus mult în spate au fost elementele definitorii ale aspectului decapotabilei cu două locuri, astfel că noul model nu a pierdut timp după premiera din 2009 şi a câştigat premiile Eyes On Design, International Design Excellence şi red dot Design. Pe circuitele de curse, BMW Z4 a preluat succesul înregistrat de predecesorul său cu o variantă dezvoltată conform reglementărilor GT3. Echipele de client au reuşit victorii în curse cu această maşină, inclusiv cursele de 24 de ore din Dubai şi de la Spa-Francorchamps.

BMW Z4 a ajuns la a treia generație și se distinge inclusiv datorită motorului cu şase cilindri în linie

Actualul BMW Z4 este pe piaţă din 2020 şi este construit de partenerul de producţie al BMW Group, Magna Steyr Fahrzeugtechnik, la Graz (Austria). Lansarea pe piaţa mondială a noii ediţii va începe în noiembrie 2022. Portofoliul de motoare cuprinde două propulsoare cu patru cilindri şi o unitate cu şase cilindri în linie care conferă BMW Z4 M40i o poziţie cu adevărat unică în segment. Modelul BMW M a reprezentat mai mult de 30% din vânzările de roadster la nivel mondial în ultima vreme; în Germania, BMW Z4 M40i a înregistrat un volum de până la 48%.

Peste 55.000 de unităţi ale celei de-a treia generaţii BMW Z4 au fost vândute până în prezent în întreaga lume. Cea mai importantă piaţă individuală pentru roadster este Germania, unde au fost vândute aproximativ 26% din toate maşinile din generaţia actuală de modele. Urmează SUA (cu 17%), China, Marea Britanie şi Japonia. Într-un segment de automobile în general în scădere, BMW Z4 şi-a menţinut volume de vânzări extraordinar de consistente de când a intrat în vânzare. Din prima zi, a fost de departe cel mai bine vândut model dintr-o clasă foarte disputată, populată exclusiv de mărci premium germane.

Un caracter al automobilului orientat direct pentru a oferi plăcerea de a conduce veritabilă şi construit în jurul unui design atletic, a unui sistem de propulsie sportiv şi a agilităţii remarcabile este un factor major în popularitatea ridicată a BMW Z4. Aceste calităţi i-au adus lui BMW Z4 victorii frecvente în testele comparative efectuate de presa auto. Revista germană „auto, motor und sport” l-a proclamat „revenirea anului ca maşină sport”, în timp ce Auto Bild a descris-o drept „cea mai tare decapotabilă a anului”. De asemenea, BMW Z4 a avut rezultate remarcabile şi în sondajele publice. Cititorii revistei Motor Klassik l-au desemnat ca un „viitor clasic” încă din 2019. În plus, roadsterul a avut rezultate bune pe multe fronturi în sondajul cititorilor „sport auto”, fiecare dintre cele trei variante câştigând un „Premiu sport auto”.

Mai dinamic ca niciodată: pachet M Sport în dotare, grilă BMW cu un design nou

Cu proporţii musculoase, o estetică impecabilă ghidată de limbajul de design actual al BMW şi o serie de detalii individuale, designul exterior al BMW Z4 încapsulează interpretarea modernă a maşinii sport decapotabile clasice. Caracteristicile distinctive ale părţii frontale includ prizele mari de aer, farurile LED cu surse de lumină dispuse vertical, poziţionate pe marginile exterioare, şi capota lungă, care se întinde peste pasajele roţilor. Cele mai recente modificări de design pun în lumină şi mai mult lăţimea şi poziţia puternică a roadsterului.

Aici, un rol deosebit de important îl joacă dotările exterioare ale pachetului M Sport, care acum sunt incluse standard la modelele cu motorizări cu patru cilindri. Acestea includ prizele de aer din trei secţiuni din spoilerul faţă, cunoscute de la alte modele M, conturarea distinctă a pragului lateral şi un difuzor spate cu margini profilate clar pe ambele părţi. Prizele de aer laterale – care ghidează curentul de avânt spre Air Curtains, reducând turbulenţele în pasajele roţilor – au fost remodelate. Şi au fost făcute actualizări de detaliu ale designului grilei BMW, care a câştigat semnificativ în impact vizual. Acum, „rinichii” au o structură interioară orizontală, întărind impresia unei părţi frontale largi. Caracterul centrat pe performanţă al BMW Z4 M40i este subliniat de dotări, inclusiv capacele oglinzilor exterioare în Cerium Grey şi ornamente trapezoidale ale ţevilor de eşapament pentru sistemul de evacuare.

De asemenea, la autenticitatea sportivă a aspectului exterior al BMW Z4 contribuie şi suprafeţele clare ale flancurilor maşinii (cu două linii de caracter cursive dinamic, care aduc structură), Air Breathers mari din spatele pasajelor roţilor faţă, spoilerul integrat în capacul portbagajului, stopurile subţiri, în formă de L, şi elementul atrăgător din difuzorul spate. Soft topul clasic din material textil al roadsterului este acţionat electric şi poate fi deschis sau închis – în interval de 10 secunde – prin apăsarea unui buton în timp ce maşina se deplasează la viteze de până la 50 km/h.

Jante M exclusive, de 19 inchi, din aliaj uşor, trei culori noi pentru exterior

Noile completări la echiparea standard includ jante M de 18 inchi, din aliaj uşor, cu design double-spoke. Aceste roţi bicolore sunt echipate cu anvelope de dimensiuni mixte: 225/45 R18 pe puntea faţă şi 255/40 R18 pe cea spate. Opţiunile disponibile acum clienţilor includ jante M de 19 inchi, din aliaj uşor, concepute exclusiv pentru BMW Z4. Designul V-spoke, finisajul mat Jet Black şi marginile jantei lustruite cu diamant aduc o aură extrem de atractivă şi sofisticată imaginii din lateral a roadsterului. Jantele M de 19 inchi, din aliaj uşor, sunt încălţate cu anvelope în format 255/35 ZR19 pe puntea faţă şi 275/35 ZR19 în spate.

Vopseaua pentru exteriorul BMW Z4 a fost atent revizuită, cu variante noi şi foarte îndrăzneţe. Pe lângă culorile Thundernight metalizat, Portimao Blue metalizat şi Skyscraper Grey metalizat disponibile pentru prima dată pentru caroseria roadsterului, selecţia include şi alte patru variante care acoperă un spectru larg între alb, negru, roşu şi gri – inclusiv finisajul BMW Individual strălucitor Frozen Grey metalizat. Soft topul din material textil al BMW Z4 va continua să fie oferit cu efect Silver Anthracite ca alternativă la negru standard.

De asemenea, nou în lista de opţiuni sunt luminile M Shadow Line, care pot fi comandate împreună cu farurile LED adaptive – de asemenea, opţionale. Inserţiile întunecate ale farurilor conferă o aură sportivă discretă părţii frontale a maşinii şi formează o compoziţie armonioasă cu ornamentele exterioare M Shadowline lucioase, cu elemente extinse.

Cockpit de maşină sport clasică cu accente specifice M

Designul interiorului BMW Z4 este dominat de un aspect al cockpitului orientat pe conducător, scaune sport cu tetiere integrate, linii clare, orientate spre înainte şi limitarea suprafeţelor decorative la un număr mic de zone. BMW Z4 sDrive20i vine standard cu piele Vernasca, care poate fi specificată în Negru, Ivory White, Cognac sau Magma Red. BMW Z4 M40i şi BMW Z4 sDrive30i au ornamente din piele/Alcantara cu cusături contrastante albastre şi vipuşti albastre ca echipare standard. Interiorul BMW Z4 sDrive30i adaugă un volan M îmbrăcat în piele, scaune M Sport, pedale M şi un suport M pentru picior pentru conducător pentru a ridica nivelul plăcerii de a conduce sportiv cu încă o notă.

În plus, cockpitul clasic al maşinii sport este combinat acum cu un panou de instrumente în Sensatec la BMW Z4 sDrive30i. Încălzirea scaunelor, deflectorul de vânt, spaţiul de stocare extins, sistemul de încărcare, Park Distance Control cu senzori în faţă şi în spate, oglinda retrovizoare cu efect antiorbire automat şi climatizarea automată pe două zone sunt dotări standard pentru toate variantele de model. De asemenea, BMW Z4 M40i şi BMW Z4 sDrive30i sunt echipate standard cu iluminare ambientală şi finisaje M pentru praguri.

Motoare cu funcţionare în regim înalt de turaţii, tehnologie de şasiu sofisticată

Livrarea instantanee a puterii, un apetit entuziast pentru turaţii, eficienţa exemplară şi rafinamentul pentru care BMW este renumit sunt caracteristicile semnătură ale celor trei motoare pe benzină disponibile şi pentru noua ediţie a BMW Z4. Motorul cu patru cilindri care echipează BMW Z4 sDrive20i este combinat standard cu o cutie de viteze manuală cu şase trepte. Modelul entry-level poate fi comandat opţional cu transmisia Steptronic Sport cu opt trepte, care este specificaţia standard pentru celelalte variante de motor din portofoliu. Transmisia Steptronic Sport vine cu clapete de schimbare pe volan şi o funcţie Launch Control pentru o acceleraţie cu tracţiune optimizată la demaraj.

Statutul excepţional al BMW Z4 în ceea ce priveşte tehnologia sistemului de propulsie este întruchipat cel mai proeminent de vârful de gamă, al cărui motor cu şase cilindri în linie, cu tehnologia M TwinPower Turbo, este fără egal în semgnet. Propulsorul de 3,0 litri, ce oferă 250 kW/340 CP, dezvoltă un cuplu maxim de 500 Nm şi permite ca BMW Z4 M40i să sprinteze de la 0 la 100 km/h în 4,5 secunde. Cele două motoare cu patru cilindri, ambele cu o cilindree de 2,0 litri şi tehnologie BMW TwinPower Turbo, se remarcă şi prin caracteristicile lor de performanţă. Motorul de la BMW Z4 sDrive30i generează o putere maximă de 190 kW/258 CP şi un cuplu maxim de 400 Nm, permiţând sprintul de la 0 la 100 km/h în 5,4 secunde. Cu o putere maximă de 145 kW/197 CP şi un cuplu maxim de 320 Nm, BMW Z4 sDrive20i accelerează de la repaus la 100 km/h în 6,8 secunde (cu transmisie automată: 6,6 secunde).

Proporţiile sale compacte, masa redusă, centrul de greutate coborât şi distribuţia aproape perfectă (50:50) a masei, rigiditatea mare a caroseriei şi a structurii şasiului şi aerodinamica extrem de eficientă asigură platforma ideală pentru o manevrabilitate sportivă. Agilitatea este completată de confort de rulare, asigurată de tehnologia şasiului care reuneşte o punte faţă cu dublu braţ transversal şi o punte spate cu suspensie multibraţ. Specificaţiile standard pentru toate variantele de model includ şi direcţie sport variabilă.

Suspensia M Sport, acum parte a echipării standard pentru BMW Z4 sDrive30i, optimizează dinamica de condus cu reglajul său ferm pentru amortizoare şi arcuri. BMW Z4 M40i are suspensie M adaptivă cu amortizoare controlate electronic şi – la fel ca BMW Z4 sDrive30i – frâne M Sport cu etriere vopsite în albastru sau roşu. Modelul de vârf este echipat şi cu un diferenţial M Sport pe puntea spate, care este disponibil opţional pentru BMW Z4 sDrive30i.

 Sisteme de asistare a condusului de ultimă generaţie, conectivitate inteligentă

BMW Z4 oferă clienţilor o serie de sisteme de asistare a condusului de ultimă generaţie pentru a spori atât nivelul de confort, cât şi cel de siguranţă. Specificaţia standard include avertizare de coliziune frontală cu intervenţie de frânare, avertizare de părăsire a benzii, inclusiv cu întoarcere pe bandă, şi funcţia de informaţii privind limita de viteză cu indicator de interzicere a depăşirii. Printre elementele din lista de opţiuni se numără tempomatul activ cu funcţie Stop&Go, avertizare de schimbare a benzii, avertizare de coliziune din spate, avertizare de trafic transversal, asistentul de parcare şi camera de asistenţă pentru marşarier. De asemenea, este disponibil şi BMW Head-Up Display, care proiectează informaţiile de condus pe parbriz.

BMW Live Cockpit Professional asigură o funcţionare intuitivă şi conectivitate inteligentă. Aduce ecrane personalizabile pentru panoul de instrumente complet digital şi monitorul de control, ambele având o diagonală de 10,25 inchi (26,04 cm). De asemenea, funcţionalitatea sa include sistemul de navigaţie BMW Maps, un sistem multimedia bazat pe hard-disk, Asistentul Personal Inteligent BMW, integrarea smartphone-ului şi un sistem de alarmă.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account