VIDEO: Designer-ul primei generații BMW X5 spune ce ar fi desenat altfel pentru noul BMW Seria 4 Coupé

Grila frontală a noului BMW Seria 4 Coupé a generat multe polemici, iar Frank Stephenson, designer-ul care a creat prima generație BMW X5, precum și MINI-ul din 2001, ne oferă părerea sa despre acest subiect, fără ocolișuri și cât bine argumentat.

Stephenson a început să publice clipuri pe canalul său de You Tube abia de 4-5 luni. Dar stilul său onest și savuros de a vorbi și poveștile din culisele industriei auto au atras rapid popularitate. Audiența sa este cât se poate de meritată, având în vedere că Frank Stephenson a semnat designul unor modele foarte apreciate ale mărcilor BMW, MINI, Ford, Fiat, Ferrari, Maserati și McLaren. Am listat la finalul acestui articol principalele proiecte din portofoliul impresionant a lui Stephenson.

Desigur, i s-a cerut de către cei abonați la canalul său de You Tube să-și spună părerea despre design-ul controversat al noului BMW Seria 4 Coupé. Iar Frank Stephenson a răspuns cu un clip în care comentează fiecare detaliu al mașinii. Este o recenzie sinceră, presărată cu umor, dar foarte bine argumentată.

Designerul american laudă toate aspectele bune ale noului Coupé, dar remarcă faptul că BMW încearcă de câțiva ani să reinterpreteze elementele estetice definitorii și tradiționale pentru identitatea modelelor bavareze.

Primul punct de discuție a fost „Curba Hoffmeister” (Hoffmeister kink), adică acea arcuire a montantului C, tipică BMW, care a fost creată de Wilhelm Hoffmeister, un fost designer șef al mărcii germane. În cazul noului Seria 4 Coupé s-a decis inversarea înclinării acestei curbe. Stephenson consideră că această schimbare nu arată rău deloc, doar că nu este la fel de ușor de recunoscut drept montantul C tipic BMW.

Per ansamblu, lui Stephenson îi place profilul Seriei 4 Coupé, fiindcă arată dinamic, atractiv, cu proporții echilibrate. Îi place plasarea roților și faptul că în față consola este scurtă, iar în spate este alungită, în mod tradițional BMW. Totuși face o paranteză privind creșterea continuă a dimensiunilor mașinilor moderne. Frank Stephenson este de părere că trebuie să existe o limită în acest sens.

Stephenson subliniază că în domeniul design-ului dacă stai pe loc și nu evoluezi e ca și cum mergi înapoi. Din acest motiv înțelege de ce BMW încearcă să creeze un design complet nou pentru stopuri, deși el crede că modelele BMW au avut mereu un posterior distinct, care nu avea nevoie să vireze în altă direcție stilistică. Chiar și așa, Stephenson spune “Jos pălăria!” pentru curajul lui BMW de a încerca ceva nou, care ar putea deveni noul look pentru marcă.

Părerea despre partea frontală a mașinii a fost lăsată la finalul acestui clip, fiind cea mai sensibilă și controversată. Stephenson spune că este ca și cum vorbești despre “elefantul din cameră”. Bineînțeles, BMW Seria 4 Coupé nu are trompă, dar “nările” sale au stârnit multe discuții.

“Sunt ultimul care o să spună să rămâi la limbajul de design pe care îl ai și nu încerca vreodată să îl schimbi. Totul trebuie să se modernizeze într-un fel!” – spune Stephenson după ce a oftat înainte de a expune părerea sa despre fața Seriei 4 Coupé.

Continuă prin a lăuda farurile încruntate și privirea lor un pic “sinistră”. Dar i se pare prea aglomerat design-ul prizelor de aer din extremitățile spoilerului frontal. Apoi abordează grila frontală. Și nu ezită să spună că aceasta nu se potrivește ca proporții cu restul mașinii. Lui Stephenson îi pare că grila și automobilul au fost proiectate separat, iar apoi unite. “Înțeleg că vrei să faci o declarație. Dar este un simț al rafinamentului pe care trebuie să-l aduci, când faci așa ceva. Și, desigur, responsabilitatea unui designer este de a înțelege că plăcuța de înmatriculare a mașinii este un element critic când creezi grafica părții frontale a unei mașini. Nu poți să uiți de plăcuța de înmatriculare. E ca și cum uiți de logo sau de alt element despre care știi că este absolut necesar pentru vehicul”. Stephenson adaugă faptul că plasarea numărul de înmarticulare îl face să pare de parcă a fost adăugat în ultimul moment. Și face referire la modelele clasice BMW, care aveau grilă verticală înaltă, motiv pentru care numerele de înmatriculare erau amplasate în lateralul nărilor.

BMW Seria 4 Coupé, cu și fără plăcuță de înmatriculare:

Frank Stephenson nu se rezumă la a critica aspectul grilei frontale. Încearcă să empatizeze cu abordarea echipei de design BMW și propune viziunea sa. Recomandă contururi mai cursive ale ramelor grilei, precum și separarea celor două decupaje cu formă de “rinichi”, care acum au rama comună.

Stephenson spune că ar fi dat per ansamblu nota 8 din 10 pentru designul Seria 4 Coupé, dar a coborât până la nota 6, din cauza grilei frontale.

Voi ce părere aveți? Ce notă i-ați da? Împărțiți aceeași opinie pe care o exprimă Frank Stephenson?

Vedeți întregul clip publicat de Frank Stephenson, pentru a vedea toate explicațiile sale:

Despre Frank Stephenson

Cariera lui Stephenson este absolut fascinantă și vă recomand să-i vizitați site-ul personal (www.frankstephenson.com), fiindcă vă poartă într-o călătorie printre momente epice din istoria automobilismului modern.

În 1986, Frank Stephenson a început să lucreze la Ford Motor Company, unde a contribuit la designul lui Ford Escort RS Cosworth, având un rol important în crearea inconfundabilului eleron supraînălțat al acestui model sport.

Din 1991 a lucrat în cadrul BMW Group, unde a creat noua generație a modelului MINI, precum și designul primului SUV BMW, adică prima generație X5. În 2002 a devenit primul director de design al Ferrari și Maserati, unde a trasat formele ispititoare ale unor modele precum Ferrari F430, Ferrari FXX, Maserati MC12, Maserati GranSport. Apoi, în 2006 a devenit director de design pentru Fiat, Lancia, Alfa Romeo și vehiculele comerciale ale grupului italian. Aici și-a pus semnătura pe încă un design cu aură atemporală: generația modernă a lui Fiat 500.

În 2008 a revenit la proiectarea mașinilor supersport. De data aceasta ca director de design în cadrul McLaren. Aici a coordonat crearea gamei până în 2017, portofoliul incluzând epicele McLaren P1, McLaren 720S, McLaren 675LT, McLaren MP4-12C. În 2018, Frank Stephenson a devenit Design Master în cadrul Suning Intelligent Terminal Technology Co. Ltd. (China) și a luat rolul de director creativ al companiei germane Lilium Aviation, care proiectează vehicule electrice zburătoare, care pot executa decolări pe verticală.

Sursa informațiilor: canalul de You Tube al lui Frank Stephenson

BMW Motorrad

Comentarii

©2025 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account