Cursa de 24 de ore de la Nürburgring – jumătate de secol de istorie

Anul 1970 marca prima cursă de 24 de ore din istorie organizată pe acum legendarul „circuitul de teste şi experimente” Nürburgring-Nordschleife, lung de 22,835 de kilometri, binecunoscut drept „Iadul Verde”. Aceasta însemna 24 de ore de parcurs la limita absolută a forţei mentale a piloţilor, a calităţilor dinamice şi fiabilităţii maşinilor. Victoria obţinută surprinzător aici de Hans-Joachim Stuck, de numai 19 ani, alături de Clemens Schickentanz, într-un BMW 2002 ti, înscris de Koepchen BMW Tuning, a rămas înscrisă în istoria motorsportului. Performanţa a deschis drumul către o carieră lungă pentru tânărul pilot şi o legătură specială între BMW şi Nordschleife.

Moştenire de familie
Puţin pot spune că înaintea cursei l-au considerat pe Stuck ca fiind un candidat serios la victorie. „Strietzel”, aşa cum era deja cunoscut în rândul veteranilor din Bavaria natală, avea doar 19 ani la acea vreme. Totuşi, tatăl său, Hans Stuck, era o adevărată legendă. Pilotul şi „Regele curselor de coastă” fusese una dintre vedetele motorsportului din perioada interbelică. Ulterior, în anii ’60, el a organizat cursuri de pregătire la Nürburgring pentru piloţi – spre bucuria fiului său, care deseori l-a însoţit la circuit şi a dezvoltat cunoştinţe profunde despre ceea ce însemna „Ring-ul”.

Unul dintre băieţii buni: Koepchen BMW Tuning
Hans-Peter Koepchen a fost un pilot de curse şi unul dintre cei mai renumiţi tuneri BMW. Alături de mult mai cunoscuţii acum Alpina şi Schnitzer, Koepchen reprezenta marca BMW în competiţii la aceea vreme, înainte de organizarea oficială a BMW Motorsport.

Modelele BMW 2002 ti pe care el le-a pregătit pentru performanţe şi fiabilitate maxime au obţinut o serie de victorii. Nimic nu dovedea adevăratele calităţi ale unei maşini mai mult decât o cursă de anduranţă. Cu setările de şasiu şi motoare, modelele BMW au devenit aproape invincibile. „Strietzel” Stuck s-a dezlănţuit pe faimosul circuit – înregistrările de la acea vreme sunt mărturia stilului lui de condus impetuos. Ulterior avea să glumească mereu spunând că, spre disperarea tatălui său, avea un stil de condus în derapaje spectaculoase. Atât de lungi erau derapajele, spunea „Strietzel” cu mult umor, încât la boxe mecanicii nu curăţau parbrizul, ci geamurile laterale.

Muncă de echipă
Hans-Joachim Stuck şi Clemens Schickentanz au încheiat cursa cu un avantaj impresionant de două tururi faţă de echipajul clasat pe locul al doilea. La acea vreme, ei au trecut linia de sosire de 123 de ori de-a lungul cursei, făcându-şi drum prin tronsoanele înguste şi crestele încă existente ale circuitului original indiferent că era zi sau noapte. Recompensa lor a fost o victorie glorioasă.

Aici, pe Nordschleife, la 27-28 iunie 1970, nouă dintre maşinile clasate în Top 10 au purtat logo-ul BMW pe capotă, aşa că prima ediţie a cursei de 24 de ore de la Nürburgring a fost aproape o afacere de familie. Pentru tânărul Stuck, acest succes a fost rampa de lansare pentru o carieră competiţională care îl va purta până în Formula 1. BMW 2002 ti a avut o carieră spectaculoasă în motorsport, câştigând cam tot ce era de câştigat pe circuite şi în raliuri.

O istorie de jumătate de secol
Hans-Joachim Stuck a avut o carieră lungă în motorsport, cu participări pentru mărci de prestigiu precum BMW, Porsche sau Audi. A avut o serie lungă de competiţii în care a fost implicat, mereu pe circuit. Stuck a luat startul în Formula 1, a fost prezent în cele două campionate BMW M1 Procar, în cursa de 24h de la Le Mans (cu două victorii, în 1986 şi 1987), DTM (cu un titlu în 1990), dar şi în campionatele americane IMSA, Trans-Am şi American LeMans Series.

Cursa de 24h de ore de la Nürburgring are însă un loc special în cariera lui Stuck. După ce a câştigat ediţia inaugurală şi a reuşit astfel una din primele victorii mari din carieră, a mai participat aici de 20 de ori! „Strietzel” a mai reuşit două victorii în clasamentul general, de fiecare dată foarte speciale. În 1998, într-un echipaj alături de belgianul Marc Duez, germanii Christian Menzel şi Andreas Bovensiepen (acum directorul general Alpina), a câştigat una din primele curse importante pentru un diesel în motorsport, cu BMW 320d – a fost şi singura victorie a unui diesel aici. În 2004 a marcat o altă performanţă istorică, alături de Dirk Müller, Jörg Müller şi Pedro Lamy, cu primul M3 V8 din istorie – legendarul E46 GTR. Tot cursa de 24h de ore de la Nürburgring a marcat şi retragerea lui Stuck din motorsport, în 2011, la 41 de ani de la prima participare aici.

Pentru BMW, bucla Nürburgring-Nordschleife, cel mai dur circuit din lume, a ocupat mereu un loc special şi este una din provocările obişnuite în testele de lansare a noilor modele. În cursa de 24h de la Nürburgring, BMW are mai multe victorii ca orice alt constructor – un total de 20 în ultimii 50 de ani, ultima reuşită fiind marcată chiar în acest an, cu BMW M6 GT3, întrerupând o pauză de 10 ani.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account