10 informații triviale despre motorul BMW-ului M4 de DTM

Ai în gașcă un prieten care se bate în piept că e cel mai mare expert BMW? Închide-i gura cu 10 informații despre motorul lui BMW M4 din DTM.

Știm că performanțele unui motor de DTM sunt spectaculoase și că munca inginerilor este una titanică.
Specificațiile lor extraordinare derivă și din faptul că fiecare dintre cei 6 piloți BMW din DTM are doar câte un motor pentru întregul sezon competițional, ceea ce obligă inginerii să facă totul perfect, de la performanțe, la anduranță.
Dar nu putem înțelege dimensiunea reală a acestor specificații până nu le comparăm cu lucruri să zicem “mondene”. De aceea, bine a făcut BMW că a publicat o listă cu 10 informații triviale despre motorul V8 P66/1 care tună și fulgeră sub capota modelului M4 înscris în DTM (Campionatul German de Turisme):

Motorul lui BMW M4 DTM aspiră 260 de litri de aer în fiecare secundă, adică de 2.000 de ori mai mult decât respiră un om.

Pistoanele din propulsorul BMW P66/1 accelerează de 600 de ori mai rapid decât o rachetă construită să zboare până la Lună.

Regulamentul DTM pentru sezonul 2017 permite un diametru mai mare (2 x 29 mm) pentru restrictoarele de aer, prin care motorul își trage aerul pentru combustie. Acest lucru a crescut puterea propulsorului peste 500 CP.

Pe parcursul unui sezon, distanța parcursă de pistoanele din motor este echivalentă cu o călătorie din Munich în Sydney.

Într-un sezon, în fiecare motor sunt produse 1,3 milioane de scântei de aprindere.

Prin pompa de apă circulă aproximativ 19.000 de litri pe oră. La acest debit, ar dura doar 20 de secunde pentru a umple o cadă.

Toată puterea generată de motor este transferată către roțile spate prin șuruburi care cântăresc doar 130 grame.

Uleiul este pompat prin motor de circa 10.000 de ori într-un sezon.

Pe parcursul unui sezon, uleiul ajută la degajarea unei călduri care ar fi suficientă pentru 60 de sesiuni de saună.

920 de desene tehnice au fost create pentru motor. Dacă ar fi așezare unul lângă altul, desenele ar acoperi o suprafață mai mare decât un teren de tenis.

BMW Motorrad

Comentarii

©2022 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account