Cum se pronunță corect BMW? Constructorul ne ajută cu exemple din diverse limbi

Ai zice că un nume format din 3 litere e banal de rostit. Dar BMW ne arată cum se pronunță numele său în limbi cât se poate de diferite, precum chineza, franceza, turca, spaniola, olandeza, italiana.

BMW este de fapt un acronim pentru Bayerische Motoren Werke, nume pe care compania din Bavaria la adoptat în 1922. Dar această prescurtare am auzit-o pronunțată în foarte multe feluri. De aceea, BMW a creat în site-ul său o secțiune în care ne învață cum se pronunță corect numele său în limba nativă, adică germana. Totodată, ne exemplifică și cât de mult se schimbă fonetic numele său în diverse limbi de pe glob.

Constructorul german ne oferă și un scurt istoric al genezei numelui său. CLICK AICI pentru a afla originile numelui BMW.

Limba română nu figurează în această serie de exemple. Dar are la rândul ei particularități. Cumva noi am jalonat litera W de la final și am ales să pronunțăm V. Nu e neapărat lene sau grabă, dar V-ul pare să curgă mai ușor în această înșiruire de litere. Putem să-l numim simț fonetic. Rostiți mai întâi “Be eM dubluVe” și apoi ”Be eM Ve”. Care e mai lejer de pronunțat? Al doilea, nu? Chiar dacă BMW are clar un W la final, nu un V. Mai mult, în limbajul liber am găsit cum să scurtăm și mai mult durata pronunțării și spunem “BeM Ve”. Adică nu ne mai pierdem timpul rostind “eM”. Îl legăm de ”Be” și scăpăm mai repede. Nu am de ce să critic. Alternativa cea mai deranjantă fonetic cred că ar fi fost să pronunțăm “Bî Mî dubluVî” sau “Bî Mî Vî”.

Interesant este că, dintre limbile exemplificate de BMW, olandeza este cea mai apropiată de modul de a pronunța al românilor. Nu italiana sau franceza, care au avut influență în formarea limbii române.

Mai mult nu are rost să despicăm literele. Așa că vă invit să aflați ca fapt divers cum se pronunță BMW.

CLICK AICI pentru a accesa direct pagina special creată de BMW, unde sunt expuse clipurile video cu pronunțarea în diverse limbi.

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2021 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account