MotulEVO oferă soluții și servicii complete pentru întreținerea transmisiilor automate

MotulEVO este pachetul complet de uleiuri, aparatură și servicii pe care Motul îl oferă atelierelor independente autorizate pentru întreținerea la cele mai înalte standarde a oricărui tip de transmisie automată. Astfel, pentru posesorii oricărei mărci de autoturisme, MotulEVO înseamnă garanția că transmisia automată beneficiază de uleiul optim, precum și de curățarea și mentenanța făcute eficient și profesionist.

De la lansarea din 2014, rețeaua de service-uri partenere MotulEVO s-a dezvoltat în peste 30 de țări, printre care și România. În platforma online MotulEVO sunt prezentate toate avantajele acestui concept, precum și harta cu service-urile partenere care oferă uleiul potrivit și mentenanța profesionistă pentru transmisii automate.

Ce este conceptul MotulEVO?

Transmisiile automate au devenit majoritare în industria auto și din ce în ce mai mulți constructori de autoturisme renunță la cutiile de viteze manuale. Asta include și constructori cu tradiție în condusul dinamic, precum BMW, care păstrează cutia manuală ca o opțiune rară pentru anumite modele. În plus, electrificarea alertă a propulsiilor accelerează procesul de implementare a transmisiilor automate.

În acest context, MotulEVO vine în sprijinul atelierelor de service independente și autorizate RAR, pentru a oferi servicii la cel mai înalt nivel dedicate întreținerii marii varietăți de transmisii automate, indiferent de gradul lor de sofisticare.

Conceptul MotulEVO oferă soluții pentru toate tipurile de transmisii automate, cum ar fi cutiile de viteze cu un convertor de cuplu, transmisiile cu variație continuă (CVT) sau cutiile automate cu dublu ambreiaj (DSG).

Apelând la MotulEVO, atelierul de service primește atât gama de uleiuri și soluții, cât și aparatura necesară pentru înlocuirea uleiului și curățarea transmisiilor automate. De asemenea, pachetul MotulEVO include și suportul tehnic și sesiuni de instruire a tehnicienilor, care astfel rămân la curent cu orice nouă evoluție a transmisiilor automate.

MotulEVO ajută la evitarea celor mai întâlnite greșeli în întreținerea transmisiilor automate

Folosirea uleiului potrivit și schimbarea acestuia la intervalele recomandate asigură funcționarea corectă a transmisiei și prelungirea duratei sale de funcționare. Iar vâscozitatea optimă a uleiului este esențială în acest sens. Degradarea uleiului conduce la apariția uzurii mecanice în cutia de viteze. Astfel apar și particule de metal în lubrifiant, ceea ce cauzează defecțiuni serioase. Și, implicit, asta se traduce și în costurile mari pentru repararea cutiei de viteze.

Totodată, trebuie evitată întreținerea transmisiilor într-un mod superficial sau greșit. De exemplu, se întârzie înlocuirea uleiului din transmisie, depășindu-se mult termenul recomandat de producător. Uneori se face o completare insuficientă a uleiului, ori se alege un lubrifiant nepotrivit. La fel, o greșeală importantă este și schimbarea uleiului fără a se face în prealabil o curățare atentă a transmisiei.

Dar toate acestea pot fi evitate, deoarece rețeaua de service-uri partenere MotulEVO cuprinde toate regiunile din România, astfel că posesorii de mașini au acces ușor la servicii profesioniste pentru întreținerea transmisiilor automate.

Care sunt indiciile care ne spun că trebuie să schimbăm uleiul transmisiei automate?

Contaminarea, uzura și reducerea vâscozității uleiului sunt principalele cauze pentru deteriorarea performanțelor și fiabilității cutiei de viteze automată. Uzura se produce gradual, însă există semne care dau șoferului indicii că este momentul schimbării uleiului din transmisie. Asta înseamnă implicit și programarea unei inspecții tehnice, pentru evaluarea gradului de uzură a transmisiei și a stării uleiului. Dar înainte de toate, șoferul poate observa o varietate de semne care indică probleme la nivelul transmisiei.

Când uleiul trebuie înlocuit sau transmisia are defecțiuni, apar întârzieri în schimbarea treptelor de viteză, sau pot avea loc schimbări bruște ale acestora. Ori se observă că transmisia selectează treapta necorespunzătoare regimului de rulare din acel moment. Semne clare pentru nevoia unei inspecții tehnice sunt și șocurile sau zgomotele anormale produse de transmisie la viteze mici. De asemenea, pot să apară vibrații în timpul manevrelor de oprire și parcare, sau la trecerea din poziția D (Drive) în P (Parking).

Cât de des trebuie să schimbăm uleiul transmisiei automate?

Pentru transmisiile automate clasice, care au convertizor de cuplu, intervalele de schimb pot fi cuprinse între 30.000 și 100.000 km. Acestea sunt intervale stabilite pentru condiții normale de utilizare. Însă Motul recomandă ca operațiunile de întreținere să nu depășească o perioadă de 8 ani de utilizare.

Dacă automobilul are transmisie automată cu ambreiaj dublu (DSG/DCT), atunci uleiul trebuie schimbat de obice la intervale mai scurte. Adică este de preferat înlocuirea uleiului de transmisie la circa 60.000 km și 3 ani de utilizare a mașinii.

Cele mai îndelungate intervale pentru schimbarea uleiului se întâlnesc la cutiile de viteze cu variație continuă (CVT). În cazul lor înlocuierea uleiului poate fi recomandată și abia la 120.000 km sau 6 ani. Dar, după cum precizează Motul, condițiile de exploatare pot influența substanțial uzura transmisiilor cu variație continuă, astfel că pentru unele tipuri de CVT este recomandată schimbarea uleiului la intervale de numai 40.000 km sau 2 ani.

Trebuie schimbat uleiul transmisiei automate dacă acesta este de tip „Lifetime fill”?

Uneori producătorii de automobile definesc uleiul folosit în transmisiile automate drept un ulei „Lifetime fill” (adică „pe viață”). Desigur, această titulatură poate lăsa impresia că uleiul nu trebuie schimbat pe toată durata de funcționare a transmisiei. Însă, de fapt, se referă la un anumit număr de kilometri stabilit în condițiile de utilizare normală a transmisiei. Acest interval nu este unul clar definit și poate varia în funcție de automobil și de genul de transmisie automată.

De asemenea, uzura transmisiei automate și implicit a uleiului poate să difere major în funcție de modul și condițiile de rulare la care este supusă mașina. Cert este că și uleiul „Lifetime fill” trebuie schimbat complet când o transmisie trece printr-o operațiune de reparare. Trebuie folosit același tip de ulei „Lifetime fill” recomandat pentru acel autoturism și nu trebuie completat uleiul original cu unul diferit.

Din toate aceste motive, conceptul MotulEVO a fost creat pentru ca atelierele de service partenere să poată oferi posesorilor de automobile inspecția tehnică necesară, serviciile de reparare și curățare a transmisiei automate, precum și înlocuirea uleiului cu unul dedicat acelui vehicul.

MotulEVO pune la dispoziția atelierelor de service aparatură specializată pentru schimbarea uleiului și curățarea transmisiilor automate

Transmisiile automate sunt din ce în ce mai complexe. Așadar, pe de o parte conceptul MotulEVO a fost creat pentru a ajuta service-urile independente să țină pasul cu evoluția tehnologică accelerată a transmisiilor automate. Și, de asemenea, oferă soluții și aparatură care permit curățarea adecvată a cutiei de viteze. Astfel, MotulEVO ajută service-urile să facă operațiuni de întreținere la cele mai înalte standarde, pentru a elimina toate impuritățile și deșeurile din cutia automată și din sistemele hidraulice de control. Pentru că fără o curățare corectă a transmisiei, proprietățile uleiului nou sunt compromise. Iar asta înseamnă că fiabilitatea și funcționarea transmisiei sunt viciate.

De altfel, pachetul MotulEVO oferă soluția completă pentru întreținerea cutiilor de viteze automate. Este pusă la dispoziția atelierelor de service o gamă amplă de produse și servicii, dar și training pentru specializare. Mai exact, MotulEVO furnizează atât echipament profesional și produse de calitate înaltă pentru orice tip de transmisie, cât și pregătire și suport tehnic, bază de date online, și, nu în ultimul rând, servicii de marketing.

MotulEVO include training pentru tehnicienii service-urilor partenere

Atelierele din rețeaua MotulEVO pot ține ușor pasul cu evoluția accelerată a tehnologiilor folosite de transmisiile automate. De exemplu, tranziția către propulsii electrificate înseamnă și schimbări majore referitor la funcționarea și componentele unei transmisii. Vedem transmisii care integrează unități starter/generator sau sunt integrate în sisteme de propulsii care au și motor electric, așa cum este cazul modelelor plug-in hybrid sau full hybrid. Iar în cazul mașinilor pur electrice sunt folosite transmisii speciale, cu una sau două trepte.

În acest context, MotulEVO oferă un program cuprinzător de instruire pentru tehnicienii service-urilor, îmbunătățind și actualizând competența lor prin sesiuni de training specializat.

Unitatea de service MotulEVO ATM 0915 este aparatura care elevează standardele pentru înlocuirea lichidului de transmisie și curățarea cutiei de viteze

Pachetul MotulEVO pentru ateliere de service include unitatea ATM 0915 creată special pentru operațiunile de întreținere a transmisiilor automate. Acest aparat multifuncțional nu se ocupă doar de schimbarea uleiului, ci și de curățarea cutiei de viteze automată. Iar executarea operațiunilor se face la standarde înalte de precizie, majoritatea fiind realizate complet automat. În acest sens este util și faptul că echipamentul oferă tehnicienilor din service instrucțiuni pas-cu-pas.

Motul subliniază că aparatul ATM 0915 este livrat cu adaptoare potrivite pentru aproximativ 95% dintre modelele din piața globală de automobile. Iar service-urile partenere pot cere opțional ca Motul să pună la dispoziție adaptoare suplimentare pentru tipuri speciale de transmisie.

Drept urmare, atelierele de service dotate cu unitatea MotulEVO ATM 0915 pot face operațiunile de întreținere pentru orice tip de transmisie automată, indiferent de modelul automobilului.

Harta interactivă din site-ul MotulEVO ajută posesorii de mașini să găsească rapid service-urile specializate în întreținerea transmisiilor automate

Rețeaua de service-uri autorizate partenere MotulEVO cuprinde toate regiunile din România. Astfel, posesorilor de automobile le este facil să găsească în proximitate un service specializat în întreținerea transmisiilor automate.
Găsirea celui mai apropiat service inclus în rețeaua MotulEVO se face rapid, mulțumită hărții interactive din site-ul oficial al proiectului. Aici, utilizatorii pot scrie orașul sau adresa în care se află, sau pot naviga în harta online pentru a găsi toate service-urile din acea zonă.

Harta afișează numele, adresa și datele de contact ale service-urilor partenere MotulEVO din țara noastră. Iar utilizatorii pot chiar să și apeleze telefonic service-ul, direct din harta interactivă.

CLICK AICI pentru a accesa harta interactivă a atelierelor specializate din România, care folosesc pachetul de produse și servicii MotulEVO.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account