OPINIE: Noul BMW M2 merită o serie limitată în stil Hommage, ca BMW 3.0 CSL

Noul BMW M2 aduce performanțe foarte înalte, un design distinct și multe accesorii M Performance extrovertite. Și va avea cu siguranță versiuni viitoare și evoluții care îi vor amplifica și mai mult caracterul sportiv și puterea. Dar ca o opinie personală, sau mai bine zis ca o dorință personală, vreau să las în scris că BMW ar trebui să creeze o versiune în stil Hommage și pe baza noului BMW M2.

Anul 2022 a marcat aniversarea a 50 de ani de la înființarea BMW Motorsport GmbH, care a devenit ulterior divizia BMW M GmbH. Iar cu această ocazie constructorul bavarez ne-a răsfățat cu o listă generoasă de modele inedite și ediții limitate. A lansat primul BMW M3 Touring din istoria sa, precum și primul modelul plug-in hybrid creat de divizia M, adică extravagantul SUV BMW XM.

BMW M4 CSL este rețeta esențială pentru o serie limitată

Totodată, BMW M GmbH a lansat în 2022 și două versiuni cât se poate de speciale ale noului BMW M4 Coupé. Mai întâi a fost vorba despre BMW M4 CSL. Care, după cum spun și inițialele CSL (Competition, Sport, Lightweight), este o variantă care a trecut printr-o dietă serioasă, are performanțe crescute și pune și mai mult accent pe abilități potrivite pentru weekend-uri petrecute pe circuit.

În cazul variantei CSL reducerea greutății s-a realizat prin renunțarea la unele compomente, cum ar fi bancheta din spate. Iar multe elemente au fost înlocuite cu unele din plastic ranforsat cu fibră de carbon. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu panourile interioare ale ușilor și capota.

Luând în calcul recalibrările direcției și suspensiilor, precum și faptul că motorul de 3 litri cu 6 cilindri a primit un plus de putere (550 CP), BMW M4 CSL oferă un nivel de sportivitate clar superior modelului standard BMW M4 Competition Coupé (510 CP). Și nu a fost îndeajuns acest tratament special. BMW M4 CSL va fi produs în serie limitată la 1.000 de exemplare, ceea ce îi asigură și statut de mașină de colecție. În România, BMW M4 CSL costă de la 175.466 de euro cu TVA.

CLICK AICI pentru a citi o prezentare cu lux de amănunt a modelului BMW M4 CSL.

Muza BMW 3.0 CSL

Dar cireașa de pe tortul aniversar al diviziei BMW M GmbH a venit abia spre finalul anului 2022, când a fost dezvăluit noul BMW 3.0 CSL. Acesta va fi produs în doar 50 de exemplare și este bazat tot pe noul BMW M4 Competition Coupé. Iar stilistic reprezintă o interpretare modernă a legendarului BMW 3.0 CSL, primul model creat de divizia BMW Motorsport, în 1973.

(Imagini cu BMW 3.0 Hommage R din 2015 alături de originalul BMW 3.0 CSL înscris în competiții)

La fel ca și M4 CSL, pentru noul 3.0 CSL s-au luat măsuri drastice pentru reducerea greutății, iar puterea motorului a fost elevată la 560 CP. Deși BMW nu a confirmat oficial, se vehiculează prețuri chiar și de 750.000 de euro pentru acest model cu totul special. Iar designul său reflectă acest statut de mașină de colecție, deoarece BMW 3.0 CSL preia în mare măsură designul fascinant la conceptelor BMW 3.0 Hommage și BMW 3.0 CSL Hommage R prezentate de constructorul bavarez în 2015.

CLICK AICI pentru a vedea video și detalii complete despre BMW 3.0 CSL.

Conceptele BMW 2002 Hommage oferă șablonul stilistic pentru un potențial model bazat pe noul BMW M2

Având în vedere aprecierea generală pe care au primit-o noile modele BMW M4 CSL și BMW 3.0 CSL îndrăznesc să sper că BMW va fi motivat să creeze și un M2 în stil Hommage. Șablonul a fost deja prefigurat de conceptele BMW 2002 Hommage prezentate în 2016. Acelea erau inspirate de legendatul BMW 2002 turbo. În 1973 modelul BMW 2002 turbo a debutat fiind primul autoturism produs în serie în Europa care beneficia de tehnologia turbo.

În 2023 s-ar împlini 50 de ani de la lansarea lui BMW 2002 turbo. Deci această aniversare ar fi o justificare și un pretext pentru ca BMW M GmbH să creeze și o ediție limitată Hommage pe baza noului M2.

„Față cu 2 ochi” a noului M2 a fost prefigurată de BMW 2002 Hommage

Un alt motiv pentru care fac această asociere lui M2 cu showcar-urile BMW 2002 Hommage este faptul că noua generație BMW Seria 2 Coupé are un design inspirat și de aceste concepte. Această informație a fost confirmată și de Senior Product Manager al noii Serii 2 Coupé, care spre bucuria noastră este român. Mă refer la domnul Emanuel Varga, care ne-a acordat un interviu în 2022.

Emanuel Varga a precizat că punctul de pornire pentru designul noii generații Seria 2 Coupé a fost conceptul BMW 2002 Hommage prezentat la Concorso d’Eleganza Villa d’Este în 2016. Deși conceptul Hommage are un stil exagerat față de designul unei mașini de serie, BMW Seria 2 Coupé a preluat de la el nu doar liniile generale. Ci și designul farurilor cu un singur proiector. „Față cu 2 ochi” în loc de 4 trezește nostalgie. Pentru că aduce aminte de BMW 2002 și de modelele BMW compacte din anii ’60-’70.

CLICK AICI pentru a citi întregul interviu cu Emanuel Varga, Senior Product Manager pentru noul BMW Seria 2 Coupé.

Desigur, toate aceste argumente pe care le-am expus mai sus sunt doar o pledoarie pentru o dorință personală de a vedea M2-ul într-un look retro. Dar un om poate măcar să spere, nu? Și, nu în cele din urmă, trebuie să ținem cont de faptul că tranziția către era motoarelor electrice ar putea însemna că actualul M2 va fi ultimul model BMW M cu o cutie de viteze manuală. Poate chiar și ultimul fără propulsie hibridizată.

CLICK AICI pentru a vedea prețurile și detaliile noului BMW M2.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account