VIDEO: Noul BMW M4 CSL – Renaşterea unei legende

BMW M4 CSL

Noul BMW M4 CSL îmbină pasiunea curselor old-school cu tehnologia inovatoare pentru a crea o experiență de performanță inimitabilă. Ca parte a sărbătoririi celei de-a 50-a aniversări, BMW M GmbH prezintă acest automobil ediție specială bazat pe modelele sale de înaltă performanță de succes în segmentul premium al clasei medii. 

BMW M4 CSL are elemente de design distincte

Design uşor și inteligent, esenţă sportivă

O legendă renaşte. Alături de tot mai multe evenimente care marchează cea de-a 50-a aniversare, BMW M GmbH dezvăluie o ediţie specială, bazată pe cel mai de succes model de înaltă performanţă al său. Noul BMW M4 CSL îmbină pasiunea pură pentru competiţie cu tehnologia inovatoare pentru a crea o experienţă de performanţă inimitabilă. Noul model este definit de două caracteristici tehnice de bază: o creştere a puterii de 30 kW/40 CP faţă de actualul BMW M4 Competition Coupé, la 405 kW/550 CP, şi o reducere a masei cu 100 de kilograme. Acesta este cel mai puternic motor cu şase cilindri în linie instalat vreodată din fabrică pe un model de serie.

Noul BMW M4 CSL se bazează pe experienţa de curse a BMW M GmbH şi competenţa sa în dezvoltarea sistemului de propulsie şi a şasiului şi a designului uşor. De exemplu, compania poate apela la numeroşii ani de experienţă în lucrul cu plastic armat cu fibră de carbon [CFRP] pentru caroserie, şasiu şi componente interioare. Inginerii M au limitat masa proprie la 1.625 de kg (DIN). Un raport putere-masă remarcabil de 2,95 kg/CP (4,01 kg/kW) oferă platforma ideală pentru o experienţă de condus dinamică. Noul BMW M4 CSL poate accelera de la 0 la 100 km/h în 3,7 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată electronic la 307 km/h.

Cu puterea sa de nivel superior şi designul uşor inteligent, configuraţia cu două locuri, modernizările de şasiu specifice modelului şi caracteristicile de echipare selectate special pentru el, noul BMW M4 CSL este în elementul său pe circuit. Niciodată până acum conceptul general al unui model de producţie nu a fost atât de apropiat de modelul BMW Motorsport echivalent.

Genele pe care noul BMW M4 CSL le împărtăşeşte cu fratele său de competiţie, BMW M4 GT3, se reflectă şi în atributele de performanţă. În probele de pe bucla Nordschleife de la Nürburgring, care reprezintă un criteriu esenţial pentru dinamica, agilitatea şi precizia de manevrare tipice mărcii pentru toate maşinile BMW M, a înregistrat un timp pe tur de 7:15,677 pe varianta de pistă folosită în mod tradiţional în scop de comparaţie care are 20,6 kilometri lungime (nu include linia dreaptă din tronsonul T13). Timpul pe tur oficial şi omologat pentru circuitul de 20,832 kilometri (turul complet) a fost de 7:20,207, cea mai bună performanţă pentru o maşină BMW produsă în serie.

Următorul capitol dintr-o povestea fascinantă începe în anul aniversar al BMW M

Lăsând la o parte timpii pe tur, noul BMW M4 CSL oferă şi capacitatea de utilizare zi de zi pentru care sunt renumite automobilele sport de înaltă performanţă de la BMW M. Astfel, conducătorii se pot bucura de o experienţă intensă de maşină de curse atât pe şosea, cât şi pe circuit. Prin urmare, M4 CSL calcă pe urmele ilustrelor modele ediţie specială din generaţiile anterioare ale BMW M3/M4. La fel ca legendarul BMW M3 CSL din 2003 şi BMW M4 GTS dezvăluit în 2016, noua ediţie specială de la BMW M GmbH oferă o experienţă de condus pe cât de fascinantă, pe atât de exclusivistă.

Pentru subsidiara BMW Group fondată în 1972 sub numele de BMW Motorsport GmbH, sosirea M4 CSL reprezintă unul dintre punctele culminante ale anului aniversar pentru o jumătate de secol. Noul BMW M4 CSL va avea prima sa apariţie publică la nivel mondial la Concorso d’Eleganza Villa d’Este (20-22 mai 2022). Premiera în Germania va avea loc la 28 mai 2022, la cursa de 24 de ore de la Nürburgring, urmată de debutul britanic la Festival of Speed de la Goodwood, în perioada 23-26 iunie 2022.

Producţia noului BMW M4 CSL va începe – într-o serie strict limitată de 1.000 de exemplare – în iulie 2022, la uzina BMW Group din Dingolfing. Toate celelalte variante ale BMW M4 sunt fabricate tot la Dingolfing. Cele mai importante pieţe de vânzare pentru modelul ediţie specială vor fi SUA, Germania şi Marea Britanie. În Germania prețul lui BMW M4 CSL pornește de la 165.200 de euro (cu taxe incluse), conform configuratorului din site-ul oficial bmw.de.

Fundamental şi detaliat: designul inteligent şi uşor al BMW M4 CSL

Factorii-cheie în atributele de performanţă remarcabile ale noului BMW M4 CSL pot fi găsiţi în numele său. Designul uşor a jucat un rol central la BMW M GmbH încă de la început. În 1973, BMW 3.0 CSL, dezvoltat de BMW Motorsport GmbH, a câştigat Campionatul European de Turisme la prima încercare – mulţumită în mare măsură angajamentului său de a reduce masa modelului de serie din care a derivat. Astăzi, denumirea CSL înseamnă „Competition, Sport, Lightweight” şi evidenţiază modelele de înaltă performanţă cu o putere deosebit de mare, o masă riguros redusă şi un caracter şlefuit în mod special pentru pilotajul pe circuit.

Designul inteligent şi uşor a fost o strategie fundamentală în dezvoltarea noului BMW M4 CSL, una care a fost aplicată la un nivel detaliat. Accentul pe atributele considerate esenţiale pentru o maşină sport de elită a fost însoţit de utilizarea selectivă a materialelor care se îndeplinesc, dacă nu depăşesc chiar, standardele opţiunilor convenţionale în ceea ce priveşte designul, funcţionalitatea, siguranţa şi durabilitatea – dar în acelaşi timp adaugă o masă semnificativ mai mică pentru maşină.

De exemplu, componentele convenţionale pentru exterior şi interior, sistemul de propulsie şi şasiu au fost înlocuite cu alternative deosebit de uşoare specifice modelului. Doar montarea scaunelor-scoică M Carbon a redus masa cu 24 kg, în timp ce 21 kg au fost scăzute prin îndepărtarea scaunelor din spate şi a centurilor de siguranţă, integrarea unui compartiment despărţitor şi efectuarea modificărilor asociate portbagajului. Modificările şasiului, inclusiv adăugarea de frâne ceramice M Carbon foarte uşoare şi jante din aliaj uşor, arcuri şi braţe speciale, au redus masa cu aproximativ 21 de kilograme. Iar reducerea cantităţii de izolare fonică şi trecerea la izolarea fonică ultrauşoară au economisit aproximativ 15 kilograme. Utilizarea componentelor CFRP la exterior şi interior reduce aproximativ 11 kilograme. Iar un amortizor spate din titan reduce mai mult de patru kilograme din masa sistemului de evacuare. Modificările detaliate reduc încă patru kilograme din zonele care includ grila BMW, stopurile, covoraşele şi climatizarea automată.

Acoperişul, capota şi hayonul sunt din fibră de carbon

BMW M4 Competition Coupé dispune standard de un acoperiş din CFRP. Utilizarea acestui material high-tech – uşor, dar extrem de robust – în cel mai înalt punct al caroseriei nu numai că reduce masa totală a maşinii, ci coboară şi centrul de greutate al acesteia, ceea ce, la rândul său, îmbunătăţeşte agilitatea şi dinamica în viraje. Caroseria personalizată a BMW M4 CSL include, de asemenea, utilizarea de fibră de carbon pentru capotă şi hayon.

Capota CFRP este cu aproximativ 1,2 kg mai uşoară decât elementul din aluminiu al BMW M4 Competition Coupé. Structura din fibră de carbon este dezvăluită în mod clar de două concavităţi cizelate, care se extind în linie cu elementele grilei BMW până la marginea capotei pe măsură ce se apropie de parbriz. Suprafeţele concavităţilor – care nu sunt vopsite în culoarea caroseriei – sunt evidenţiate suplimentar prin contururi roşii. Liniile roşii de accent aduc şi un accent vizual suplimentar celor două aripioare de pe plafonul CFRP al noului BMW M4 CSL şi contururilor pragurilor laterale puternic extinse.

Accentele roşii şi suprafeţele expuse din fibră de carbon se îmbină pentru cel mai proeminent efect cu finisajul exclusiv în culoarea Frozen Brooklyn Grey metalizat pentru a crea o propunere vizuală de mare impact. Alternativ, clienţii îşi pot comanda noul BMW M4 CSL şi în culorile Alpine White solid sau Sapphire Black metalizat. Emblemele „BMW Motorsport” clasice pentru capotă, hayon şi capacele butucului roţilor sunt disponibile tot opţional pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a BMW M GmbH. Designul lor aminteşte de logo-ul albastru/violet/roşu văzut pentru prima dată pe maşinile de curse BMW Motorsport GmbH în 1973.

De asemenea, din CFRP sunt spliterele montate pe marginea inferioară a spoilerului faţă pentru a genera forţă de apăsare suplimentară şi inserţiile din Air Curtains de la marginile sale exterioare. Spliterele au şi accente roşii şi inscripţie „CSL”. Grila BMW, specifică modelului şi cu masă redusă, are un design decupat pentru o puritate suplimentară a obiectivului şi prezintă linii roşii de contur şi insigna „M4 CSL”. Grila, la fel ca prizele de aer laterale, are spaţii deschise larg, optimizând fluxul de aer către radiatoarele poziţionate în spatele ei şi către frâne. Canalul central de admisie a aerului de la noul BMW M4 CSL este subdivizat de cele doar două bare orizontale ale grilei, pe lângă elementul barei. Această construcţie personalizată aduce o reducere a greutăţii cu 0,5 kg faţă de grila de la BMW M4 Competition Coupé.

Hayonul din CFRP al BMW M4 CSL oferă o economie de greutate de 6,7 kg faţă de BMW M4 Competition Coupé. Structura din fibră de carbon a acestei secţiuni este clar vizibilă pe partea sa interioară prin stratul de etanşare nevopsit. Hayonul are şi un spoiler integral şi extrem de pronunţat. Acest element aerodinamic atrăgător face referire la o caracteristică de design similară a modelului BMW M3 CSL din 2003 – şi, de asemenea, creşte considerabil forţa aerodinamică pe puntea spate a maşinii sport uşoare de ultimă generaţie în situaţii de condus dinamic. Difuzorul integrat în difuzorul spate al noului BMW M4 CSL şi capacele oglinzilor exterioare sunt realizate şi ele din CFRP.

BMW Laserlight: faruri galbene opţionale, stopuri inovatoare disponibile standard

Farurile BMW Laserlight, disponibile opţional, aduc o notă captivantă vizual a circuitului în partea frontală a noului BMW M4 CSL. Atât prin efectul de întâmpinare declanşat la deblocarea uşilor, cât şi atunci când faza scurtă şi lungă sunt aprinse, aceste faruri se luminează mai degrabă în galben decât în alb, o  referinţă la maşinile de curse GT de succes.

Stopurile noului BMW M4 CSL sunt echipate standard cu tehnologie inovatoare care îşi face debutul într-un automobil de serie. Toate funcţiile de lumini folosesc unităţi LED. În plus, capacele de sticlă au o ţesătură complicată de fire de lumină în ele. Acestea sunt iluminate folosind tehnologia laser, aducând o structură vibrantă la suprafaţa stopurilor şi creând o semnătură luminoasă deosebit de distinctă care, în întuneric, este recunoscută de la mare distanţă. Dispunerea celor trei fire, care se desfăşoară paralel unul cu celălalt pe secţiunea interioară a blocurilor optice şi se suprapun unul pe celălalt în zona exterioară, creează o interpretare vizuală atractivă a conturului L al stopurilor BMW emblematice. În plus, inscripţia „BMW Laser” iluminată de pe capacele luminilor face trimitere la tehnologia inovatoare de lumini de la interior.

Emblemele de model din spate, de pe aripile laterale faţă şi grila BMW au şi un nou design. Cu suprafeţele lor negre şi conturul roşu, ele identifică potenţialul sportiv al maşinii cu un stil vizual discret.

Combinaţia ideală de dinamică şi design uşor: bare transversale în compartimentul motor, amortizor spate din titan

În compartimentul motor, o compoziţie de bare transversale dezvoltate de la zero duce rigiditatea caroseriei noului BMW M4 CSL la un alt nivel. Acest element din aluminiu turnat conectează lonjeroanele atât între ele, cât şi cu partea frontală. Folosind modele numerice, geometria lonjeroanelor individuale a fost adaptată cu precizie forţelor exercitate în diferite situaţii de condus. În acest fel, agilitatea şi precizia de direcţie pot fi optimizate cu efect maxim, reducând în acelaşi timp utilizarea materialelor şi masa.

Sistemul de evacuare al noului BMW M4 CSL are un amortizor de zgomot din titan, care reduce masa unui echivalent din oţel convenţional cu 4,3 kg. Perechea tipică M de ţevi de eşapament duble are ornamente de culoare negru mat, cu o perforaţie cu model dungat pe suprafaţa sa interioară. Sistemul de evacuare specific modelului vine cu clapete controlate electronic, acustica emoţionantă în stilul distinctiv al modelelor de înaltă performanţă de la BMW M GmbH generând o aură intensă de curse atât în exteriorul, cât şi în interiorul maşinii.

Jante din aliaj uşor specifice modelului şi frâne ceramice M Carbon ca dotare standard

Jantele forjate M din aliaj uşor, cu design cross-spoke, au fost proiectate exclusiv pentru noul BMW M4 CSL. Masa redusă şi un aspect distinctiv sunt caracteristicile remarcabile ale jantelor de 19 ţoli (faţă) şi 20 de ţolii (spate), de culoare negru mat. Dispunerea precisă a spiţelor supersubţiri conferă jantelor o rigiditate excepţională. Designul lor optimizat din punct de vedere al masei contribuie şi la reducerea masei nesuspendate, îmbunătăţind şi mai mult caracteristicile de condus agil ale modelului ediţie specială.

Noul BMW M4 CSL este echipat standard cu frâne ceramice M Carbon. Etrierele vopsite în roşu sunt combinate cu discuri cu diametrul de 400 mm, cu grosimea de 38 mm, pe puntea faţă şi cu discuri cu diametrul de 380 mm, cu grosimea de 28 mm, în spate. Masa nesuspendată redusă semnificativ a frânelor ceramice M Carbon oferă un plus de agilitate şi performanţe dinamice. Acestea sunt cu aproximativ 14,3 kg mai uşoare decât frânele M Compound disponibile standard la BMW M4 Competition Coupé.

Două locuri foarte speciale

Şi interiorul noului BMW M4 CSL este orientat clar către performanţă maximă şi o experienţă de condus captivantă. Coupé-ul uşor are doar scaune pentru conducător şi pasagerul de alături – dar acestea nu sunt scaune normale. Scaunele-scoică M Carbon au fost dezvoltate exclusiv pentru BMW M4 CSL, concentrându-se ferm pe cerinţele pilotajului pe circuit. Structura autoportantă din fibră de carbon şi respingerea intenţionată a caracteristicilor de confort pentru călătoriile de zi cu zi sau călătoriile mai lungi – cum ar fi încălzirea scaunelor şi suportul lombar – au permis reducerea masei cu 24 de kilograme în comparaţie cu scaunele standard montate pe BMW M4 Competition Coupé.

Cu contururile lor pronunţate, scaunele-scoică M Carbon oferă un nivel extrem de ridicat de suport lateral în virajele abordate dinamic şi un airbag lateral integrat. Decupaje în suporturile laterale, zona spatelui şi sub tetiere permit utilizarea şi reglarea individuală a centurilor de siguranţă cu prindere în şase puncte. Scaunele au un unghi fix al spătarului. Înălţimea scaunului poate fi reglată numai într-un atelier folosind o legătură cu şuruburi în trei trepte. Reglajele înainte/înapoi se pot face manual folosind o pârghie de pe marginea frontală a scaunului. Tetierele pot fi demontate pentru utilizarea pe circuit atunci când conducătorul şi, dacă este cazul, pasagerul poartă cască de protecţie.

Suprafeţele scaunelor şi spătarele scaunelor-scoică M Carbon sunt finisate în piele neagră. Suprafeţele exterioare ale spătarelor şi tetierelor au inserţii de Alcantara roşie. Cusături contrastante în culorile BMW M GmbH împodobesc atât suporturile scaunelor, cât şi centurile de siguranţă.

Scaunele-scoică M Carbon cu un nivel de confort îmbunătăţit sunt disponibile ca opţiune gratuită pentru noul BMW M4 CSL. Aceste scaune sunt cu 9,6 kg mai uşoare decât scaunele standard din BMW M4 Competition Coupé. Scaunele-scoică M Carbon au şi tetiere care pot fi demontate atunci când se efectuează tururi foarte rapide pe circuit. Aceste scaune opţionale combină funcţionalitatea de curse şi designul uşor cu un nivel vizibil mai ridicat de confort în timpul călătoriilor lungi, în special prin funcţii precum reglarea electrică, încălzirea scaunelor şi o funcţie Easy-Entry care permite accesul uşor în spate.

Zona de depozitare din spatele scaunelor pentru conducător şi pasager oferă spaţiu pentru două compartimente de depozitare a căştilor. Eliminarea banchetei reduce masa cu aproximativ 21 kg.

Consola centrală din fibră de carbon: masă redusă, funcţionalitate extinsă

Aderarea la principiul designului uşor inteligent este evidentă şi mai mult în interiorul cockpitului. Consola centrală a noului BMW M4 CSL este realizată în întregime din CFRP. Structura distinctivă a materialului este recunoscută clar pe suprafeţele panoului de control din jurul selectorului de viteze, al controlerului iDrive şi al butoanelor pentru activarea diferitelor setări şi funcţii ale automobilului. Utilizarea fibrei de carbon înjumătăţeşte masa consolei centrale în comparaţie cu forma convenţională, ceea ce echivalează cu o economie de aproximativ patru kilograme. În acelaşi timp, oferă o gamă familiară de funcţionalităţi, cu caracteristici care includ o cotieră cu suprafaţă din piele şi un sertar pentru smartphone care permite încărcarea wireless a telefoanelor mobile compatibile.

Noul model împărtăşeşte designul interior al BMW M4 Competition Coupé, care susţine o experienţă de condus axată pe sportivitate. Afişajele specifice M, comenzile optimizate ergonomic cu accente roşii, selectorul de viteze specific M şi tapiţeria plafonului de culoare antracit creează o aură intensă de curse chiar înainte ca maşina să pornească. Amprenta finală pe atmosfera de cockpit în stilul unei maşini de curse a noului BMW M4 CSL este reprezentată de benzile decorative de interior din fibră de carbon (de asemenea standard) şi insigna „CSL” de sub tetiere, de pe consola centrală şi de pe panoul din spate. Prima atingere a volanului M cu Alcantara, o altă caracteristică standard a noului BMW M4 CSL, stârneşte apetitul pentru condus extrem de dinamic. Suprafaţa aderentă a inelului volanului, marcajul central roşu în poziţia „ora 12”, incrustaţiile din fibră de carbon pe cele trei braţe şi clapetele de schimbăre din CFRP creează o senzaţie autentică de maşină de curse atât din punct de vedere vizual, cât şi din punct de vedere al funcţionalităţii.

Sistemul de propulsie al lui BMW M4 CSL

Motor modificat, cu şase cilindri dispuşi în linie, transmisie M Steptronic cu opt trepte şi tracţiune spate pentru o experienţă de performanţă maximă

Un motor de bază proiectat folosind competenţa în curse, caracteristicile de a urca în turaţii şi tehnologia M TwinPower Turbo de ultimă generaţie fac din propulsorului cu şase cilindri dispuşi în linie de la BMW M4 Competition Coupé punctul de plecare perfect pentru motorul de înaltă performanţă din cea mai puternică varianta M4 omologată până în prezent. Modificările detaliate pentru noul BMW M4 CSL oferă o putere maximă de 405 kW/550 CP atunci când turaţia atinge 6.250 rpm – o creştere cu 30 kW/40 CP faţă de BMW M4 Competition Coupé. Cuplul maxim de 650 Nm este disponibil deja de la 2.750 rpm şi se menţine până la 5.950 rpm. Drept urmare, atributele inconfundabile de performanţă ale modelelor BMW M – răspuns instantaneu la fiecare mişcare a acceleraţiei, un apetit deosebit pentru turaţii şi livrare continuă a puterii în eşaloanele superioare ale gamei de turaţii – ies în scenă într-o formă şi mai intensă. O montare specială a motorului şi aplicarea excepţional de riguroasă a principiilor de design uşor asigură că noul BMW M4 CSL obţine un câştig şi mai mare de performanţa dinamică decât ar sugera această doză M Power suplimentară. Rezultatul este o experienţă de performanţă imbatabilă.

Inginerii de la BMW M GmbH au putut să se bazeze pe cele mai recente cunoştinţe din motorsport pentru a moderniza motorul cu şase cilindri dispuşi în linie special pentru utilizarea pe circuit. Acest lucru se datorează faptului că propulsorul care alimentează noul model pentru curse de anduranţă, BMW M4 GT3, este derivată direct tot din motorul montat în modelele de producţie anterioare, care oferea un potenţial suficient pentru o creştere majoră a puterii fără a fi nevoie să facă concesii în ceea ce priveşte stabilitatea sau durabilitatea. Puterea a fost sporită prin creşterea presiunii de injecţie, în acelaşi timp cu modificări specifice modelului la managementul motorului. În plus, această versiune excepţional de puternică a motorului de 3,0 litri este extrem de eficientă şi din punct de vedere al consumului de combustibil, ceea ce le permite conducătorilor să facă ture suplimentare pe circuit între opririle de realimentare. Consumul de combustibil al M4 CSL, calculat pe baza ciclului WLTP, este de 9,8-10,1 l/100 km la condusul de zi cu zi, iar emisiile de CO2 sunt de 222-227 g/km.

Un principiu de proiectare axat pe extragerea puterii maxime

Principiul de proiectare pentru motorul cu şase dispuşi în linie a fost adaptat de la maşinile de curse şi se concentrează direct pe turaţii mari şi pe livrarea maximă de putere. Această abordare este motivul pentru care motoarele de producţie şi ale maşinilor de curse au atât de multe asemănări şi, de asemenea, este responsabilă pentru creşterea puterii pentru noul BMW M4 CSL. Construcţia cu punte închisă a carterului, fără manşon, contribuie la o rigiditate extremă, deschizând calea pentru presiuni de ardere foarte mari care optimizează puterea. Performanţa la turaţia liberă a propulsorului este ajutată de un strat de oţel pulverizat voltaic twin-wire pentru alezajul cilindrilor. Arborele cotit uşor şi forjat alimentează şi apetenţa pentru turaţii ridicate a motorului, în timp ce rezistenţa la torsiune îi permite să gestioneze niveluri extrem de ridicate de cuplu.

Componentele specifice M includ şi chiulasa cu miez imprimat 3D. Acest proces de fabricaţie aditivă permite crearea unor forme geometrice care depăşesc capacitatea tehnicilor convenţionale de turnare a metalelor. În consecinţă, traseul canalului de răcire ar putea fi optimizat, reducând şi masa în acelaşi timp.

Două turbocompresoare mono-scroll furnizează aer comprimat către cilindrii 1-3, respectiv 4-6. Puterea turbocompresorului este îmbunătăţită şi mai mult prin utilizarea unui intercooler indirect alimentat de un circuit de temperatură scăzută şi de compresoare special concepute. Sistemul montat sub capota noului BMW M4 CSL funcţionează la o presiune maximă de încărcare crescută cu atenţie de la 1,7 la 2,1 bar pentru a creşte puterea faţă de BMW M4 Competition Coupé. Managementul motorului a fost modificat în consecinţă pentru a garanta livrarea constantă a puterii până la limita superioară a intervalului de turaţii care este de aşteptat de la modelele BMW M.

Funcţionând la o presiune maximă de 350 bar, sistemul de injecţie de înaltă precizie asigură o pregătire eficientă a amestecului şi o ardere curată. Distribuţia variabilă a supapelor VALVETRONIC şi distribuţia complet variabilă a arborelui cu came Double-VANOS fac parte şi ele din tehnologia M TwinPower Turbo. De asemenea, motorul cu şase cilindri dispuşi în linie este echipat cu un filtru de particule de benzină pentru a-şi îmbunătăţi performanţa în materie de emisii.

Sistem de evacuare cu amortizor spate din titan şi acustică distinctă atât în interiorul, cât şi în exteriorul automobilului

Dirijarea optimă a ţevilor sistemului de evacuare dublu şi secţiunile transversale mari ale acestora servesc la reducerea contrapresiunii. Cele două clapete controlate electric ale sistemului şi amortizorul special din titan îi permit, în plus, să producă o acustică distinctă, creată special pentru noul BMW M4 CSL.

Drept urmare, acumularea electrizantă a puterii motorului este susţinută de un acompaniament sonor dramatic şi extrem de rezonant, care este inspirat din motorsport. Datorită utilizării reduse a materialelor izolante, care minimizează şi masa, şi proprietăţilor de rezonanţă specifice ale amortizorului din titan, acustica vibrantă a propulsorului, cu frecvenţele sale joase dominante, poate fi apreciată pe deplin în habitaclu, unde oferă conducătorului un feedback acustic precis ca răspuns la mişcările acceleraţiei şi transmite clar caracteristicile de performanţă ale motorului. Schimbările de viteză sunt însoţite de o depăşire bine definită a turaţiei motorului, în timp ce secvenţe sonore distinctive de joasă frecvenţă pot fi auzite la frâna de motor. Butonul M Sound Control de pe consola centrală îi permite conducătorului să treacă la o coloană sonoră mai reţinută atunci când parcurge o zonă rezidenţială, de exemplu.

Sistemul de răcire de la bordul noului BMW M4 CSL cuprinde un circuit pentru temperatură ridicată şi un circuit de temperatură scăzută. Intercoolerul indirect funcţionează folosind o pompă electrică de răcire în sistemul de temperatură joasă. Modulul principal din circuitul de înaltă temperatură şi două răcitoare de la distanţă din pasajele roţilor furnizează lichid de răcire blocului motor şi turbocompresoarelor cu ajutorul unei pompe de apă mecanice. O pompă de apă electrică şi un ventilator electric pot interveni şi ele atunci când este necesar. Fantele mari din spoilerul faţă direcţionează suplimentar aerul din sens opus către un răcitor de ulei de motor dedicat, precum şi către un răcitor de ulei de transmisie. Acest lucru contribuie la menţinerea temperaturilor optime de funcţionare pentru toate componentele sistemului de propulsie în orice moment, atât în timpul utilizării cotidiene, cât şi în timpul tururilor rapide pe circuit.

Baia de ulei cu masă redusă a motorului are două camere separate şi un canal de aspiraţie integrat. O etapă suplimentară de aspiraţie permite pompei de ulei, cu program de control, să extragă lubrifiant din camera mai mică, care intervine atunci când este nevoie de capacitate suplimentară. Acest lucru asigură o alimentare fiabilă cu ulei în orice moment, chiar şi în cazul unor acceleraţii laterale şi longitudinale extreme pe circuit.

Suporturi personalizate pentru motor şi transmisie pentru răspuns instantaneu

Suporturile specifice modelului pentru sistemul de propulsie asigură că puterea crescută a motorului noului BMW M4 CSL este transferată la drum prin roţile spate într-un mod foarte rapid şi direct. Legătura mai fermă a motorului şi transmisiei cu structura maşinii este clar perceptibilă, mai ales în situaţii de condus extrem de dinamic.

Un suport mai ferm al motorului, cu setări egale pe ambele părţi ale automobilului, produce o senzaţie deosebită, extrem de precisă la condusul noului BMW M4 CSL, care aminteşte de o maşină de curse. În acest scop, ratele arcurilor prinderii – care sunt stabilite la 580 N/mm pe partea stângă şi 900 N/mm pe dreapta la BMW M4 Competition Coupé – au fost mărite amândouă la 1.000 N/mm. Suportul transmisiei la modelul a fost modificat şi el, iar acum are un suport cu o valoare Shore a durităţii care a fost crescută de la 49 la 55.

Puterea lui BMW M4 CSL este transferată către roţile din spate, printr-o transmisie M Steptronic cu opt trepte și sistem Drivelogic

Cuplul produs de motorul cu şase dispuşi în linie este transferat către roţile spate ale noului BMW M4 CSL printr-o transmisie M Steptronic cu opt trepte, cu Drivelogic. Versiunea specifică M a acestei transmisii automate prezintă eşalonare a rapoartelor care este adaptată precis la caracteristicile motorului şi o acţiune de schimbare extrem de fermă, care de asemenea a fost adaptată la performanţele propulsorului. Acest lucru permite schimbarea treptelor de viteză şi mai rapid decât la BMW M4 Competition Coupé. Fiecare schimbare de viteză este comunicată în mod clar conducătorului, chiar şi atunci când transmisia funcţionează în modul automat. Schimbările manuale cu selecţia secvenţială a vitezelor pot fi efectuate fie prin intermediul manetei selectorului, fie cu ajutorul clapetelor din fibră de carbon de pe volan.

Deplasarea fiecărei clapete permite conducătorului să treacă temporar de la modul automat la modul manual într-o clipă. De asemenea, în modul manual este posibilă executarea mai multor downshifts la cea mai joasă treaptă disponibilă şi astfel să se efectueze o accelerare bruscă de la o viteză constantă. Conducătorul pur şi simplu trage de clapeta din stânga în timp ce atrage puterea maximă apăsând acceleraţia pe podea. M Steptronic nu forţează trecerea la treaptă superioară în timpul accelerării în modul manual – chiar şi atunci când turaţia motorului atinge limita. Când conduci în modul automat, reglarea automată a turaţiei motorului la downshifts ajută frânarea dinamică în viraje. Apăsarea acceleraţiei în acest fel reduce efectul nedorit de frânare a motorului atunci când maşina este forţată.

Conducătorul poate folosi butonul Drivelogic integrat în maneta selectorului de viteze pentru a modifica caracteristicile de schimbare, optând pentru unul dintre cele trei moduri distincte, inclusiv o setare specială optimizată pentru circuit.

Excepţional de puternic, motorul cu şase cilindri dispuşi în linie al noului BMW M4 CSL se combină cu transmisia M Steptronic cu opt trepte, cu Drivelogic, suportul extrem de ferm al sistemului de propulsie şi tracţiunea spate pentru a oferi o experienţă de performanţă puristă şi plină de emoţie, îmbinată cu accelerare impresionantă. Modelul ediţie specială are nevoie de doar 3,7 secunde pentru a efectua sprintul de la 0 la 100 km/h, iar acceleraţia 0-200 km/h se realizează în doar 10,7 secunde – cu 1,8 secunde mai rapid decât BMW M4 Competition Coupé.

Şasiu.

BMW M4 CSL oferă precizia caracteristică la nivel maxim.

La fel ca motorul noului BMW M4 CSL, tehnologia şasiului său beneficiază de gamă largă de îmbunătăţiri de detaliu adaptate caracteristicilor de performanţă ale propulsorului. Modificările contribuie şi la reducerea substanţială a masei automobilului şi la îmbunătăţirea specifică modelului a rigidităţii caroseriei, permiţând ca amestecul de agilitate, dinamică şi precizie pentru care automobilele BMW M sunt renumite să atingă noi culmi. Tehnologia personalizată a şasiului extinde limitele dinamice ale maşinii, asigurând în acelaşi timp caracteristici de manevrabilitate controlabile cu precizie – şi în pilotajul la limită pe circuit – datorită în primul rând formării liniare a forţelor de acceleraţie laterală caracteristice modelelor M.

O bază ideală pentru tehnologia de şasiu a noului BMW M4 CSL este folosirea unei punţi faţă cu dublu braţ transversal şi a unei punţi spate multibraţ, ambele în specificaţia M. Acest principiu de design a fost dezvoltat special pentru maşinile sport de înaltă performanţă din această gamă de modele. De asemenea, pe lista de echipamente standard  specială se regăsesc suspensiile M adaptive cu amortizoare controlate electronic, direcţia electromecanică M Servotronic cu raport variabil şi o versiune specifică M a sistemului de frânare integrat.

Cinematica axelor reglate individual şi setările specifice modelului de cădere a roţilor, amortizoarele, arcurile auxiliare şi barele antiruliu optimizează precizia direcţiei, transmiterea forţelor laterale de control în viraj, răspunsul arcurilor şi al amortizoarelor şi locaţia roţilor. Aceste modificări de detaliu şi aplicarea integrată a tuturor sistemelor de propulsie şi şasiu în testele intensive de pe bucla Nordschleife de la Nurburgring au contribuit la maximizarea performanţei dinamice a noului BMW M4 CSL, permiţând în acelaşi timp controlul fin când se conduce pe circuit.

Reducere cu opt milimetri a gărzii la sol, arcuri auxiliare şi amortizoare personalizate

Suspensia roţilor specifică modelului este însoţită de o reducere a gărzii la sol cu opt milimetri în comparaţie cu BMW M4 Competition Coupé. Acest lucru coboară centrul de greutate al automobilului, sporind şi mai mult agilitatea şi dinamica noului BMW M4 CSL în viraje. De asemenea, atât pe puntea faţă, cât şi pe cea spate sunt montate arcuri auxiliare, care îmbunătăţesc contactul cu drumul în situaţii de condus extrem de dinamic. De asemenea, barele antiruliu de pe ambele punţi şi suporturile acestora au fost proiectate special pentru acest model.

Rulmentul pivotant forjat al punţii faţă are un unghi de cădere mai mare, ceea ce creşte considerabil capacitatea maşinii de a oferi putere prin virajele de mare viteză. Totodată, pe puntea spate, patru articulaţii suplimentare fără joc au luat locul suporturilor de cauciuc pentru braţele de control atât pe subcadrul punţii, cât şi pe părţile suportului roţii, reducând astfel ratele arcurilor secundare. Acest lucru are ca efect optimizarea nu doar a locaţiei roţilor şi a rigidităţii unghiului de cădere, ci şi a reacţiei amortizorului. Subcadrul punţii spate are o legătură rigidă cu şuruburi la caroserie, fără elemente flexibile din cauciuc. Folosit de obicei la maşinile de curse, acest tip de prindere îmbunătăţeşte şi mai mult locaţia roţilor şi stabilitatea direcţională.

Forţele de amortizare sunt reglate fără probleme pentru fiecare roată în parte, pentru a se potrivi condiţiilor în schimbare ale suprafeţei drumului şi situaţiei de condus. Toate acestea se întâmplă în interval de câteva milisecunde folosind supape electromagnetice. Există o varietate de trei moduri în meniul M Setup pentru setarea de bază a amortizorului. Configurarea în modul SPORT a fost reglată fin în timpul testării vaste pe Nordschleife. Controlul forţei amortizorului în modul SPORT PLUS este proiectat pentru a împinge maşina la limită pe circuite cu suprafaţă perfectă, în timp ce modul COMFORT este ideal pentru a atenua imperfecţiunile drumului în timpul condusului de zi cu zi.

BMW M4 CSL beneficiază de frâne ceramice M Carbon disponibile standard şi de control al pedalei reglabil individual

Frânele ceramice M Carbon disponibile standard la noul BMW M4 CSL conlucrează cu sistemul de frânare integrat pentru a oferi o forţă de oprire uriaşă, dar controlabilă cu precizie. Frânele cu etrier fix cu şase pistoane la roţile faţă şi cele cu etrier flotant, cu un singur piston, pe puntea spate conferă maşinii abilităţi de frânare remarcabile, asigurând în acelaşi timp rezistenţă sporită suplimentar şi stabilitate termică. Frânele ceramice M Carbon se remarcă şi prin rezistenţa lor excelentă la uzură.

Sistemul de frânare integrat generează un nivel de forţă de frânare ajustat cu precizie la comenzile conducătorului, oferind în acelaşi timp un feedback care nu este afectat de suprafeţele ude ale drumului, acceleraţia laterală puternică sau temperaturile ridicate ale frânelor. Rezultatul este un control deosebit al pedalei în orice situaţie. Versiunea specifică M a sistemului de frânare integrat oferă conducătorului două setări privind controlul pedalei care pot fi selectate din meniul M Setup. Acest sistem inovator reuneşte funcţiile de răspuns a frânei, de break fade şi de control al frânării într-un modul compact, în timp ce un actuator electric este utilizat pentru a declanşa presiunea de frânare necesară.

M Traction Control perfecţionat pentru circuit

Includerea sistemului de frânare integrat permite sistemului DSC (controlul dinamic al stabilităţii) să intervină mai rapid şi mai precis ca niciodată. Funcţiile de control al tracţiunii au fost mutate şi ele de la unitatea de control DSC la managementul motorului, permiţând şi ca puterea motorului să fie reglată cu o sensibilitate excepţională atunci când accelerează pe suprafeţe alunecoase. În plus, noul BMW M4 CSL îi permite conducătorului să stabilească praguri individuale de intervenţie pentru limitarea patinării roţilor. Funcţia standard M Traction Control oferă zece trepte diferite pentru aceasta şi există şi opţiunea de a dezactiva complet sistemul DSC prin activarea M Dynamic Mode.

Funcţia M Traction Control a noului BMW M4 CSL a fost configurată special pentru utilizarea pe circuit. Controlul tracţiunii în etape de la 1 la 5 este reglementat în acelaşi mod ca la BMW M4 Competition Coupé, etapa 5 permiţând cea mai mică patinare a roţilor motoare, iar etapa 1 cel mai ridicat nivel. Găsind echilibrul pe care şi-l doresc între performanţa la curse şi stabilitatea manevrabilităţii pe drumuri uscate, conducătorii sunt capabili să analizeze cu atenţie limitele dinamice ale maşinii şi să execute derapaje controlate la abordarea virajelor cu viteză.

Pe de altă parte, nivele M Traction Control de la 6 la 10 au fost concepute pentru condiţiile specifice întâlnite pe circuite. Acestea se bazează pe aplicaţia dezvoltată pentru turisme de curse şi ţin cont atât de condiţiile suprafeţei pistei, cât şi de temperatura anvelopelor. În loc să faciliteze pur şi simplu derapaje controlate, aceste etape sunt orientate spre optimizarea tracţiunii în orice circumstanţe şi, prin urmare, să ofere timpi rapizi pe tur. Prin urmare, pragurile de intervenţie pentru controlul tracţiunii sunt setate foarte sus în etapele 6 şi 7, care sunt concepute pentru a rula pe o pistă uscată cu anvelopele la temperatură optimă. Dacă anvelopele sunt reci sau prea calde, sau pista este umedă sau udă, conducătorii pot activa etapele 8 până la 10, care coboară treptat pragurile de intervenţie în vederea maximizării capacităţilor de performanţă ale noului BMW M4 CSL chiar şi în condiţii de pilotaj foarte dificile.

Jante M exclusive din aliaj uşor şi anvelope de înaltă performanţă specifice modelului

Noul BMW M4 CSL rulează standard cu jante M forjate din aliaj uşor, cu un design cross-spoke special. Aceste jante cu masa redusă sunt echipate cu anvelope de înaltă performanţă care măsoară 275/35 ZR19 pe puntea faţă şi 285/30 ZR20 pe cea spate şi au fost dezvoltate special pentru modelul ediţie specială. Anvelopele sunt proiectate pentru performanţe longitudinale şi laterale extrem de dinamice pe circuit şi permit o transmitere extrem de eficientă atât a forţelor de acceleraţie, cât şi a forţelor de control lateral la viraje.

Noul BMW M4 CSL le oferă clienţilor şi opţiunea gratuită de anvelope sport în acelaşi format. Şi acestea servesc cauzei condusului foarte sportiv, sporind în acelaşi timp confortul în utilizarea de zi cu zi şi în călătoriile lungi.

Echipare.

BMW M4 CSL aduce sentimentul de circuit în condusul de zi cu zi.

Concentrarea clară spre circuit a conceptului auto din spatele noului BMW M4 CSL este evidentă şi în compoziţia specifică modelului a echipamentelor disponibile standard şi opţional. Echilibrul dintre purismul maşinii sport, utilizarea zilnică fără restricţii şi substanţa premium exclusivă a fost recalibrat complet pentru acest model ediţie specială.

Noul BMW M4 CSL dispune standard de o serie de inovaţii alimentate de cunoştinţele din curse şi de eforturile inovatoare ale BMW M GmbH – şi orientate direct pentru a oferi o experienţă de performanţă de neegalat. De asemenea, M4 CSL impresionează prin coerenţa designului său general, cuprinzând digitalizarea de ultimă oră în control/operare şi conectivitate, un nivel ridicat de calitate a construcţiei şi confortul rutier fin echilibrat. Aşadar, aceasta este o maşină sportivă exclusivă pentru pasionaţii de performanţă care doresc să facă tururi rapide pe circuitul preferat, dar şi să se bucure de o senzaţie intensă de maşină de curse în timp ce conduc spre şi dinspre circuit.

Model cu două locuri și cockpitul exclusiv, tipic unei maşini sport

Interiorul noului BMW M4 CSL deschide conducătorului şi pasagerului alura magică a unei maşini sport de înaltă performanţă. Scaunele-scoică M Carbon, volanul M cu Alcantara şi panoul de control specific M de pe consola centrală din CFRP creează decorul perfect pentru plăcerea concentrată de conduce. Dotarea standard include piele Merino cu caracteristici extinse şi centuri de siguranţă M cu cusături contrastante în culorile BMW M GmbH.

Insigna de model CSL este prezentă pe afişajul de informaţii al BMW Live Cockpit Professional standard. Această grupare de ecrane complet digitale cuprinde un set de instrumente cu o diagonală a ecranului de 12,3 ţoli (31,24 cm) în spatele volanului şi un display central de 10,25 ţoli (26,04 cm). În funcţie de situaţie, interacţiunea intuitivă şi multimodală dintre conducător şi automobil poate avea loc prin intermediul controlului tactil de pe displayul central, al binecunoscutului controler iDrive, al butoanelor multifuncţionale de pe volan sau al comenzii vocale. Gama de funcţii a BMW Live Cockpit Professional include şi Asistentul Personal Inteligent BMW, sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud, telefonie cu încărcare wireless, integrarea smartphone-ului care permite utilizarea Apple CarPlay şi Android Auto, două porturi USB pentru transferul de date, o interfaţă Wi-Fi şi numeroase servicii digitale avansate. Echiparea standard include, de asemenea, un sistem de difuzoare HiFi cu 10 difuzoare şi un amplificator de 205 W.

BMW Head-Up Display, disponibil ca opţiune pentru noul BMW M4 CSL, ajută conducătorul să se concentreze pe deplin asupra misiunii, proiectând informaţii relevante pe parbriz şi, prin urmare, direct în câmpul vizual. BMW Head-Up Display include elemente specifice M, cum ar fi un turometru color, Shift Lights şi M View. BMW Drive Recorder, de asemenea opţional, foloseşte o cameră integrată în parbriz pentru a înregistra secvenţe video din jurul maşinii cu o durată de până la 40 de secunde. Prin urmare, imaginile fascinante de condus pot fi capturate şi împărtăşite după se doreşte.

Funcţii de îmbunătăţire a confortului şi sisteme de asistare concentrate pe elementele esenţiale

În concordanţă cu designul uşor inteligent al noului BMW M4 CSL şi conceptul auto de pur-sânge care distinge acest model ediţie specială, caracteristicile de îmbunătăţire a confortului şi sistemele de asistare a condusului incluse la bord sunt concentrate pe esenţial. De exemplu, climatizarea automată cu o singură zonă este oferită standard, dar opţional este disponibil şi control automat al climatizării pe două zone, pentru reglarea separată a temperaturii şi a ventilaţiei pe partea conducătorului şi a pasagerului. Pe lista de opţionale se regăsesc şi Comfort Access şi un sistem de alarmă.

Noul BMW M4 CSL adoptă o abordare fără compromisuri pentru a oferi conducătorului o experienţă de condus captivantă, precis personalizată şi concentrată. Aceasta înseamnă că doar o selecţie limitată de sisteme de asistare a condusului este oferită pentru modelul ediţie specială dincolo de specificaţiile standard – care include controlul distanţei de parcare (PDC) cu senzori în partea din faţă şi din spate a maşinii, avertizare de părăsire a benzii, Speed Limit Info cu indicator de interzicere a depăşirii şi avertizare de coliziune frontală cu intervenţia frânei. Sistemele Driving Assistant şi Parking Assistant se regăsesc pe lista scurtă de opţiuni, a cărei punct culminant este BMW Laserlight cu sursele sale de lumină galbenă inspirate de la maşinile de curse de anduranţă.

Setări ale automobilului configurabile individual

Elementele de control/operare specifice M, care permit conducătorului să adapteze sistemul de propulsie şi tehnologia şasiului la preferinţele personale, contribuie şi ele la crearea unei legături şi mai strânse între conducător şi noul său BMW M4 CSL. Butonul Setup de pe consola centrală oferă acces direct la opţiunile de configurare pentru motor, amortizoare, direcţie şi sistemul de frânare.

Două variante compuse individual ale M Setup pot fi stocate permanent cu setările preferate ale conducătorului pentru acustica motorului, M Traction Control, funcţia Automatic Start/Stop şi caracteristicile de schimbare a vitezelor ale transmisiei M Steptronic cu opt trepte. Ulterior, configuraţia generală a automobilului poate fi apelată în orice moment prin apăsarea unuia dintre cele două butoane M roşii de pe volan.

Maximizarea experienţei de performanţă pe circuit: M Drive Professional şi butonul M Mode

Cu gama sa de funcţii dezvoltate special pentru utilizarea pe circuit, M Drive Professional – tot o echipare standard – este un alt element important în armura de control/operare a noului BMW M4 CSL. Îl ajută pe conducător să facă îmbunătăţiri constante în urmărirea trasei ideale şi a timpilor pe tur. De exemplu, capacitatea conducătorului de a pilota maşina prin viraje cu dramatism dinamic maxim prin desfăşurarea unor cantităţi judicioase de supravirare şi blocare opusă este înregistrată de M Drift Analyser.

Această funcţie notează durata (în timp), linia şi unghiul ultimului derapaj al conducătorului. Evaluarea de performanţă a direcţiei pe acceleraţie afişată pe displayul central cuprinde un calificativ între una şi cinci stele şi o comparaţie cu cele mai bune rezultate anterioare ale conducătorului în această disciplină. De asemenea, o vizualizare de ansamblu îmbunătăţită grafic afişează numărul de derapaje înregistrate, distanţa parcursă în lateral, precum şi alte informaţii.

Alte funcţii ale M Drive Professional includ M Laptimer. Aici, analiza amplă a performanţei în cursă se extinde cu mult dincolo de înregistrarea timpilor pe tur şi trimite o varietate de informaţii actuale atât pe panoul de instrumente, cât şi la BMW Head-Up Display în timpul condusului. Pe lângă verificarea timpului intermediar pentru turul în curs, conducătorul poate să urmărească constant şi cât de repede sau mai încet este faţă cel mai rapid tur al circuitului. Displayul central arată numărul de tururi efectuate până acum, distanţa parcursă şi durata stintului curent al conducătorului. De asemenea, pilotul poate analiza în detaliu datele înregistrate în timpul evoluţiei pe pistă folosind programul BMW M Laptimer pe Apple iPhone Apple – şi poate împărtăşi informaţiile selectate cu comunitatea online.

Butonul M Mode situat pe panoul de control de pe consola centrală poate fi folosit pentru a regla răspunsurile şi caracteristicile sistemelor de asistare a condusului, iar afişajele din panoul de instrumente şi Head-Up Display pentru a oferi o experienţă de condus potrivită situaţiei şi demnă de logo-ul M. Pe lângă setarea de bază ROAD şi modul SPORT, noul BMW M4 CSL oferă şi modul TRACK.

În modul SPORT, panoul de instrumente şi Head-Up Display trec la M View, care prezintă doar informaţii relevante pentru condusul sportiv. Informaţiile afişate în cockpit în acest mod includ un turometru specific M şi Shift Lights, plus o citire digitală a vitezei şi indicarea treptelor selectate. O gamă de date, inclusiv temperatura lichidului de răcire, presiunea de încărcare, starea anvelopelor şi acceleraţia laterală şi longitudinală, pot fi afişate în zonele din dreapta şi din stânga ale panoului de instrumente. Pe lângă turaţia motorului, Shift Lights, viteza automobilului şi treapta de viteză cuplată, Head-Up Display afişează în acest mod doar instrucţiuni de navigare şi orice restricţii de viteză şi depăşiri detectate de sistemul Speed Limit Info.

Modul TRACK, dezvoltat exclusiv pentru condusul pe circuite, este activat cu o apăsare prelungită a butonului M Mode. Apoi, conducătorul trebuie să confirme alegerea folosind controlerul iDrive. Această setare dezactivează complet toate funcţiile de confort şi siguranţă ale sistemelor de asistare a condusului. De asemenea, displayul central este oprit pentru a concentra şi mai mult atenţia conducătorului asupra pistei. Grupul de instrumente şi Head-Up Display trec la M View, cu detectarea indicatoarelor rutiere rămânând ascunsă în setarea TRACK.

CLICK AICI pentru a vedea și zvonurile despre un posibil model BMW 3.0  CSL Hommage derivat din BMW M4 CSL.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account