Racing League Romania: “Sim Racing-ul ar putea deveni o serie de iarnă pentru unele campionate”

Pilotul Alex Cascatău explică evoluția excepțională a sim racing-ului în calitate de promoter al Racing League Romania.

Se spune că în orice situație nefavorabilă sau dificilă trebuie să veni și partea bună. Iar pandemia de COVID-19 a impus nevoia de adaptare a pasionaților de motorsport, care a condus la dezvoltarea accelerată a competițiilor de sim racing. Practic, cât timp competițiile de motorsport reale au fost amânate din cauza pandemiei, sim racing-ul a captat atenția nu doar din partea fanilor, ci și a piloților profesioniști și a  mărcilor de renume din rândul producătorilor de automobile și produse dedicate acestora.

Astfel, Racing League Romania a dovedit statutul de etalon în rândul competițiilor sim racing din țara noastră, câștigând un nou nivel de notorietate. Mai multe informații despre competiția Racing League Romania am aflat de la pilotul de anduranță Alex Cascatău, într-un interviu special acordat pentru Motul, care este unul dintre principalii parteneri ai acestei competiții de sim racing. Alex Cascatău și-a câștigat reputația în motorsportul de anduranță, având în palmares inclusiv un podium la cursa de 24 de ore de la Zolder. Dar este și promotor al campionatului Racing League Romania.

Deși este un campionat virtual, Racing League Romania oferă adrenalină și spectacol real atât pentru audiență, cât și pentru concurenți. Organizarea și accesibilitatea, partenerii, grafica personalizată, dinamismul curselor și expunerea în social media și TV au contribuit la o creștere substanțială a popularității, cu aproape 300 de piloți participanți.

Mai multe detalii a oferit Alex Cascatău în interviul acordat pentru Motul:

Ce este Racing League Romania?

Ne place să spunem că suntem cea mai mare ligă de sim racing din România. Povestea a început acum mai bine de 10 ani și abia recent a câștigat cu adevărat o audiență largă, așa-zisă “mainstream”. Anul trecut, când am organizat al cincilea sezon al campionatului, am stabilit un parteneriat cu BMW România. Acest lucru ne-a permis să difuzăm cursele pe pagina sa de Facebook. S-au atras aproape 500.000 de fani, deci vă puteți imagina că asta a reprezentat un câștig mare de imagine. De asemenea, am putut să publicăm știri și conținut pe site-ul său de presă, iar asta a însemnat o promovare rapidă și a oferit mai multă atenție în țara noastră pentru Racing League Romania. Acest parteneriat continuă și în 2020. Până acum, liga noastră a organizat campionate virtuale difuzate în timp real pe baza Need for Speed și, mai recent, Assetto Corsa. De obicei aven două campionate în fiecare an, cu un sezon în primăvară și unu în iarnă. Iar aceasta este a șasea iterație în formatul curent.

Cu ce fel de mașini concurați?

De obicei cu mașini sport și cu GT-uri. Din acest sezon, de exemplu, conducem BMW M3 GT2, coupe-ul E92 care a concurat la Le Mans. Sezonul trecut am concurat cu E30 DTM, o mașină din clasa turisme. Înainte de asta am avut un sezon în 911 Porsche Cup. De asemenea, am avut sezoane în Mazda MX-5 și mașini de GT3.

A concura în sim racing poate fi costisitor. Ce kit este necesar pentru sim raceri pentru a participa?

Liga se desfășoară doar pe PC, dar ei pot folosi orice. Cu toate acestea, nu poți ajunge în top doar cu o tastatură și un mouse. Nici nu trebuie să cheltuiești mii pe o consolă sim, dar ai în schimb nevoie de multă dedicare. Trebuie să fii foarte rapid. Avem o ligă pro și o ligă semi-pro. După două curse, trei piloți urcă și trei coboară. Deci, trebuie să fii mereu pregătit.

Cine poate concura? Este admis oricine sau trebuie să fii un sim racer profesionist?

Este deschis pentru oricine. Iar ceea ce s-a întâmplat în sezoanele recente este că din ce în ce mai mulți oameni implicați în competiții reale, inclusiv eu, am început să concurăm în această ligă de curse. Și în mod special în liga noastră din România. Majoritatea piloților faimoși din țara noastră concurează în acest campionat. Participarea este gratuită și este o ligă destul de deschisă.

Având în vedere contextul coronavirus, a fost aceasta o perioadă propice pentru liga de sim racing?

Da. Coronavirus a avut o influență care chiar ne-a crescut șansele. Dar, totodată, parteneriatul cu BMW România ar fi oferit acest boost. Evident, nu au existat competiții sportive difuzate în direct și am făcut multe colaborări pentru difuzarea pe TV și am primit multă publicitate în acel timp. Cred că liga ar fi crescut oricum, dar probabil nu cu aceeași rată.

Crezi că sim racing-ul va rămâne la același nivel, post-pandemie?

Cred că va fi interesant cum se vor plasa diverse ligi. Va fi o scădere mică după pandemie în ceea ce privește audiența efectivă, deoarece competițiile reale reiau activitatea. Dar cred că în viitor va funcționa ca o rampă de lansare pentru cei care nu au oportunități de a concura în cursele reale și va deveni aproape ca o serie de iarnă pentru unele campionate. Dacă ai serii precum F3 sau F4, care aleargă doar vara, aceasta este o oportunitate bună de a oferi ceva oamenilor înainte de startul sezonului și, de asemenea, de a oferi niște expunere pentru piloții lor.

Se întâmplă ca unii dintre concurenții din liga voastră să devină piloți?

Liga noastră este prea tânără pentru asta, dar în acest sezon avem un parteneriat interesant în care unul dintre cei câțiva concurenți din frunte va avea șansa de a conduce o mașină de competiții reală. La finalul sezonului vom găzdui o rundă de selecție desfășurată în realitate, iar câștigătorul acesteia va primi șansa de a face o rundă de ROTAC, campionatul național de time attack, care va fi plătită integral.

În ce constă implicarea Motul în Racing League Romania?

Suntem susținuți de Motul încă din sezonul trecut. Până acum, Motul a oferit premii câștigătorilor. Genți cu produse, materiale și produse promoționale, genul acesta de lucruri. Dar în acest sezon Motul s-a implicat și mai mult, iar acum are de asemenea propria echipă și mai multe promoționale. Totodată, Motul furnizează uleiul pentru activitățile noastre în competițiile reale. Organizatorii ligii, în rândul cărora mă aflu și eu, concurăm și în competițiile reale. Așadar, aceasta este o legătură foarte potrivită între virtual și cursele reale.

Sursa interviului: motul.com

BMW Motorrad

Comentarii

©2022 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account