(VIDEO) BMW i4 M50 vs BMW M4 Competition (primul M electric sau ultimul M neelectrificat?)

BMW i4 M50 și BMW M4 Competition xDrive se luptă pentru atenția fanilor M. 544 CP electrici sau 510 CP pe benzină?

BMW i4 M50 și BMW M4 Competition xDrive nu au avut parte de cea mai călduroasă primire din partea fanilor BMW. Mai întâi din frica unora față de tracțiunea integrală, nu pentru că ar fi greu de controlat, ci pentru că ar fi prea ușor. Tracțiunea integrală, în ochii unor fani BMW, profanează conceptul de mașină M și nu-și are rostul decât pe mașinile de teren. Apoi, e chestiunea cu o mașină electrică în gama M, la care unii au reacționat mai ceva ca Becali în cazul echipelor de fotbal feminine – bateriile și motoarele electrice sunt bune doar la bucătărie, la bătut maioneza și, dacă nu e sărbătoare, la spălatul și uscatul rufelor.

BMW i4 M50 – primul M electric

Până în 2030 jumătate dintre mașinile produse de BMW vor fi electrice, așa că nu trebuie să ne mirăm dacă unele dintre ele vor fi M-uri. Cred că decizia de a introduce mașini electrice în gama M a fost una destul de delicată, dar care are sens având în vedere restricțiile de poluare și tehnologia disponibilă. Este posibil ca până în 2030 să vedem arhitecturi BMW cu până la patru motoare electrice și puteri de peste 1.000 CP – așa ceva ar face din orice caroserie la dispoziția BMW un M – fie el SUV, supercar de serie limitată sau o mașină sport de producție mai largă.

BMW i4 M50 nu arată ca un M nici dacă-l încalți cu jante de 20 inch, nici dacă-l acoperi cu o culoare mai țipătoare cum este acest albastru Frozen. Arată ca un BMW Seria 4 GC și nu vei face diferența între cele două decât atunci când vei depista logo-ul „i”, amplasat discret pe caroserie. Așadar, cu 544 CP disponibili instant și un sprint de la 0 la 100 km/h în doar 3,7 secunde, BMW i4 M50 este un sleeper elegant și responsabil.

Prețul, de doar 67.000 Euro fără programul Rabla Plus, îl face și cel mai ieftin M de până acum, dar este oare suficient să fie accesibil, performant și prietenos cu mediul pentru a face cu ochiul un fan M? Depinde de fan. Dacă este unul care caută o mașină electrică performantă, dar care să nu fie o Tesla…atunci da. Dacă ești un fan M de școală veche, învățat cu bătaia și gălăgia unui șase în linie sau a unui V8, atunci va trebui să plătești o taxă pe viciu și să-ți cumperi ultimul M neelectrificat.

BMW M4 Competition xDrive – Plăceri vinovate

Chiar dacă este un M cu motor turbo, transmisie automată și tracțiune integrală, acest M4 Competition are suficiente motive pentru a fi luat în considerare chiar și de cei mai puriști fani. Asta pentru că tracțiunea integrală poate fi dezamorsată, cu aceleași riscuri pe care ți le asumi atunci când încerci să dezamorsezi o bombă, motorul cu șase cilindri în linie supraalimentat are zvâc! și poc!, iar padelele de pe volan sunt eficiente fără să fie lipsite de caracter.

În plus, dacă vrei un M doar cu propulsie și transmisie manuală, ai libertatea de a-ți alege unul pentru 7.000 de Euro mai puțin decât versiunea blasfemitoare. E și cu vreo 70 de kilograme mai ușor. Și dacă vrei să-l faci și mai ușor, dai 15.000 Euro pe scaunele M din carbon și frânele ceramice și ai deja un M teribil, care necesită corecție.

Totuși, în versiunea cu xDrive, BMW M4 Competition rămâne un devorator de viraje, dar unul care caută să fie iertat pentru păcatele din trecut. Probabil pentru că și el, la rândul său, va fi nevoit să ierte păcatele mai neexperimentaților la volan, care nu vor să transforme orice ieșire mai needucată dintr-un viraj într-un drift pe camerele de poliție. Mai jos aveți testul nostru video cu BMW i4 M50 și BMW M4 Competition xDrive în timp ce-și dau coate pentru a fi acceptate în gama M. Voi pe care l-ați primi în garaj?

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account