VIDEO: BMW X5 Protection VR6 – SUV-ul de care se strivesc gloanțele

Noul BMW X5 Protection VR6 reflectă experiența extraordinară pe care constructorul bavarez o acumulează de peste 40 de ani în producerea de automobile blindate. Era 1978 când BMW a oferit primul său automobil blindat, limuzina 733i High Security.

Perfecționarea nivelului de protecție a inclus pentru prima oară modelele SAV (Sports Activity Vehicle) în 2004, când a fost introdus BMW X5 Security. Apoi, în 2009, BMW X5 Security Plus a devenit primul astfel de automobil care respectă clasa 6 de rezistență la atacuri armate.

Noua generație BMW X5 Protection VR6 este produsă pe baza actualului X5 la uzina BMW din Spartanburg, Carolina de Sud. Acolo sunt montate încă de pe linia de asamblare suspensiile specifice acestui model. Toată armura și echipamentul de protecție sunt montate și integrate la fabrica BMW din Toluca, Mexico, de către experți în domeniul automobilelor blindate.

Testarea rezistenței este făcută de o autoritate de stat independentă. Mașinile trebuie să reziste unor teste balistice executate dintr-o varietate de unghiuri, adițional tragerilor făcute la unghiuri de 90 și 45 de grade.

Astfel, SUV-ul bavarez a câștigat indicativul VR6, care desemnează clasa de protecție pe care o oferă, în acord cu criteriile de testare recunoscute internațional. BMW X5 Protection VR6 se înscrie în normele VPAM (Asociația Institutelor de Testare pentru Materiale și Construcții Rezistente la Atac). Certificările sale sunt BRV 2009 (Bullet Resistant Vehicle – Vehicul Rezistent la Gloanțe), ERV 2010 (Explosives Resistant Vehicle – Vehicul Rezistent la Explozibili) și PAS 300, care reprezintă nivelul de forță a gloanțelor și explozibililor la care rezistă.

Concret, BMW ne spune că X5 Protection VR6 are blindaj care rezistă la arme cu foc cu calibre de 7.62 × 39 FeC sau 7.62 × 39 SC. Adică oferă protecție față de arme precum AK-47. Compartimentul pasagerilor are armură care suportă explozii laterale produse de 15 kilograme de TNT de la o distanță de 4 metri. De asemenea, SUV-ul beneficiază și de tehnologie care oferă protecție și față de un al doilea atac. Chiar și după o explozie, geamurile rămân în poziție și nu permit crearea de spații libere între zona vitrată și caroserie.

Podeaua are standard armură rezistentă la exploziile produse de grenade tip DM51. Iar opțional se poate monta armură care are materiale compozite și suportă explozii produse de grenade HG85. Pentru a oferi siguranță în cazul atacurilor cu dronă, BMW explică faptul că plafonul lui X5 Protection VR6 poate fi prevăzut cu armură suplimentară care rezistă la explozibili din categoria DTG5, cu încărcătură de 200 g C4 și peste 500 de fragmente.

Pentru a asigura un grad atât de înalt de protecție s-au luat măsuri de blindare extinse. Compartimentul pasagerilor este protejat cu armură făcută din oțel de rezistență înaltă, care urmează conturul portierelor, structurilor laterale, plafonului și panoului frontal. Sub podea se află un scut de aluminiu care oferă protecție contra schijelor. De asemenea, între compartimentul portbagajului și habitaclu este instalat un panou blindat, făcut din armură și suprafață virată de securitate. Geamul parbrizului, geamurile portierelor și panoul vitrat ce separă portbagajul de habitaclu sunt din sticlă multistrat cu grosime de aproximativ 33 milimetri. În această sticlă este inclus un strat de policarbonat, care are rolul de a garanta protecție suplimentară față de schije.

O mare atenție s-a acordat zonelor de îmbinare și de tranziție dintre panourile de caroserie. Acestea includ elemente de armură care sunt și suprapuse, tocmai pentru a nu exista spații vulnerabile.

Iar pentru ca automobilul să nu fie imobilizat după ce suferă un atac, rezervorul are un fel de căptușeală care se ermetizează singură după ce a fost perforată, pentru a evita pierderea combustibilului. În plus, anvelopele cu pereți ramforsați permit rularea și cu pană, iar motorul și sistemul electric funcționează și după o coliziune.

Apropo de propulsor, BMW X5 Protection VR6 este animat de performantul V8 de 4,4 litri, cu 530 CP și 750 Nm. Astfel, X5-ul blindat sprintează de la 0 la 100 km/h în 5,9 secunde și atinge o viteză maximă de 210 km/h (limitată electronic).

Pentru a compensa greutatea crescută a modelului blindat și a păstra abilitățile dinamice, sistemul de frânare și suspensiile au fost adaptate pentru BMW X5 Protection VR6. Totodată, acesta are sistem de bare antirului active și sistem de direcție integrală, care îi permite să vireze din toate cele 4 roți.

Pentru a promova într-un mod artistic abilitățile X5 Protection VR6, constructorul bavarez a realizat un videoclip în care SUV-ul se decide să nu mai fugă de un glonț, ci să-l ia în piept, având siguranța că îl va storci, așa cum gloanțele se strivesc de pieptul lui Superman.

Este o imagine simplă, fantezistă, poate prea în stilul filmelor de la Hollywood. Dar mașina asta chiar este construită pentru a trece prin situații și evenimente critice, din care sunt inspirate de altfel filmele.

BMW Motorrad

Comentarii

©2020 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account