VIDEO: BMW M exemplifică particularitățile tipurilor de pneuri

O dată cu venirea sezonului rece, automobilul trebuie pregătit corespunzător. Un punct important de bifat pe listă este echiparea cu cauciucuri adecvate pentru iarnă. Schimbarea încălțărilor nu mai este de mult un moft. Pe lângă faptul că este o obligație legală, cauciucurile sunt dezvoltate pentru a oferi un comportament cât mai sigur al mașinii în condiții de temperaturi scăzută și în cazul frânărilor pe suprafețe cu aderență limitată acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Pentru a exemplifica particularitățile tipurilor de cauciuc, BMW a echipat 6 modele M4 Coupe cu anvelope diferite pentru a verifica comportamentul specific al acestora în situații de vară și iarnă.

Pentru testul în condiții de temperaturi calde și asfalt uscat, tipice pentru sezonul estival, cele 3 modele BMW M4 au fost încălțate cu pneuri de vară, pneuri de iarnă și pneuri semi-slick. Gumele de vară se disting printr-o consistență dură a cauciucului și șanțuri proiectate pentru aderență în condiții normale de tracțiune și temperaturi peste 10 grade Celsius. Pe de cealaltă parte, pneurile de iarnă sunt dezvoltate din cauciuc cu consistență moale și o multitudine de șanțuri și profile menite să sporească aderența și să reducă frecarea pe suprafețe alunecoase. Pneurile semi-slick sunt orientate către performanță și sunt proiectate pentru a asigura un maximum de tracțiune și performanță în condiții de utilizare sportivă.

Testul pe timp de vară a inclus 3 probe: stint, slalom și frânare. În mod evident, pneurile semi-slick au dovedit cea mai bună performanță în toate cele 3 probe, în condițiile unui asfalt uscat și încins de razele soarelui de vară. La polul opus s-au situat cauciucurile de iarnă, complet nerecomandate în astfel de condiții, datorită compoziței moi și a riscului de deformare necontrolată. Frânarea și accelerarea sunt afectate profund, la fel ca și stabilitatea în cazul probei de slalom, așadar gumele de iarnă sunt complet nesigure și nerecomandate pe timpul anotimpului cald. Pneurile de vară au dovedit un comportament normal, situându-se între cele două extreme.

Alpii au constituit mediul perfect pentru a simula condițiile de iarnă. De această dată, cele trei exemplare BMW M4 au fost echipate cu pneuri de iarnă normale, pneuri de iarnă cu crampoane metalice și cu pneuri de vară. Situația s-a inversat la 180 de grade pentru cauciucurile de vară. În proba de stint, aderența acestora a fost atât deficitară încât timpul obținut a fost mult prea mare pentru a mai putea conta în fața celorlalte tipuri de anvelopă. Nici în cazul frânării, acestea nu au avut un comportament sigur, distanța fiind cu peste 10 metri mai mare decât în cazul pneurilor de iarnă. Iar stabilitatea pe parcursul probei de slalom a fost profund afectată de lipsa de aderență, generată de compoziția dură a cauciucului și șanțurile neadaptate unor astfel de condiții.

Așadar, pe zăpadă, cauciurile de iarnă cu compoziție moale și șanțuri proiectate să mărească aderența sunt alegerea potrivită. Pentru un plus de tracțiune și siguranță, anvelopele de iarnă cu crampoane metalice se comportă impecabil pe drumurile complet acoperite de zăpadă, obținând cel mai bun timp în cazul probei de stint, cea mai mică distanță de frânare și cea mai bună agilitate în provocarea slalomului.

Sperăm că următorul video vă va convinge să faceți alegerea potrivită și sigură pentru anvelopele propriului automobil. Așadar, să aveți drumuri bune și fără incidente!

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account