Aceeași inimă V8: BMW M5 Competition facelift versus BMW M8 Competition Gran Coupé

Au același suflet, dar trupul lor diferă. Voi ce ați alege? BMW M5 Competition facelift sau BMW M8 Competition Gran Coupé?
Același motor V8 de 4,4 litri este inima care pompează viață atât în BMW M5 Competition facelift, cât și în BMW M8 Competition Gran Coupé. Mai mult de atât, cele două modele folosesc aceeași transmisie și același sistem de tracțiune integrală M xDrive. Iar odată cu facelift-ul, M5 Competition a preluat și amortizoarele folosite de BMW M8 Competition Gran Coupé.
Totodată, cel puțin pe hârtie, diferențele de performanțe dintre cele două modele sunt poate prea mici pentru a fi cel mai decisiv factor. Așadar, preferința clienților rămâne să fie probabil dictată cel mai mult de design și nevoile care țin de utilitatea habitaclului.
În cele ce urmează vom detalia câteva repere care evidențiază asemănările și diferențele dintre cele două modele BMW M.
Propulsorul V8 cu tehnologie M TwinPower Turbo, care foloseşte două turbine twin scroll, dezvoltă pentru M5 Competition 625 CP la 6.000 rpm și un cuplu maxim de 750 Nm livrat între 1.800 și 5.860 rpm. Nivelul de cuplu și putere este același la M8 Competition Gran Coupé. Singura diferență o găsim la intervalul de rotații. Cei 750 Nm sunt generați la M8 între 1.800 și 5.800 rpm.
Dermarajul 0-100 km/h este înregistrat de BMW M5 Competition în 3,2 secunde, în timp ce BMW M8 Competition Gran Coupé are nevoie de 3,2 secunde. M5-ul recuperează un pic la cronometrarea 0-200 km/h, pe care o face în 10,8 secunde, față de 11 secunde, cât îi sunt necesare lui M8 Gran Coupé. Sedanul are un avantaj și la cântar. Greutatea sa este de 1.970 kg, față de cele 2.055 kg ale Gran Coupé-ului. Viteza maximă este pentru ambele modele 305 km/h, cu pachetul M Driver.
În ceea ce privește controlarea temperamentului dinamic, găsim aceeași zestre de tehnologii.
Transmisia este M Steptronic cu 8 trepte și sistem Drivelogic, care oferă trei moduri de reglaj pentru răspunsul acesteia (pentru eficiență, sportivitate sau mersul pe circuit). Sistemul de tracțiune integrală M xDrive este completat și de un diferențial spate activ și favorizează livrarea cuplului către roțile punții din spate. M xDrive oferă șoferului posibilitatea selectării modurilor 4WD, 4WD Sport sau chiar și 2WD, caz în care mașina merge doar cu tracțiune spate.
Cele două modele de performanță se lasă controlate cu precizie și lejeritate și mulțumită sistemului de direcție M Servotronic, care are asistare în funcție de viteză și raport de demultiplicare variabil. Desigur, și sistemul de direcție permite alegerea unor moduri care amplifică sportivitatea sau confortul.
Suspensiile M adaptive cu amortizoare controlate electronic oferă posibilitatea selectării modurilor de reglaj COMFORT, SPORT sau SPORT PLUS. Desigur, versiunile Competition au reglaje mai ferme și măsuri de rigidizare disting de modelele de bază M5 și M8 Gran Coupé prin soluții precum punctele de prindere mai rigide pentru motor și creșterea unghiului negativ de cădere al roților față.
Atât BMW M5 Competition facelift, cât și în BMW M8 Competition Gran Coupé, au sistem de frânare care include standard discuri din material compozit. Iar opțional pot fi echipate cu discuri din carbon și ceramică.
Dacă la nivel de tehnologie și performanțe cele două modele stau practic pe picior de egalitate, din perspectiva utilității, M5 Competition are unele avantaje. Are portbagajul mai mare (530 versus 440 litri) și oferă mai mult spașiu la nivelul capului pasagerilor din spate (977 versus 940 mm). De asemenea, pe bancheta spate pot sta 3 persoane, iar în BMW M8 Competition Gran Coupé nu se poate vorbi decât despre 2 locuri.
Totuși, formatul de Gran Coupé m-ar face cel puțin pe mine să aleg M8-ul. Este o părere pur subiectivă, deoarece consider M8-ul Gran Coupé drept unul dintre cele mai frumoase BMW-uri ale momentului. Proporțiile lui, echilibrul dintre eleganță și look sporitv, detalii precum plafonul plonjat și aripile spate evazate îl fac să-mi pară mai în ton cu temperamentul celor 625 CP. De altfel, ecartamentul spate este de 1.660 mm la BMW M8 Competition Gran Coupé și 1.594 mm la BMW M5 Competition.
M8-ul Gran Coupé pare mai special, mai exotic. Iar M5-ul poate trece la relanti aproape neobservat, ca un sleeper, mai ales dacă îl alegi în culori terne precum un gri. Culmea m5-ul are garda la sol o idee mai joasă (128, versus 130 mm). Dar M8-ul Gran Coupé este o prezență mai impozantă. Măsoară 5.098./1.943/1.420 mm, iar M5 are 4.983/1.903/1.469 mmm (L/l/î).
Nu în cele din urmă, BMW propune modelul M8 Competition Gran Coupé drept alegerea mai “pretențioasă”, după cum reflectă și prețurile. În România, M8-ul Competition Gran Coupé costă de la 157.199 de euro cu TVA, iar M5-ul Competition pre-facelift este listat de la 119.178 euro cu TVA. În comunicatul de presă internațional emis de BMW pentru facelift-ul modelelor M5 și M5 Competition sunt menționate prețurile de 120.900, respectiv 129.900 euro pentru piața din Germania.
