BMW X3 vs Mercedes-Benz GLK – Polivalență premium

Clasa SUV-urilor compacte a prins din ce în ce mai mult avânt, iar comparativul BMW X3 vs Mercedes-Benz GLK pune față în față două dintre cele mai râvnite modele dn segment.

Motivele pentru care SUV-urile compacte au prin practic apripi în materie de vânzări sunt simple de înțeles. Dacă ai nevoie de spațiu, dacă sentimentul de siguranță pe care ți-l oferă aceste modele, dacă din când când trebuie să mai mergi și pe drumuri neasfaltate, dacă te-ai săturat să-ți faci probleme iarna, dacă vrei o mașină măricică, dar nu atât de mare precum un SUV în toată regula și dacă te interesează consumul de combustibil și caracterul practic în aceeași măsură ca o experiență plăcută la condus, atunci SUV-urile compacte sunt cam singurele mașini care-ți pot oferi toate acestea. În plus, atât BMW X3, cât și Mercedes-Benz GLk sunt un plus pentru imagine, iar rafinamentul și calitatea interioarelor sunt greu de depășit. Desigur, poți spune că acest comparativ, BMW X3 vs Mercedes-Benz GLK, se adresează mai mult mămicilor sau taților grijulii, însă lucrurile nu stau chiar așa. Da, cu toții visăm la M3-uri sau AMG-uri, însă de cele mai multe ori nu ne alegem mașinile cu sufletul, ci mai degrabă rațional, punând în balansă tot felul de avantaje și dezavantaje. Poți sta liniștit, nu o să te plictisești nici la volanul unui X3 xDrive20d, nici la volanul unui GLK 220 CDI 4MATIC.

BMW-X3-vs-Mercedes-Benz-GLK-(6)

Cât costă?
E adevărat că va trebui să scoți din buzunar o sumă frumușică pentru fiecare dintre aceste două modele. Prețul de pornire pentru Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4MATIC este 44.404 euro (TVA inclus). Partea bună în cazul GLK-ului este că transmisia automată cu șapte rapoarte, 7G Tronic Plus, vine în echiparea standard. De cealaltă parte, BMW X3 xDrive20d are un preț de listă ceva mai mic, de 42.408 euro (TVA inclus), însă transmisia automată cu opt rapoarte, Steptronic, este opțională și te va costa fix 2.263 de euro (TVA inclus). Prin urmare, și prețul X3-ului ajunge să pornească de la 44.671 euro (TVA inclus). Prin urmare, diferența de preț între cele două modele este de numai 267 de euro. Știm că prețurile pentru modelele rivale ale BMW, Mercedes-Benz și Audi sunt similare, însă la nivelul acesta, comparativul BMW X3 vs Mercedes-Benz GLK nu se poate decide pe baza prețului. Nici pe departe.

BMW-X3-vs-Mercedes-Benz-GLK-(7)

Cum se conduc?
Diferențele între BMW și Mercedes-Benz sunt practic aceleași de multă vreme încoace. În timp ce BMW pune accent pe sportivitate, pe motorizări puternice, dar eficiente, pe un comportament cât mai dinamic al mașinii, indiferent despre ce model vorbim, pe un sistem de direcție plăcut și pe o transmisie cât mai rapidă, Mercedes-Benz are alte priorități. Confortul, rafinamentul, designul și calitatea interioarelor au fost dintotdeauna premisele de la care Mercedes a pornit, iar GLK nu face notă discordantă. Nu mă înțelege greșit, nu o să putem spune despre BMW X3 că nu este o mașină rafinată sau confortabilă, așa cum nu o să putem spune despre Mercedes-Benz GLK că nu se conduce plăcut. Ambele modele „fură” câte ceva de la rival, însă diferențele, deși subtile, nu trec neobservate.

BMW-X3-vs-Mercedes-Benz-GLK-(3)

BMW X3 xDrive20d are un motor de 2,0 litri, ce dezvoltă 190 de cai-putere și un moment motor de 400 Nm. În aceste condiții, mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,1 secunde și are o viteză maximă de 210 km/h. Mașina de test, echipată cu pachetul M, își anunță intențiile încă de la început. Transmisia automată cu opt rapoarte funcționează ireproșabil, indiferent de modul în care alegi să mergi cu ea: Eco Pro, Comfort sau Spot. Cei 400 Nm sunt disponibil de la 1.750 de rotații pe minut, atfel că te poți bucura de forța X3-ului în orice treaptă. Nivelul de aderență oferit de sistemul xDrive este optim în aproape orice condiții, iar șasiul este perfect echilibrat. Direcția nu este cea mai comunicativă din gama BMW, însă nici nu era cazul aici. Cu toate acestea, este precisă și rapidă, fără însă să-ți ofere vreun grad de satisfacție nemaipomenit. BMW X3 xDrive20d se conduce bine, mult mai bine decât multe dintre compactele disponibile pe piață și asta se întâmplă pentru că BMW a rămas fidel filozofiei brandului.

BMW-X3-vs-Mercedes-Benz-GLK-(4)

Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4MATIC vine echipat cu un motor ceva mai mare, 2.143 cmc, dar puterea maximă este mai mică, de numai 170 CP. Pe de altă parte, momentul motor este egal cu cel al X3-ului, adică 400 Nm. În plus, Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4MATIC îți oferă toat cuplul mai devreme decât o face X3-ul. Cei 400 Nm ai GLK-ului sunt disponibil de la 1.400 de rotații pe minut. Cu un sprint 0-100 km/h în 8,7 secunde și cu o viteză maximă de 205 km/h, GLK-ul nu rămâne cu mult în spatele X3-ului la capitolul performanțe dinamice. Transmisia automată oferită de Mercedes-Benz nu este nici la fel de rapidă, nici la fel de agilă precum cea pusă la dispoziție de BMW, însă în cazul acestor două modele diferențele nu contează atât de mult. GLK este mai confortabil decât X3, suspensia sa fiind orientată spre confort, motiv pentru care GLK-ul este mai puțin dinamic și mai puțin plăcut în cazul unui stil sportiv de condus. Totuși, probabil că procentul celor caută sportivitate la modele din clasa SUV-urilor compacte este destul de redus. Singurul motiv pentru care GLK-ul pare mai „moale” și mai „lent” este că am condus ambele mașini, una după altă. Pe de altă parte, GLK-ul oferă un grad mai ridicat al confortului și al rafinamentului, iar acest aspect ar putea conta mai mult.

BMW-X3-vs-Mercedes-Benz-GLK-(8)

Cum sunt în interior?
Aproape perfecte, însă și aici alegerea celui mai „bun” interior este foarte subiectivă. Ambele modele oferă o calitate fără cusur a interioarelor, cu materiale de top și finisări imecabile. Diferențele apar la nivel de design și funcționalitate. În timp ce BMW X3 are un interior mai simplu, orientat spre șofer, fără birzbirzuri sau elemente de design atractive, GLK-ul vine cu interior mai frumos desenat, mai atractiv, cu un design mai proaspăt. Pe de altă parte, sistemul de control și multimedia, iDrive, oferit de BMW este, din punctul meu de vedere, mai intuitiv, mai ușor de folosit și mai practic decât sistemul COMMAND al celor de la Mercedes-Benz. Pur și simplu, îmi pare că iDrive-ul are un meniu mai bine organizat, iar funcțiile cele mai utilizate sunt „mai la vedere” și mai lesne de accesat. Deși sistemul COMMAND oferă practic aceleași facilități și opțiuni ca iDrive-ul, meniul este mai alambicat și sistemul îți distrage atenția de la drum atunci când te afli de volan. Dar, din nou, cred că ține doar de obișnuiță și de preferințe.

BMW-X3-vs-Mercedes-Benz-GLK-(2)

BMW X3 vs Mercedes-Benz GLK: ce aș alege?
E destul de greu să alegi una dintre cele două mașini. Ambele oferă tot ce ți-ai putea dori, iar diferențele sunt subtile, iar diferența de preț este practic inexistentă. Așa cum spuneam, X3-ul oferă un comportament mai dinamic și mai sportiv, în timp ce GLK-ul este mai rafinat și mai confortabil. Ambele branduri vin cu o imagine bună, iar valorile de revânzare sunt destul de apropiate. Unde BMW X3 câștigă este ținuta de drum, iar Mercedes-Benz GLK iese în avantaj când vorbim despre confort și rafinament. Prin urmare, dacă vrei un SUV compact cu aptitudini de compactă sportivă, alege X3-ul. În schimb, dacă pui accent pe confort și rafinament, alege GLK-ul. E chiar atât de simplu!

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account