Noul MINI Countryman este oferit și în versiuni cu unu sau două motoare electrice

Noul MINI Countryman

Noul MINI Countryman a crescut considerabil în comparaţie cu predecesorul său. Mai înalt, mai lung, MINI Countryman are un plus de 6 centimetri în înălţime şi 13 centimetri în lungime. Cu pasaje mai largi ale roţilor, imaginea caracteristică şi un design minimalist modern, cu suprafeţe clar proiectate, automobilul are acum o prezenţă semnificativ îmbunătăţită. În interior, aventurierul MINI cel robust oferă şi mai mult spaţiu, confort şi siguranţă – chiar şi în afara drumurilor asfaltate datorită tracţiunii integrale. Noile moduri MINI Experience şi sistemele extinse de asistare a condusului, inclusiv Asistentul Personal Inteligent MINI controlat prin voce, fac excursiile cu noul MINI Countryman să fie şi mai confortabile şi distractive. La acest lucru contribuie şi sistemul de propulsie electric, sporind şi mai mult plăcerea condusului emblematică pentru marcă cu două niveluri de putere. Fiind primul MINI fabricat în Germania, modelul stabileşte şi o premieră în ceea ce priveşte producţia.

Cu o lungime de 4.433 mm, o lăţime de 1.843 mm şi o înălţime de 1.656 mm, MINI Countryman este atât un model polivalent elegant, cât şi un partener spaţios de zi cu zi. Datorită ampatamentului, care a fost extins la 2.692 mm, confortul a crescut şi mai mult. MINI Countryman electric este disponibil în două niveluri de performanţă: ca MINI Countryman E cu o putere de 150 kW/204 CP şi un cuplu de 250 Nm, are o autonomie de 462 km. MINI Countryman SE ALL4, al cărui sistem de propulsie oferă 230 kW/313 CP şi 494 Nm, a atins o autonomie de 433 km.*

În a treia generaţie electrificată, cel mai mare model din noua familie MINI continuă călătoria mărcii într-o eră a mobilităţii electrice fără emisii la nivel local. Modelul crossover compact a fost un succes încă de la lansarea pe piaţă în 2010, prin arhitectura cu cinci uşi şi – nou pentru MINI la acea vreme – o lungime de peste patru metri. Tracţiunea integrală opţională asigură plăcere a condusului în siguranţă şi fără limite – chiar şi în afara drumurilor asfaltate.

„Cu MINI Countryman electric, cel mai mare model din noua familie de automobile MINI duce marca într-o eră a mobilităţii electrice fără emisii la nivel local. De asemenea, primul MINI care va fi fabricat în Germania oferă cel mai înalt nivel de compatibilitate cu mediul în producţie. Versatilitatea şi propulsia electrică puternică îl fac partenerul perfect în oraş, precum şi pentru aventurile extraurbane”, declară Stefanie Wurst, directorul MINI.

Noul limbaj de design MINI: Charismatic Simplicity

Designul noii generaţii de modele MINI este modern, digital şi inconfundabil. Cu noua familie MINI, marca duce plăcerea condusului, experienţa de utilizator şi o abordare sustenabilă într-o nouă eră. Această transformare vastă pe drumul spre a deveni un brand complet electric până în 2030 se reflectă în designul autentic al noilor modele, combinând tehnologia progresivă cu principiile elementare ale designului caroseriei şi respectând istoria mărcii. Procedând astfel, combină caracterul urban al MINI cu bucuria inovaţiei.

„Noul MINI Countryman este automobilul nostru pentru întreaga familie. La cea mai recentă generaţie, nu numai că a crescut în înălţime, lungime şi interior, ci şi-a îmbunătăţit considerabil caracterul, aspectul şi experienţa. Acum est mai spaţios şi mai stabil. Prezenţa sa în faţă se reflectă în proporţiile drepte şi orientarea verticală a limbajului de design. Caracterul său solid şi stabil este recunoscut imediat şi prin grila radiatorului mai distinctă, farurile deosebite şi capota foarte sculpturală”, declară Oliver Heilmer, directorul MINI Design.

Designul exterior: minimalism expresiv cu caracter

Cu silueta sa verticală şi minimalistă, noul MINI Countryman întruchipează spiritul de aventură, versatilitatea şi fiabilitatea unui crossover compact. Caracterul expresiv de off-road al maşinii este definit de proporţiile tipice MINI, asigurând că noul MINI Countryman poate fi recunoscut cu mare uşurinţă. Consolele scurte, capota scurtă şi ampatamentul lung cu roţi mari combină caracteristicile clasice de design MINI cu o caroserie definită de linii atleetice.

În plus, noul design al MINI Countryman îmbrăţişează o aerodinamică îmbunătăţită pentru a obţine date de consum mai bune. Rezultatul este o valoare Cd impresionantă, 0,26 pentru MINI Countryman electric – comparativ cu 0,31 la modelul predecesor. Ca atare, generaţia următoare a modelului crossover MINI atinge un nou optim în comparaţie cu concurenţii săi, îmbrăţişând un design inteligent.

Designul exterior modern este susţinut de suprafeţe clare, un acoperiş uşor curbat, cu o tranziţie cursivă către montantul C nou proiectat, într-o formă specifică liniei de echipare, şi banda neagră caracteristică la nivelul montanţilor. Elementul distinctiv al montantului C creează un nou reper foarte vizibil pentru diferenţierea între diferite modele, opţiuni de echipare şi ediţii spectacuoase. Designul acestui element depinde de echiparea aleasă şi astfel face diferenţa între variantele de echipare. Grafica şi literele sunt minimaliste şi se potrivesc cu culoarea contrastantă aleasă pentru acoperiş.

Reducerea la elementele esenţiale are ca rezultat caracteristici de design distinctive MINI, cum ar fi diviziunea vizuală în trei volume a caroseriei, o zonă geamurilor şi un acoperiş contrastant cu un impact şi mai mare, permiţând noului limbaj de design să dezvolte o prezenţă puternică.

Faruri MINI LED cu moduri Signature: strălucire atractivă datorită modurilor individuale de lumină

Partea frontală a MINI Countryman electric este definită de conturul expresiv al noii grile frontale octogonale. Un senzor radar compact este integrat la nivelul suprafeţei sale pentru a sprijini funcţionalitatea sporită a sistemelor de asistare a condusului.

La noua generaţie de modele, MINI Countryman este primul automobil cu sisteme de asistenţă Level 2 care permit condusul semiautonom. Anumite detalii de design din partea frontală a automobilului variază în funcţie de nivelul de echipare ales. De exemplu, linia Favoured pune accentul pe noua culoare de accent Vibrant Silver pentru detaliile exterioare.

Elementele luminilor de zi ale farurilor LED susţin acest aspect atractiv printr-o imagine modernă datorită semnăturilor luminoase unice. Opţional, elementele luminilor de zi pot fi comutate între trei semne luminoase pentru farurile şi stopurile LED, întărind astfel caracterul distinctiv al fiecărui automobil. În plus, toate modurile de lumini încep şi se termină cu o animaţie special orchestrată de bun venit şi rămas bun.

Design purist pentru o prezenţă puternică şi o performanţă dinamică sporită

Ca şi în cazul designului caroseriei, farurile nu mai sunt încadrate cu elemente cromate, ceea ce are ca rezultat o expresie concentrată în partea frontală. Împreună cu capota curbată încordată, ecartamentul puţin mai lat şi caroseria înălţată, cel mai versatil MINI vine cu o imagine mai robustă.

Privit din lateral, noul MINI Countryman are un aspect minimalist, cu o prezenţă puternică. Banda neagră este mai îngustă decât la predecesor. Designul distinctiv al montantului C susţine linia acoperişului din spatele automobilului, făcându-l în acelaşi timp să pară mai scurt. Acest lucru face ca întreaga caroserie a maşinii să arate mai verticală, subliniind caracterul noului MINI Countryman. Jantele de până la 20 de inchi, cu diferite modele de design, completează aspectul robust. Accentul este pus mai mult pe culoarea caroseriei care conferă un aspect elegant.

Ca rezultat al noii estetice MINI, secţiunea spate are un aspect foarte robust, cu suprafeţe clare şi stopuri discrete. Aici, blocurile optice verticale replică luminile MINI clasice şi încadrează secţiunea centrală mare a spatelui maşinii. Acest lucru subliniază poziţia mai lată a noului MINI Countryman, oferind totodată caroseriei un aspect de înaltă calitate, orientat pe verticală. Ca şi în cazul farurilor, şi stopurile sunt capabile să evidenţieze anumite caracteristici ale automobilului prin intermediul diferitelor moduri. Secţiunea pronunţată a umerilor întăreşte aspectul puternic al noului MINI Countryman. Spatele se micşorează sub inscripţia modelului, împărţind vizual suprafaţa în două secţiuni. Difuzorul din zona inferioară subliniază poziţia solidă a automobilului, în timp ce suprafeţele generoase din zona superioară fac maşina să pară mai uşoară.

Patru decoraţiuni individuale şi noi culori pentru acoperiş

Cu Vibrant Silver, o nouă nuanţă extinde gama MINI Countryman de acoperişuri contrastante caracteristice. În plus, modelul este disponibil în patru variante diferite. Linia de echipare Essential prezintă o claritate maximă şi un aspect general redus, evidenţiind anumite părţi funcţionale alături de logoul în noua culoare Vibrant Silver. Noua gamă de culori pentru exterior subliniază modernitatea noului MINI, punând accente pozitive prin tonuri strălucitoare precum Indigo Sunset Blue.

În timp ce linia Classic se observă mai ales la interior, ornamentele Favoured prezintă detalii deosebit de expresive în exterior. Această variantă de echipare, de exemplu, oferă opţiunea la noul MINI Countryman de a se alege noua nuanţă Vibrant Silver pentru acoperiş astfel încât să contrasteze cu grila frontală.

Totodată, linia de echipare John Cooper Works (JCW) accentuează la maximum imaginea sportivă a MINI Countryman printr-un design distinctiv al părţilor faţă şi spate. Cadrul grilei frontale şi logo-ul în negru lucios subliniază prezenţa puternică a maşinii, împreună cu benzile de capotă specifice liniei, în roşu şi negru. Un acoperiş contrastant în Chili Red – inspirat de motorsport – împreună cu montantul C atractiv în aceeaşi culoare şi logo JCW subliniază opţional dinamica de condus caracteristică MINI.

Interior: generos, digital, captivant şi cald

Tabloul de bord al noului MINI Countryman funcţionează în totalitate fără un ecran suplimentar în spatele volanului: tot conţinutul relevant este proiectat pe Head-Up Display opţional sau pe ecranul central. Această reducere la elementele esenţiale deschide câmpul vizual în faţă, modelând interiorul spaţios cu componente de înaltă calitate proiectate inteligent.

La fel ca noul MINI Cooper, tabloul de bord spaţios, curbat, este realizat în premieră tot din suprafeţe textile pentru liniile de echipare Classic, Favoured şi JCW. Noua atmosferă din MINI Countryman este definită de materiale calde şi plăcute. Un proces de tricotat special dezvoltat este utilizat pentru a crea structura versatilă şi uşor de întreţinut a textilului, în design bicolor din poliester reciclat. Întregul interior este împărţit într-o secţiune superioară şi inferioară de-a lungul unei linii orizontale sub noul instrument rotund. Deasupra acestuia, toate elementele de design, cum ar fi gurile de ventilaţie şi mânerele uşilor, sunt aliniate vertical, subliniind caracterul automobilului, inclusiv în interior.

Formele clare în cockpit şi spaţiul sporit pentru locurile din faţă conferă interiorului un sentiment de modernă şi aerisit. Conducătorul şi pasagerul din faţă se bucură de un confort semnificativ îmbunătăţit la noul MINI Countryman, datorită lăţimii suplimentare de aproape trei centimetri în zona umerilor şi a coatelor. Lăţimea umerilor scaunelor din spate a fost mărită şi ea cu 2,5 centimetri.

Acoperişul panoramic din sticlă, disponibil opţional, face interiorul deosebit de luminos şi prietenos, iar jumătatea din faţă poate fi deschisă. Scaunele sport sunt disponibile într-o versiune de bază şi într-o versiune JCW, precum şi cu o reglare electrică opţională a scaunelor cu funcţie de memorie. Opţional, funcţia de masaj poate oferi o relaxare suplimentară. Între scaunele din faţă, cotiera centrală largă şi reglabilă sporeşte confortul acestora.

Partea din spate a automobilului oferă reducere şi spaţiu maxime. Poziţia scaunelor din poate fi reglată în lungime cu până la 13 centimetri. Acest lucru oferă fie spaţiu mai mare – implicit şi confort- pentru picioare în spate, fie volum suplimentar în portbagaj. De asemenea, spătarul celor trei scaune din spate este reglabil individual în şase poziţii cu până la 12 grade. Aceasta înseamnă că scaunul fie oferă opţiunea de a se apleca pe spate, fie susţine o postură verticală. Cu bancheta din spate rabatată, chiar şi articolele voluminoase pot fi transportate cu uşurinţă în portbagajul al cărui volum variază între 460 şi 1.450 de litri. Un compartiment suplimentar în podea oferă spaţiu convenabil pentru accesoriile de încărcare ale modelului MINI Countryman electric. Cârligul de remorcă disponibil opţional oferă un plus suplimentar în ceea ce priveşte caracterul practic. Cârligul de remorcă poate fi retras şi extins electric. Capacitatea de remorcare este de până la 1.200 kg.

MINI Interaction Unit: ecranul OLED de înaltă rezoluţie face un salt cuantic în era digitală

Ecranul OLED central stabileşte un nou etalon prin rezoluţia sa înaltă şi, pentru prima dată, forma sa rotundă. Displayul central este trăsătura definitorie a interiorului, extinzând instrumentul rotund clasic al modelului predecesor cu adăugarea unui sentiment nou şi a funcţionalităţii digitale inteligente. Ca grup de instrumente, MINI Interaction Unit este un centru atât al experienţei, cât şi al confortului. Datorită sistemului de operare MINI 9, toate funcţiile automobilului pot fi operate intuitiv prin funcţie touch sau voce. În cockpitul reproiectat, afişajul este mutat mai aproape de ambele scaune din faţă şi este deosebit de uşor de accesat. Ecranul tactil subţire, cu o margine de sticlă de înaltă calitate şi un diametru de 240 mm, aminteşte de standardele obişnuite ale smartphone-urilor prin logica sa de funcţionare.

Prezentarea grafică a conţinutului este modernă şi se concentrează pe elementele esenţiale. Zona superioară conţine informaţii relevante legate de automobil, cum ar fi viteza şi starea bateriei. Când este apăsat indicatorul de viteză, apare un afişaj mare, atractiv, cu vitezometru pe tot ecranul, care pune un accent clar pe condus. În meniul Home, celelalte widgeturi sunt afişate în miniatură în stânga şi în dreapta funcţiei curente de meniu. Ele pot fi afişate şi selectate prin glisarea orizontală. În zona inferioară a ecranului OLED, elementele de meniu Navigation, Media, Telephony şi Climate pot fi selectate direct în orice moment. Toate celelalte funcţii pot fi accesate prin meniu în acelaşi mod ca pe un smartphone. Afişajul revine la setarea implicită prin intermediul butonului de pornire.

Moduri MINI Experience emoţionale: pentru experienţe captivante de condus

Modurile MINI Experience opţionale extind experienţa interioară folosind un proiector în spatele display-ului central rotund. Planşa de bord este iluminată astfel în diferite modele şi culori cu grafică, în funcţie de modul de experienţă ales. Culorile luminii ambientale din automobil sunt sincronizate lumina proiectată. În combinaţie cu noul MINI Driving Sounds de la modelul MINI Countryman electric şi cu elemente grafice specifice de pe ecranul OLED, fanii MINI pot experimenta întregul interior al noului MINI Countryman într-un mod complet nou.

Experienţa captivantă de utilizator adaugă opţiuni de personalizare complet noi noului MINI Countryman. În modul Personal, de exemplu, o imagine selectată individual poate fi setată ca fundal prin intermediul aplicaţiei MINI. Culorile dominante ale imaginii sunt preluate printr-un algoritm special pentru a fi proiectate pe suprafeţele tabloului de bord textil. Iluminarea ambientală de sub tabloul de bord şi din oglinda exterioară este de asemenea sincronizată corespunzător.

Fundalurile dinamice special concepute transformă aduc în interiorul automobilului un plus de culoare şi dinamism. Transformările subtile de lumină susţin diferitele moduri fără a distrage atenţia conducătorului. De exemplu, în modul Go-Kart se pune accent pe ADN-ul de curse MINI. Ecranul şi interiorul folosesc culorile antracit şi roşu, în timp ce afişajele analogice specifice pentru dinamica de condus completează acest mod MINI Experience inspirat de John Cooper Works. În modul Vivid, iluminarea ambientală se bazează pe culorile copertei de album din playlistul redat în acel moment. Modurile Core, Green, Timeless, Balance şi Personal sunt disponibile şi ele pentru selecţie în funcţie de dispoziţie şi nevoi personale. Modul Trail este unic pentru MINI Countryman.

Bara de comenzi reproiectată: pur şi simplu MINI tipic

Sub planşa de bord, designul noului MINI Cooper este simplu şi clar definit. Aici, unul dintre factorii-cheie este bara de comenzi nou proiectată. Cele mai importante funcţii de condus (frâna de parcare, selectorul de viteze, butonul de pornire/oprire, comutatorul modurilor Experience, controlul volumului) sunt accesibile direct. Fiecare elemnt are un design individaul.

Opţiunile de selecţie directă de pe bara de comenzi elimină nevoia de schimbare a vitezei, astfel că noul MINI Cooper oferă mai mult spaţiu de depozitare în consola centrală. Pe lângă suporturile pentru pahare lărgite, există şi un compartiment mare de depozitare deschis. Acesta, cu suprafaţă tricotată şi curea textilă, este disponibil standard în linia Favoured. Smartphone-urile pot fi încărcate wireless în zona din partea frontală a consolei şi sunt mai uşor de găsit datorită zonei centrale de stocare.

În conformitate cu simplificarea consecventă a interiorului, noul concept contemporan de culoare şi material este şi el minimalist. Sunt utilizate numai materiale nou dezvoltate, de înaltă calitate şi ecologice. Planşa de bord şi panourile uşilor cu suprafeţe tricotate din poliester reciclat creează o atmosferă plăcută, punând în acelaşi timp accentuări specifice prin designul lor în două tonuri. Patru decoraţiuni nou proiectate transmit o imagine caldă la interior. Începând cu linia Classic, volanul de bază cu două braţe este înlocuit cu o versiune cu trei braţe, cu o nouă curea textilă în braţul de la ora şase.

Linia Essential prezintă un interior simplificat. Scaunele sport negre cu material textil multiton cu model distinct se armonizează cu o bandă textilă colorată pe bord. Anumite părţi funcţionale din interior şi exterior sunt evidenţiate cu noua culoare de accent Vibrant Silver. La exterior, de exemplu, sigla apare în noua culoare, contrastând puternic cu grila frontală octogonală de culoare neagră.

În linia Classic, MINI foloseşte pentru prima dată un material textil modern, tricotat 2D, în interiorul unui automobil de serie. Pe tabloul de bord şi mânerele uşilor, materialul tricotat negru în două tonuri oferă un contrast fascinant cu scaunul din piele sintetică de înaltă calitate. Este disponibil în gri şi negru, cu un model croşetat perforat, în timp ce partea laterală contrastează prin materialul textil albastru.

Linia Favoured modernă, de înaltă calitate, este cea mai expresivă opţiune, prezentând un model croşetat în două tonuri pe panoul de bord din material textil tricotat. Disponibil în două culori şi cu cusături decorative tradiţionale, scaunele sport Vescin perforate completează acest interiorul. Exteriorul cu grila frontală în Vibrant Silver poate fi combinat într-un mod potrivit cu noul plafon Spray-Tech, care prezintă o combinaţie de trei culori diferite.

Linia JCW oferă cea mai sportivă interpretare a noului concept de material. Combinat cu material textil tricotat multicolor şi piele sintetică neagră cu cusături roşii, scaunul JCW cu geometria sport face o trimitere al conceptului de culoare al tabloului de bord şi al ornamentelor uşilor. Un design distinct în faţă şi în spate evidenţiază, de asemenea, ADN-ul de curse al liniei la exterior, grila şi logo-ul automobilului în negru lucios subliniind impresia generală puternică. Dotările opţionale includ un acoperiş Chili Red contrastant şi benzi roşii sau negre de capotă specifice JCW.

„Hey MINI!”: primul Asistent Personal Inteligent MINI

La noul MINI Cooper, numeroase funcţii pot fi controlate folosind primul asistent vocal complet al mărcii. Asistentul Personal Inteligent MINI poate fi activat cu mesajul de salut „Hey MINI” sau folosind butonul push-to-talk de pe volan. Interacţiunea controlată prin voce are loc pe ecranul OLED rotund sub forma unei animaţii de elemente grafice, scris şi un avatar. Pentru vizualizare, utilizatorii au opţiunea de a alege între „MINI” – o reprezentare stilizată a unui MINI – sau „Spike”, deja familiar pentru mulţi fani MINI. Comunicarea cu acest partener virtual de călătorie este deosebit de reală datorită recunoaşterii vocale îmbunătăţite. Pentru a asigura o comunicare nanturală clară, comenzile sunt procesate instantaneu şi vizualizate pe ecran. În acest fel, conducătorul poate controla prin comandă vocală navigaţia, telefonia, divertismentul şi numeroase alte funcţii ale automobilului.

În timpul interacţiunii dintre utilizator şi automobil, Asistentul Personal Inteligent MINI învaţă continuu din manevrele repetitive. Bazându-se pe date geografice, de exemplu, automobilul poate învăţa să deschidă automat geamul atunci când intră într-o parcare, pentru accesarea butonului de deschidere al barierei, de exemplu. Acest lucru face ca rutinele de zi cu zi să fie mai convenabile şi mai personale.

Sisteme avansate de asistenţă: condus relaxat cu siguranţă îmbunătăţită

În plus faţă de familiarul tempomat activ automat, asistentul de control al direcţiei şi al benzii permite şi ghidarea activă pe traiectorie ca parte a pachetului opţional Driving Assistant Plus. Confortul sporit oferit de sistem combină un control relaxat al automobilului, scutind totodată conducătorul de aspectele monotone şi mai puţin solicitante ale condusului. Dispunerea clară a ecranelor, a elementelor de operare şi a dotărilor funcţionale uşor de înţeles conduce la un grad ridicat de siguranţă a sistemului.

Pachetul bogat de opţiuni Driving Assistant Professional include o nouă funcţie care ajută conducătorul să folosească ieşirea corectă pe baza condusului semiautonom Level 2. Folosind senzorii automobilului şi alte sisteme de asistenţă, asistentul detectează golurile din trafic necesare pentru schimbarea benzii şi se asigură că maşina se deplasează la viteza optimă pentru schimbarea asistată a benzii.

Pentru prima dată, MINI Countryman oferă şi condus semiautonom pe trasee de tip autostradă la viteze de până la 60 km/h. Până la această viteză, conducătorul îşi poate lua mâinile de pe volan, cu condiţia să urmărească îndeaproape traficul. Conducătorul trebuie să fie pregătit să vireze şi să frâneze activ în orice moment, în situaţii în care sistemul nu mai poate funcţiona, aşa cum este lipsa marcajelor sau intersecţii.

Toate opţiunile oferite de sistemele avansate de asistare a condusului sunt vizualizate în timp real prin intermediul Assisted View pe ecranul OLED. Faptul că sugestiile de control oferite de Driving Assistant Systems sunt uşor de urmat face noile sisteme mai uşor de utilizat.

Ca standard, un nou Trailer Assistant ajută la manevrarea cu o remorcă într-un loc de parcare şi oferă sfaturi cu privire la unghiul necesar al volanului la marşarier. Pe lângă funcţiile de parcare automată şi Parking View la 360 de grade, noul MINI Countryman este capabil să identifice mai clar posibilele locuri de parcare datorită celor 12 senzori cu ultrasunete şi celor patru camere Surround View şi, de asemenea, poate iniţia independent procedurile de parcare cu spaţiu limitat. Ca parte a opţiunii Parking Assistant Professional, automobilul poate fi manevrat din spaţiul de parcare prin intermediul unui smartphone folosind noua funcţie Remote Parking. Dacă spaţiul lateral este insuficient, MINI Countryman foloseşte această funcţie pentru a ieşi singur din spaţiul de parcare, facilitând accesul conducătorului.

MINI se conectează: noul sistem de operare MINI 9

Noul limbaj de design „Charismatic Simplicity” se reflectă şi în estetica interfeţei de utilizator, care reuneşte elemente funcţionale şi emoţionale. Designul redus foloseşte o grafică complet nouă pentru a crea un aspect foarte modern. Elementele statice şi dinamice se îmbină în mod natural în forma circulară a ecranului OLED, urmând o structură clară. Microanimaţiile completează interacţiunea deja extrem de intuitivă dintre conducător şi instrumentul central şi subliniază caracterul digital al noii familii MINI.

Sistemul de operare MINI 9 este o dezvoltare internă de către BMW Group şi se bazează pe o stivă de software Android Open Source Project (AOSP). Operarea este intuitivă şi respectă standardele familiare din electronicele de larg consum.

În centrul ecranului se află meniul de pornire, unde conţinutul personalizat poate fi selectat prin glisare în lateral. În secţiunea inferioară a ecranului se află bara de stare fixă care conţine elementele de meniu „Navigation”, „Media”, „Telephony”, „All Apps” şi, în funcţie de situaţie, „Home”, care pot fi selectate direct. Glisarea în sus de la marginea inferioară a ecranului dezvăluie o bată de instrumente, un proces cu care clienţii vor fi familiarizaţi de la multe dispozitive electronice de larg consum. Funcţiile preferate pot fi stocate aici şi apelate din nou rapid, de exemplu destinaţii de navigaţie, posturi de radio, dar şi funcţii de meniu. Bara de instrumente poate fi activată şi prin intermediul butonului stea de pe volanul multifuncţional. Zona de sus a ecranului este rezervată pentru conţinut relevant pentru condus, cum ar fi viteza automobilului şi informaţii importante despre starea acestuia. Disponibil opţional, Head-Up Display arată cele mai importante informaţii pentru conducător în câmpul său vizual.

Temperatura pentru conducător şi pasagerul din faţă este afişată permanent pe marginea din stânga şi din dreapta a ecranului. Setările de control al climatizării sunt integrate în MINI Interaction Unit şi pot fi ajustate întotdeauna pe stratul superior prin atingere sau comandă vocală.

În funcţie de modul Experience selectat, o singură atingere pe afişajul vitezei transformă întreaga MINI Interaction Unit într-un vitezometru tipic MINI.

„Noul sistem de operare MINI 9 se caracterizează printr-o operare tactilă simplă, emoţionantă, specifică MINI. Împreună cu noua MINI Navigation bazată pe cloud pentru calculul foarte precis şi rapid al traseului, conectivitatea de mare viteză şi capacitatea 5G opţională, noul MINI Cooper face un salt uriaş în lumea digitală, subliniind astfel moştenirea charismatică a mărcii”, spune Stefanie Wurst, directorul MINI.

În timpul condusului, pachetul MINI Navigation complet împreună cu pachetul MINI Connected opţional oferă suport sub formă de vizualizări 3D realiste în situaţii de intersecţii complexe, afişarea situaţiei curente a traficului chiar şi fără ghidarea pe traseu rută, informaţii despre opţiunile de parcare, inclusiv opţiunile de plată digitală, şi multe altele. În plus, este disponibilă o funcţie opţională de realitate augmentată pentru navigaţie. O rută optimizată pentru încărcare poate fi calculată pentru MINI Cooper electric imediat după introducerea destinaţiei.

În plus, MINI Connected Upgrades permit rezervări flexibile pentru funcţii suplimentare ale automobilului – pur şi simplu digital. Împreună cu pachetul MINI Connected disponibil opţional, MINI Connected Store oferă acces la o varietate în continuă evoluţie de aplicaţii practice şi distractive, inclusiv jocuri, muzică şi streaming video. Noua aplicaţie AirConsole oferă o formă unică de jocuri în automobil pentru toţi pasagerii, în care smartphone-ul devine controlerul jocului pe ecranul OLED.

 

Noile sisteme de asistare a condusului uşurează viaţa de zi cu zi

Pe lângă funcţiile de parcare automată oferite de Parking Assistant, noul Parking Assistant Plus, disponibil opţional, face procesul de parcare şi mai uşor. Datorită celor 12 senzori cu ultrasunete şi celor patru camere surround-view, automobilul poate identifica mai clar posibilele locuri de parcare şi poate chiar să controleze complet independent manevre de parcare în spaţiu limitat. În plus, un proces de parcare manuală poate fi transferat în orice moment către Parking Assistant Plus. Modul Explore oferă o soluţie convenabilă, unică pentru acest segment de automobile, permiţând noului MINI Cooper să fie parcat pur şi simplu folosind un smartphone dacă spaţiul lateral este prea limitat pentru acces.

Opţiunea inovatoare MINI Digital Key Plus cu comunicare UWB foloseşte smartphone-ul şi pentru a asigura o interacţiune şi mai simplă cu automobilul. Astfel, smartphone-ul se transformă într-o cheie, permiţând deschiderea automată a maşinii. Proiecţia de bun venit a farurilor şi stopurilor începe de îndată ce conducătorul se află la mai puţin de trei metri de maşină; uşile sunt deblocate când conducătorul se află la mai puţin de un metru şi jumătate. Cheia digitală poate fi transferată către diferiţi utilizatori şi înlocuieşte predarea cheii clasice a automobilului pentru un car-sharing mai simplu.

Aplicaţia MINI oferă şi alte funcţii care măresc siguranţa utilizatorului. Cu opţiunea Remote 360, de exemplu, împrejurimile automobilului parcat pot fi vizualizate în aplicaţia MINI. O cameră din interior oferă o vedere a acestuia. În plus, funcţia Snapshot oferă posibilitatea de a surprinde momentele împărtăşite într-o fotografie şi de a le încărca prin WiFi direct pe smartphone.

 

Sentiment go-kart electrizant bazat pe tehnologia progresivă a sistemului de propulsie

Noul MINI Countryman permite mobilitate locală fără emisii şi plăcerea condusului electric. Sistemul de propulsie complet reînnoit şi autonomia electrică mărită oferă opţiunea de a pleca în excursii dincolo de limitele oraşului – cu două motoare electrice puternice şi tracţiune integrală. Complet electric, automobilul este disponibil în varianta Countryman E şi cu putere crescută şi tracţiune integrală drept Countryman SE ALL4.

Motorul electric de 150 kW/204 CP al MINI Countryman E atinge un cuplu de 250 Nm, accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,6 secunde şi atinge o viteză maximă de 170 km/h. Cu 230 kW/313 CP, motoarele electrice din MINI Countryman SE ALL4 cu tracţiune integrală ating un cuplu combinat de 494 Nm, accelerează automobilul de la 0 la 100 km/h în 5,6 secunde şi ating o viteză maximă de 180 km/h. *

Noul MINI Countryman este disponibil şi cu motoare cu benzină inovatoare şi eficiente. Este oferit ca MINI Countryman C cu tracţiune faţă, un MINI Countryman S ALL4 cu tracţiune integrală şi un model cu putere crescută, cu tracţiune integrală, în varianta MINI Countryman JCW ALL4. Noul MINI Countryman va fi disponibil şi cu motorizare diesel.

 

Dinamica excelentă pentru o mobilitate confortabilă şi sportivă

Lăţimea ecartamentului uşor crescută şi ampatamentul mărit oferă baza pentru o dinamică excelentă de condus. Chiar şi şasiul de bază al noului MINI Countryman oferă flerul sportiv cu sentimentul go-kart tipic MINI. Ca standard, modelul dispune de un sistem de amortizare de înaltă calitate, reglat cu precizie.

„Ajustat cu precizie” înseamnă că întregul set de componente – de la punţi, direcţie şi amortizoare până la sistemele de control al rulării şi al stabilităţii – conlucrează pentru a crea o experienţă excepţională în toate situaţiile în ceea ce priveşte condusul confortabil şi sportiv. Noul MINI Countryman transmite o senzaţie foarte directă la volan, cu un raport de 55 mm la deplasarea cremalierei pe rotire a volanului.

Sistemul de frânare integrat contribuie şi mai mult la dinamica excelentă de condus şi controlabilitatea automobilului. Sentimentul clar şi sigur la frânare amplifică dinamica şi precizia automobiljului datorită stabilizării fiabile. În combinaţie cu numeroasele sisteme de asistare a condusului, distanţele de frânare mai scurte sporesc siguranţa.

Clientul poate alege între o configuraţie echilibrată şi confortabilă a şasiului sau una deosebit de sportivă, în funcţie de experienţa individuală de condus preferată. Suspensia adaptivă cu reducere de 15 mm a gărzii la sol şi amortizoare cu răspuns selectabil este disponibilă opţional. În plus, jantele de 19 şi 20 de inchi pot fi combinate cu anvelopele sport pentru a optimiza dinamica laterală şi longitudinală a automobilului. Jantele aerodinamice optimizate de 17 inchi măresc suplimentar autonomia MINI Countryman electric.

O creştere a diametrului anvelopei cu 30 mm, până la un total de 710 mm, conferă noului MINI Countryman o prezenţă sporită, oferind în acelaşi timp o dinamică de condus şi un confort îmbunătăţite. În plus, lăţimea anvelopei pentru jantele opţionale de 19 inchi şi 20 de inchi este mărită cu 20 mm, până la 245 mm, pentru a sublinia sentimentul go-kart tipic MINI. Dimensiunile anvelopelor disponibile variază de la 18 inchi la 20 de inchi.

 

Noile moduri MINI Experience pentru plăcerea personalizată a condusului

În premieră, modurile MINI Experience transmit plăcerea condusului tipică mărcii şi prin mijloace digitale şi vizuale. O apăsare a comutatorului „Experiences” este tot ce este nevoie pentru a activa diferitele moduri. Modul GO-KART inspirat de curse evidenţiază agilitatea MINI Countryman prin alinierea reglajului suspensiei, făcând astfel experienţa de condus deosebit de emoţionantă. În acest mod, unitatea de proiectare din spatele ecranului OLED central scaldă tot interiorul în nuanţe de roşu inspirate de John Cooper Works. Răspunsul acceleraţiei este optimizat pentru condus sportiv. Pentru o experienţă de condus deosebit de atletică, a fost creat un sunet de condus go-kart care prezintă curbe de pas şi sarcină foarte marcate, oferind astfel fundalul sonor adecvat pentru condusul agil şi dinamic. În plus, plăcerea condusului poate fi intensificată prin ajustarea comportamentului direcţiei şi, de asemenea, a limitelor de intervenţie special calibrate pentru controlul tracţiunii.

 

Un alt aspect al plăcerii condusului tipice MINI este subliniat de modul Green. Acesta optimizează eficienţa transmisiei, precum şi optimizează răspunsul acceleraţiei pentru un condus cu economie de energie, aliniind şi motorul electric la autonomia maximă pe baza diferiţilor parametri. Gestionarea îmbunătăţită a generării la noul MINI Countryman este unul dintre factorii care contribuie aici: aceasta furnizează energia în exces către baterie la frânare sau la coasting, crescând astfel autonomia automobilului. Vizualizările stilului personal de condus permit conducătorului să vadă modul în care acesta influenţează autonomia. Sfaturi pentru un condus eficient şi un contor de putere sunt o modalitate jucăuşă de a creşte motivaţia conducătorului de a rula economic. De exemplu, conducătorul poate înţelege efectul comportamentului său de condus într-o formă concretă pe baza obţinerii unui „bonus de autonomie”.

 

În plus, aceste experienţe captivante de condus sunt îmbunătăţite prin intermediul unor universuri acustice complet noi, constând din MINI Sounds digitale. Sistemul de sonorizare Harman Kardon surround, care este disponibil opţional la MINI Countryman, oferă o alegere şi în termeni acustici între o atmosferă intensă sau una relaxantă prin intermediul unor sunete de condus complet noi. Repertoriul include un sunet inconfundabil al mărcii MINI ca semn de identificare şi jingle-uri pentru noile moduri MINI Experience, precum şi o colecţie de semnale sonore noi pentru a indica informaţii şi funcţii de avertizare. Aceste aşa-numite earcons (audiograme) servesc unui scop similar cu pictogramele vizuale, prin faptul că acţionează ca simboluri clar stabilite pentru anumite evenimente sau informaţii. Aproximativ 30 dintre aceste semnale sonore au fost nou create – de la acompaniamentul acustic al semnalizatoarelor şi sistemul de avertizare a centurii de siguranţă până la tonurile de control pentru Park Diatance Control (PDC). Acest lucru creează o caracteristică distinctivă de recunoaştere care este tipică pentru MINI şi în dimensiunea acustică.

Încărcare simplificată şi eficientă a bateriei

Bateria lui MINI Countryman poate fi încărcată prin curent alternativ cu 22 kW. Încărcarea rapidă cu curent continuu este posibilă cu 130 kW la ambele modele electrice. Aceasta înseamnă că mai puţin de 30 de minute de încărcare la o staţie de încărcare rapidă sunt suficiente pentru a ridica nivelul bateriei de la 10% la 80%. În funcţie de condiţiile meteorologice, navigarea activă prin MINI Navigation către o staţie de încărcare rapidă asigură că bateria de înaltă tensiune atinge în avans temperatura ideală pentru o încărcare eficientă. Acest lucru poate reduce semnificativ timpul de încărcare, în special la temperaturi exterioare scăzute.

Noile opţiuni facilitează procesul de încărcare, sporind transparenţa şi confortul pentru client. De exemplu, ora de începere a încărcării poate fi selectată individual sau se poate seta o fereastră de timp ideală pentru încărcare. De asemenea, un anumit nivel-ţintă pentru capacitatea bateriei poate fi determinat în prealabil. Pentru o pornire deosebit de plăcută, încărcarea poate fi setată să fie finalizată până la o oră de plecare selectată, iar interiorul automobilului poate fi climatizat până la temperatura dorită.

Aplicaţia MINI oferă o imagine de ansamblu convenabilă asupra procesului de încărcare, chiar dacă clientul nu se află în apropierea automobilului. Acesta oferă detalii despre starea curentă a bateriei, un plan de traseu optimizat pentru încărcare şi istoricul încărcării până în prezent – inclusiv toate costurile şi economiile.

 

 

Mobilitate electrică pregătită pentru viitor, bazată pe cel mai înalt nivel posibil de compatibilitate cu mediul

Noul MINI Countryman combină mobilitatea electrică fără emisii la nivel local cu cel mai înalt nivel posibil de compatibilitate cu mediul şi în producţie. Aceasta include eliminarea tuturor elementelor decorative cromate în exterior şi interior, precum şi fabricarea jantelor turnate din aliaj uşor cu aluminiu secundar în proporţie de până la 70%. În combinaţie cu faptul că energia electrică verde este utilizată pentru producţie, a fost posibilă reducerea emisiilor de CO₂ în comparaţie cu procesele de producţie convenţionale. În plus, nu sunt necesare pământuri rare pentru producerea motoarelor sincron AC eficiente.

Suprafeţele, interiorul uşilor şi al podelei automobilului şi covoraşele sunt realizate din poliester reciclat. Această alternativă de înaltă calitate, colorată şi confortabilă, la materialele tradiţionale reduce semnificativ emisiile de CO₂ de-a lungul lanţului de valori şi utilizează mai puţină apă în producţie decât bumbacul.

 

* Datele tehnice specificate sunt provizorii.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account