VIDEO: BMW i Vision Circular

Cu BMW i Vision Circular, BMW Group priveşte spre un BMW compact pentru anul 2040, orientat puternic către dezvoltare durabilă şi lux.

Cu BMW i Vision Circular, BMW Group priveşte spre un BMW compact pentru anul 2040, orientat puternic către dezvoltare durabilă şi lux. Modelul cu patru locuri este complet alimentat electric şi oferă un nivel generos de spaţiu interior în contextul unei amprente reduse, cu o lungime de aproximativ patru metri. În plus, a fost conceput în conformitate cu principiile economiei circulare şi, prin urmare, simbolizează planul ambiţios al BMW Group de a deveni cel mai durabil producător din lume în spaţiul de mobilitate individuală premium.

Acest vision vehicle este unul dintre cele cinci concepte diferite cu care BMW Group prezintă modul în care vede mobilitatea urbană individuală la evenimentul IAA Mobility 2021. Sub o singură umbrelă care acoperă mobilitatea electrică, digitalizarea şi dezvoltarea durabilă, cele cinci concepte de pionierat creează un mix de mobilitate versatilă pe două şi patru roţi, alimentat de o gândire durabilă care abordează în mod vast o gamă extrem de largă de nevoi de mobilitate pe fondul unor cerinţe care se schimbă rapid şi a tot mai multor provocări noi.

Economia circulară şi materialele secundare (reciclate) reduc emisiile de CO2

Obiectivul principal al BMW Group, în contextul în care urmăreşte să atingă neutralitatea climatică, este de a reduce emisiile de CO2 pe parcursul întregului ciclu de viaţă al unui automobil. Pe lângă electrificarea portofoliului de produse şi trecerea la energie regenerabilă pentru producţie, compania se concentrează în special pe principiile economiei circulare şi utilizarea materialelor secundare. Aceste materiale, precum aluminiu secundar şi oţel secundar, pot fi obţinute prin reciclarea deşeurilor şi apoi reutilizate. Procesul de aprovizionare cu materiale secundare este mult mai puţin dăunător pentru mediu şi cu emisii reduse de dioxid de carbon comparativ cu extracţia şi fabricarea materialului primar. Acest lucru poate aduce o îmbunătăţire majoră a amprentei de dioxid de carbon a unui automobil, în special în ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare. În prezent, automobilele BMW Group sunt fabricate folosind în medie aproape 30% materiale reciclate şi refolosite. Abordarea „Secondary first” este menită să mărească treptat această valoare la 50%.

„BMW i Vision Circular ilustrează modul nostru de gândire meticulos şi holisitic când vine vorba de mobilitate durabilă. Simbolizează ambiţia noastră de a fi o forţă de pionierat în dezvoltarea unei economii circulare”, explică Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG. „Suntem lideri în utilizarea eficientă a resurselor în producţie şi căutăm să extindem acest statut la toate etapele ciclului de viaţă al automobilului. Aceasta este şi o chestiune de dezvoltare durabilă economică, deoarece tendinţa actuală a preţurilor mărfurilor arată clar efectele financiare pentru orice industrie care depinde de resurse finite.” El adaugă: „Vom face următorul mare pas către realizarea acestui lucru cu modelele «Neue Klasse». Apreciem că există mulţi fani BMW care doresc primele detalii ale «Neue Klasse», dar BMW i Vision Circular nu este asta. Totuşi, pot promite că, la nivel de dezvoltare durabilă, «Neue Klasse» este dezvoltat cu aceeaşi mentalitate aplicată pentru BMW i Vision Circular.”

Obiectivul principal al designului pentru BMW i Vision Circular a fost de a crea un automobil care este optimizat pentru cicluri închise de materiale şi care realizează 100% utilizarea materialelor reciclate/100% capacitate de reciclare. Aceasta implică utilizarea specială a materialelor care au finalizat deja un ciclu de viaţă al produsului (aşa numitele materiale secundare) alături de materii prime bazate pe certificare bio. Acelaşi lucru este valabil şi pentru dispozitivul de stocare a energiei: bateria solid-state de la BMW i Vision Circular este 100% reciclabilă şi fabricată aproape în întregime folosind materiale provenite din bucla de reciclare. Aceasta va atinge o densitate energetică mult mai mare cu o utilizare semnificativ redusă a celor mai valoroase resurse.

Design circular – o nouă abordare

„Am luat în considerare amănunţit circularitatea încă de la început în timpul procesului de design pentru BMW i Vision Circular. Drept urmare, acest vision vehicle este plin de idei inovatoare pentru a combina dezvoltarea durabilă cu o nouă estetică inspiraţională – numim această abordare «design circular»”, explică Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv BMW Group Design. Designul circular cuprinde cele patru principii RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE şi RE:CYCLE.

RE:THINK. Proiectarea circulară a produselor începe prin gândirea diferită a lucrurilor. Pentru BMW i Vision Circular, aceasta a însemnat examinarea proceselor şi tehnologiilor de fabricaţie şi o gândire diferită. Funcţia îndeplinită de fiecare componentă până acum a fost examinată, după care piesa a fost îndepărtată fără înlocuire sau reproiectată inteligent acolo unde este cazul şi apoi proiectată pentru a permite cicluri închise de materiale.

RE:DUCE. „Fac mai mult cu mai puţin” a fost mult timp o parte integrantă a filosofiei BMW i. BMW i Vision Circular demonstrează acest lucru prin reducerea aplicată riguros a numărului de piese componente, grupuri de materiale şi finisaje de suprafaţă, renunţând complet la vopsea exterioară, piele şi crom, de exemplu. De asemenea, materialele din materii prime cu bază bio contribuie la minimizarea impactului asupra mediului şi contribuie la o amprentă de carbon mai mică. În ceea ce priveşte caracteristicile de digitalizare, panourile de control inteligent reduc atât complexitatea, cât şi utilizarea materialelor. În plus, tratamentele digitale ale suprafeţelor permit o reducere a numărului de variante hardware, în acelaşi timp cu deschiderea unor posibilităţi complet noi de proiectare.

RE:USE. În mod ideal, un produs durabil va avea o durată lungă de viaţă, cu o experienţă bogată şi plăcută a produsului, făcând oamenii mult mai entuziaşti să folosească produsul şi să îl folosească mai mult timp. O modalitate de a vă asigura că acest lucru se întâmplă este prin încorporarea soluţiilor digitale pentru a crea noi experienţe. Opţiunile de afişare prin intermediul suprafeţelor de afişare digitale din exteriorul şi interiorul unei maşini şi disponibilitatea unor funcţii şi opţiuni care pot fi activate ulterior achiziţiei, permit utilizatorilor să aducă în mod constant ceva nou automobilului. Actualizările constante over-the-air şi prin cloud computing păstrează produsul actualizat din punct de vedere tehnic pentru mai mult timp. Suplimentar, ciclul de viaţă al automobilului poate fi prelungit şi prin transformare şi redesignul automobilului – componente uşor detaşabile facilitează înlocuirea de către utilizatori a părţilor componente şi a unor materiale individuale, ceea ce permite redeisgnul automobilul.

RE:CYCLE. Când vine vorba de materialele folosite, BMW i Vision Circular se concentrează asupra materialelor reciclate (abordarea „Secondary first”) care sunt destinate reutilizării din nou la sfârşitul ciclului de viaţă al produsului. A avea un număr mic de grupuri de monomateriale diferite, care pot fi desfăcute uşor, este esenţial pentru o bună reciclare. Din acest motiv, BMW i Vision Circular evită conexiunile lipite sau materialele compozite şi foloseşte în schimb tipuri inteligente de conexiuni, cum ar fi cabluri, capse şi elemente de fixare cu eliberare rapidă. Conceptul introduce un dispozitiv de fixare rapid, dezvoltat special, atrăgător din punct de vedere estetic pentru roţi, scaune şi panoul de instrumente, care creează un „joyful fusion”. Grafica gravată cu laser în centrul dispozitivului de fixare cu eliberare rapidă este alcătuită din literele cuvântului „circular” dispuse sub formă de cerc. O cheie cu mufă specială separă părţile componente îmbinate de dispozitivul de fixare cu o singură rotaţie. Elementul de fixare „joyful fusion” creează o conexiune stabilă şi rezistentă la furt şi, în acelaşi timp, permite demontarea multor părţi componente ale automobilului cu un singur instrument.

Abordarea riguroasă a designului circular conferă BMW i Vision Circular o estetică complet nouă şi captivantă, arătând totodată că un nivel ridicat de dezvoltare durabilă poate fi compatibilă cu o imagine elegantă.

Partea frontală – reinterpretarea simbolurilor clasice

Partea frontală puristă transmite în mod clar puterea estetică a designului circular. În conformitate cu principiile „RE:THINK” şi „RE:USE”, numărul de piese de aici a fost redus la maximum. În loc să aibă un design cu bare cromate, grila frontală a fost interpretată ca o suprafaţă digitală. Suprafeţele „grilei” se extind pe întreaga lăţime a părţii frontale, îmbinând farurile şi grila într-un „simbol dublu” inconfundabil care va continua să fie un identificator BMW clar. În acelaşi timp, suprafeţele grilei sunt transformate într-o interfaţă grafică. În viitor, designul digital ar putea face ca variaţiile geometrice ale luminilor şi barelor să fie redundante, contribuind la reducerea cantităţii de materiale şi instrumente necesare.

O grafică discretă pe suprafaţa grilei constituie singurul element decorativ din partea frontală. Această grafică de linie formează o temă recurentă care se regăseşte şi la ferestre, în partea din spate, la acoperiş, roţi şi acoperirea podelei. BMW i Vision Circular nu are alte elemente decorative aditive sau embleme de tipul celor utilizate în prezent pentru a semnifica calitatea. Logo-ul mărcii de pe partea frontală este gravat, iar emblema automobilului este gravată cu laser pentru a evita utilizarea unor piese suplimentare.

Suprafeţele de sub parbriz sunt realizate din aluminiu secundar. Un grup suplimentar de senzori între cele două elemente ale grilei reuneşte elemente tehnologice, permiţând demontarea simplă într-un singur element detaşabil. Zona barei de protecţie din partea de jos este fabricată din plastic reciclat cu o suprafaţă sofisticată.

Imaginea laterală – o nouă siluetă pentru BMW

Abordarea designului circular emană o claritate puristă şi atunci când priviţi maşina din profil. BMW i Vision Circular are un design monovolum clar, format doar dintr-un număr mic de piese, iar gama de materiale diferite utilizate este redusă la minimum. Limbajul de design este clar şi accesibil. Proporţiile duc BMW într-o nouă direcţie. Automobilul se extinde într-un volum neîntrerupt de la puntea faţă la cea spate, oferind o lăţime generoasă de utilizare la interior într-o amprentă mică. Roţile sunt poziţionate aproape de limitele exterioare ale automobilului, combinându-se cu pasajele evazate pentru a produce o imagine sportivă. Împreună cu arhitectura sa electrificată, acest vision vehicle oferă un interior din clasa de lux pe o amprentă mică a maşinii.

Habitaclul cu suprafaţă vitrată mare conferă lateralelor un sentiment de modernitate şi luminozitate. În loc să se folosească o bandă decorativă cromată drept contur pentru grafica geamurilor, există o suprafaţă digitală subţire care se extinde ca o panglică în jurul curbei Hofmeister. Acesta nu este doar un element stilistic, ci şi o suprafaţă de afişare şi control/operare. Poate fi folosită pentru a afişa informaţii despre starea automobilului şi pentru a ghida utilizatorii către mânerul uşii folosind lumina pe măsură ce se apropie de maşină. Atunci când mânerul uşii este atins, cele două uşi se deschid în direcţii opuse, facilitând accesul conducătorului şi pasagerilor la bord şi deschiderea interiorului de dimensiuni generoase.

Mai degrabă suprafeţe rafinate decât vopsele

BMW i Vision Circular evită în mod deliberat utilizarea vopselei pentru exterior şi are în schimb o caroserie din aluminiu secundar cu finisaj anodizat auriu deschis. Tonul liniştit al acestei culori, Anodized Mystic Bronze, contrastează cu suprafaţa mai „animată” şi bogat colorată din spate, realizată din oţel tratat termic. Procesul de tratament termic creează culoarea Temper Blue Steel, o interacţiune atrăgătoare de note violet şi albastru. Procesele de rafinare utilizate pentru suprafeţele individuale conferă un impact vizual semnificativ, păstrând în acelaşi timp materialitatea brută a celor două metale pentru o reutilizare optimă. Acest lucru arată cum va fi posibilă rafinarea suprafeţelor folosind procese inovatoare în viitor, fără a fi nevoie de finisaje de vopsea.

Detalii inovatoare în zona roţilor

Anvelopele din „Vivid Blue Rubber” sunt fabricate din cauciuc natural certificat, cultivat în mod durabil, şi au un aspect uşor transparent. Particulele de cauciuc reciclate, foarte colorate, sunt adăugate la compusul anvelopei pentru întărire, creând un efect terrazzo fascinant şi scoţând în evidenţă ideea de materiale reciclate. Jantele sunt proiectate şi fabricate cu o utilizare minimă a materialelor. Centrul jantelor cu permeabilitate maximă asigură răcirea frânei, în timp ce suprafeţele mai închise dinspre marginile exterioare ale roţilor asigură cea mai mare eficienţă aerodinamică posibilă. Roţile sunt fixate folosind dispozitivul de fixare cu eliberare rapidă „joyful fusion” care împodobeşte centrul roţii, formând un punct de atracţie vizuală sofisticat. Vizibilă doar dacă priviţi de sus, o aripă îngustă este integrată central în secţiunea spate a acoperişului din sticlă. Conţine tehnologia de comunicaţii şi antene şi oferă informaţii despre starea automobilului (deschis/închis, nivelul de încărcare al bateriei etc.). De asemenea, integrează lumina de frână centrală montată înalt.

Partea spate – monolitică şi modernă

Partea din spate are, de asemenea, un aspect pur şi clar. Toate suprafeţele afişajului şi funcţiile de lumină sunt integrate în mod invizibil în hayonul din sticlă întunecată, replicând abordarea din partea frontală. Când maşina este oprită, este vizibilă doar sigla BMW bidimensională de pe suprafaţa sticlei întunecate. Pornirea maşinii activează atât elementele funcţionale de lumină, cât şi grafica din partea frontală. Sub hayon, o suprafaţă sculptată clar din oţel secundar creează o mişcare orizontală atrăgătoare. Aici, o creştere uşoară conferă părţii spate o prezenţă dinamică. Mergând mai jos, bara neagră perfect minimalizată şi optimizată aerodinamic – fabricată tot din plastic reciclat vizibil – completează designul părţii spate în punctul său cel mai apropiat de drum.

Design interior – lux durabil vizibil

În interior, BMW i Vision Circular încearcă să creeze o ambianţă luxoasă, folosind materiale şi procese de producţie care indică o abordare responsabilă a mediului şi a resurselor sale. Astfel, interiorul BMW i Vision Circular evidenţiază ceea ce va fi posibil în viitor când vine vorba de circularitate şi selecţia intenţionată a materialelor – şi de tipul de estetică fascinantă care ar putea apărea ca rezultat. Aceasta implică utilizarea nu numai a materialelor de bază potrivite sub formă de monomateriale, ci şi a unor noi tehnici inteligente de îmbinare pentru acestea, care evită utilizarea tehnicilor de lipire pentru a asigura soluţii optime pentru demontare şi sortare într-o etapă ulterioară. Pentru a minimiza cantitatea de deşeuri şi resturi, toate componentele şi materialele vor fi fabricate pentru a se potrivi exact prin utilizarea unor procese precum imprimarea 3D. Orice surplus de material va fi alimentat sistematic înapoi în ciclul materialelor.

Interiorul – modern, uşor şi extrem de durabil

Cele două uşi cu balamale exterioare se deschid larg pentru a dezvălui un interior luminos şi aerisit. Schema de culori de bază a habitaclului este compusă dintr-un maro desaturat cu elemente de gri şi nuanţa verde menta deschisă („MONOchrome Mint”) utilizată pentru podea şi panourile laterale. Aceasta se coordonează perfect cu finisajul maro/violet „MONOchrome Taupe” pentru scaunele faţă şi spate pentru a crea o atmosferă modernă şi familiară. Accentele metalice bronz-aurii, în aceeaşi nuanţă Anodized Mystic Bronze utilizată pentru exterior, adaugă un contrast cald şi sofisticat.

Interiorul salută conducătorul şi pasagerul din faţă cu un grad ridicat de transparenţă şi un sentiment de spaţiu deschis. Plafonul din sticlă combinat cu parbrizul extins mult în sus oferă celor din faţă impresia că stau în aer liber. Cele patru locuri au fost proiectate intenţionat pentru a arăta mai mult ca piese de mobilier. În faţă, două scaune lounge separate, cu tetiere integrate, creează o ambianţă exclusivă. Tapiţeria lor, ca de catifea, este fabricată din plastic reciclat şi este fixată într-un cadru din aluminiu auriu deschis. Scaunele se sprijină pe o bază cu un singur picior subţire, cu reglare înainte/înapoi. Împreună cu omiterea a unei console centrale, acest design are ca efect crearea unui spaţiu deosebit de generos la picioare pentru pasagerii din al doilea rând. Reversul carcasei scaunelor faţă subţiri este realizat din materiale plastice reciclate, cu un aspect tip terrazzo. Un alt dispozitiv de fixare circular cu eliberare rapidă „joyful fusion”, pentru demontare simplă, poate fi găsit aici, permiţând separarea şi sortarea uşoară a metalului şi a ţesăturii şi apoi refolosirea acestora.

Panou de instrumente reinterpretat

Experienţa utilizatorului în BMW i Vision Circular se concentrează pe un viitor mai îndepărtat, cu o inteligenţă mai mare în maşină şi mai mulţi senzori care reacţionează la utilizator. Reducerea numărului de componente, în timp ce gruparea funcţiilor împreună creează „phygital experience” (experienţă figitală). Acest termen nou inventat se referă la transformarea capacităţii digitale într-o experienţă haptică. În funcţie de scenariul de utilizare, aceasta implică fie implementarea tehnologiei într-o manieră extrem de integrată, discretă, ca o extensie a abordării „shy tech”, fie – după cum demonstrează tabloul de bord – prezentarea deliberată a acesteia şi aducerea ei la viaţă ca simbol artistic.

Tabloul de bord clasic este transformat într-o interfaţă de utilizator figitală de generaţie următoare. Aici, ia forma unei sculpturi plutitoare, în formă de V, care se proiectează în habitaclu. În centrul ei se află un corp de cristal imprimat 3D, cu structuri asemănătoare nervilor care o traversează, o profunzime vizuală excelentă şi un efect de iluminare captivant. Aici este vizualizată „gândirea” automobilului, permiţând utilizatorului să-şi vadă inteligenţa la lucru. De asemenea, tabloul de bord serveşte şi ca zonă de interacţiune, dând formă ideii fundamentale de a crea experienţe care se extind mult dincolo de afişaje şi butoane. Corpul de cristal este mărginit de ambele părţi de lemn tratat natural, care a fost obţinut în mod responsabil şi certificat extern, aşa cum este cazul tuturor materiilor prime cu bază bio. Elementele bronz-aurii fabricate din aluminiu secundar anodizat conectează tabloul de bord la montanţii A. Secţiunile laterale metalice prezintă încă o dată elementele de fixare cu eliberare rapidă „joyful fusion” pentru demontarea simplă.

Afişaje reinventate

Zona de informaţii pe care în mod normal vă aşteptaţi să o găsiţi într-un afişaj central de informaţii este situată deasupra panoului de instrumente la baza parbrizului. Această zonă de afişare duce Head-Up Display, aşa cum a fost adus iniţial de BMW, la un nivel complet nou. Toate informaţiile relevante sunt proiectate pe zona inferioară a parbrizului, pe toată lăţimea sa. Afişajele de condus pentru conducător pot fi găsite aici, împreună cu funcţiile de comunicaţii şi de divertisment pentru pasageri. Informaţiile pot fi mutate direct în câmpul vizual al utilizatorului sau ascunse, după preferinţe. Utilizarea inteligentă a tehnologiilor transformă, prin urmare, parbrizul existent într-o sursă de informaţii, eliminând în acelaşi timp necesitatea oricăror alte afişaje din interior şi este un alt exemplu de aplicare a shy tech. Conţinutul proiectat este controlat prin intermediul unor suprafeţe de interacţiune de pe volan, în timp ce pasagerii îşi pot conecta cu uşurinţă dispozitivele mobile la automobil şi apoi pot apela conţinut individual în secţiunea pasagerului din faţă a parbrizului sau pot activa difuzoarele personale pentru o experienţă de infotainment perfectă. Din exterior, o suprafaţă tipărită în degradeu negru cu un model bronz-auriu conferă un plus de efect zonei de afişare a parbrizului.

Volan imprimat 3D

Volanul formează o legătură între trecut şi viitor, reducând în acelaşi timp cantitatea de material şi componente. Cadrul a fost imprimat 3D dintr-un material cu bază bio, varianta de pulbere de lemn prezentată aici conferind volanului o senzaţie naturală şi caldă. Poziţionarea centrală neconvenţională a braţului vertical bronz-auriu adaugă o notă modernă şi incorporează o altă zonă de interfaţă de cristal cu iluminare de fundal şi afişaje similare celor din tabloul de bord. În stânga şi în dreapta centrului volanului, în apropierea degetelor mari ale şoferului, se regăsesc suprafeţe care sunt controlate cu degetele mari care se deplasează pe ele sau le ating şi sunt acţionate prin mişcările degetelor mari (similar cu volanele multifuncţionale de astăzi). Aceste suprafeţe sunt puncte de contact în egală măsură fizice şi digitale care întăresc principiul „mâinile pe volan, ochii pe drum” şi controlează conţinutul prezentat în zona de informaţii a parbrizului.

Suprafaţa afişajului conectează exteriorul cu interiorul

Afişajul şi suprafaţa de operare de sub geamuri, sunt vizibile la exterior, pot fi regăsite şi la interior, formând un element de legătură între interior şi exterior. Acest element se extinde înapoi spre spatele maşinii şi în jurul cotului Hofmeister. Prezentând acelaşi aspect de cristal ca tabloul de bord şi iluminarea ambientală, acest element lateral completează atmosfera fascinantă a habitaclului. În plus, încorporează o serie de funcţii, inclusiv butoanele geamurilor electrice, mânerele uşilor şi comenzile pentru parasolarul din plafon. Acest lucru înseamnă că formează singura componentă electronică din uşi şi poate fi îndepărtată pur şi simplu ca modul la demontarea automobilului şi apoi separată şi sortată.

Compartiment spate primitor

Parbrizul împins mult în sus, spre acoperiş, oferă pasagerilor din spate un plafon separat din sticlă cu funcţie de umbrire mecanică. Această funcţie cuprinde două panouri de sticlă cu un model de linii paralele care pot fi aliniate pentru a varia gradul de umbrire între 50% şi 100%. Utilizarea a două panouri pentru funcţia de umbrire are ca rezultat un design foarte subţire care nu adaugă înălţime. Designul grafic inteligent a condus la o inovaţie care nu necesită nici o tehnologie sau electronică suplimentară, dar care totuşi atinge efectul maxim.

În plus, partea din spate a habitaclului a fost transformată într-o banchetă mare, uşor ridicată, care oferă un spaţiu primitor pentru două persoane, cu suporturile laterale bine proporţionate. Tetierele arată ca nişte perne aşezate pe o structură de susţinere, subliniind suplimentar caracterul moale şi confortabil. Difuzoarele audio sunt amplasate sub pernele tetierei. Fiecare scaun are propria sa zonă de sunet dedicată, ceea ce înseamnă că te poţi bucura de conţinutul audio individual oriunde în automobil fără interferenţe acustice. Controlul direct al sunetului reduce numărul de piese necesare şi simplifică demontarea sistemului. Acesta este doar un exemplu al modalităţilor posibile prin care dotările tehnice moderne pot fi integrate subtil într-un cadru interior care are aspectul unui apartament confortabil.

Detalii sofisticate în spate

Tapiţeria din stofă pentru scaunele în MONOchrome Taupe este realizată în întregime din material reciclat, dar aici a fost ţesută într-un design Jacquard elaborat. Tapiţeria elaborată este îmbunătăţită şi mai mult prin matlasarea precisă şi este fixată cu capse pentru o demontare mai uşoară, ca la scaunele din faţă. Bancheta este mărginită de un cadru din aluminiu anodizat, de culoare bronz-auriu. Metoda de îmbinare a tapiţeriei scaunului cu cadrul este un alt detaliu demn de remarcat aici, deoarece ţesătura este împletită cu cadrul prin intermediul unui cablu. Conexiunea poate fi anulată din nou manual când este timpul pentru demontarea scaunului. Covorul în MONOchrome Mint creează o atmosferă plăcută în tot automobilul. Are tiparul caracteristic al liniilor exteriorului imprimate în el şi este fabricat din plastic 100% reciclat. În montantul C, un controler iDrive de sticlă de la un BMW iX se bucură de o a doua viaţă cu o nouă funcţie de lampă – o notă foarte inteligentă care ilustrează principiul „RE:USE”.

Designul sunetului pentru BMW i Vision Circular

Compozitorul Hans Zimmer şi Renzo Vitale, director sound design BMW Group, au venit cu un design de sunet exclusiv pentru BMW i Vision Circular ca o expresie a ideii de circularitate. „Ideea a fost de a combina diferite eşantioane pentru a continua să injectăm o viaţă nouă în sunetele din interiorul automobilului, în acelaşi mod în care materialele sale au o nouă viaţă”, explică Hans Zimmer. „Conceptul de obiecte care pot avea o durată de viaţă aproape infinită ne-a inspirat să folosim şi mostre din instrumente fizice din vremuri trecute, cum ar fi un celebru violoncel vechi care funcţionează încă în timpurile moderne datorită minunilor circularităţii digitale.” Luând materialele folosite în automobil ca punct de plecare, cei doi au experimentat şi probe şi bucle de elemente sonore, ceea ce le-a permis să exploreze şi să creeze un spectru sonor produs pentru materialele din maşină. Fiecare ton prezentat aici surprinde mişcările structurilor exterioare, zonele interioare, materialele, luminile şi animaţiile vizuale.

Vehicle-to-grid deschide noi utilizări posibile

Pe lângă toate inovaţiile sale de design şi materiale, BMW i Vision Circular oferă şi posibilitatea de utilizare într-un scenariu de încărcare bidirecţională. Aici, automobilul ar acţiona ca un dispozitiv mobil de stocare a energiei şi ar furniza energie către împrejurimile sale – de exemplu, clădiri şi infrastructură. Poate furniza şi în reţeaua electrică pentru a ajuta la absorbţia vârfurilor de cerere.

Mobilitate inteligentă bazată pe date pentru o eficienţă maximă în traficul urban

O altă măsură-cheie în direcţia către o mobilitate urbană durabilă se extinde dincolo de automobilul real: utilizarea inteligentă a datelor de trafic disponibile în timp real şi pe termen lung pentru o eficienţă maximă a mobilităţii. Până în prezent, BMW Group a fabricat cu mult peste 14 milioane de automobile conectate care acum sunt pe şoselele lumii. Mai mult, gradul de conectivitate şi precizia tehnologiei de senzori utilizată se îmbunătăţesc constant. Informaţiile colectate de fiecare automobil nu sunt folosite doar pentru a-şi susţine propriile funcţii. Cu consimţământul utilizatorului, acestea sunt partajate cu întreaga flotă conectată, permiţând tuturor automobilelor să beneficieze de informaţii. Recomandările de viteză ar putea fi optimizate pentru a utiliza mai bine fazele semaforului („undă verde”), fluxurile de trafic prognozate mai precis şi perioadele de aglomeraţie minimizate ca urmare a comunicării automobilelor între ele şi cu mediul lor. Emisiile de CO2 cauzate de traficul aglomerat sau chiar căutarea unui loc de parcare ar putea fi reduse semnificativ la un număr mare de utilizatori.

Informaţii suplimentare cu aplicaţia BMW i Insight Vision

Aplicaţia BMW i Insight Vision oferă un nou mod nou de a experimenta şi de a explora interactiv BMW i Vision Circular. Aplicaţia foloseşte o multitudine de exemple diferite pentru a vizualiza cele patru principii de bază ale economiei circulare – RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE şi RE:CYCLE. Toate aspectele acestui vision vehicle pot fi descoperite într-un mod distractiv cu ajutorul augmented reality. Informaţii suplimentare, detalii generale şi date diverse au fost adăugate pentru a îmbogăţi experienţa de utilizator şi pentru a oferi o mare varietate de informaţii atât asupra procesului de design, cât şi a materialelor şi tehnologiilor utilizate. Designul aplicaţiei a fost modelat pe baza aplicaţiei My BMW. Experienţa aplicaţiei BMW i Insight Vision este disponibilă exclusiv la standul expoziţional.

RE:BMW Circular Lab – RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE and RE:CYCLE

BMW Group organizează un RE:BMW Circular Lab ca parte a evenimentului IAA pentru a oferi informaţii suplimentare pe tema economiei circulare. BMW Group intenţionează să atragă publicul către abordarea economiei circulare cu această platformă hibrid de comunicaţii şi experienţă. Sub umbrela celor patru principii fundamentale ale designului circular, RE:BMW Circular Lab invită vizitatorii IAA să descopere, în timpul atelierelor, ce înseamnă economia circulară şi designul circular. „Circular Heroes”, aşa cum au fost numiţi, vor oferi utilizatorilor lor un mod uşor, distractiv şi artistic de a se familiariza cu principiile designului circular, care este, de asemenea, corect de fapt.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account