VIDEO: BMW Motorrad Vision AMBY

Ca un concept complet nou între bicicletă şi motocicletă, BMW Motorrad Vision AMBY valorifică posibilităţile noi pentru mobilitatea urbană inovatoare a viitorului. Este unul dintre cele cinci concepte diferite pe care BMW Group le va folosi la IAA Mobility 2021 de la München pentru a-şi prezenta viziunea asupra mobilităţii individuale în şi în jurul mediului urban.

Sub umbrela comună a mobilităţii electrice, digitalizării şi dezvoltării durabile, aceste cinci concepte de pionierat formează un mix de mobilitate versatilă şi concepută în mod durabil pe două şi patru roţi care răspunde în mod vast unei game foarte diverse de nevoi de mobilitate.

BMW Motorrad Vision AMBY şi BMW i Vision AMBY

AMBY înseamnă „Mobilitate adaptivă”. BMW Motorrad Vision AMBY şi BMW i Vision AMBY (a se vedea comunicatul de presă BMW i Vision AMBY) interpretează ideea fundamentală a mobilităţii urbane adaptive pe două roţi pe baza unor faţete diferite. Ambele vehicule sunt alimentate electric, cu trei niveluri de viteză pentru diferite tipuri de drumuri. Propulsia permite până la 25 km/h pe traseele de biciclete, până la 45 km/h pe drumurile din interiorul oraşului şi până la o viteză maximă de 60 km/h pe drumurile cu mai multe benzi şi în afara oraşului. O cască, plăcuţele de înmatriculare şi permisul de conducere corespunzător sunt necesare pentru a putea călători cu viteze mai mari. În timp ce BMW i Vision AMBY ca pedelec de mare viteză necesită pedalare constantă pentru a beneficia de asistenţă de la propulsia electrică, BMW Motorrad Vision AMBY este accelerat folosind mânerul acceleraţie şi are suporturi pentru picioare în loc de pedale, aşa cum este tipic unei motociclete.

Modurile disponibile pentru pilot sunt stocate în aplicaţia de pe smartphone-ul care se conectează la respectivul vision vehicle AMBY.

Este posibilă selectarea manuală a nivelului de viteză, la fel şi detectarea drumului prin intermediul tehnologiei de geo-restricţionare, permiţând astfel reglarea automată a vitezei maxime. Deoarece în prezent nu există niciun temei juridic pentru un astfel de vehicul cu un concept de viteză modular, ideea din spatele vision vehicles AMBY este de a solicita legislaţie care să permită acest tip de setare. În acest fel, BMW Group demonstrează că va continua să fie implicat în furnizarea de opţiuni de mobilitate în oraşele mari în viitor şi oferă soluţii inovatoare.

Noi stimuli pentru mobilitatea emoţională pe două roţi

„BMW Motorrad Vision AMBY ne duce pe un nou teritoriu. Pentru noi, accentul este pus pe comportamentul utilizatorilor – întrebarea este: cum vor dori clienţii să se deplaseze în viitor? Ce aşteptări vor avea de la vehiculul lor? Acesta a fost tocmai punctul de plecare al deliberărilor noastre. Obiectivul nostru a fost să dezvoltăm un vehicul cu foarte multă emoţie pentru mobilitatea inteligentă în şi în jurul oraşului, care să ofere libertate maximă. BMW Motorrad Vision AMBY permite clienţilor noştri să experimenteze viaţa urbană într-un mod cu totul nou, să parcurgă distanţele mai flexibil şi să evadeze din oraş din când în când. În acelaşi timp, BMW Motorrad îşi urmăreşte în mod constant strategia de electromobilitate pentru aglomerările urbane. Este o introducere fascinantă în universul BMW Motorrad, care promite şi o plăcere maximă a pilotajului”, explică Edgar Heinrich, director de design BMW Motorrad.

Designul – gena BMW Motorrad

BMW Motorrad Vision AMBY sfidează toate categoriile existente: asemănătoare vizual cu lumea bicicletelor, este o motocicletă în esenţă. Proporţiile sale subţiri promit rezistenţă şi aventură, în timp ce designul său sugerează ecouri clare ale stilului expresiv şi ale aspectului unei motociclete BMW Enduro. Cu benzile de rulare groase atât pe roata faţă de 26 de ţoli, care are o anvelopă mai subţire, cât şi pe roata spate de 24 de ţoli cu anvelopa sa mai rotunjită, BMW Motorrad Vision AMBY arată clar că este deopotrivă dispus şi capabil să meargă oriunde. Scaunul ferm integrat, cu o înălţime de 830 mm, este o dotare tipică unei motociclete, la fel ca suporturile fixe pentru picioare.

Scaunul acţionează şi ca element de design peste secţiunea cadrului superior, plat şi în urcare, creând o linie de acoperiş atractivă. Acest lucru realizează un aspect complet nou şi fresh pentru BMW Motorrad – o legătură între lumea bicicletelor electrice şi cea a motocicletelor. Unitatea mare de stocare a energiei şi sistemul de propulsie formează un bloc grafic întunecat în centrul cadrului.

Furca de bicicletă de dimensiuni mari de pe roata faţă are protecţii şi oferă întregii secţiuni frontale un aspect mai masiv şi mai puternic. Un far mic, cu lumina în forma U caracteristică BMW Motorrad, este o referinţă clară a rădăcinilor conceptului, la fel ca elementul LED dublu pe post de stop. O altă caracteristică BMW Motorrad este faptul că BMW Motorrad Vision AMBY este accelerat de pe ghidon, aşa cum se obişnuieşte la o motocicletă. Cu o masă totală de doar 65 kg, BMW Motorrad Vision AMBY este semnificativ mai uşor decât alte motociclete, asigurându-se că oferă o manevrabilitate şi o agilitate excelente.

Conceptul de culoare şi material oferă profunzime şi detalii neaşteptate

În comparaţie cu un motor termic, conceptul de propulsie electrică al BMW Motorrad Vision AMBY înseamnă că există puţine mecanisme vizibile. Din acest motiv, centrul său tehnic este mascat în mod deliberat şi este prezentat într-un stil atractiv, asemănător unei maşini. Acest lucru accentuează conceptul de culoare şi material extrem de elaborat, care depăşeşte cu mult schema tradiţională de culori întunecate care stau la bază şi utilizarea evidenţierilor albe.

În ceea ce priveşte utilizarea materialelor, BMW Motorrad Vision AMBY face trimitere la alte două concepte care îşi vor avea premiera mondială la IAA Mobility 2021: BMW i Vision Circular şi BMW i Vision AMBY. Materialul de finisare utilizat pe unitatea de stocare a energiei – cunoscut sub numele de „polimeri gri plutitori” – este utilizat şi la bara de protecţie a BMW i Vision Circular. Este format din plastic reciclat şi poate fi refolosit în ciclul materialului la sfârşitul ciclului de viaţă al produsului. Totodată, materialul folosit pentru scaun se regăseşte şi în şaua BMW i Vision AMBY şi în anvelopele BMW i Vision Circular. Bazat pe granulat de plastic reciclat şi având un aspect fascinant de terrazzo, acesta demonstrează modul în care mai multor materiale li se poate oferi o a doua viaţă cu o nouă formă şi funcţie.

Design asimetric al părţilor laterale ale vehiculului

În conformitate cu caracterul neaşteptat şi sigur al BMW Motorrad Vision AMBY, cele două părţi ale sale au fost proiectate distinct în mod deliberat. Pe ambele părţi, inscripţia albă „AMBY” atrage atenţia deasupra transmisiei de culoare deschisă, făcând o declaraţie atrăgătoare ca grafică stilizată pe marginea unităţii de stocare a energiei. În timp ce inscripţia din stânga câştigă o profunzime vizuală suplimentară dintr-o umbră strălucitoare, colorată şi irizată, inscripţia din dreapta apare în mod deliberat fără umbră. Sub unitatea de stocare a energiei există două elemente irizate care adaugă o accentuare suplimentară.

Pe partea dreaptă a vehiculului, trei tuburi mici de culoare albastru turcoaz ies vizibil din siluetă, făcând aluzie clar la sufletul electric al BMW Motorrad Vision AMBY. Alături este un citat al lui Markus Schramm, directorul BMW Motorrad: „Electromobilitatea va fi foarte semnificativă pentru viitorul motociclismului. Prevedem o serie de produse viitoare, cu accent pe propulsia electrică, în special în domeniul mobilităţii urbane. Şi nu mă gândesc doar la scuterele clasice, ci şi la produse moderne alternative, pline de emoţie. Electromobilitatea pe două roţi trebuie să fie cu adevărat distractivă şi aventuroasă, iar BMW se angajează să dezvolte produse corespunzătoare”.

La o inspecţie mai atentă, interacţiunea dintre fontul pixel tech şi fontul serif clasic reflectă o atenţie deosebită pentru detalii în mai multe puncte: împreună, acestea acoperă decalajul dintre trecut şi viitor – la fel ca acest vision vehicle în sine. Coordonatele din dreapta fac trimitere la BMW Motorrad Design Studio din München, unde a apărut BMW Motorrad Vision AMBY. Pe partea opusă, literele „AMBY” apar şi în codul Morse, dar cu liniuţe care vizualizează punctele. În interacţiunea lor perfectă, toate aceste detalii atent concepute creează o grafică unică şi un simţ al stilului extrem de contemporan.

Smartphone-ul pe post de cheie

Aplicaţia special dezvoltată permite utilizatorului să activeze BMW Motorrad Vision AMBY pentru călătorie, să citească clasele de permis de conducere stocate şi să utilizeze acoperirea asigurării corespunzătoare, la cerere. În acest fel, aplicaţia îndeplineşte funcţia de cheie clasică, utilizând în acelaşi timp opţiunile de identificare obişnuite furnizate de smartphone, cum ar fi Face ID. Funcţiile de bază şi interogările de stare (de exemplu, starea de încărcare curentă) sunt disponibile ca în aplicaţia BMW. Dezvoltări şi ajustări suplimentare ale software-ului pot fi furnizate clienţilor în orice moment prin actualizări over-the-air. Smartphone-ul afişat în vision vehicle se încarcă wireless pe suportul magnetic din câmpul vizual inferior al pilotului. Aceste opţiuni de conectivitate ar permite şi ca protecţia antifurt şi imobilizatorul programabil liber să fie oferite ca funcţii de bază. Iar răspunsul la întrebarea „Unde este BMW Motorrad Vision AMBY?” ar fi la doar un clic distanţă şi pe smartphone.

Geo-restricţionarea ca tehnologie-cheie

În loc să alegeţi singur modul de pilotaj, tehnologia de geo-restricţionare combinată cu serviciul de hărţi HERE detaliat ar putea oferi parametrii necesari pentru reglarea automată a nivelurilor de viteză (25/45/60 km/h) şi asigurarea corespunzătoare. Această tehnologie permite vehiculului să detecteze tipul de drum, pista de biciclete sau zona cu trafic lent utilizată în prezent, astfel încât viteza maximă permisă să poată fi reglată automat. În acest fel, BMW Motorrad Vision AMBY s-ar transforma dintr-un vehicul similar cu un S-pedelec în ceva mai inspirat din motocicletă. Utilizatorul nu poate supralicita modul. Plăcuţa de înmatriculare necesară ia forma unei suprafeţe de afişare inovatoare, astfel încât modul selectat la un moment dat poate fi recunoscut şi citit uşor de alţi utilizatori ai drumului.

Inovaţii tehnologice suplimentare sunt concepute şi pentru BMW Motorrad Vision AMBY: un sistem ABS optimizat ar putea spori şi mai mult siguranţa, la fel ca un asistent automat pentru faza lungă sau frână, precum şi luminile de zi. De asemenea, este conceput un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope, precum cel deja disponibil ca dotare opţională la motocicletele BMW Group. În cele din urmă, caracteristicile potenţiale de siguranţă ar putea include şi un radar de distanţă cu o rază de acţiune de până la 140 m pentru a oferi un avertisment vizual şi acustic în aplicaţie atunci când un vehicul se apropie din spate.

BMW Motorrad Vision AMBY arată o posibilă manifestare a modului în care ar putea arăta mobilitatea urbană modernă de mâine. Acesta este conceput ca un plan pentru a conduce conversaţiile despre călătoriile de avangardă în oraşe.

Date BMW Motorrad Vision AMBY

Baterie: nespecificată
Putere: nespecificată
Vmod1: până la 25 km/h
Vmod2: până la 45 km/h
Vmodmax: până la 60 km/h
Autonomie: aproximativ 110 km (conform WMTC)
Roţi: jante cu spiţe cu cleme, de 26 ţoli (faţă) şi 24 ţoli (spate)
Înălţimea şezutului: 830 mm
Masă proprie: aproximativ 65 kg

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account