BMW i Inside Future ne demonstrează cu vom accesa comenzile mașinii prin holograme
Sculptura BMW i Inside Future redefinește conceptul de habitaclu cu ocazia Consumer Electronics Show (CES) 2017, care are loc în Las Vegas între 5 și 8 ianuarie.
BMW a pus punctul pe i la CES și nu s-a mai rezumat la a vorbi despre tehnologii digitale, ci a explicat simplu că „șoferii și pasagerii sunt deja obișnuiți să fie permanent conectați cu viața digitală în ce sunt pe drum, în mașină.” Trebuie să recunoaștem că interacțiunea online prin diverse aparate și forme digitale este deja o realitate, iar din acest motiv BMW a creat nu o mașină, ci o sculptură prin care abstractizează conceptul habitaclului de automobil. Numită BMW i Inside Future, această sculptură ăși este descrisă drept o cameră cu zone separate, care permit pasagerilor să își petreacă timpul călătoriei după cum doresc. De fapt este un mod mai abstract de a spune că habitaclul viitorului va fi mai degrabă gândit ca un spațiu de conviețuire, mai ales odată cu adoptarea funcțiile de condus autonom.
Lăsând la o parte descrierile plastice, principala noutate adusă de acest concept de habitaclu este BMW HoloActive Touch, o tehnologie care permite șoferului să acceseze comenzile mașinii prin intermediul hologramelor. Practic, meniul de funcții al mașinii este proiectat sub forma unei holograme color pur și simplu în aer. Holograma apare în lateralul volanului, deasupra consolei centrale. Iar șoferul va folosi degetul pentru a naviga prin meniu și a selecta comenzi. La fiecare apăsare a așa-ziselor butoane din meniul hologramă, șoferul va simți o pulsație în vârful degetului percepând astfel că a făcut o comandă tactilă, deși nu a atins nici un buton fizic. Această pulsație este generată prin ultrasunete transmise de o sursă integrată în planșa de bord. BMW compară pulsația cu acele vibrații pe care le simțim când ținem degetul apăsat pe ecranul tactil al smartphone-ului. O cameră video monitorizează cu precizie poziția degetului, detectând astfel gestul de apăsare a unei anumite comenzi din meniul hologramă. Activarea unei comenzi este confirmată nu doar prin pulsație, ci și prin schimbarea grafică a butonului virtual, precum și prin emiterea unui sunet specific.
Când șoferul nu interacționează cu holograma, aceasta se retrage în fundal și își reduce intensitatea luminoasă.
Tehnologia de proiectare a hologramei este asemănată de BMW cu cea de la Head-Up Display. În cazul Head-Up Display imaginile sunt proiectate pe parbriz și sunt percepute de șofer ca și cum ar fi plasate în fața mașinii. Dar sistemul BMW HoloActive Touch este o evoluție a acestei tehnologii, deoarece lumina emisă de proiectorul aflat din planșa de bord este reflectată de două ori cu ajutorul unor microprisme.
Designul și organizarea meniului se schimbă în funcție de modul de rulare selectat de șofer. Iar când se rulează în modul complet autonom, holograma include comenzi pentru funcții mai numeroase de confort, infotainment sau comunicare.
Dar BMW HoloActive Touch nu este singura tehnologie etalată de sculptura BMW i Inside Future. O inovație este cortina de sunet (BMW Sound Curtain). Aceasta se referă la faptul că fiecare pasager poate să asculte muzică diferită, deoarece fiecare tetieră poate emite semnale acustice individuale, pe care le aude doar ocupantul acelui scaun.
Pasagerii locurilor din spate beneficiază și de un ecran de dimensiuni mari, care poate fi coborât din plafon. Pe acesta poate fi redat conținut multimedia accesat online sau din device-urile personale ale pasagerilor. Când nu este folosit, ecranul se retrage în plafon, unde are funcția de sursă de lumini ambientale. Acest sistem multimedia este controlat printr-o tabletă cu care este prevăzută mașina, dar pasagerii se pot conecta și prin aparatele mobile personale.