VIDEO: MINI Concept Aceman – Primul model crossover electric din noua familie MINI

MINI Concept Aceman

Noua familie MINI prinde contur. Marca britanică prezintă MINI Concept Aceman, o avanpremieră a noului design al viitoarei generaţii de modele. Acest concept de automobil pune în centrul atenţiei designul şi inovaţiile tehnologice pe care MINI le vede ca definind plăcerea de condus, tipică mărcii, a viitorului. Un sistem de propulsie electric, limbajul de design clar şi redus „Charismatic Simplicity”, o nouă experienţă interioară digitală şi un design cu tutilizarea responsabilă a materialelor, fără piele şi elemente cromate – MINI îmbină aceste atribute cu conceptul primului model crossover pentru segmentul premium al clasei mici.

Pentru prima dată, variantei MINI în forma emblematică a caroseriei cu trei uşi, care a fost reinterpretată constant de-a lungul istoriei sale de peste 60 de ani, i se va alătura un automobil crossover în următoarea generaţie de modele, care vine versatilitate crescută şi o imagine robustă. „MINI Concept Aceman oferă o imagine iniţială a unui automobil complet nou, creând o punte între MINI Cooper şi MINI Countryman în viitorul familiei de modele”, spune Stefanie Wurst, directorul mărcii MINI. „Acest concept de maşină reflectă modul în care MINI se reinventează pentru viitorul său complet electric şi ce reprezintă brandul: un sentiment go-kart electrizant, o experienţă digitală captivantă şi un accent puternic pe o amprentă minimă asupra mediului.”

MINI Concept Aceman marchează începutul unei noi ere a designului MINI

Limbajul de design prezentat pentru prima dată de MINI Concept Aceman reprezintă începutul unei noi ere a designului MINI. Prţolipiul din spatele Charismatic Simplicity prezintă elementele esenţiale şi aduce noi valenţe elementelor distincte de desgin MINI. Rămânând fidel valorilor tradiţionale ale mărcii, dar cu o pasiune pentru inovaţia tehnologică, noul design MINI creează un caracter de automobil plin de emoţii puternice, cu atracţie progresivă şi stil inconfundabil.

Alături de designul exterior şi interior cu linii clare şi simplificate, experienţa completă de utilizator în ceea ce priveşte lumina, mişcarea, interacţiunea şi sunetul se combină şi pentru a defini noul stil al mărcii. Suprafeţele construite din material textil reciclat tricotat, cu contraste de culori proaspete, se combină cu comenzi digitale perfecte cu un nou afişaj OLED ca interfaţă centrală. Toate acestea creează o experienţă interioară unică, care rămâne inconfundabilă MINI. Modelele electrice ale următoarei generaţii primesc în premieră şi un design acustic independent, oferind sunete de condus autentice pentru noile Experience Modes.

Reinterpretare a utilizării creative a spaţiului

Totul despre aspectul MINI Concept Aceman exprimă agilitate şi o prezenţă încrezătoare în sine. Aceasta îmbină caracteristicile distinctive ale celor mai de succes două modele ale mărcii, MINI Cooper şi MINI Countryman, pentru a crea o interpretare modernă a unui model crossover.

„Conceptul de automobil electric face posibilă orientarea designului mai mult către valorile de bază tradiţionale ale MINI, în conformitate cu prţolipiul tradiţional de utilizare creativă a spaţiului”, spune Oliver Heilmer, directorul MINI Design. „Acest lucru creează modele care ocupă puţin spaţiu pe drum, oferind în acelaşi timp şi mai mult confort, mai multă versatilitate şi mai multă emoţie în interior ca niciodată.”

Un design funcţional în două volume, cu console scurte, creează spaţiu maxim pentru ocupanţi şi bagaje pe o suprafaţă minimă. MINI Concept Aceman are patru uşi şi un hayon mare al portbagajului, cu scaune interioare pentru ţoţi pasageri.

De asemenea, are proporţiile pe care le-ai aştepta de la brand, cu o lungime exterioară de 4,05 metri, o lăţime de 1,99 metri şi o înălţime de 1,59 metri, toate într-o formă deosebit de contemporană. Diviziunea clasică în trei volume a caroseriei, grafica generală a geamurilor şi acoperişul sunt reinterpretate. O tranziţie cursivă între caroseria automobilului şi suprafeţele vitrate contribuie la eficienţa aerodinamică. Designul clar şi redus al MINI Concept Aceman renunţă complet la ornamentele cromate, care erau comune la generaţiile anterioare de modele. Contururile largi pe marginea inferioară a caroseriei, pasajele puternic conturate ale roţilor, jantele mari, un portbagaj atractiv şi aripile faţă şi spate, concepute ca o protecţie inferioară, subliniază caracteristicile solide ale unui model crossover pentru distracţia de condus urban.

Parte frontală atractivă a lui MINI Concept Aceman, cu accente individuale

Partea frontală verticală a MINI Concept Aceman îşi anunţă atractiv prezenţa. Caracteristicile de design emblematice ale mărcii au fost reinterpretate pentru a reflecta caracteristicile sale de crossover şi propulsia electrică. Elementul grilei radiatorului din centrul părţii frontale a automobilului este înconjurat de suprafeţe clare, conturul tradiţional hexagonal fiind rafinat într-un contur octogonal. Noul design este accentuat de un contur iluminat. Iluminarea LED de contur într-o nuanţă verde deschis oferă o semnătură luminoasă atractivă atât ca lumini de zi, cât şi ca designul nocturn.

Elementul central al grilei MINI Concept Aceman este complet închis. Unităţile LED matrix sunt integrate în secţiunea superioară pentru a crea efecte de iluminare impresionante pentru a întâmpina ocupanţii.

Farurile MINI Concept Aceman au un design specific, îndepărtându-le de forma rotundă clasică. O lumină de contur în jurul farurilor îndeplineşte funcţia de lumină de zi.

Suprafeţe proiectate clar, cu margini clar definite

Inspirându-se de la capotă, pasajele roţilor alterneazăi suprafeţe plane şi modelate geometric. Aceasta este o expresie a clarităţii noului stil de design MINI. Marginile precise structurează şi suprafeţele strânse ale caroseriei. Combinată cu proporţiile clare ale MINI Concept Aceman şi cu partea frontală verticală, construieşte o interpretare progresivă a robusteţii şi versatilităţii caracteristice unui model crossover.

Un contur diagonal de sub montanţii A evocă cordonul de sudură emblematic al modelului MINI clasic. Modelarea suprafeţei şi liniile creează un efect conic între pasajele roţilor faţă şi spate, care conferă o expresie dinamică imaginii laterale a MINI Concept Aceman. Pasajele roţilor spate sunt definite de linii de contur distinctive, primele de acest fel pe un MINI. Liniile de contur oferă un joc plin de lumini şi umbre în imaginea laterală; o mişcare dinamică ascendentă în zona frontală, o progresie alungită şi o balansare abruptă în jos. Un prag lateral verde mat, mai pronunţat în zona uşilor, conferă automobilului un aspect atletic.

Elemente caracteristice cu atenţie la detalii şi o notă tipică MINI

Designul clar al suprafeţei exterioare este combinat cu caracteristici distinctive care subliniază atenţia la detalii şi, în acelaşi timp, poartă o notă tipică MINI. Conturul alungit este un element recurent cu multe exemple, inclusiv mânerele uşilor – integrate la nivel de suprafaţă pentru prima dată într-un MINI –, precum şi capacele oglinzilor exterioare şi logo-ul MINI în secţiunea inferioară a uşii. Designul se regăseşte şi în numeroase detalii din interior. Designul Union Jack la fel de distinctiv, o trimitere la spiritul britanic al mărcii, este regăsit atât în grafica stopurilor, cât şi pe portbagajul robust de pe plafon.

Jantele de 20 de ţoli, din aliaj uşor, umplu pasajele generos proporţionate ale roţilor MINI Concept Aceman. Conturul triunghiular din centrul jantei este o caracteristică grafică specială care este desenată discret şi oferă profunzime spiţelor.

Linia atletică a umerilor, spate puternic

Suprafeţele proiectate generos şi liniile orizontale conferă spatelui MINI Concept Aceman un aspect atractiv şi modern, subliniind în mod clar lăţimea automobilului. Acest efect este susţinut de o adâncime marcantă la tranziţia dintre caroserie şi grafica geamurilor, care completează proprietăţile aerodinamice ale automobilului şi îi conferă o linie pronunţată, atletică a umerilor. În perspectiva din spate, aceasta creează conturul în cascadă pentru care este cunoscut MINI, extinzându-se treptat către şosea. Spoilerul plafonului de culoare închisă şi suprafaţa de sticlă a lunetei întăresc şi mai mult această impresie prin retragerea vizuală în fundal.

Stopurile MINI verticale distinctive oferă un contrast distinct cu suprafeţele clare, orizontale. Acestea dispun de unităţi LED matrix, la fel ca elementul grilei radiatorului din partea frontală a automobilului şi interiorul farurilor, permiţând diferite scenarii de iluminare în funcţie de situaţie. Versatilitatea modelului este evidenţiată şi de un contur larg, de culoare închisă, la marginea inferioară a difuzorului şi de elementul de protecţie al scutului în centru.

Culori exterioare expresive pentru un caracter plin de viaţă al automobilului

Caracterul tineresc şi plin de viaţă al MINI Concept Aceman este subliniat de o vopsea expresivă pentru caroserie şi de o culoare contrastantă coordonată elegant pentru acoperiş. Varianta de vopsea pentru caroserie Icy Sunglow Green, o nuanţă de turcoaz deschis care se schimbă în auriu, prezintă o nuanţă care apare cu diferite niveluri de intensitate în funcţie de lumină şi perspectivă. Aceasta înseamnă că urmăreşte impresionant tridimensionalitatea subtilă a suprafeţelor şi liniilor din exterior. Acoperişul MINI Concept Aceman este vopsit în tradiţionalul British Racing Green. Decoraţiunea verde închis de pe marginea inferioară a caroseriei şi de pe pasajele roţilor, similară cu schema de culori de pe acoperiş, conferă un contrast atractiv cu culoarea exterioară deschisă. Stropi de verde neon oferă un efect viu de profunzime.

Portbagajul de acoperiş are curele de fixare verzi şi o acoperire irizată care creează o strălucire metalică care acoperă un spectru larg de culori de albastru, turcoaz, verde şi violet. Albastrul marin de bază este combinat cu spiţele vopsite în gri-albăstrui de la jantele din aliaj. Elementele de protecţie al scutului faţă şi spate ale MINI Concept Aceman sunt în albastru regal. De asemenea, valenţele din faţă şi din spate sunt echipate fiecare cu două difuzoare distincte care atrag atenţia – nu numai acustic, ci şi vizual. Difuzoarele, care însoţesc scenariul Welcome cu un sunet distinctiv specific modelului, au un finisaj roz-portocaliu atrăgător.

Interior: MINImalism redefinit

Interiorul MINI Concept Aceman este dominat şi de un design redus, cu contururi clare şi detalii atent executate. Combină tehnologia inovatoare cu caracteristici de design MINI recent interpretate, dar tipice.

Cockpitul conceptului este redus constant la esenţial, aşa cum a fost cazul şi cu originalul modlx MINI clasic în 1959. Alec Issigonis a proiectat un interior care, pe lângă scaune, volan şi schimbătorul de viteze, nu avea nevoie de altceva decât de un instrument rotund central şi un panou de comutatoare.

„Pentru interiorul MINI Concept Aceman ne concentrăm pe un aspect redus combinat cu materiale de înaltă calitate şi culori prietenoase. Digitalizarea ne permite să oferim un concept de operare minim şi, în acelaşi timp, să maximizăm experienţa într-un mod tipic MINI”, explică Oliver Heilmer. „Întregul design este complet orientat spre a oferi ocupanţilor o experienţă completă în interior.”

Suprafeţele larg deschise şi uşor curbate în zona panourilor uşilor şi a planşei de bord oferă un sentiment generos de spaţiu. Acoperişul panoramic de sticlă al MINI Concept Aceman oferă o ambianţă inundată de lumină. Suprafaţa sa de sticlă este modelată de barele transversale şi diagonale ale portbagajului, a cărei structură preia motivul drapelului Union Jack, amintindu-ne de originile mărcii.

Tabloul de bord este un element de design plat cu un design similar cu cel al unui soundbar şi se extinde pe toată lăţimea interiorului în faţa scaunelor conducătorului şi pasagerului din faţă. Suprafeţele textile tricotate moi creează o atmosferă modernă şi familiară în interiorul MINI Concept Aceman. Tabloul de bord este conectat printr-o structură de susţinere care, asemenea portbagajului de pe acoperiş, afişează modelul Union Jack, subliniind din nou armonia dintre designul exterior şi interior.

Interfaţă centrală şi comutator: armonie MINI tipică în comenzile digitale şi analogice

Tabloul de bord, în zona centrală, formează decorul perfect pentru interfaţa centrală, care combină toate funcţiile panoului de instrumente şi ale monitorului de bord ca un afişaj OLED rotund. Conform tradiţiei, o bară de comutatoare se regăseşte sub ecranul mare. Controlul tactil, care foloseşte digitalizarea de ultimă generaţie, şi funcţionalitatea analogică cu comutatoare fizice sunt combinate în mod unic într-o manieră MINI inconfundabilă.

Comutatoarele reproiectate acţionează frâna de parcare, selectează treptele, activează şi dezactivează propulsia, selectează Experience Modes şi reglează volumul sistemului audio. Fiecare comutator este proiectat individual ca buton rotativ sau comutator oscilant pentru cea mai intuitivă operare.

Interfaţă de utilizator inovatoare sub forma unui afişaj OLED circular

Ecranul MINI distinctiv şi experienţa de operare atinge noi culmi prin reinterpretarea interfeţei centrale familiare. MINI este primul producător auto din lume care prezintă un afişaj OLED circular care ocupă întreaga suprafaţă a interfeţei centrale. Tehnologia OLED oferă afişajului un aspect deosebit de înaltă calitate şi poate afişa contraste puternice şi negru profund. De asemenea, interfaţa de utilizator are un afişaj grafic complet nou, un aspect modern şi widgeturi cu design atractiv. Sistemul de afişare şi control din automobilul de producţie va fi bazat pe cea mai recentă generaţie a sistemului de operare MINI, care pentru prima dată este construit pe baza Android Open Source Project (AOSP). Acest lucru permite o extindere fără precedent şi deosebit de vastă a caracteristicilor digitale ale automobilului.

Zona de afişare care se extinde dincolo de interfaţa centrală este un alt elment important. Proiecţiile de imagini în mişcare pot transfera conţinutul sistemului de control pe întregul tablou de bord, creând o experienţă digitală unică care se extinde chiar în panourile uşilor. Proiecţia deschide o varietate infinită de reprezentări – de la o hartă clar conturată până la imagini împrăştiate ale norilor. Schema de culori a proiecţiei şi ambianţa luminii sunt însoţite de secvenţe de sunet adecvate.

Trei noi Experience Modes pentru o experienţă completă a automobilului

Experience Modes inovatoare generează noi posibilităţi de individualizare şi personalizare a experienţei de conducere în interiorul MINI Concept Aceman. Acestea combină afişaje specifice şi universuri de culoare, care sunt reprezentate pe panoul central de interfaţă şi prin proiecţia interioară, şi un decor sonor coordonat.

Modul Personal permite utilizatorului să transfere un motiv de imagine la alegere pe afişajul OLED. Această formă nouă de personalizare este completată de o proiecţie a imaginii în mişcare pe tabloul de bord care poate, de exemplu, să arate formaţiuni de nori, valurile oceanului şi suprafaţa strălucitoare a unei piscine. Proiecţia selectată este însoţită de un fundal sonor adecvat.

Modul Pop-Up din MINI Concept Aceman vă va oferi o navigare plină de evenimente şi câteva momente surprinzătoare. Sistemul sugerează destinaţii pe baza unei categorii selectate de utilizator, arată traseul pe afişajul OLED şi prin proiecţie pe tabloul de bord. De exemplu, puteţi alege o activitate de agrement atractivă din categoria „Adventures”, un restaurant popular din „Tasty” sau o locaţie de evenimenTE ca destinaţie „Trending”. Sunete specifice sunt redate pentru fiecare categorie pentru a induce şi mai mult sentimentul de anticipare a experienţei viitoare.

Modul Vivid permite un design interactiv al zonei de afişare pe afişajul OLED şi pe suprafeţele adiacente. Aceasta este o funcţie inovatoare de divertisment care poate fi folosită atât în pauzele scurte la oprirea la semafor, cât şi în timpul încărcării bateriei de înaltă tensiune. Pur şi simplu atingeţi afişajul tactil din interfaţa centrală pentru a crea „letter bubbles” colorate din componentele inscripţiei „Aceman” şi mutaţi-le la stânga şi la dreapta pe tabloul de bord. Literele au propriul algoritm de mişcare şi interacţionează între ele în proiecţie prin suprapunerea şi formarea de forme şi modele grafice fluide. Elementele jucăuşe ale Modului Vivid sunt subliniate de sunete experimentale al căror ritm se schimbă constant odată cu interacţiunea dintre utilizator şi automobil.

Scenariu Welcome cu MINI Companion

Experienţa de utilizator MINI Concept Aceman recent dezvoltată oferă o experienţă completă de iluminare şi sunet, posibilă prin tehnologia digitală, cu o tranziţie fluidă între exterior şi interior chiar înainte de a începe călătoria. Intensifică experienţa diferitelor stări ale automobilului şi interacţiunea cu ocupanţii. Farurile şi elementul grilei radiatorului, interfaţa centrală şi proiecţiile lucrează împreună într-o armonie orchestrată cu precizie.

Spectacolul de lumini exterioare include afişarea MINI Companion ca o animaţie bazată pe senzori. De îndată ce cineva se apropie de MINI Concept Aceman, este urmărit de un nor de lumină din partea în faţa automobilului care devine mai strălucitor pe măsură ce se apropie. În acelaşi timp, un sunet interactiv este emanat din difuzoarele exterioare, intensitatea fiind legată de distanţa dintre automobil şi utilizator. Când automobilul este deblocat, unităţile LED matrix de pe suprafaţa grilei afişează o grafică Union Jack. În acelaşi timp, conturul elementului grilei se luminează, iar matricea LED a farului drept clipeşte prietenos. Animaţia luminoasă este însoţită de o secvenţă sonoră inconfundabilă. Este format din patru tonuri, fiecare reprezentând o literă din numele mărcii MINI. Această secvenţă se numeşte earcon şi are rolulul  unui simbol care marchază anumite evenimente sau informaţii, în acelaşi mod în care o face o pictogramă vizuală.

Când uşa este deschisă, o imagine grafică colorată este proiectată pe podea în zona de intrare. O „explozie de culoare” radială corespunzătoare de pixeli maximizaţi poate fi văzută în acelaşi timp pe afişajul rotund al interfeţei centrale, însoţită de o proiecţie multicoloră similară direcţionată de la tapiţeria plafonului pe panoul de bord şi pe panourile uşilor. Scenariul Welcome este completat de cuvintele „Hey Friend” de pe afişaj şi de un sunet sferic care se desfăşoară, în care vocile şi secvenţele de muzică suprapuse creează impresia unei întâlniri vesele, care urmează să fie dezvoltată suplimentar pe viitoarea propulsie a MINI Conceptul Aceman.

Design progresiv de culoare şi material în interior

Designul interior purist este combinat cu o schemă de culori şi materiale special dezvoltată pentru MINI Concept Aceman. Ambianţa este îmbunătăţită de materiale inovatoare, de înaltă calitate, selectate cu o atenţie deosebită pentru dezvoltare durabilă. Contraste de culoare atrag atenţia pe panourile minimaliste ale uşilor şi în zona bordului. Acolo, culoarea de bază verde kaki pentru suprafeţele de fundal este combinată cu perimetrele textile tricotate din poliester reciclat de culoare gri deschis, cu o uşoară nuanţă de albastru şi cu cusături decorative aşezate cu precizie.

Scaunele MINI Concept Aceman au o geometrie discretă cu tetiere integrate. Materialele lor, precum şi modelele lor de culoare şi grafică vin şi mai mult în atenţie. Suprafeţele scaunelor au un aspect tridimensional plin de viaţă, obţinut printr-o combinaţie de tricot plat textil, catifea şi ţesătură de vafe, un model supradimensionat de picioare de găină şi grafică X şi O brodat. MINI Concept Aceman este inovator în demonstrarea potenţialului mare al suprafeţelor textile pentru formele moderne de expresie a designului.

Mutarea comenzilor pentru selectorul de viteze şi frâna de parcare creează spaţiu liber suplimentar între scaunele conducătorului şi pasagerului. Acest spaţiu este folosit în MINI Concept Aceman de o consolă centrală flexibilă care se extinde, în mod transparent şi aparent liber, în zona din spate. Suprafaţa consolei centrale oferă opţiunea de a poziţiona liber compartimentele de depozitare, o staţie de încărcare wireless pentru smartphone, suporturi de pahare sau o multitudine de alte utilizări.

Se renunţă în mod constant la crom şi piele

Elementele cromate sunt complet eliminate – nu numai în exteriorul MINI Concept Aceman, ci şi în interior. În schimb, structura de susţinere a planşei de bord îşi creează propria evidenţiere individuală, de înaltă calitate, în interior, prin stratul său irizat care se potriveşte cu suportul acoperişului, de exemplu.

Volanul de la MINI Concept Aceman, la fel ca scaunele, panourile uşilor şi toate celelalte suprafeţe interioare, nu conţine piele. Volanul este acoperit cu catifea verde închis, oferind o senzaţie deosebit de plăcută la atingere. Butoanele multifuncţionale sunt integrate sub suprafeţele textile iluminate din spate. Inscripţia „Aceman” şi o curea robustă formează spiţa de la ora 6 a volanului.

Prima apariţie publică a lui MINI Concept Aceman va avea loc la gamescom 2022 din Köln

Publicul va vedea în premieră MINI Concept Aceman la gamescom 2022, târgul de computere şi jocuri video de la Köln. Reuniunea internaţională a dezvoltatorilor, editorilor, experţilor şi pasionaţilor scenei jocurilor de noroc şi Esports va începe la 23 august 2022 cu un livestream şi va continua apoi până la 28 august 2022 la Centrul de Expoziţii din Köln.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account