BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback: Neconvenționalii

BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback

BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback este un comparativ foto care aduce în prim plan două modele puțin atipice ale clasei premium. Nu sunt nici sedanuri clasice, nici coupe-uri sportive, ci mai degrabă două mașini pentru cei care vor să iasă puțin din tipare.

Dintre cele două, putem spune că Audi A5 Sportback este mașina mai „veche”, dar ne așteptăm ca o nouă generație să-și facă apariția în viitorul apropiat, mai ales că noul Audi A4 a fost deja prezentat. Desigur, în cazul celui care este hotărât să achiziționze unul dintre cele două modele, designul este unul dintre factorii foarte importanți de luat în calcul. La momentul apariției, Audi A5 Coupe a fost considerat unul dintre cele mai elegante coupe-uri din segment. Și, chiar dacă liniile sale nu mai sunt la fel de captivante, A5 Sportback se poate lăuda și acum cu un design rafinat, mai degrabă cuminte decât gresiv, chiar dacă cei câțiva ani trecuți de la momentul lansării se fac simțiti atunci când privești mașina în comparație cu rivalul mai nou. Un alt aspect puțin atipic e și faptul că încă Mercedes-Benz, deși ne-a prezentat nou Clasa C Coupe, încă nu are un rival în acest segment. Probabil însă că un noul CLC își va face și el apariția la un moment dat. Revenind la subiectul comparativului foto BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback și la design, pentru mine, bavarezul este modelul mai dinamic, mai agresiv și cu o prezență mai puternică. Chiar dacă este considerat de mulți un model „de umplutură”, mai ales că există și modelul Seria 3 Gran Tourer, Seria 4 Gran Coupe își poate găsi repede o justificare, mai ales dacă privim prin prisma rivalilor și dacă uităm la succesul avut de Passat CC.

BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback_imagini (2)

Dacă prin prisma designului exterior putem spune că BMW Seria 4 Gran Coupe este mașina mai atractivă fără să putem fi acuzați că n suntem obiectivi, la interior lucrurile se schimbă puțin. Ca de fiecare dată, Audi are un interior mai „dichisit”, mai frumos desenat și pare că că detaliile au primit o mai mare atenție. Interiorul lui Seria 4 Gran Coupe este unul tipic pentru bavarezi: fără brizbriz-uri, fără un design aparte, dar elegant, cu materiale de calitate și cât se poate de funcțional.

BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback

Comparativul foto BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback trebuie să țină cont și de motorizări. Am considerat că cei interesați de unul dintre aceste două modele își doresc o putere peste medie, indiferent dacă vorbim despre motorizări pe benzină sau diesel. Prin urmare, am analizat doar două dintre versiunile de motorizare disponibile pentru cele două mașini. Prin dintre ele este pe benzină și aduce puteri în jurul a 180 CP. Audi A5 Sportback 1.8 TFSI dezvoltă 177 de cai-putere la 4.000 de rpm și un moment motor de 320 Nm disponibil de la 1.400 rpm. În aceste condiții, în echiparea cu transmisia manuală cu șase trepte, A5-ul accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,2 secunde, are o viteză maximă de 231 km/h și promite un consum mixt de 5,8 l/100 km. De cealaltă parte, BMW-ul 420i pune la dispoziția șoferului 184 de cai-putere la 5.000 rpm și un cuplu de 270 Nm disponibil de la 1.250 rpm. În primă fază se observă că deși BMW-ul are câțiva cai în plus, Audi-ul are cu 50 Nm mai mult. Și totuși, cu un sprint 0-100 km/h în 7,5 secunde, Seria 4 Gran Coupe 420i este mai rapid cu peste jumătate de secundă decât omologul său. Viteză maximă pentru 420i este de 236 km/h, în timp ce consumul mediu este de 6,4 l/100 km. De notat este faptul că fiecare dintre cele două modele poate fi echipat cu transmisie automată, dar în timp ce 420i poate fi configurat și cu tracțiunea integrală xDrive, A5 Sportback 1.8 TFSi nu permite acest lucru.

BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback

Următoarele versiuni de motorizare din cadrul comparativului foto BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback sunt diesel, cu cilindree de 2,0 litri. Interesant este faptul că atât 420d, cât și A5 Sportback 2.0 TDI oferă fix 190 CP și 400 Nm. Și de această dată am optat pentru versiunile cu transmisie manuală. În orice caz, BMW Seria Gran Coupe 420d se dovedește și de această dată mai rapid decât Audi A5 Sportback 2.0 TDI, sprintul 0-100 km/h fiind de 7,5 secunde pentru bavarez și de 7,8 secunde pentru A5. În acealși timp, viteza maximă este foarte apropiată, de 240 km/h pentru Seria 4 și 238 km/h pentru Audi. Totuși, spre deosebire de motorizările pe benzină unde Audi avea câștig de cauză în dreptul consumului și al emisiilor poluante, aici BMW-ul iese câștigător la capitolul „eficiență”. Cu un consum mediu promis de 4,2 l/100 km și cu doar 111 g CO/km, Seria 4 consumă cu aproape jumătate de litru la 100 km mai puțin decât A5 Sportback.

BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback

Putem presupune și faptul că dacă te-ai gândit la achiziția unuia dintre aceste două modele te interesează și prețurile lor. În cazul acest, în comparativul foto BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback, bavarezul pare puțin dezavantajat. În cazul motorizărilor pe benzină comparate de noi aici, Audi A5 Sportback 1.8 TFSI (177 CP) are un preț de listă de 37.346 euro, cu TVA inclus, fiind cu 1.838 de euro mai ieftin decât BMW Seria 4 Coupe 420i. În cazul motorizărilor diesel alese de noi, diferența este mult mai mică. BMW Seria 4 Gran Coupe 420d are un preț de pornire de 42.160 euro, cu TVA inclus, fiind mai scump decât Audi A5 Sportback 2.0 TDI (190 CP) cu 774 de euro. De menționat este și faptul că ambele modele oferă și versiuni mai puțin puternice și mai economice în cazul motorizărilor diesel de 2,0 litri. Totuși, am considerat că și BMW Seria 4 Gran Coupe și Audi A5 Sportback merită să fie echipate cu propulsoare performante, care să ofere suficientă putere și cuplu pentru 98% din cazuri. Care dintre cele două modele este alegerea câștigătoare, rămâne o chestiune de gusturi și preferințe. Dacă tracțiunea spate te sperie (deși nu prea are motive) atunci A5 Sportback ar putea fi alegerea potrivită. În schimb, dacă vrei o mașină care să se conducă bine, să vină în spiritul BMW legat de dinamică și „plăcerea de a conduce”, atunci Seria 4 Gran Coupe e alternativa.

BMW Seria 4 Gran Coupe vs Audi A5 Sportback

Informații complete despre BMW Seria 4 Gran Coupe poți găsi pe site-ul oficial BMW România.
Informații complete despre Audi A5 Sportback poți găsi pe site-ul oficial Audi România.

Citește și comparativul foto: noul BMW Seria 7 vs Audi A8:

Noul BMW Seria 7 vs Audi A8

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account