Interviu Jeff Koons: „Aceste maşini de curse sunt precum gladiatorii”

P90061936

BMW a readus la viaţă o tradiţie atunci când s-a aliniat la startul celei de-a 78-a ediţii a cursei de 24 de ore de la Le Mans (Franţa) cu un model din proiectul Art Car ce a beneficiat de un design elaborat. Modelul BMW M3 GT2 Art Car al cărui design a fost conceput de artistul american Jeff Koons a atras toate privirile în Franţa.

În timp ce maşina BMW M3 GT2 cu numărul 78, al cărei echipaj a fost format din piloţii Jörg Müller (Germania), Augusto Farfus (Brazilia) şi Uwe Alzen (Germania), a încheiat pe locul al şaselea la categoria LM GT2, bolidul BMW Art Car, în al cărui cockpit au urcat Dirk Werner (Germania), Dirk Müller (Germania) şi Andy Priaulx (Marea Britanie), a fost obligat să abandoneze înainte de final.

În ciuda acestui rezultat, Koons a tras o concluzie pozitivă din cursa de anduranţă ce a avut loc pe „Circuit de la Sarthe”, aşa cum dezvăluie în interviul alăturat.

Domnule Koons, din păcate, cursa de 24 de ore de la Le Mans nu a fost aşa cum şi-ar fi dorit toţi fanii BMW şi cum au sperat pentru proiectul BMW Art Car. Cum a fost experienţa cursei?

Jeff Koons: „Această cursă a fost o experienţă deosebit de interesantă. Este uimitor să vezi angajamentul de care dau dovadă toţi cei implicaţi. Fanii dorm în corturi şi stau treji pentru mai mult de 24 de ore pentru a sărbători această întrecere. Aşa mi s-a întâmplat şi mie şi am înţeles că este ceva cu totul special pentru toţi aceşti oameni să fie aici. A fost un ghinion că modelul BMW M3 GT2 Art Car a trebuit să se retragă înainte de final, dar acestea sunt cursele.”

De-a lungul proiectului Art Car aţi reuşit să cunoaşteţi echipa BMW?

Koons: „Da, mi-ar fi plăcut să văd echipa câştigând, dar nu a fost să fie. Ştiu cât de ataşaţi sunt cu toţii şi cât de multă precizie şi grijă au pus în munca lor. Desigur, ne-ar fi plăcut să vedem câştigând acea maşină. Mi-ar plăcea să le ofer o nouă şansă de a concura aici cu un proiect Art Car.”

Puterea şi dinamica sunt două elemente definitorii pentru motorsport. Apar aceşti termeni şi în lumea artei moderne?

Koons: „Da, există o multitudine de paralele. Totul este o metaforă a vieţii. Dacă vom construi maşini, totul este metaforic pentru propriile noastre corpuri. În momentul în care ajung pe circuit, aceste maşini de curse sunt precum gladiatorii. Au evoluţii în care puterea este maximă, la fel şi impactul.”

De obicei, creaţi opere de artă făcute să dureze. Totuşi, BMW M3 GT2 Art Car a ajuns să se dueleze cu rivalele sale pe circuit. A fost aceasta o nouă experienţă pentru dumneavoastră, să vă vedeţi arta în pericol?

Koons: „Acest aspect a fost deosebit de interesant pentru mine şi, bineînţeles, o parte din joc. Proiectul a fost unul special pentru mine. Realizându-l mi-a reamintit de istoria omenirii. O istorie în care te poţi încrede pe deplin este cea spusă biologic, face parte din gena noastră. De la începuturi şi până în prezent. Ceea ce oamenii experimentează aici este că viaţa nu se derulează prea mult prin forma sa fizică, ci prin experienţa care este generată în interiorul omului.”

[Sursa: BMW]
BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account