Rolls-Royce a creat o statuetă Spirit of Ecstasy mai aerodinamică pentru modelul electric Spectre

Spre finalul lui 2023, Rolls-Royce va începe livrarea primului model din istoria sa cu propulsie 100% electrică. Iar pentru acest impunător coupe cu 2 uși a creat și o nouă interpretare a statuetei Spirit of Ecstasy, care va avea cea mai aerodinamică formă de până acum. Această mascotă va fi preluată și de viitoarele modele din gama Rolls-Royce.

Noua statuetă inconfundabilă a mărcii Rolls-Royce are dimensiuni mai compacte. Are înălțime de 82,73 mm, spre deosebire de predecesoare ei care măsoară 101,1 mm. Ca și până acum, statueta are silueta unei tinere, iar roba acesteia flutură grațios în adierea vântului. Roba noii statuete a fost modelată pe a fi mai aerodinamică și are detalii mai realiste.

Și postura statuetei a fost schimbată. Trupul sculptat al tinerei avea picioarele apropiate și era aplecat de la mijloc. Acum, poziția ei reflectă și mai mult ideea de viteză. Pare un trup pregătit să taie curenții de aer. Piciorul stâng stă în fața celui drept, poziția generală este mai aplecată, iar privirea este țintită spre direcția înainte.
Rolls-Royce subliniază că nu doar statueta Spirit of Ecstasy este optimizată pentru a fi mai aerodinamică. Modelul electric Spectre va fi cel mai aerodinamic Rolls-Royce produs vreodată în serie. Primele prototipuri ale lui Spectre au deja un coeficient de frecare cu aerul de numai 0,26 (Cd). Iar constructorul britanic precizează că acest coeficient va fi îmbunătățit și mai mult pe parcursul testelor desfășurate în 2022.

CLICK AICI pentru a vedea toate detaliile despre Rolls-Royce Spectre, primul model pur electric din istoria mărcii.

Deși în proiectarea noului design al statuetei Spirit of Ecstasy a fost folosită modelare digitală, procesul de producție propriu-zis va fi unul care va pune în valoare manufactura minuțioasă de care dau mereu dovadă meșterii și artizanii Rolls-Royce.
Mai exact, se vor folosi unele dintre cele mai tradiționale metode de matrițare cu ceară, pentru a se obține forma brută a statuetei. Iar apoi artizanii Rolls-Royce șlefuiesc și modelează manual silueta și detaliile lui Spirit of Ecstasy. Astfel, fiind create manual, de om, fiecare statuetă va fi unică, datorită infimelor diferențe de prelucrare.
De altfel, aceste metode de manufacturare păstrează tradiția stabilită de Charles Robinson Sykes (1875-1950), cel care a creat designul primei statuete Spirit of Ecstasy pentru Rolls-Royce. Mai multe de atât, din 1911 și până în 1939, statuetele Spirit of Ecstasy au fost turnate, modelate și finisate manual chiar de sculptorul Charles Sykes, care era ajutat în acest proces de fiica sa Josephine.

O SCURTĂ ISTORIE A STATUETEI SPIRIT OF ECSTASY

În 2022 s-au împlinit 111 ani de când statueta Spirit of Ecstasy a devenit nu doar mascota Rolls-Royce, ci și un simbol al rafinamentului recunoscut internațional.
Însă statueta aceasta nu a fost tipică modelelor Rolls-Royce încă de la începuturile companiei britanice. La început, proprietarii de modele Rolls-Royce obișnuiau să le orneze capota cu diverse statuete de concepție personală. Claude Johnson, directorul general al Rolls-Royce de la acea vreme nu agreea aceste creații. Ba chiar le considera inestetice. Însă a remarcat eleganța unei statuete realizată de Charles Robinson Sykes, care era sculptor și ilustrator. Acesta crease o statuetă numită Whisper (Șoaptă)pentru Rolls-Royce-urile Lord-ului Montagu din Beaulieu (1866-1929), care a fost unul dintre pionierii automobilismului din Marea Britanie și fondatorul publicației The Car Illustrated.
Se consideră că prima muză pentru statueta Whisper a fost Eleanor Velasco Thornton (1880-1915), o tânără actriță și dansatoare, apreciată atât pentru frumusețe, cât și pentru istețime. Eleanor mai întâi asistenta lui Claude Johnson, pe când acesta era secretar general în cadrul Clubului de Automobilism. Iar apoi a acceptat să fie manager pentru revista The Car Illustrated, după ce Lord-ul Montagu i-a propus această funcție. Din informațiile publicate de Rolls-Royce, cei doi au avut ulterior o relație și precum și un copil.
Însă, conform istoriei relatate de Rolls-Royce, se pare că directorul Claude Johnson i-a povestit scultorului Sykes și despre o statuie care la impresionat într-o vizită pe care a făcut-o la Palais du Louvre din Paris. Acolo era expusă o statuie care data aproximativ din anul 190 dinainte de Hristos. Reprezenta o zeiță cu aripi care se cobora din ceruri și avea o manta care flutura. Așadar, aspectul vechii statui avea elemente care semănau cu sculptura creată de Sykes pentru Lord-ul Montagu.
Din acest muze a rezultat statueta Spirit of Ecstasy, iar din designul acesteia a fost înregistrat ca proprietate intelectuală a companiei Rolls-Royce în 6 februarie 1911.

Figurina originală „Whisper” (pe care o vedeți în cele 2 imagini de mai jos) și alte figurine Spirit of Ecstasy realizate de Charles Sykes sunt expuse permanent la Muzeul Național al Motorului, Beaulieu.

În ani recenți, statueta Spirit of Ecstasy s-a remarcat atât prin materialele deosebite din care a fost manufacturată, cât și prin funcțiile speciale care o însoțesc. De exemplu, au fost create versiuni ale statuetei din argint, suflate din aur, din fibră de carbon, cu finisare din crom de nuanță închisă sau chiar și din materiale fosforescente. Mai mult de atât, Rolls-Royce oferă și funcție de iluminare pentru statuetă. Iar pentru a fi protejată, statueta se retrage electric în capotă sau în grila radiatorului. Nu în cele din urmă, pentru a se evita furtul, când cineva încearcă să smulgă statueta, aceasta are un sistem care o retrage brusc în spațiul care îi este alocat sub capotă.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account