The Internet of Things: Simplificarea rutinei prin conexiuni digitale
The Internet of Things este un nou concept pe care BMW îl prezintă zilele acestea la CES în Las Vegas. Este vorba despre cum o conexiune permanentă între mașină (BMW i3 în cazul de față) și smartphone, smartwatch și smarthome ne poate simplifica viața.
În ziua de astăzi deja există o serie de aplicații prin care smartphone-ul sau smartwatch-ul se pot conecta mașinii tale. Deja BMW i3 poate „lucra” în strânsă legătură cu Apple Watch, iar BMW Connected este un serviciu prin care îți poți conecta smartphone-ul cu mașina prin utilizarea altei aplicații, tocmai pentru a te bucura de lumea digitală din telefon și în mașină. Totuși, „The Internet of Things” este un concept mult mai amplu, care presupune o conexiune completă a lucrurilor din viața ta. Casa inteligentă, telefonul inteligent, ceasul inteligent și mașina inteligentă se vor integra ușor-ușor într-o rutină comodă cu scopul de a-ți ușora viața sau, de ce nu, pentru a ți-o controla.
Practic, „The Internet of Things” este un mod prin care toate dispozitivele „deștepte” din jurul tău vor fi interconectate. Pentru a reuși însă acest lucru și pentru a transforma viziunea BMW Connected în realitate, este nevoie de ceva mai mult decât o simplă conexiune la internet. Iar acest ceva este un serviciu de „cloud” care să furnizeze toată acestă arhitecutră de servicii și dispozitive interconectate. BMW numește acest „nor” Open Mobility Cloud sau, pe românește „Norul Mobilității Deschise”. Sună complicat și, dacă nu ești un fan al jocurilor de tip Second Life sau al realității augmentate sau virtuale, aceste concepte sunt destul de greu de digerat. Totuși, avantajele sunt greu de ignorat. Desigur, adepții teorilor conspirației ar putea spune că acesta este un mod prin care ne-am putea lăsa controlați.
Întreaga idee a conceptului „The Internet of Things” se bazează pe BMW i3 și pe o casă inteligentă. Din nou, ca o paranteză, o mare parte din populația României, ar considera o casă inteligentă dacă ar avea apă curentă sau electricitate, ceea ce demonstrează iarăși că mai e mult până departe. Revenind însă la subiect, BMW ne prezintă un smart home care are ca mașină un BMW i3, iar atât casa, cât și mașina, devin componente ale conceptului „The Internet of Things”. Iar exemplificarea unei rutine zilnice încearcă să ne demonstreze cum casa și soluțiile de mobilitate se pot interconecta prin intermediul Open Mobility Cloud. Funcțiile pot să pornească automat, independent de posesor – adică tu – și se pot influența unele pe altele. Interfața prin care se lucrează este o „Oglină a Mobilității” (Mobility Mirror). Practic, acestă oglindă inteligentă furnizează informații despre statusul tuturor dispozitivelor, precum și calendarul personal, întâlnirile din ziua respectivă sau sarcinile pe care trebuie să le duci la bun sfârșit. „Mobility Mirror” este conectată cu smart home-ul și mai departe, prin „Open Mobility Cloud” cu BMW-ul i3.
Cum funcționează practic sistemul? Ei bine, imaginează-ți că la începutul zilei, de dimineață, în timp ce-ți bei cafeaua, stai cu ochii pe „Mobility Mirror” unde informațiile zilei respective îți sunt afișate. Prin informațiile prezentate sunt starea de încărcare a BMW-ului i3, informații despre traficul de pe ruta pe care urmează să o urmezi, precum și agenda ta pentru ziua respectivă. Prin intermediul „Mobility Mirror” îți poți ajusta programul, introducând, de exemplu, faptul că trebuie să mergi la cumpărături sau trebuie să iei copiii de la școală. Ca urmare imediată, informațiile privind rutele optime sau timpii optimi de plecare sunt afișați și, mai departe, transferați către sistemul de navigație al mașinii. În plus, informațiile despre trafic sunt în permanentă adaptate. Mai departe, tot sistemul se bazează și pe capacitatea mașinii de a se parca singură și de a porni singură. Imagineaz-ți că într-o dimineață trebuie să pleci de acasă la ora 08:30. Te duci în fața oglinzii inteligente, îți verifici agenda și, în momentul în care rifici cheia i3-ului din suportul său, mașina iese singură din garaj în fața casei. În momentul în care mașina pornește din garaj, camerele video ale i3-ului sunt activate și, prin intermediul BMW Connected, imaginile sunt transmise către tine prin intermediul smartphone-ului. În acest mod poți supraveghea procesul de parcare. Dacă toate acestea n-ar fi suficiente, conceptul „The Internet of Things”, care are ca intefață de utilizare „Mobility Mirror” îți prezintă și informații legate de starea casei inteligente, precum starea de închidere/deschidere a ușilor și geamurilor sau dacă alarma a fost activată.
The Internet of Things integrează parcarea prin gesturi
Da, am scris corect, nu am greșit. Aceasta este un nou sistem prezentat de BMW și oamenii par să ia lucrurile foarte în serios. Parcarea prin gesturi funcționează similar cu controlul prin gesturi care deja a fost implementat pe noul BWM Seria 7. Dacă parcarea automată din telecomandă este o altă funcție care și-a făcut apariția în viețile noastre prin noul BMW Seria 7, deja parcarea prin gesturi este next level și se poate transforma într-un spectacol de teatru cu păpuși, doar că în rolul păpușilor este BMW i3.
Cum funcționează? „Simplu”, zice BMW. În momentul în care cheia i3-ului se ridică din suportul ei, mașina pornește, ușa garajului se deschide, iar i3-ul iese din garaj și se oprește în dreptul ușii, tocmai pentru ca tu, șoferul, să nu te deplasezi prea mult pe jos. Aflat în stadiu de dezvoltare, conceptul parcării prin gesturi presupune ca mașina să poată fi parcată oriunde, fără ca șoferul să fie la volan. Dacă parcarea din telecomandă este ușor de înțeles, parcarea prin gesturi este ceva mai complexă. Practic, prin intermediul smartwatch-ului de la mână, gesturile pe care le faci tu sunt transmise mai departe către mașină, iar ea, la rândul ei, știe ce trebuie să facă pentru a intra sau a ieși dintr-un loc de parcare.
Nu știu cum vi se pare vouă conceptul The Internet of Things, dar mie îmi pare o nouă formă de lene. Exagerez, desigur, însă cred că mai degrabă vom avea mașini care se conduc singure decât un astfel de serviciu cloud care să ofere conexiuni între toate dispozitivele. Conceptul îmi place, însă aplicabilitatea lui este una de durată. Chiar dacă fiecare dintre noi are un smartphone, un smartwatch sau o tabletă, casele inteligente sunt ceva mai greu de găsit la eMag sau la iStyle.
Citește și informațiile complete despre BMW i Vision Future Interaction: