VIDEO: BMW M2 CSL este un prototip unicat cu 450 CP, păstrat secret până acum

BMW M2 CSL

BMW M2 CSL nu a fost doar visul multor fani ai companiei bavareze. Inginerii diviziei BMW M GmbH și-au imaginat la rândul lor o versiune CSL. Și chiar au și creat un prototip unicat, care a fost păstrat secret până acum.

BMW M GmbH prezintă 4 prototipuri CSL din garajul său secret

În 2022 se aniversează 50 de ani de la înființarea diviziei BMW Motorsport GmbH (devenită BMW M GmbH în 1993). Drept urmare, constructorul german prezintă atât modele speciale noi, cât și prototipuri care nu au avut norocul să devină modele de serie.

Pe canalul de You Tube al diviziei BMW M GmbH au fost publicate clipuri video în care sunt dezvăluit 4 prototipuri CSL secrete. Aceastea reflectă spiritul legendarului BMW 3.0 CSL din 1973. Modelul 3.0 CSL a fost primul automobil creat de divizia BMW M GmbH și s-a bucurat de un succes răsunător în competiții.

Cele 4 prototipuri CSL dezvăluite acum sunt BMW M5 CSL (E60) cu motor V10, BMW M6 CSL cu motor V10, BMW M3 CSL (E46) cu motor V8 și un BMW M2 CSL (F87) cu greutate redusă radical și 450 CP. Asupra acestuia din urmă ne vom concentra în acest articol, având în vedere că a doua generație BMW M2 va debuta în octombrie 2022.

BMW M GmbH ne dezvăluie cum s-a ajuns la dezvoltarea unui prototip BMW M2 CSL

BMW M2 Coupe (F87) a fost produs din toamna lui 2015. Atunci avea un motor N55 M TwinPower Turbo, de 3 litri, cu 6 cilindri în linie și 370 CP. Apoi, în 2018, BMW M2 Competition și-a făcut debutul, având un motor S55, preluat de la M3 și M4. Acest propulsor M TwinPower Turbo de 3 litri, cu 6 cilindri în linie, a adus un plus considerabil de putere. Mai exact, BMW M2 Competition dezvoltă 410 CP și 550 Nm și atinge viteza maximă de 280 km/h.

Dar evoluția lui M2 nu s-a oprit la varianta Competition. Atât fanii, cât și inginerii BMW M GmbH fiind foarte interesați să fructifice și mai mult potențialul sportiv al dinamicului coupe compact.

Drept urmare, inginerii M au vrut să împingă limitele cât mai departe. Și au lucrat în secret la dezvoltarea unui prototip BMW M2 CSL.

BMW M2 CSL (F87) are specificații tipice unei mașini care e gândită pentru distracție pe circuit

Prototipul BMW M2 CSL a fost dezvoltat pe baza lui BMW M2 Competition. Dar, ca orice model CSL, rețeta sa implica reducerea cât mai mult a greutății. Asta a definit toate cele trei modelele CSL care au ajuns în producția de serie. Este vorba despre BMW 3.0 CSL din 1973, BMW M3 CSL (E46) din 2003 și BMW M4 CSL, dezvăluit anul acesta. De altfel, BMW explică faptul că mai întâi CSL a însemnat Coupé, Sports și Light, adică un coupe sportiv și ușor. Dar CSL mai înseamnă și Competition, Sport, Lightweight.

Iar BMW M2 CSL se înscrie perfect în această descriere.

BMW M2 CSL a primit elemente aerodinamice de la radicalul BMW M4 GTS. Exemplu evident este eleronul de mari dimensiuni fabricat din fibră de carbon. Totodată, prototipul a renunțat la scaunele din spate, iar șoferul și pasagerul din dreapta sa stau pe scaune tip scoică. Consola canalului median este și ea din plastic ranforsat cu fibră de carbon. Nu lipsește un roll cage. Iar sistemul de frânare a primit discuri cu o compoziție din ceramică și carbon. Asta le face nu doar mai performante, ci și mai rezistente la runde îndelungate pe circuit.

Toate modificările enumerate mai sus pun în evidență performanțele prototipului BMW M2 CSL. Mai mult de atât, BMW M2 CSL beneficiază de creșterea puterii motorului până la 450 CP. Cuplul de 550 Nm a rămas la nivel egal cu acela produs de BMW M2 Competition.

BMW M2 CSL (F87) a pierdut cursa cu BMW M2 CS pentru a intra în producția de serie

Așadar, toate specificațiile recomandau prototipul BMW M2 CSL drept o mașină perfectă pentru a fi dezlănțuită pe circuit. Însă, în același timp a fost dezvoltată și versiunea BMW M2 CS. Aceasta livrează tot 450 CP. Dar are reglaje și echipări care o fac mai prietenoasă pentru a fi folosită și ca mașină de zi cu zi, nu doar ca automobil sport preparat pentru weekend-uri petrecute pe circuit.

Din aceste motive, conducerea BMW a preferat să îi dea lui M2 CS undă verde pentru a intra în producția de serie. Dar, acum când BMW ne dezvăluie și prototipul unicat M2 CSL, nu putem să nu ne gândim că ar fi meritat produs și el într-o serie limitată. Fiindcă are clar potențial de mașină de colecție.

BMW Motorrad

Comentarii

©2022 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account