Totul despre BMW 328 Hommage

BMW 328 este considerată maşina sport a anilor ’30 care a înregistrat cel mai mare succes şi a avut cea mai spectaculoasă înfăţişare. Succesul modelului BMW 328 s-a datorat parametrilor săi de design – prin utilizarea sistematică a construcţiilor uşoare, liniile aerodinamice, motorizările optime şi tehnologia remarcabilă a suspensiei au pus bazele unui nou concept de automobil, prin care performanţele duceau la succes doar dacă erau combinate cu o armonizare perfectă a tuturor parametrilor şi cu o eficienţă maximă. Prin aceste caracteristici, BMW 328 a fost, chiar şi în acea perioadă, întruchiparea a tot ceea ce reprezintă marca BMW şi în prezent – dinamică, estetică şi un nivel ridicat al spiritului inovator.

Anul acesta, bijuteria sport aniversează 75 de ani. Festivităţile au început în apropierea Lacului Como, la Mille Miglia. Acolo, punctul de atracţie a fost fascinaţia pe care o creează modelul BMW 328 destinat curselor.


Până în prezent, automobilul BMW 328 Touring Coupé, premiat în nenumărate rânduri, deţine recordul pentru cea mai ridicată viteză medie a circuitului Mille Miglia şi, în 2010, a fost capabil să câştige încă o dată competiţia rezervată maşinilor de epocă. O săptămână mai târziu, în cadrul Concorso d’Eleganza Villa d’Este, estetica funcţională a acestui model cu două locuri a fost în centrul atenţiei. Într-o zonă în care tradiţia şi modernismul se află în dispută directă, BMW Group va aduce un omagiu legendarului BMW 328 cu ocazia aniversării printr-un model special – BMW 328 Hommage.

„Prin intermediul BMW 328 Hommage dorim să aducem un omagiu pasiunii şi inventivităţii celor care au creat BMW 328”, a explicat Karl Bäumer, directorul executiv BMW Group Classic. „Ei au creat o emblemă, care este considerată un punct de referinţă în istoria automobilului.” BMW 328 Hommage transpune principiile şi caracterul maşinii din acea perioadă în vremurile noastre şi oferă o posibilă interpretare a modului în care designerii din anii ’30, Fritz Fiedler şi Rudolf Schleicher, ar fi construit BMW 328 în momentul de faţă prin utilizarea tehnologiei actuale.

BMW 328 – materialele ultra-uşoare ca principiu.

BMW 328 a fost un model cu totul special pentru BMW în măsura în care principiul construcţiei ultra-uşoare a fost implementat sistematic în premieră pentru un automobil BMW. Acolo unde a fost posibil, au fost utilizate materialele cele mai uşoare şi totodată cele mai robuste, astfel că sarcina la gol a automobilului a fost redusă la numai 780 de kilograme. În dorinţa de a transfera ideea construcţiei ultra-uşoare în vremurile noastre, multe componente din interiorul şi din exteriorul BMW 328 Hommage sunt dintr-un aliaj de plastic şi fibră de carbon (CFRP). Dacă în alte vremui erau favorizate materiale precum aluminiu şi magneziu, CFRP oferă acum cel mai bun raport între masă şi stabilitate. Ţesătura de fibre, foarte rezistentă, este mai uşoară decât aluminiu, dar şi mai stabilă. Indiferent de locul în care materialul a fost utilizat la BMW 328 Hommage, acest lucru este vizibil. Prin aceasta, BMW 328 Hommage reflectă nu numai funcţionalitatea principiului construcţiei uşoare, ci o face şi într-o manieră extrem de vizibilă. BMW Group este lider în producţia şi utilizarea CFRP în construcţia automobilelor şi are câţiva ani de experienţă în producţia de serie a acoperişurilor şi componentelor de structură din CFRP pentru BMW M6, dar şi a plafoanelor CFRP pentru BMW M3.

Nu doar elementele CFRP de la interiorul şi exteriorul modelului BMW 328 reprezintă o aserţiune excepţională. Implementarea actualizată a caracterului versiunii originale este evidenţiată şi în alegerea celorlalte materiale utilizate atât în interior, cât şi la exterior. Pielea fină, aluminiul lustruit în negru – mat şi lucios -, precum şi interiorul CFRP oferă conceptului BMW 328 Hommage caracterul de roadster autentic şi funcţional pe care îl avea maşina sport din trecut. În interior există numeroase detalii derivate din lumea curselor, care oferă un indiciu cu privire la cea mai de succes carieră în motorsport pe care a avut-o BMW 328. De exemplu, premiera automobilului în 1936 nu a avut loc la un salon auto, ci pe un circuit. La prima sa cursă, BMW 328 a întrecut întreaga concurenţă, deşi aceasta dispunea de motoare mai puternice, după care a dominat circuitele europene în anii ce aveau să urmeze.

Dinamică şi uşurinţă la interior.

Designul expresiv al exteriorului de la BMW 328 Hommage înfăţişează interpretarea modernă a unui roadster cu două locuri extrem de emoţional şi dinamic – la fel cum a făcut BMW 328 în urmă cu 75 de ani. „Modelele Hommage au o tradiţie îndelungată în panoplia BMW Group. Pe baza filosofiei de design «Rooted in history, moving forward in design», ele demonstrează semnificaţia istoriei pentru prezent. Chiar şi acum 75 de ani, BMW 328 se remarca prin sportivitate şi agilitate datorită construcţiei ultra-uşoare. Modelul BMW 328 Hommage aduce un omagiu acestui trecut glorios şi dezvăluie modul în care BMW va dezvolta materialele ultra-uşoare. Carbonul este materialul viitorului.” (Adrian van Hooydonk)

În conformitate cu modelul său anterior, BMW 328 Hommage are un design bine gândit şi poate fi recunoscut cu uşurinţă ca o maşină sport. Liniile precise străbat toată suprafaţa întinsă a caroseriei. În consecinţă, un contrast subtil între suprafeţele încordate şi muchiile ascuţite se creează în cadrul acestei siluete uniforme şi dinamice. Formele proeminent ascuţite accelerează automobilul chiar şi atunci când acesta este staţionar, cavitatea din spatele scaunelor preia liniile provenite de la capotă şi le ghidează, din punct de vedere dinamic, spre partea din spate. Structura covoraşelor CFRP oferă maşinii senzaţia de profunzime, liniile diagonale ale ţesăturii CFRP subliniind limbajul de design al acestui roadster.

Datorită acestei reţele concise, structura de carbon este foarte vizibilă, ceea ce accentuează principiul construcţiei uşoare din punct de vedere optic. Asemenea primelor BMW 328 de teste, cu care modelul şi-a sărbătorit debutul triumfal pe circuite în 1938, după care a obţinut numeroase alte succese, BMW 328 Hommage nu are uşi. Atunci, ca şi acum, nişe adânci permiteau accesul în interiorul maşinii. Deosebit de lată şi de întinsă, partea frontală este compusă din suprafeţe tridimensionale generoase şi din linii exacte, care îi oferă o apariţie puternică. Privită din faţă, capota CFRP pare să cuprindă automobilul de sus. Aceasta cuprinde maşina, încadrând partea frontală – uşor înclinată – într-o linie curbată spre în jos. Graţie flancurilor aproape verticale, foarte apropiate de sol, ansamblul accentuează totodată şi excelenta stabilitate pe care BMW 328 Hommage o are pe şosea. În consecinţă, automobilul pare să fie mai lat şi mai dinamic. Sub capotă, alte suprafeţe urcă pentru a încastra partea de sus şi cea de jos a grilei caracteristice, în timp ce se pliază în jurul prizelor de aer adiacente. Fantele şi prizele de aer largi creează un impact vizual în faţă, ambele demonstrând volum de aer de care are nevoie motorul puternic, de 3,0 litri, cu şase cilindri. Zăbrelele tridimensionale din interiorul fantelor frontale formează o conexiune între faruri şi grila radiatorului, structura lor având rolul de accentua această particularitate.

Forma caracteristică a grilei.

Grila dublă a radiatorului, poziţionată vertical, imită designul subţire, la fel de vertical, al grilei primelor modele BMW. În acele vremuri, BMW 328 a fost unul dintre primele modele BMW care au avut acest detaliu, care avea să devină o trăsătură specifică versiunilor BMW ulterioare. În cazul BMW 328 Hommage, grila montată vertical este încorporată din punct de vedere dinamic în silueta uniformă. Grila este înclinată înapoi de la mijloc, ceea ce dă impresia de contopire cu capota şi cu silueta dinamică atunci când automobilul este privit din lateral. Pe de altă parte, imaginea frontală dă senzaţia de verticalitate. Barele grilei sunt curbate mult mai proeminent decât conturul acesteia. Când este privit din lateral, automobilul prezintă trei designuri – rotunde şi extrem de atrăgătoare – ale grilei originale BMW 328. Conturul grilei este şi el distinct şi tridimensional, dând impresia că se continuă în interiorul maşinii. Suprafaţa frontală este finisată foarte lucios, în timp ce părţile laterale au o finisare mată. Acest detaliu oferă grilei o apariţie extrem de stilată şi de actuală. În spatele barelor grilei, nervurile orizontale de culoare neagră împiedică vederea în compartimentul motor – aşa cum făcea şi 328 în urmă cu trei sferturi de veac.

Spate atletic.

Partea din spate preia limbajul de design exprimat de zona frontală. La fel ca în cazul părţii din faţă, secţiunile flancurilor formează cadrul pentru elementele de design care par să iasă din zona spate. Între acestea, localizate mult spre exterior, sunt cele două stopuri, cu design clar şi concis, care au forma literei L, caracteristică pentru BMW. Două elemente filigranate luminoase reflectă o interpretare puternic curbată a formei L specifică BMW, în timp ce bara concisă de la exteriorul lămpii este direcţionată vertical în jos, separând lămpile de exterior. Designul modern şi funcţional al stopurilor subliniază farmecul tehnic al automobilului.

Sculptura puternică a părţii spate transmite, şi din punct de vedere vizual, uşurinţa modelului BMW 328 Hommage. Orificiile şi fantele largi sunt caracteristice pentru spatele automobilului, oferind o apariţie simplă. Secţiunea distinctivă orizontală de sub stopuri formează un contrapunct faţă de sculptura intensă, accentuând lăţimea maşinii. Sub aceasta, spatele automobilului este puternic arcuit, o linie precisă împarte suprafeţele, ceea ce oferă un sentiment de uşurinţă. Acest element sculptural adoptă forma pe care designul părţii frontale îl are de jur împrejurul grilei radiatorului. Elementul de forma unei aripi se ascute în partea superioară şi cea inferioară, dezvăluind astfel două prize de aer largi, cu zăbrele.

Ţevile de eşapament de formă circulară sunt localizate în interiorul celor două fante. Ele ies proeminent dintre zăbrele şi, combinat cu forma de aripă – distinctiv proiectată – a muchiilor inferioare ale prizelor de aer, subliniază puterea motorului cu şase cilindri dispuşi în linie.


Detalii derivate din lumea curselor.

Designul interior de la BMW 328 Hommage cuprinde o serie de detalii care sunt reminiscenţe ale istoriei plină de succes pe care BMW 328 a avut-o în motorsport. De exemplu, parbrizul cu un uşor design asimetric are o nişă în mijloc, ceva similar cu designul geamurilor de la primele maşini de curse. Simultan, aceasta marchează zonele în care stau pilotul şi navigatorul. În plus, patru cureluşe late de piele trec peste capotă, dând impresia că intră sub suprafeţele umerilor laterali, după care se continuă în lateral. Acest detaliu, care obişnuia să fie considerat un atribut al sportivităţii maxime, este prezent şi la BMW 328 Hommage. Combinat cu butonierele de siguranţă, din aluminiu foarte lucios, cureluşele de piele oferă o amprentă de eleganţă în contrast cu aspectul extrem de tehnic al fibrei de carbon. Clemele moderne, cu sistem de eliberare rapidă, pentru prinderea capotei aduc aerul curselor de odinioară în vremurile noastre. Pe concavitatea de pe partea pilotului este imprimat numărul 75, de dimensiuni mari, precum şi un logo mic, acestea având rolul de a explica misiunea modelului BMW 328 Hommage. Alături de acestea, buşonul integrat de alimentare a rezervorului, aflat pe partea dreaptă a caroseriei, este un alt detaliu ce atrage atenţia. În timp ce ieşea proeminent din caroseria modelului BMW 328, BMW 328 Hommage dispune de o versiune integrată ceva mai mult în caroserie.

Farurile rotunde de la BMW 328 Hommage, largi şi cu un design caracteristic, sunt o reminiscenţă a celor pe care le avea BMW 328 şi care, în premieră, erau integrate în aripi.

Interpretarea tridimensională a acestor faruri rotunde este împărţită în patru elemente cilindrice transparente, luminate din spate de LED-uri. Între acestea, suprafeţe concave de culoare neagră simbolizează benzile tipice în cruce utilizate pe faruri în motorsport. În jurul celor patru reflectoare, un inel luminos accentuează designul circular al fiecărui far individual.

Jantele din aliaj, din două piese, disponibile la BMW 328 Hommage reprezintă o interpretare specială a modelului cu orificii pe care îl aveau jantele originale. Jantele cu concavităţi pronunţate, finisate într-o nuanţă de aluminiu foarte lucios, au capace din fibră de sticlă, de culoare gri argintiu, care contrastează ca nuanţă. Interiorul orificiilor frezate unghiular este finisat foarte lucios şi este accentuat distinctiv de un strat mat. O piuliţă-fluture, de nuanţă cromată închis, pe care se află emblema BMW completează versiunea contemporană a roţii.

Interiorul – clar şi funcţional.

Interiorul modelului BMW 328 Hommage vizualizează pasiunea funcţională pe care BMW 328 o oferea la vremea sa. Din acest motiv, interiorul este la fel de clar şi funcţional şi în prezent. Întreaga structură a interiorului este realizată din CFRP, transferând conceptul construcţiei ultra-uşoare de la BMW 328 în interior atât din punct de vedere vizual, cât şi funcţional. Datorită aplicării speciale a materialelor, deschiderile şi elementele suspendate, suprafeţele şi nivelurile diferite creează un sentiment complet de uşurinţă.

Prin utilizarea CFRP în interiorul BMW 328, principiul designului „stratificat”, cu care formele iau funcţii clare, adoptă o formă complet nouă a expresiei. Datorită caracteristicilor sale excepţionale, CFRP este robust şi poate fi modelat în structuri autoportante. De aceea, doar două suprafeţe largi – aşa-numitele straturi – definesc interiorul de la BMW 328 Hommage. Acestea pornesc de la capotă şi intră mult în interior. Unul dintre straturi se extinde spre pilot, dezvăluie întregul spaţiu de lucru al acestuia şi cuprinde volanul, elementele de control şi consola centrală, separând astfel zona conducătorului de cea a navigatorului. Această separare spaţială este indicată şi de alte materiale: interiorul elegant, cu piele de culoare cafenie, se întinde de la intrare peste toată zona pilotului, până la consolă, devenind astfel o parte integrantă a vocabularului de design al primului strat. În acelaşi timp, graficele de contur cuprind materiale şi geometrii care creează o conexiune cu navigatorul. Pe consolă, pe partea pilotului, se află un logo de culoare argintie, care are încorporat şi numărul 75, care oferă un indiciu cu privire la caracterul festiv al modelului BMW 328 Hommage.

Cel de-al doilea înveliş începe de la consolă, curbează spre navigator, apoi dă impresia că pluteşte în faţa acestuia. Această mişcare creează un sentiment de uşoară sportivitate a spaţiului, prin deschiderea unei suprafeţe funcţionale în faţa navigatorului. Între pilot şi navigator, o multitudine de nişe în panoul de instrumente şi consola centrală creează o experienţă spaţială aerisită şi armonioasă, apropiind din nou cei doi ocupanţi ai automobilului printr-un gest de oscilare. Liniile ţesăturii de fibră de carbon completează perfect limbajul de design al interiorului.

Văzut de sus, designul uşor asimetric al capotei şi parbrizului subliniază construcţia orientată spre pilot a modelului BMW 328 Hommage. Parbrizul este mai mare pe partea conducătorului, aşa că liniile „powerdome” sunt de lungimi diferită. În spatele parbrizului, acestea continuă în interiorul maşinii, aşa că interiorul şi exteriorul par să fie conectate în acest punct.

Materiale veritabile.

Pe lângă CFRP, piele şi aluminiu, interiorul dispune, în mod deliberat, de puţine alte materiale. Dar fiecare dintre cele utilizate este vizibil în mod clar. Acest lucru oferă o autenticitate specială modelului BMW 328. Contrastul între fibra de carbon, cu aspect rece şi tehnic, şi piele, de calitate şi un cafeniu cald, caracterizează interiorul. Folosită la tapiţerie, pielea foarte moale are o granulaţie fină şi un finisaj uşor învechit. Pe scaune, modelul cusăturilor de calitate sporeşte şi mai mult impactul pe care îl oferă capitonajul cu piele. Cusăturile de pe zona mediană a şezutului şi cele argintii, duble, de la exterior sunt o interpretare modernă a scaunelor sport cu care erau echipate primele modele, oferind scaunelor un caracter şi o adâncime aparte. Aluminiul este prezent rareori şi, în funcţie de unde este utilizat, are finisajul fie foarte lucios, fie mat.

Instrumente şi tripmaster.

Instrumentele disponibile la BMW 328 Hommage sunt, în egală măsură, sportive şi funcţionale. Panoul de instrumente, unul rarefiat, este dominat de singurul instrument rotund – turometrul cu design proeminent. Asemenea cockpitului de la BMW 328 şi specific pentru o maşină sport, panoul de instrumente mai indică, pe lângă turaţia motorului, doar temperatura şi presiunea uleiului şi temperatura apei. În dreapta turometrului, lămpile de control şi indicatorul de schimbare a vitezei completează panoul de instrumente. Contururile acestora sunt finisate în nuanţă cromată închis şi sunt realitate la cele mai înalte standarde.

Setul de instrumente, cu un caracter purist, este completat de aşa-numitul tripmaster. Panoul de instrumente de la BMW 328 Hommage este echipat cu două terminale iPhone, amplasate în suporturi speciale, care îndeplinesc funcţia de afişaj suplimentar pentru pilot şi navigator. Terminalele sunt integrate în structură autoportantă a învelişului de pe partea navigatorului şi, asemenea panoului de instrumente, sunt găzduite de o carcasă din aluminiu. Forma acesteia imită designul cronometrelor clasice, cele două funcţii ale tripmasterului fiind accesibile prin alte două fante. În primul rând, terminalele iPhone oferă funcţia de cronometru pentru măsurarea timpilor pe tur, iar în al doilea rând ca roadbook GPS. Prin folosirea celor două iPhone, pilotul şi pasagerul din faţă/navigatorul pot utiliza ambele funcţii în acelaşi timp. La finalul călătoriei, terminalele iPhone pot fi luate din suporturile lor.

Pe lângă instrumente şi tripmaster, BMW 328 Hommage dispune şi de alte dotări preluate din lumea curselor. Pe lângă faptul că este echipat numai cu strictul necesar pentru reducerea masei, BMW 328 Hommage dispune de centuri de siguranţă moderne, cu patru puncte de prindere, scaune ergonomice şi „scheletul”, un fel de întrerupere de urgenţă a electronicii automobilului, care este localizat între scaune. Opritoarele centurilor, din aluminiu lustruit şi localizate lângă tetiere, asigură ghidarea optimă a centurilor. Aceste detalii funcţionale şi de înaltă calitate sunt ascunse în spatele tetierelor, contopindu-se armonios în conceptul global.

[Sursa: BMW]

Fiti la curent cu cele mai noi stiri din lumea BMW si de pe telefonul mobil, accesand m.bmwblog.ro

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account