VIDEO: BMW M3 CS debutează cu 550 CP, tracțiune integrală și transmisie automată

BMW M3 CS

În 2023, BMW M GmbH se concentrează pe adăugarea în gamă a unor noi modele excepționale. Noul BMW M3 CS aduce noi note din motorsport care definesc modelele de înaltă performanţă. O construcţie uşoară inteligentă, care include un număr mare de componente din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP), o putere sporită a motorului, o configuraţie personalizată a şasiului, caracteristici de design exclusive şi o specificaţie perfecţionată cu precizie pentru a oferi o experienţă de performanţă impresionantă pe circuit se combină cu funcţionalitatea şi capacitate de utilizare zi cu zi a BMW M3 Sedan. Acest lucru conferă modelului BMW M3 CS un profil de caracter propriu: capacitatea de a oferi un sentiment de M autentic, care emoţionează şi captivează pe fiecare kilometru pe drum, precum şi pe circuit.

Conceptul de sistem de propulsie pentru noul BMW M3 CS combină un motor cu şase cilindri în linie, de 405 kW/550 CP, cu o transmisie automată M Steptronic cu opt trepte şi sistemul inteligent de tracţiune integrală M xDrive. Acestea funcționează împreună pentru a produce un timp de sprint 0-100 km/h de 3,4 secunde. Noul BMW M3 CS va fi construit într-o serie limitată la uzina BMW Group din München, cu începere din martie 2023, lansarea sa treptată începând în aceeaşi lună. SUA, Germania, Marea Britanie şi Japonia se așteaptă să fie cele mai importante piețe pentru noul model ediţie specială.

Mai multă putere, masă mai mică, performanţe convingătoare

O formulă cu un raport mai bun putere/masă oferă noului BMW M3 CS calităţi de performanţă remarcabile. Puterea provine dintr-o versiune special îmbunătăţită a motorului cu şase cilindri în linie, capabil să funcționeze într-un regim înalt de turații în turaţii, cu tehnologie M TwinPower Turbo, dezvoltată pentru modelele BMW M3 şi BMW M4. Acest motor de 3,0 litri formează baza şi pentru motorul care a propulsat BMW M4 GT3 pe poziția de campion DTM la prima încercare în 2022. BMW are o tradiție specială cu titluri de la debutul în DTM, marcată cu modele precum BMW 635 CSi, BMW M3 E30, BMW M3 DTM 2012 sau BMW M4 Turbo DTM 2014.

Prin urmare, motorul de sub capota noului M3 CS se remarcă printr-o multitudine de detalii tehnologice derivate direct din propulsorul de curse. Carterul are o construcţie fără manşon, cu punte închisă şi este extrem de rigid, făcându-l potrivit pentru presiuni de ardere foarte mari. Alezajul cilindrului contribuie la reducerea masei. Un strat de fier pulverizat voltaic reduce pierderile prin frecare. Arborele cotit forjat, cu masă redusă, ajută la creşterea puterii datorită rezistenţei sale la torsiune, susținând funcționarea în turaţii mari a motorului. Chiulasa are un miez construit prin printare 3D, permiţând aranjarea optimă a conductelor de lichid de răcire pentru gestionarea temperaturii, soluție care ar fi imposibil de realizat folosind metodele convenţionale de turnare a metalului. Sistemul de alimentare cu ulei este conceput pentru a face faţă provocărilor specifice utilizării pe circuit, la fel ca şi sistemul de răcire.

Motorul cu şase cilindri în linie produce 405 kW/550 CP

Aceste modificări atent adaptate reflectă concentrarea neclintită asupra atingerii turaţiilor mari şi a livrării maxime de putere cu motorul noului BMW M3 CS. Potenţialul propulsorului a deschis calea pentru o creştere de 30 kW/40 CP a puterii maxime în comparaţie cu BMW M3 Competition Sedan cu M xDrive, rezultând un vârf de 405 kW/550 CP. Această creştere a puterii a fost obţinută datorită revizuirilor specifice ale tehnologiei M TwinPower Turbo a motorului şi nu a necesitat concesii în ceea ce priveşte stabilitatea sau durabilitatea. Ajustările au implicat în primul rând creşterea presiunii maxime de încărcare a celor două turbocompresoare mono-scroll de la 1,7 la 2,1 bar şi efectuarea unor ajustări specifice modelului la managementul motorului.

În plus, un suport special conceput pentru motor, creează o legătură extrem de rigidă între propulsor şi structura automobilului. Prin urmare, o apăsare a acceleraţiei este întâmpinată de un răspuns şi mai pronunţat al motorului şi de transmiterea directă a puterii acestuia către transmisie. Motorul noului BMW M3 CS oferă un cuplu maxim de 650 Nm între  2.750 rpm şi 5.950 rpm. Acesta generează putere maximă la 6.250 rpm şi atinge maximul de turaţii la 7.200 rpm.

Caracteristicile specifice de performanţă ale motorului sunt dominate livrarea constantă a puterii până la limita superioară a intervalului de turaţii. Experiența este întărită de acustica puternică produsă de sistemul de evacuare cu două ramuri, cu clapete controlate electric, un amortizor de zgomot din titan cu design care reduce masa şi – în maniera M obişnuită – două perechi de ţevi de eşapament vopsite în negru mat. Selectarea modurilor SPORT sau SPORT+ pentru setarea motorului din meniul M Setup amplifică sunetul de condus pentru a produce o notă cu nuanţe de motorsport.

Furnizarea puterii pe drum: transmisie automată M Steptronic cu opt trepte, M xDrive, diferenţial M activ

Cuplul eliberat de motorul noului BMW M3 CS este transferat printr-o transmisie M Steptronic cu opt trepte, cu Drivelogic. Aceasta este acţionată fie utilizând maneta de selectare specifică M de pe consola centrală, fie clapetele de schimbare din fibră de carbon de pe volan. Conducătorul poate folosi butonul Drivelogic integrat în maneta selectorului de viteze pentru a modifica caracteristicile de schimbare ale transmisiei, cu opţiunea de setări orientate spre confort, stil sportiv şi optimizate pentru circuit.

Tracţiunea şi agilitatea noului BMW M3 CS sunt îmbunătăţite de tracțiunea integrală M xDrive care asigură o distribuție variabilă continuu, controlată electronic, a cuplului între cele două punți printr-un ambreiaj multidisc. Alimentarea cu ulei a ambreiajului a fost optimizată pentru a menţine funcţionarea eficientă a sistemului de tracţiune integrală chiar şi în condiţii de pilotaj la limită pe circuit. Orientarea spre roţile din spate a sistemului şi felul în care este sincronizat cu diferenţialul M activ pe puntea spate – a cărei funcţionare este, de asemenea, complet variabilă – asigură agilitatea sportivă a noului model.

Meniul M Setup permite conducătorului să treacă de la setarea implicită 4WD la modul 4WD Sport, care transferă o proporţie şi mai mare din cuplul motor către roţile din spate. De asemenea, conducătorii pot opri complet sistemul DSC (controlul dinamic al stabilităţii) şi pot activa modul 2WD. Această setare asigură transferul puterii doar către roţile din spate şi suprimând orice intervenţie din partea sistemelor de control pentru stabilizarea automobilului.

Motorul, transmisia şi M xDrive asigură timpi de acceleraţie impresionanţi. Noului BMW M3 CS are nevoie de doar 3,4 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h şi de 11,1 secunde pentru a ajunge din repaus la 200 km/h. Acceleraţia în reprize, de la 80 la 120 km/h, se încheie în 2,6 secunde (în treapta a patra) sau 3,3 secunde (în treapta a cincea). BMW M3 CS vine echipat standard cu pachetul M Driver şi are o viteză maximă limitată electronic de 302 km/h.

Tuning personalizat pentru tehnologia şasiului şi sistemul DSC; anvelope de circuit ca echipare standard

Tehnologia şasiului de la noul BMW M3 CS a fost adaptată exact la caracteristicile de performanţă ale motorului, conceptul general al automobilului şi distribuţia maselor. Setările specifice modelului pentru sistemul DSC şi M Dynamic Mode au fost adaptate şi ele în mod clar la cerinţele specifice ale pilotajului pe circuite de mare viteză.

Cinematica punţilor reglate individual şi setările personalizate de cambrare ale roţilor, amortizoarele, arcurile auxiliare şi barele antiruliu contribuie la optimizarea preciziei direcţiei, transmiterea forţelor laterale de control în viraj, răspunsul arcurilor şi amortizoarelor şi locaţia roţilor. Amortizoarele controlate electronic ale suspensiei M adaptive de pe noul BMW M3 CS vin şi ele într-o configuraţie specifică modelului, la fel ca şi direcţia M Servotronic electromecanică cu raport variabil şi sistemul său de frânare integrat.

Specificaţiile standard pentru modelul ediţie specială includ frâne M Compound cu etriere vopsite în roşu sau negru. Există şi opţiunea de frâne ceramice M Carbon, ale căror etriere sunt disponibile în auriu mat sau roşu. De asemenea, pe lista de echipamente standard pentru noul BMW M3 CS sunt jantele M din aliaj uşor, cu un design V-spoke exclusiv, cu finisaj Gold Bronze. Aceste jante M speciale pot fi comandate şi într-un finisaj opţional negru mat. Măsurând 19 inchi în diametru pe puntea faţă şi 20 de inchi în spate, roţile sunt echipate standard cu anvelope de circuit care au fost dezvoltate special pentru modelul ediţie specială şi măsoară 275/35 ZR19 în faţă şi 285/30 ZR20 în spate. Ca alternativă la aceste anvelope, clienţii au şi opţiunea gratuită de anvelope de înaltă performanţă, cu aceleaşi dimensiuni.

Construcţie uşoară prin utilizarea extinsă a fibrei de carbon; rigiditate îmbunătăţită a caroseriei

Măsurile extinse de design uşor specifice modelului joacă un rol major în modelarea calităţilor de performanţă şi a caracterului exclusiv ale noului BMW M3 CS. Utilizarea componentelor din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) atât în interior, cât şi în exterior, este de o importanţă esenţială aici.

Pe lângă acoperişul din fibră de carbon, modelul ă foloseşte acest material high-tech uşor şi pentru capotă, spliterul faţă, prizele de aer faţă, capacele oglinzilor exterioare, difuzorul spate şi spoilerul spate. Consola centrală, clapetele de schimbare a vitezelor de pe volan şi benzile ornamentale de interior sunt fabricate şi ele din CFRP. Scaunele-scoică M Carbon standard contribuie şi ele la reducerea masei din habitaclu. Totodată, amortizorul de zgomot din titan pentru evacuare reduce cu peste 4 kg. Diferitele măsuri de design uşor aduc o economie totală a masei de aproximativ 20 kg în comparaţie cu BMW M3 Competition Sedan cu M xDrive.

Rigiditatea caroseriei poate fi crescută şi mai mult prin optarea pentru un pachet de braţe transversale pentru compartimentul motor, care au proiectate şi ele pentru a fi mai uşoare. Elementele din aluminiu turnat leagă turnurile arcurilor din partea frontală.

Caracteristicile exclusive de design

Vopseaua metalizată Frozen Solid White disponibilă pentru exterior este exclusivă pentru acest model. Suprafeţele cu fibră de carbon expusă pentru acoperiş, cele două concavităţi din capotă, spliterul faţă, prizele de aer faţă, capacele M ale oglinzilor exterioare, spoilerul spate şi difuzorul spate se combină cu praguri laterale şi branhii M negre pentru a oferi un contrast marcant pentru noul finisaj coloristic al exteriorului. Signal Green solid, Brooklyn Grey metalizat şi Sapphire Blsck metalizat completează lista de culori.

Partea frontală a automobilului este dotată cu o grilă BMW fără cadru, care reduce masa, cu un design simplificat, inspirat din modelele de curse. Concepute special pentru acest model, caracteristicile de identificare includ linii roşii de contur şi emblemă „M3 CS” în partea superioară a celor două bare orizontale ale grilei. Atât emblema modelului din faţă, cât şi omologul său de pe capota portbagajului au suprafeţe negre cu margine roşie.

Farurile BMW Laserlight incluse în specificaţia standard adaugă un alt aspect deosebit de atractiv pentru partea frontală a noului BMW M3 CS. Iluminând galben în loc de alb – atât în timpul secvenţei de întâmpinare când automobilul este descuiat, cât şi în timp ce faza scurtă sau faza lungă sunt aprinse – face o trimitere la modele de curse GT.

Scaune tip scoică M Carbon, cu tapițerie şi modele de cusături exclusive

În interiorul noului BMW M3 CS, un cockpit de maşină sport proiectat pentru plăcerea de a conduce şi performanţe maxime este combinat cu tehnologia digitală avansată şi elemente de design exclusive. Conducătorul şi pasagerul din faţă sunt întâmpinaţi în echiparea standard de scaunele-scoică M Carbon într-un design specific modelului. Cu reglaje electrice şi încălzire, acestea au tetiere integrate împreună cu o emblemă de model iluminată. Folosirea CFRP în elementele structurale ale şezutului şi ale spătarului, precum şi decupajele din suporturile laterale sunt elemente ale reducerii de masă.

Scaunele-scoică M Carbon din noul BMW M3 CS sunt tapiţate cu piele Merino şi au un design exclusivist într-o schemă de culori negru/roşu, cu cusături contrastante distinctive. Acest finisaj bicolor se repetă şi la cele două scaune din compartimentul spate al sedanului. Panourile uşilor sunt finisate integral cu piele neagră atât în faţă, cât şi în spate, în timp ce inscripţia roşie „CS” decorează consola centrală cu design uşor. Lista de echipamente standard pentru noul BMW M3 CS include, de asemenea, centuri de siguranţă M cu un model de dungi ţesute în culorile BMW M GmbH, plăci ale pragurilor uşilor cu inscripţia „M3 CS”, o tapiţerie de culoare antracit a plafonului, benzi decorative interioare cu finisaj în fibră de carbon şi un volan M Alcantara cu clapete de schimbare a vitezelor din CFRP şi un marcaj central roşu.

Buton pentru modurile de calibrare a ținutei de drum

Sistemul de control/operare specific M include butonul Setup de pe consola centrală, care permite accesul direct la opţiunile de setări pentru motor, şasiu, direcţie, sistem de frânare şi M xDrive. Două variante de setări configurate individual pot fi salvate  împreună cu setările preferate pentru acustica motorului, sistemul DSC, funcţia de Start/Stop Automat şi caracteristicile de schimbare ale transmisiei M Steptronic cu opt trepte, iar apoi reapelate folosind butoanele M de pe volan.

De asemenea, ca echipare standard în noul BMW M3 CS este sistemul M Drive Professional. În consecinţă, modelul ediţie specială nu numai că beneficiază de funcţiile M Drift Analyzer şi M Laptimer pentru evaluarea şi înregistrarea abilităţilor de condus şi a performanţei pe circuit, ci vine şi cu M Traction Control, ale cărui 10 trepte oferă instrumentele ideale pentru a împinge maşina la limită pe circuite.

Butonul M Mode de pe consola centrală – de asemenea parte a pachetului M Drive Professional – poate fi folosit pentru a regla atât nivelul sistemului de asistare a condusului, cât şi conţinutul afişat pe monitorul de informaţii şi Head-Up Display opţional, cu o alegere între setări ROAD, SPORT şi TRACK. Suplimentar, în modul TRACK, sunt dezactivate toate funcțiile de telefonie și entertainment, precum și avertizarea intermitentă a stopurilor la frânare puternică, totul pentru concentrarea exclusivă la pilotat.

Ecran central curbat, cu afișaje specifice M

Noul BMW M3 CS folosește cea mai recentă generaţie BMW iDrive bazată pe sistemul de operare BMW 8, care include ecranul central curbat BMW pentru cockpit. Acesta este format dintr-un monitor de informaţii de 12,3 inchi (31,24 cm) şi un display central cu o diagonală a ecranului de 14,9 inchi (37,85 cm), care sunt găzduite împreună în spatele unei suprafeţe curbate de sticlă. Cu poziţionarea sa ergonomică orientată spre conducător, ecranul central curbat BMW face controlul tactil deja intuitiv şi mai uşor de utilizat.

Aspectul grafic al monitorului de informaţii şi conţinutul în stil M afişat acolo se pretează la o experienţă de condus concentrată, orientată spre performanţă. Toate datele legate de condus, precum şi informaţiile despre starea automobilului şi setări sunt ordonate în el. M Shift Lights familiare apar în partea de sus a monitorului de informaţii, în timp ce sistemul de stabilitate a condusului, M xDrive şi modurile de control al tracţiunii sunt indicate toate în partea inferioară. Pe ecranul de bază al displayului central pot fi adăugate widgeturi speciale care conţin informaţii despre configuraţia curentă a automobilului, precum şi presiunea şi temperatura anvelopelor.

Opţiuni de top pentru un plus de plăcere şi confort în timpul condusului de zi cu zi

BMW Live Cockpit Professional disponibil standard vine cu funcţii care includ sistemul de navigaţie BMW Maps on-line, Asistentul Personal Inteligent BMW, integrarea smartphone-ului, telefonie cu încărcare wireless şi o interfaţă WiFi. BMW Head-Up Display cu afișaje specifice M şi BMW Drive Recorder sunt ambele disponibile ca opţiuni.

În plus, noul BMW M3 CS oferă clienţilor o gamă selectă de caracteristici de confort şi sisteme de asistare a condusului, cu accent pus pe plăcerea nealterată de a conduce. Este echipat standard cu cea mai recentă versiune de Comfort Access, climatizare automată pe două zone, sistemul de sonorizare Harman Kardon Surround, controlul distanţei de parcare, avertizare de coliziune frontală, avertizare de părăsire a benzii şi sistemul de informare privind limita de viteză. Un sistem de alarmă, operarea automată a capotei portbagajului şi sistemele Driving Assistant şi Parking Assistant pot fi adăugate ca opţiuni.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account