VIDEO: Noul BMW X6 reaprinde discuția despre grilele iluminate

Înainte să ne “aprindem” prea tare în legătură cu grila iluminată a noului BMW X6, trebuie să ne aducem aminte că Mercedes-Benz oferă de ani buni o versiune iluminată a siglei sale în formă de stea.

Nu pot să fiu ipocrit. Îi pot înțelege pe cei care consideră această dotare opțională un moft ostentativ. De altfel, am scris și eu în glumă că șoferii noului BMW X6 pot da flash-uri nu doar cu farurile cu tehnologie laser, ci și cu „nările” iluminate ale SUV-ului. Asta fiindcă BMW explică în comunicatul de presă că șoferul poate activa manual iluminarea grilei și în timpul mersului. Altfel, ele luminează scurt doar atunci când portierele sunt deblocate sau blocate.

Însă, am și motive pentru care grila asta cu lumină îmi place. În primul rând îmi pare cea mai reușită grilă mare pe care BMW a creat-o în ultima vreme. Spre deosebire de facelift-ul Seriei 7, grila lui X6 este mult mai bine proporționată și are detalii mult mai cizelate. Iar iluminarea îmi pare suficient de subtilă. Am zis eu în glumă că poți da flash-uri cu iluminarea grilei, dar adevărul este că vorbim despre o simplă lumină de ambianță.

Practica iluminării unor elemente din grila frontală nu este nouă și o putem regăsi și la alte case mari din industria automobilistică.

Mercedes-Benz oferă drept accesoriu o versiune iluminată a siglei sale în formă de stea. Este acea stea cât o farfurie de desert, care tronează în centrul grilei frontale.

Desigur nu putem uita de Rolls-Royce, a cărei celebră statuetă nu doar coboară în grila frontală, la comandă electrică, ci este și iluminată. Bentley au urmat acest exemplu, iar noul Flying Spur are o așa-zisă mascotă numită Flying B, care este la rândul ei retractabilă și beneficiază de iluminare.

Sincer, nici nu știu de ce ne mirăm atât de mult pentru că o grilă are niște lumină palidă care îi conturează detaliile. Habitaclurile moderne sunt scăldate în lumini de ambianță (mai ceva ca o discotecă în unele cazuri). Totodată, vedem că sistemele audio cele mai scumpe și avansate au difuzoarele sau anumite elemente luminate din interior.

Cu alte cuvinte, luminile de ambianță sunt, în mod ireversibil, instrumente și componente din design modern. Iar odată cu creșterea numărului de mașini electrice vom vedea din ce în ce mai des că designerii vor folosi lumina drept un ajutor esențial în crearea identității stilistice a mașinilor. Asta se va întâmpla fiindcă nu a mai fi efectiv nevoie de a se decupa o grilă frontală căscată pentru răcirea motorului. Răcirea se va face altfel. Astfel, rolul grilei frontale va deveni din ce în ce mai rezumat la funcția estetică. Uitați-vă la BMW i8, BMW i3 sau Tesla.

Conceptul BMW VISION M NEXT prezentat în ultima săptămână a lunii iunie ne arată cât de departe se gândesc bavarezii să ducă această idee a grilei iluminate. În cazul conceptului celebrele decupaje din tradiționala grilă dublă BMW sunt acoperite cu un strat transparent pe care au fost gravate cu laser mini inscipții inspirate de sigla BMW. Acestea sunt și iluminate. Astfel se creează iluzia că ar fi suspendate în aer.

În aceste condiții nu ne rămâne decât să le urăm designerilor inspirație cât mai multă, pentru a folosi lumina cu bun simț estetic.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account