Specialiștii Continental din România au proiectat pentru BMW iX tehnologii precum Head-Up Display sau cheia digitală

Echipe din centrele de cercetare și dezvoltare din Iași, Sibiu și Timișoara ale companiei Continental au fost implicate în dezvoltarea tehnologiilor modelului electric BMW iX. Specialiștii din România fac parte din echipele Continental internaționale care au proiectat pentru BMW iX tehnologii precum camera integrată în display-ul curbat, funcții ale computerului cu o putere ridicată de calcul, sistemul Head-Up Display, electronica pentru controlarea plafonului panoramic Sky Lounge, sistemul de frânare MKC1 EVO, unele radare, sistemul de analiză de funcții, sateliți și unități electronice de control. De asemenea, unele produse sunt fabricate în unitatea de producție de componente electronice din Timișoara.

Așadar, reprezentanții Continental din România au creat computerul care gestionează funcțiile pentru interfața digitală integrată în bordul lui BMW iX. Pe lângă funcțiile sistemului infotainment afișate de panoul de bord orizontal cu două ecrane, computerul Continental permite actualizări over-the-air ale software-ului, precum și instalarea de aplicații.
În instrumentarul de bord digital al lui BMW iX este integrată și camera care monitorizează atenția șoferului. Această cameră cu rol important pentru siguranța condusului este creată tot de Continental. Proiectantul explică: „Camera șoferului din panoul de bord al lui BMW iX, care este integrată perfect în afișaj, analizează imaginile cu poziția capului conducătorului auto, direcția, deschiderea ochilor și linia vizuală, asigurându-se că șoferul este avertizat în cazul distragerii atenției de la trafic sau a lipsei de atenție din cauza oboselii.”

Continental a dezvoltat și avansatul sistem Head-Up Display, care afișează color o multitudine de informații pe parbriz, direct în câmpul vizual al șoferului. Astfel, cel de la volan nu este nevoit să ia privirea de la drum. Iar asta sporește siguranța și confortul în timpul condusului. În Head-Up Display sunt proiectate informații despre navigație (inclus săgețile pentru direcție), avertizări de la sistemele de asistare a condusului, funcții pentru infotainment, lista de telefoane etc.

BMW iX dispune și de numeroase componente electronice de siguranță activă și pasivă create tot de Continental. La acest capitol sunt enumerate unitățile de control pentru frâne, șasiu și airbag-uri, dar și o diversitate de senzori.
Foarte interesantă este și complexitatea din spatele unei tehnologii Continental care face confortabil și sigur accesul în BMW iX. Este vorba despre cheia digitală, care permite deblocarea portierelor lui BMW iX folosind smartphone-ul. Continental furnizează modulele transceiver (echipament emisie – receptie) pentru BMW iX, care permit digitalizarea cheii tradiționale a mașinii. Modulele Continental măsoară distanța de la smartphone la vehicul, ceea ce permite localizarea precisă a cheii digitale pentru acces pasiv și pornirea motorului, fără ca șoferul să fie nevoit să ridice telefonul spre automobil.


Totodată, Continental precizează avantajele de securitate și confort ale cheii digitale: „Datorită tehnologiei ultra-wideband (UWB), soluția oferă un confort maxim combinat cu o securitate semnificativ îmbunătățită împotriva atacurilor de tip releu (man-in-the-middle). De exemplu, hoții de mașini nu mai sunt capabili să intercepteze și să extindă semnalul cheii pentru a obține acces. De asemenea, proprietarul poate genera până la 5 chei digitale simultan prin aplicația My BMW de la producătorul vehiculului și le poate partaja în mod convenabil cu familia și prietenii.”
Apreciabil este și faptul că portierele lui BMW iX pot fi deblocate cu smartphone-ul și când bateria acestuia este consumată. Această funcție este posibilă prin tehnologia NFC (near field communication), care face posibilă comunicare în câmp apropiat. Iar Continental a proiectat pentru BMW iX inclusiv terminalul care permite încărcarea smartphone-ului prin inducție.

Și sistemul de control pentru plafonul panoramic Sky Lounge este conceput de Continental. Acest uriaș plafon de sticlă se opacizează la simpla apăsare a unui buton, oferind astfel protecție când lumina soarelui este prea intensă.
Ambianța rafinată din habitaclul lui BMW iX este la rândul ei datorată și diverselor materiale provenite de la Continetal. Se face referință la materiale precum cele pentru panoul de bord, interiorul ușii și scaune, sau la materialul de decor Acella Lux.
Nu în cele din urmă Continental face parte din elita producătorilor de anvelope de înaltă calitate și performanță. Astfel, Continental oferă diverse modele de anvelope de vară și de iarnă pentru BMW iX, care asigură distanțe scurte de frânare și control atât pe carosabil uscat, cât și pe drumuri cu suprafață udă.

Sursa informațiilor: continental.com

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account