Ar trebui BMW să lucreze la un nou BMW M?

În 2016, BMW o să împlinească 100 de ani de existență. Și, ca orice redacție a unei publicații auto, și noi ne întrebăm ce anume pregătește BMW pentru anul centenarului. Ce-i drept, sperăm că modelul pe care bavarezii îl pregătesc să fie un nou model M și unul care să poate lupta de la egal cu Porsche 911 Turbo, Mercedes AMG GT și Jaguar F-Type Coupe R.

Sigur, ai putea spune că, din moment ce toate dintre cele trei modele amintite mai sus au puteri de peste 500 CP, noul BMW M6 Coupe este rivalul perfect. Pe de o parte ai avea dreptate, pentru că M6 Coupe are suficientă putere și are și prețul pe măsura rivalilor săi, însă M6 Coupe are, pur și simplu, un gabarit mult prea mare pentru a se lupta de la egal cu egal cu aceste trei supercar-uri. De exemplu, niciunul dintre Porsche 911 Turbo, Mercedes AMG GT S și Jaguar F-Type Coupe R nu cântărește mai mult de 1.700 de kilograme, în timp ce BMW M6 Coupe cântărește 1.925 de kilograme. Pe de altă parte, BMW M6 Coupe are 560 CP, fiind mult 40 CP mai puternic decât Porsche 911 Turbo și Mercedes AMG GT S, însă în cazul sprintului 0-100 km/h BMW M6 Coupe rămâne mult în urmă. Jaguar F-Type Coupe R are 550 CP și un sprit 0-100 km/h în 4,2 secunde, la fel ca BMW M6 Coupe. Oricum ar fi, Porsche 911 Turbo, cu a sa tracțiune integrală și cu cei 520 CP rămân, face 0-100 km/h în 3,4 secunde și pare lider detașat în acest segment. Asta fără să luăm în calcul că exită și versiunea Porsche 911 Turbo S.

M6 vs 911 vs F-Type vs AMG GT

Mai departe, am putea spune că noul BMW M4 Coupe  – deși este la jumătate de preț față de acești rivali – ar putea intra oarecum în lupta asta, mai ales că în cazul sprintului 0-100 km/h, BMW M4 Coupe e cu 0,1 secunde mai rapid decât BMW M6 Coupe. Totuși, nici BMW M4 Coupe nu poate concura la nivelul acesta pentru că are cu aproape 100 CP mai puțin decât cele trei modele pe care le-am luat în discuție. Ce-i drept, BMW M4 Coupe este cel mai ușor dintre aceste modele, însă nu compensează lipsa de putere. Da, BMW M4 Coupe poate concura liniștit cu modele mai „slabe” din gama Porsche, Mercedes sau Jaguar, însă nu se poate apropia de modele de top. Acum, întrebarea rămâne: chiar merită pentru BMW să facă un efort suplimentar pentru a concura cu aceste trei modele printr-un nou BMW M? Noi zicem că da, însă pare că BMW se concentrează mai degrabă pe zona eco-friendly prin modele percum i3 și i8. În plus, tot aici putem aduce și în discuție un posibil model BMW M cu tracțiune integrală. Porsche 911 și Jaguar F-Type Coupe au în lista de versiuni și modele cu tracțiune integrală, motiv pentru care BMW cu siguranță tatonează – dacă nu chiar dezvoltă – ideea unui nou BMW M xDrive.

M4 vs 911 vs F-Type vs AMG GT

Așadar, pentru noi cei care am vrea ca BMW să vină cu un model suficient de potent, de ușor și de agil pentru a intra în horă cu Porsche 911 Turbo, Mercedes AMG GT și Jaguar F-Type Coupe, ce soluție rămâne? În primul rând ar exista posibilitatea reînvierii lui BMW Z4 M. Experiența acumulată în motorsport cu Z4 GTE ar putea justifica apariția unui nou Z4 M Coupe. Pentru mine cel puțin, un nou Z4 M Coupe ar părea cea mai bune variantă. Cu toate acestea, BMW a negat, oficial chiar, planurile conform cărora se lucrează la un Z4 Coupe și cu atât mai puțin la un Z4 M Coupe.

BMW Z4 GTE

Pe de altă parte, Mercedes-Benz Clasa S Coupe rămâne în continuare fără rival din partea rivalilor germani. Audi a încercat o serie de studii de design prin Audi Prologue Concept care ar putea să devină, într-un viitor nu foarte îndepărtat, noul Audi A9. Nici BMW nu a stat degeaba și a prezentat BMW Future Vision Luxury, un concept care mulți dintre noi l-au văzut transformat într-un nou BMW Seria 9, fie sub formă de limuzină, de Coupe sau chiar un Gran Coupe care să rivalizeze, după caz, cu Mercedes Maybach Clasa S sau cu Mercedes-Benz Clasa S Coupe.

Audi-A9-vs-BMW-Seria-9-vs-Clasa-S

Desigur, putem specula destul de mult pe tema unui mult așteptat nou model M. Însă, după toate declarațiile, direcția BMW pare să fie cea înclinată spre un viitor eco-motorizat. În același timp însă, divizia M GmbH nu stă degeaba și scoate pe piață mașini extrem de rapide, așa cum sunt noile BMW X5 M și X6 M, noul BMW M4, precum și facelift-ul pentru noile modele M6. În plus, se tot vorbește despre un potențial BMW M5 xDrive. Cu toate acestea, încă nu avem nicio informație concretă conform BMW ar lucra la un rival serios pentru Porsche 911 sau Mercedes AMG GT, dar speranța moare ultima, nu-i așa?

BMW M1

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account