Înapoi în viitor: Roadster-ul BMW Z1 împlinește 35 de ani!

BMW Z1

După 35 de ani de la lansare, BMW Z1 rămâne unul dintre cele mai avangardiste roadstere create vreodată.

Modelul Z1 a fost proiectat pentru a face și desface titluri clişeu precum „Înapoi in viitor”. A fost primul proiect BMW Technik GmbH, adică al echipei de ingineri formată în 1985 cu rolul de a crea tehnologiile inovatoare ale viitorului. Era mai mult decât o divizie BMW, fiindcă avea codul intern ZT (adică T de la Technik, iar Z desemna de obicei subsidiarele care erau companii BMW AG externalizate). Deci scopul era libertatea de creație, independentă față de alte departamente.

BMW Z1 prelua suspensia de la puntea frontală, motorul de 2,5 litri (170 CP) și transmisia manuală cu 5 trepte de la BMW 325i (E30). Dar în rest era complet avangardist. Avea o suspensie spate multi braț (nouă la acea vreme), structură monococă acoperită în zinc (pentru un plus de rigiditate torsională) și portiere care coborau electric în pragurile înalte. Roadster-ul poate fi condus cu portierele coborâte, sporind senzația de kart. A dat dovadă de abilități dinamice și pe Transfăgărășan, când BMW Group Classic l-a adus la Concursul de Eleganță de la Sinaia, în 2017.

BMW Z1 poate fi condus și fără panouri de caroserie, doar cu structura la vedere. Fiindcă acestea sunt detașabile.
BMW spunea că schimbarea panourilor cu unele de culoare diferită poate fi făcută în mai puțin de 1 oră. Panourile sunt din termoplastic și revin la forma inițială după un impact minor. Directorul BMW Technik GmbH a demonstrat sărind cu picioarele pe un panou. Nu ne miră că Z1 pare și azi înaintea timpului. Iar la ediția din 2023 a Concursului de Eleganță Sinaia, un exemplar Z1 înscris de LCF Auto Gallery a fascinat publicul numeros de la Castelul Peleș și Casinoul din Sinaia.

CLICK AICI pentru a vedea imagini și detalii despre Concursul de Eleganță Sinaia 2023.

Vă invităm să accesați link-ul de mai jos pentru a răsfoi online Jurnalul de Eleganță publicat de BMW România special special pentru Concursul de Eleganță Sinaia 2023. În Jurnal veți putea citi articole dedicate unor aniversări deosebite, precum 50 de ani de la debutul lui BMW 2002 turbo (prima mașină produsă în serie în Europa cu motor turbo), 75 de ani de istorie Porsche, 100 de ani de când Aurel Persu a creat automobilul său aerodinamic, 100 de ani de la prima cursă de 24 de ore ce la Le Mans, 90 de ani de tradiție a grilei duble BMW, 100 de ani de la debutul primei motociclete BMW Motorrad, 10 ani de la inaugurarea Galeriei Țiriac Collection. De asemenea, puteți citi despre momentele importante din istoria de peste 150 de ani a producătorului de anvelope Pirelli, dar și povestea roadster-ului Aero 30 din 1936, care a fost oferit cadou Regelui Mihai I al României de către președintele Cehoslovaciei de la acea vreme. Nu în ultimul rând, Gautam Sen, vice președinte al F.I.V.A. (Federația Internațională de Vehicule Istorice), ne explică într-un interviu inedit de ce îndeamnă colecționarii români să salveze și să conserve vehiculele produse în țara noastră.

CLICK AICI pentru a răsfoi online Jurnalul de Eleganță.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account