VIDEO: Conceptul BMW ICE a fost ținut secret până în 2021 și a prefigurat SUV-urile coupe

Una dintre cele mai captivante secrete dezvăluite de BMW Group Classic în 2021 a fost conceptul BMW ICE, o mașină care reprezintă o întrechipare desăvârșită a ideii de crossover. Adică este un vehicul care combină caracteristicile și componentele a numeroase tipuri de automobil.

Conceptul BMW ICE (Integrated Concept Engineering) a fost construit în 2004 pe șasiului unui BMW X5, are planșa de bord și scaunele împrumutate de la prima generație a roadster-ului BMW Z4 (E85) lansată în 2002, caroseria sa are formatul de coupé compact cu două portiere, plafonul panoramic cu deschidere parțială oferă senzația de cabriolet, iar garda la sol foarte înaltă și roțile de mari dimensiuni îi oferă posibilitatea de a se aventura ușor în afara șoselei.

O mare parte din proiectare a avut loc în SUA, la Designworks, studioul de design al lui BMW Group din California. Iar echipa de acolo a oferit o interpretare interesantă despre ce ar însemna în perspectiva californiană un automobil versatil, distractiv. Este tipul de vehicul care s-ar conduce pe plaja din Malibu.

La fel de fascinante ca și formatul general al lui BMW ICE sunt și detaliile sale de design. De exemplu, are proiectoare în carcasele oglinzilor retrovizoare, iar hayon-ul este creat din două secțiuni care se deschid separat. Parte superioară se ridică, fiind practic o parte din plafonul coupé-ului. Iar partea inferioară a hayonului se coboară și include o zonă vitrată orizontală. Deschiderea amplă a hayonului facilitează urcarea a două biciclete în portbagaj, ceea ce contribuie la conceptul de vehicul dedicat unui stil de viață activ, sportiv. De asemenea, plafonul este panoramic și permite moduri diverse de deschidere, ca și luneta din hayon.

Practic, pentru a experimenta diverse formate și tipuri noi de automobil, BMW construiește o mulțime de concepte pe care nu le arată publicului. Iar BMW ICE dovedește cât de mult a elaborat conceptul de crossover, cu destui ani înainte să lanseze primele sale modele Sports Activity Coupé (SAC), BMW X6 din 2007 și BMW X4 din 2014. Munca depusă în proiectarea unor vehicule experimentale precum ICE a ajutat compania bavareză să perfecționeze rețeta de SUV-coupé și să se bucure de un succes deosebit cu BMW X6 și X4, care au ajuns la a treia, respectiv a doua generație.

În clipul video de mai jos, BMW Group Classic ne dezvăluie detaliile conceptului ICE, descrise de David Carp, care lucrează din 1992 în departamentul de design al costructorului german și între timp a devenit un expert în istoria designului BMW.

Conceptul BMW ICE a fost o continuare a ideilor explorate inițial cu showcar-ul BMW X Coupé. Din acest motiv cele două vehicule experimentale au multe elemente de design asemănătoare. BMW X Coupé fusese prezentat public în 2001, la salonul auto din Detroit. Era tot un coupe cu 2 uși și șasiu de BMW X5, promovând la fel perspectiva unui crossover. Însă conceptul BMW X Coupé a avut un rol esențial în a dezvălui și noul limbaj stilistic care avea să fie introdus în producția de serie cu roadster-ul Z4. Este vorba de stilul de design descris drept „flame surfacing”, adică un mix de forme convexe și concave care se intersectează pe suprafața caroseriei pentru a genera o tensiune vizuală acaparantă.

Mai jos puteți vedea imagini cu extravagantul concept BMW X Coupé din 2001.

BMW Motorrad

Comentarii

©2022 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account