BMW M6 GT3 va fi transformat în Art Car

BMW M6 GT3

După ultimele lucrări executate de Jenny Holzer (1999), Olafur Elíasson (2007) şi Jeff Koons (2010), seria BMW Art Car continuă în 2016. Cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a colecţiei, un juriu format din distinşi directori şi custozi de muzee a ales doi artişti renumiţi la nivel internaţional, fiecare urmând să personalizeze câte un automobil. Artista chineză Cao Fei (născută în 1978) va deveni mai tânăr reprezentat al proiectului, în timp americanul John Baldessari (născut în 1931) va fi cel mai vârstnic.

La data de 19 noiembrie şi în prezenţa artiştilor, Ian Robertson, membru al Consiliului Director al BMW AG, a anunţat colaborarea la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York în faţa a 150 de oaspeţi speciali. În cursul anului viitor, ambii artişti vor crea câte un BMW M6 GT3. Ulterior, automobilele nou create vor fi prezentate în muzee în 2017, în timp ce-şi vor demonstra calităţile şi pe circuite. „Cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a colecţiei BMW Art Car, este momentul să privim spre viitor. Colecţia este întruchiparea angajamentului cultural al BMW Group – automobilele sale se evidenţiază prin combinaţia de tehnologie de ultimă oră şi artă care inspiră. Suntem foarte mândri că vom extinde această colecţie cu două lucrări realizate de artişti atât de renumiţi”, a spus Ian Robertson în timpul prezentării.

BMW M6 GT3

 

Juriul
Specialiştii care au realizat jurizarea au fost Richard Armstrong (director al Muzeului Solomon R. Guggenheim din New York), Chris Dercon (director al Tate Modern din Londra), Juan Gaitán (director al Muzeului de Artă Contemporană Tamayo din Mexico City), Gabriele Horn (director al Institutului KW de Artă Contemporană din Berlin), Udo Kittelmann (director al Nationalgalerie Staatliche Museen din Berlin), Dr. Matthias Mühling (director al Städtische Galerie im Lenbachhaus din München), Hans Ulrich Obrist (codirector al Galeriei Serpentine din Londra), Shwetal A. Patel (Kochi-Muziris Biennale din India), Beatrix Ruf (director al Muzeului Stedelijk din Amsterdam), Bisi Silva (director al Centrului pentru Artă Contemporană din Lagos), Philip Tinari (director al Centrului Ullens pentru Artă Contemporană din Bejing) şi Adam D. Weinberg (director al Muzeului Whitney al Artei Americane din New York).

BMW M6 GT3

Referitor la nominalizări, juriul şi-a explicat astfel alegerea: „Suntem convinşi că ambii nominalizaţi pot adăuga – prin abordările lor distinctive – faţete noi şi unice la colecţia BMW Art Cars existentă. Cao Fei este unul dintre cei mai promiţători şi îndrăzneţi artişti chinezi ai generaţiei sale. Pentru activitatea ei la cel de-al 18-lea BMW Art Car, suntem nerăbdători să vedem în special cum va face ca automobilul să fie o parte imaginară a universului ei paralel. John Baldessari este un mare pionier şi unul din părinţii întregii scene artistice din Los Angeles. Ca inventator «în serie», el continuă să ne surprindă şi suntem nerăbdători să vedem momentul neaşteptat când va prezenta al 19-lea BMW Art Car.  

BMW M6 GT3
În 2016, BMW M6 GT3 va extinde gama de maşini disponibile în programul BMW de curse destinat clienţilor. Modelul utilizează un motor V8 de 4,4 litri, cu tehnologie M TwinPower Turbo, care a fost uşor modificat pentru folosire în motorsport. Sistemul de propulsie are lubrifiere cu carter uscat şi generează până la 585 CP – masa totală a maşinii nu depăşeşte 1.300 de kilograme. Alte caracteristici tehnice sunt conceptul de tracţiune spate, transmisia secvenţială de curse cu şase trepte şi electronic de înaltă performanţă pentru motorsport. Proprietăţile aerodinamice ale caroseriei au fost optimizate în tunelul aerodinamic BMW. Inginerii au lucrat cu meticulozitate la ajustarea precisă a BMW M6 Coupé, care a format baza pentru noua maşină şi care era deja potrivită pentru evoluţii pe circuit.

BMW M6 GT3

Jens Marquardt, director BMW Motorsport: „Este fantastic că tradiţia seriei BMW Art Car va fi continuată de BMW M6 GT3. Motorsport şi BMW Art Cars au avut dintotdeauna o conexiune strânsă. Maşinile noastre de curse cu designuri speciale realizate de artişti renumiţi au statut de cult în rândul publicului. Sunt convins că acelaşi lucru va fi valabil şi pentru lucrările realizate de Cao Fei şi John Baldessari. Firesc, ne dorim să ne luptă pentru victorii cu BMW M6 GT3 Art Cars. Această combinaţie de artă şi performanţe pe circuit este cu adevărat unică.”

Colecţia BMW Art Car
Cu începere din 1975, artişti din lumea întreagă au creat Art Cars pe baza unor automobile BMW contemporane. Colecţia a fost inaugurată când pilotul şi pasionatul de artă francez Hervé Poulain, în colaborare cu directorul BMW Motorsport de la acea vreme – Jochen Neerpasch. Poulain i-a cerut prietenului său, artistul Alexander Calder, să realizez designul unei maşini de cursă. Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL, care a concurat în ediţia 1975 a cursei de 24 de ore de la Le Mans şi a devenit o favorită a spectatorilor. Astfel lua naştere colecţia BMW Art Car.

BMW M6 GT3

În 2010, cea mai recentă completare a seriei, o maşină decorată de Jeff Koons, a fost prezentată la Centrul Pompidou din Paris. BMW Art Cars sunt expuse nu doar la Muzeul BMW din München, ci şi pe mapamond, la expoziţii şi muzee din Asia, Europa şi America de Nord. 2014 a fost anul în care s-a publicat prima carte completă despre colecţie.

A apărut numărul doi al revistei BMW Blog România și este disponibil în toată rețeaua națională a magazinelor Inmedio, dar și la chioșcurile de difuzare a presei.

Promo BMWBlog_2

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account