PREMIERĂ: Primul BMW Seria 2 Gran Coupé (F44) din istorie

Sub numele de cod F44, BMW lansează primul model Seria 2 Gran Coupé din istoria brand-ului. Inspirat de succesul modelelor coupé cu patru uși precum Seria 6 Gran Coupé și Seria 4 Gran Coupé, dar și de popularitatea de care se bucură rivalul Mercedes-Benz CLA, constructorul din Munchen a decis să pătrundă în forță în segmentul premium destinat acestui tip de automobile. Noul Seria 2 Gran Coupé vine să completeze gama BMW de modele compacte și să dea un suflu nou printr-un design avangardist și o dotare tehnică de excepție.

Desenul exterior al caroseriei noului Seria 2 Gran Coupé inspiră forță și tenacitate. Ca inspirație, modelul F44 preia o serie din temele de design evidențiate în filozofia stilistică a noului Seria 8 Gran Coupé (G16). Partea frontală a noii compacte BMW este derivată din cea noului Seria 1, însă este puternic individualizată pentru a se delimita de hatchback-ul bavarez. Farurile cu tehnologie LED (sau, opțional, LED adaptivă) au fost redesenate și se prelungesc până aproape de grila radiatorului, care acum este mai atletic schițată, mai alungită pe linia orizontală și similară celei de pe modelul G16.

Și în profilul lateral, noul Seria 2 Gran Coupé se inspiră de la Seria 8 Gran Coupé. În mod evident, geamurile ușilor nu prezintă rame în partea superioară, iar linia acestora este poziționată destul de înalt, evidențiind totodată muscularitatea umerilor spate ai caroseriei. Elementul specific de design Hofmeister Kink este reinterpretat stilistic în condițiile siluetei generale a automobilului, însă este mai apropiat de forma tradițională decât în cazul lui neconvenționalului G16.

Porțiunea posterioară a automobilului este caracterizată prin prezența stopurilor LED înguste și alungite, de forma literei L către centrul ușii portbagajului. Pe linia imediat superioară celor două stopuri se desfășoară un nou element de design: o linie metalică de culoare neagră (high-gloss black). Pentru asigurarea unui echilibru stilistic, locașul plăcuței de înmatriculare este amplasat pe ușa portbagajului, și nu pe bara de protecție spate. Nu în ultimul, design-ul noului F44 este pus în valoare și de o gamă largă de jante din aliaj, cu dimensiuni de până la 19 inci.

Interiorul a fost preluat în totalitate de la Seria 1. Planșa de bord este stilizată într-o manieră sportivă, iar combinațiile de culori conferă sobrietate și eleganță automobilului. Echipamentul digital cuprinde 3 versiuni pentru BMW Live Cockpit (standard cu instrumentar analogic, Plus și Professional), dar și Head Up Display, care poate fi comandat opțional. Sistemul de infotainment BMW iDrive OS 7.0 poate fi controlat prin intermediul controller-ului rotativ cu suprafață tactil-senzitivă, al comenzilor vocale și al gesturilor. Nu în ultimul rând, ca orice alt nou model BMW, și Seria 2 Gran Coupé vine echipat standard cu BMW Intelligent Personal Assistant (IPA) și poate oferi posibilitatea de a înlocui cheia tradițională cu un smartphone prin intermediul facilității BMW Digital Key.

Premiera oficială a noului BMW Seria 2 Gran Coupé va avea loc în noiembrie, la Salonul Auto de la Los Angeles. Începând cu anul 2020, noul model compact coupe cu 4 uși va fi disponibil și pe piața din SUA și va reprezenta cel mai mic automobil din gama constructorului bavarez care va disponibilă clienților peste Ocean. Noul Seria 2 Gran Coupé va fi produs exclusiv la fabrica BMW din Leipzig, Germania.

Ca și Seria 1, și generația de model F44 este construită pe noua platformă cu tracțiune a grupului BMW, adică FAAR. Coupe-ul cu patru uși dispune de un tren de rulare modificat și de o serie de sisteme de asistență care imprimă o dinamică superioară mașinii, atipică pentru o configurație cu tracțiune față. Sistemul ARB (actuator contiguous wheel slip limitation) reduce tendința de patinaj a roților frontale. Un alt sistem cu care vine echipat noul Seria 2 Gran Coupé este Eletronic Differential Lock Control, care imită modul de funcționare al unui diferențial cu frecare limitată prin activarea selectivă a sistemului de frânare al roților față.

În ceea ce privește versiunile de tracțiune disponibile, tracțiunea față este echipare standard pentru majoritatea versiunilor. Varianta de top M235i xDrive este oferită exclusiv cu tracțiune integrală gestionată electronic, în timp ce pentru versiunea 220d Gran Coupé, sistemul xDrive este disponibil opțional. Versiunea entry-level va fi reprezentată de modelul 218i Gran Coupé, care este motorizat de o unitate pe benzină de 1,5 litri în 3 cilindri. Aceasta este capabilă sa dezvolte o putere maximă de 140 cai putere și să asigure un cuplu motor de 220 Nm.

Următoarea versiune în listă este 220d Gran Coupé, echipată cu un motor diesel în 4 cilindri cu o capacitate de 2,0 litri, ce livrează un vârf de putere de 190 cai putere și este echipat cu sistem convertizor catalitic (SCR = Selective Catalitic Reducer) și supraalimentare turbo în două trepte. Exclusiv pentru piața din SUA, BMW va oferi și versiunea 228i xDrive Gran Coupé, cu putere mărită la 231 cai putere. Pentru piața europeană, este disponibilă varianta pe benzină 220i Gran Coupé cu o putere maximă de 184 cai putere.

Nu în ultimul rând, varianta de vârf M235i xDrive, care dispune standard și de un diferențial autoblocant pentru puntea spate, este pusă în mișcare de cel mai puternic agregat cu 4 cilindri dispuși în linie, cilindree de 2,0 litri și dublă supraalimentare produs sub titulatura BMW M Performance. Este vorba despre unitatea cod B48, care livrează o putere maximă de 225 kW/306 hp, un cuplu motor de 450 Nm. Motorul este capabil să imprime mașinii o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h și să asigure un sprint 0-100 km/h în doar 4,9 secunde.

Pentru noul BMW Seria 2 Gran Coupé, sunt puse la dispoziție 3 tipuri de transmisii: manuală cu 6 trepte (standard pe modelul 218d), automată Steptronic cu 7 trepte (standard pentru 220i) și automată Steptronic cu 8 rapoarte (standard pentru versiunea 220d și Sport pentru M235i xDrive).

[Sursă foto & info: BMW PressClub]
BMW Motorrad

Comentarii

©2020 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account