BMW Concept i4 prefigurează gran coupé-ul electric care va debuta în 2021

BMW Group deschide un nou capitol în istoria sa prin prezentarea primului gran coupé electric. BMW Concept i4 duce propulsia electrică în centrul mărcii BMW şi deschide o nouă eră pentru „Plăcerea de a conduce”. BMW Concept i4 reprezintă o privire către BMW i4, programat să intre în producţia de serie în 2021 ca primul model electric al BMW Group în clasa medie premium. Oferă o abordare complet nouă a excelenţei dinamice pentru care BMW este renumit şi combină designul sportiv elegant şi modern, cu spaţiul şi funcţionalitatea unui Gran Coupé cu patru uşi – la care se adaugă condusul cu zero emisii locale.

„BMW Concept i4 aduce electrificarea în centrul mărcii BMW”, spune Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv BMW Group Design. „Designul este dinamic, curat şi elegant. Pe scurt: un BMW perfect care rulează fără emisii.” Valorile remarcabile ale trenului de rulare includ o autonomie de 600 km (WLTP), putere de până la 530 CP, acceleraţie 0-100 km/h de aproximativ 4,0 secunde şi o viteză maximă de peste 200 km/h. Cu toate acestea, calităţile de condus ale BMW Concept i4 nu pot fi exprimate doar prin numere. Livrarea aproape silenţioasă a puterii creează o senzaţie complet nouă de dinamism.

 

„Designul BMW Concept i4 prezintă proporţii fantastice, un caracter expresiv puternic şi, desigur, multă atenţie pentru detalii”, adaugă Domagoj Dukec, directorul BMW Design. „Prin ecranul central curbat BMW (Curved Display), am redefinit orientarea spre conducător specifică BMW într-o manieră foarte elegantă. În acelaşi timp, BMW Concept i4 aduce un sentiment de plăcere a condusului durabil.” Ca parte a pachetului, Concept i4 include numeroase de design exterior şi interior care îşi vor face apariţie atât la BMW i4, cât şi la alte automobile de serie cu propulsie electrică.

 

Exterior – estetică electrizantă

Exteriorul elegant şi modern reprezintă un contrapunct deliberat la experienţa dinamică a condusului. Proporţiile de Gran Coupé rezolvate perfect creează o apariţie autentică, modernă şi încrezătoare. Ampatamentul lung, linia acoperişului specifică unui fastback şi consolele scurte formează un profil de bază plin de eleganţă şi dinamism. Prin cele patru uşi, BMW Concept i4 oferă nu doar un nivel ridicat de caracter practic şi utilizare zilnică, ci şi un interior mult mai mare decât ar putea sugera imediat proporţiile moderne şi dinamice ale maşinii.

Suprafeţe clare şi detalii aerodinamice

Liniile clare şi volumele întinse se contopesc într-o sculptură bogată şi conturată lin şi creează un limbaj clar de suprafaţă. Exteriorul modern colorat în Frozen Light Copper reia nuanţa coloristică afişată de BMW Vision iNEXT şi pune în valoare interacţiunea suprafeţelor pentru un efect puternic. Elementele albastre din partea frontală, laterale şi partea spate fac trimitere la esenţa BMW i. Ele scot în evidenţă simbolurile BMW i şi aduc în prim-plan tehnologia de sub suprafaţă – de exemplu modelele din pragurile laterale care ascund tehnologia bateriei şi elementele difuzoare din partea spate care completează spaţiul de design eliberat de ţevile de eşapament şi care sporesc eficienţa aerodinamică.

O serie de alte măsuri aerodinamice maximizează autonomia electrică a automobilului. Grila acoperită a radiatorului şi prizele de aer oferă exemple detaliate de inginerie sofisticată a fluxului de aer la lucru. O altă zonă distinctivă a maşinii este prezentată de jante. Acestea au fost concepute exclusiv pentru BMW Concept i4 şi combină designul aerodinamic şi ultrauşor; suprafeţele netede – şi, prin urmare, optimizate aerodinamic – contrastează cu spiţele cu rezistenţă mare şi masă foarte redusă. Jantele extind paleta de culori şi materiale a maşinii cu o notă suplimentară de sofisticare.

Partea frontală – faţa atractivă a unei noi ere

Tratamentul părţii frontale a BMW Concept i4 prezintă simbolurile BMW într-o nouă formă, conferind o imagine puternică vizual pentru era electrică de la BMW. Proeminentă şi închisă, grila radiatorului oferă o conexiune tangibilă între trecutul şi viitorul BMW. Simbolul BMW capătă şi o nouă funcţionalitate: fără motor termic care necesită răcire, grila reprezintă acum în principal ca „panou de informaţii”, care conţine diverşi senzori. Grila anunţă tehnologia din spate printr-un design special pentru acest model. Şi farurile oferă o punte între trecut şi viitor; clasica parte frontală „four-eyed” este reluată aici printr-o interpretare foarte modernă şi minimalistă. Două elemente LED complexe şi independente pe fiecare parte integrează toate funcţiile de iluminare necesare. Suprafeţele curate şi un număr mic de linii conturate în jurul grilei creează o grafică modernă a părţii frontale, cu un impact vizual puternic. Un accent albastru BMW i în conturul grilei completează designul părţii frontale.

Primii paşi cu noua identitate de brand BMW

În cursul prezentării BMW Concept i4, BMW a dezvăluit în premieră noua imagine a mărcii. Noul logo oferă şi baza pentru emblema de pe BMW Concept i4. Designul bidimensional transparent asigură integrarea perfectă şi accentuează şi mai mult culoarea specială pentru exterior Frozen Light Copper. Conceptul are nu numai misiunea de a privi spre viitor în ceea ce priveşte estetica, tehnologia şi inovaţia, ci şi de a explora potenţialul de design al mărcii BMW.

 

Parte spate atractivă cu particularităţi aerodinamice

Spatele BMW Concept i4 este apropiat de drum şi proporţii late, accentuate orizontal. Suprafeţele progresează de-a lungul spatelui într-o mişcare lină şi luxoasă, oferindu-i o apariţie foarte modernă şi calmă. Stopurile cu forma L, lungi şi subţiri, continuă tema. Sub stopuri, suprafeţele înclinate spre interior formează aripioarele difuzorului ce îmbunătăţesc aerodinamica şi încorporează prizele de aer verticale. Mai jos, difuzorul spate are o prezenţă puternică şi îmbunătăţeşte eficienţa aerodinamică. Unde erau cândva ţevile de eşapament, elementele difuzoare în BMW i Blue indică prezenţa unui sistem de propulsie full electric şi împrumută din estetica concept carului BMW i Vision Dynamics prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt din 2017.

Interior – întâlnire între inovaţie şi minimalism

Interiorul BMW Concept i4 este un model construit pentru cei care vor să conducă. Pentru aceasta, fiecare element din partea frontală a habitaclului este orientat către conducător. Noul ecran central curbat BMW (Curved Display) şi noul volan dezvăluie o nouă abordare a orientării către conducător şi anticipează devoltările de serie BMW iNEXT şi BMW i4. Aici, suprafeţele de prezentare a monitorului de informaţii şi a displayului central se îmbină într-o singură unitate înclinată spre conducător. Acest grup de ecrane optimizează prezentarea informaţiilor şi face ca operare tactilă a monitorului să fie mai intuitivă. Tehnologia avansată de afişare, cu sticlă antireflex, elimină necesitatea unei structuri care să umbrească displayurile şi astfel contribuie la un cockpit simplu şi aerisit.

Ecranul central curbat BMW cuprinde o mare parte din secţiunea din faţa conducătorului şi deasupra consolei centrale, oferind o imagine foarte modernă zonei frontale. Forma subţire, fără margini, denotă calitate şi sofisticare. Aproape toate funcţiile de operare sunt integrate în display ca parte a unei abordări generale centrată pe reducerea la minimum a controlului haptic. Chiar şi sistemul de control al climei funcţionează acum cu control tactil.

Accent pe esenţial

Şi secţiunea frontală a interiorului din jurul ecranului central curbat BMW pune accentul pe designul simplist. Utilizarea elegantă a diferitelor materiale şi aranjamentul fundamental al butoanelor de control creează o ambianţă modernă şi luxoasă. Având în vedere acest lucru, elemente precum prizele de aer sunt integrate aproape invizibil în geometria generală şi sunt ascunse în spatele tiparelor puternice.

Benzile de accent în Gold Bronze cald, combinate cu cromul, conferă interiorului o notă elegantă. Panoul de control central înlocuieşte maneta schimbătorului tradiţional cu schimbător tip comutator. Elemente precum controlerul iDrive Controller şi butoanele de memorie pentru scaune, aflate pe uşi, sunt finisate cu cristal elegant. Combinaţia de piele şi stofă pentru scaune – compusă din microfibră cu grafică liniară şi piele naturală natural argăsită cu extract de frunze de măslin – completează interiorul de calitate şi durabil. Rezultatul general este un habitaclu structurat clar, luminos şi aerisit, care aduce liniştea şi autoritatea sistemelor de propulsie electrice.

Compartiment spate spaţios

Pasagerii din spate sunt întâmpinaţi de un compartiment cu dimensiuni generoase care oferă niveluri de spaţiu pentru cap şi picioare care depăşesc aşteptările unui coupé. Tetierele integrale pentru scaunele din faţă şi din spate adaugă un sentiment suplimentar de sportivitate. Decupajul tetierelor este un detaliu elegant, care face referire la modele BMW sportive din actualul portofoliu.

Scaunele din spate extind grafica orizontală care iese din uşi pentru a crea un sentiment de lounge în spate. Totodată, scaunele exterioare redau forma dinamică a scaunelor din faţă, sporind ambianţa sportivă. De asemenea, au foarte puţine cusături, într-un stil modern şi clar de deisgn.

Design dezvoltat suplimentar al interfeţei de utilizator cu moduri de experienţă

Grupul de ecrane cu noul display central curbat BMW oferă o poartă digitală în era electrică de la BMW. Aspectul este clar influenţat de cele mai recente dispozitive electronice şi a fost făcut într-un stil departe de interpretările „auto” convenţionale. La afişaj în sine, straturile plate oferă o profunzime vizuală considerabilă. Per total, ecranul central curbat BMW şi noua abordare de prezentare se combină pentru a oferi o experienţă de primă clasă pentru vizionarea de conţinut.

Trei moduri de experienţă (Experience Modes) diferite permit utilizatorilor să exploreze diferitele faţete ale sistemului de propulsie electric şi să ofere o perspectivă – cel puţin, în ceea ce priveşte imaginea – asupra sistemului de operare de generaţie următoare din 2021. Diferenţa vizuală accentuată uneori între cele trei moduri de experienţă („Core”, „Sport” şi „Eficient”) acoperă totul, de la modul în care utilizatorul experimentează afişajul şi grafica până la modul în care este prezentat interiorul. Iluminarea ambientală în panoul de bord, uşile şi (indirect) de sub ecran indică ajustările tehnice care au loc.

Modul „Core” duce zona conducătorului spre o interpretare actualizată a celor patru „widgets” familiare din conceptul de afişare al modelelor existente. Aici, graficele redau modelul de deasupra prizelor de aer şi culoarea de accent Gold Bronze, făcând referire în mod conştient la designul interior al automobilului. În zona unde era poziţionat displayul central, acum se regăsesc o hartă şi widgets. Utilizatorul poate naviga în jurul acelor widgets diagonale folosind o mişcare de glisare şi să le aranjeze intuitiv prin drag&drop. Acest lucru permite conducătorului să adapteze ecranul la preferinţele personale.

În modul „Sport”, aceste „widgets” se apropie şi creează o imagine concentrată. Această formă de prezentare a conţinutului permite şi o vizualizare periferică eficientă. Zona din partea dreaptă a ecranului afişează funcţii specifice într-un mod similar cu aplicaţia „lapt timer” de la BMW M.

Modul „Efficient” declanşează „Assisted Driving View”, care arată conducătorului ce detectează senzorii maşinii. Acest mod de experienţă oferă informaţii în detaliu despre tehnologia maşinii, cum ar fi modul în care comunică cu mediul înconjurător. La BMW Concept i4, accentul se pune pe condus anticipativ şi eficient, fiind încorporate informaţiile-cheie pentru un condus eficient. Zona din partea dreaptă a ecranului afişează informaţii suplimentare despre automobil precum nivelul de încărcare şi autonomia.

Sunetul BMW Concept i4

BMW Concept i4 nu se caracterizează numai prin designul său individual, ci şi prin sunetul autentic. Acesta a fost dezvoltat sub numele de brand BMW IconicSounds Electric de către renumitul compozitor Hans Zimmer împreună cu designerul BMW de sunet Renzo Vitale. BMW IconicSounds Electric îşi propune să ofere emoţie automobilelor BMW electrice şi să le facă perceptibile folosind universuri sonore individuale. Sunetul BMW Concept i4 combină trecutul şi viitorul BMW armonios. Sunetul este multiplu şi surprinzător, oferind un sentiment de lejeritate şi transparenţă. Universurile sonore ale BMW Concept i4 variază de la sunetele de condus în modul „Core”, până la sunetele mai intense şi pronunţate ale modului „Sport”. Sunt incluse şi sunete pentru deschiderea uşii şi secvenţa de pornire.

Tehnologie destinată viitorului BMW i4

A cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive este o caracteristică definitorie a BMW i4 şi, prin urmare, şi a viitoarei mobilităţi electrice. BMW iX3, care urmează să intre în producţie în 2020, va deschide drumul pentru aplicarea noii tehnologii, care va fi introdusă într-o serie de automobile BMW cu propulsie electrică – precum BMW iNEXT şi BMW i4. Motorul electric, electronica de putere, unitatea de încărcare şi bateria de înaltă tensiune ce folosesc a cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive sunt dezvoltări complet noi care permit BMW Group să facă încă un pas important în domeniul sistemelor de propulsie electrificate. Motorul electric dezvoltat pentru BMW i4 generează o putere maximă de până la 390 kW/530 CP, ceea ce îl clasează alături de un motor termic BMW V8 actual. Livrarea instantanee a puterii conferă BMW i4 atribute de performanţă deosebite şi eficienţă excepţională.

A cincea generaţie BMW eDrive aduce şi o baterie de înaltă tensiune, nou dezvoltată, cu cea mai recentă tehnologie a celulelor de baterii. Versiunea bateriei dezvoltată pentru BMW i4 impresionează prin construcţia foarte subţire şi densitatea energetică optimizată. Aceasta cântăreşte aproximativ 550 de kilograme, are un conţinut energetic de aproximativ 80 kWh şi atinge o autonomie de funcţionare de până la 600 km în ciclul WLTP.

Per total, a cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive stabileşte noi standarde în ceea ce priveşte densitatea energetică, eficienţa şi autonomia la condus local fără emisii.

Producţia de serie a noului BMW i4

Producţia de serie a noului BMW i4 va începe în 2021 la fabrica principală a BMW Group din München. Acest lucru înseamnă că, în viitor, automobilele cu motoare termice, sistem plug-in hybrid şi propulsie full electrică vor fi fabricate pe aceeaşi linie de asamblare la München, ca bază a strategiei „The Power of Choice” a mărcii.

Integrarea BMW i4 în sistemul de producţie existent reprezintă o sarcină provocatoare pentru uzina din München. Conceptul de caroserie al BMW i4 diferă de arhitecturile modelelor de automobile produse la uzină până în prezent datorită necesităţii de a găzdui bateria de înaltă tensiune. Aproximativ 90% din echipamentele de producţie existente în atelierul de caroserii pot fi încorporate în procese, adică adaptate pentru fabricarea i4. Cu toate acestea, restul de 10% – în special utilajele implicate în construirea structurii din spate – va trebui reconstruit.

Un nou echipament separat va fi montat în halele de asamblare pentru instalarea bateriei de înaltă tensiune, deoarece aceasta trebuie montată în maşină de jos. O provocare particulară în procesul de conversie/instalare o reprezintă structurile aglomerate ale halelor de asamblare. Pentru a lucra în aceste limitări, utilajele vechi vor trebui eliminate, iar echipamentele noi vor fi instalate şi introduse pe flux într-o perioadă de şase săptămâni. Aceasta necesită o planificare pe termen lung şi o implementare precisă.

Compania investeşte aproximativ 200 de milioane de euro în uzina din München pentru a aduce la bun sfârşit producţia de serie a BMW i4.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account