Mobilitatea durabilă de mâine: fabrica de la Landshut în pregătiri pentru BMW i Hydrogen NEXT

Dezvoltarea unor forme alternative de propulsie fără emisii de CO2 este o prioritate ridicată pentru BMW Group. De aceea, compania urmăreşte şi tema hidrogenului într-o abordare deschisă tehnologic. Din 2022, BMW i Hydrogen NEXT va fi produs de BMW Group într-o serie redusă, este echipat cu un sistem de propulsie electric cu pile de combustie cu hidrogen şi, prin urmare, emite doar vapori de apă. „Puterea inovatoare din Landshut se află şi în acest automobil”, spune Dr. Stefan Kasperowski, directorul uzinei BMW Group din Landshut. Locaţia de producţie din Bavaria Inferioară va furniza componente extrem de inovatoare pentru sistemul de pile de combustie (sistemul „fuel cell”) al maşinii. „Componentele complexe sunt concepute special pentru contactul permanent cu hidrogenul”, spune directorul uzinei.

BMW Group este convins că în viitor diferite forme alternative de propulsie vor coexista, deoarece nu există o singură soluţie care să acopere toate cerinţele de mobilitate ale clienţilor din întreaga lume. „Cu tehnologiile orientate spre viitor jucăm, mai mult ca niciodată, rolul unui motor de inovaţie datorită producţiei interne de componente”, spune Kasperowski. „În transformarea tehnologică, succesul nu este unul garantat. Datorită centrului nostru de tehnologie şi construcţie uşoară, promovăm aici dezvoltarea durabilă a modelelor noastre prin inovaţii şi generăm astfel avantaje competitive decisive”, adaugă Willibald Löw, preşedintele sindicatului uzinei BMW Group din Landshut.

Mai exact, uzina BMW Group din Landshut va fabrica din metal uşor carcasa pentru stiva în care sunt amplasate pilele de combustie, precum şi placa finală mediană ale BMW i Hydrogen NEXT. Este compusă din piese turnate din plastic şi metal uşor şi serveşte ca etanşare pentru carcasa stivei. „Mediile” hidrogen, oxigen şi lichid de răcire sunt alimentate prin placa finală în carcasă pentru a iniţia reacţia chimică în pilele de combustie. Sistemul a fost dezvoltat în Centrul de Tehnologie şi Construcţie Uşoară (LuTZ) din Landshut. „Am câştigat deja 20 de ani de experienţă în cercetarea sistemelor cu pile de combustie. Acum, acest lucru dă rezultate în producţia internă de componente esenţiale”, spune Jürgen Guldner, director de proiect pentru automobile şi tehnologie cu pile de combustie cu hidrogen în cadrul BMW Group.

În sistemul de propulsie, ansamblul de pile de combustie al BMW i Hydrogen NEXT, care este alimentat continuu cu hidrogen din rezervoarele CFRP, generează până la 125 kW de energie electrică pentru motorul electric aflat pe puntea spate. Mecanismul de bază este o reacţie chimică între hidrogen şi oxigen, al cărui singur produs este apa. Două rezervoare de 700 bar, care împreună conţin şase kilograme de hidrogen, garantează autonomie mare în orice condiţii meteorologice – cu o durată de umplere a rezervorului de doar trei-patru minute.

Cea de-a cincea generaţie a sistemului de propulsie electrică (Gen5), care este utilizată pentru prima dată la BMW iX3, este integrată complet şi în BMW i Hydrogen NEXT. Bateria-tampon de putere, care se află deasupra motorului electric, oferă un plus de dinamică la accelerare. Aceasta aisgură o puterea maximă de 275 kW (374 CP).

„Tema hidrogenului nu este nouă pentru noi”, explică directorul uzinei, Kasperowski. „Încă din 2000, uzina BMW Group din Landshut a echipat BMW Hydrogen 7 – avanpostul tehnologic de la acea vreme, cu motor cu ardere internă alimentat cu hidrogen – cu componente turnate în matriţe de nisip.”

 

BMW iX – un alt exemplu de inovaţii de la Landshut

Un alt exemplu al faptului că BMW Group continuă să se bazeze pe locaţiile sale din Bavaria Inferioară în ceea ce priveşte mobilitatea de mâine este BMW iX. Primul automobil de serie full electric al BMW Group, pregătit pentru un condus foarte automatizat, va ieşi de pe linia de asamblare de la Dingolfing începând cu 2021. Uzina BMW Group din Landshut va furniza şi componente high-tech importante pentru acest model: de exemplu, grila inovatoare – „ochiul” – pentru BMW iX. Grila este esenţială pentru condusul foarte automatizat. Permite integrarea tehnologiei cu camere video, a funcţiei radar şi a altor senzori pentru sisteme foarte dezvoltate de asistare a condusului în partea frontală a automobilului. În prezent, BMW Group investeşte în total la Landshut peste 50 de milioane de euro în componente inovatoare pentru viitoarele modele de automobile.

 

Uzina BMW Group din Landshut

În uzina BMW Group din Landshut, aproximativ 4.000 de angajaţi produc componente din metal uşor turnat pentru motor, şasiu şi caroserie, piese de exterior din plastic, componente de caroserie din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP), piese pentru cockpit şi echipamente, sisteme de propulsie electrice, motoare speciale şi arbori de transmisie. Uzina din Landshut este cea mai mare fabrică de componente a BMW Group din lume şi livrează către toate fabricile de automobile şi motoare ale BMW Group din lumea întreagă – astfel pentru aproape fiecare model BMW, MINI şi Rolls-Royce, dar şi BMW Motorrad. Uzina BMW Group din Landshut înseamnă producţie de componente caracterizată prin digitalizare şi orientată către dezvoltare durabilă, precum şi utilizare responsabilă a resurselor.

Cu tehnologii orientate spre viitor, uzina BMW Group din Landshut joacă rolul unui motor de inovaţie în transformarea tehnologică a industriei auto şi a furnizorilor săi. În Centrul de Tehnologie şi Construcţii Uşoare (LuTZ), care este conectat direct la uzină, specialiştii dintr-o gamă largă de discipline promovează în mod activ dezvoltarea durabilă a viitoarelor modele de automobile. Ei sunt implicaţi încă dintr-o fază incipientă în procesele de dezvoltare a automobilelor noi. În regiunea Landshut şi Bavaria Inferioară, uzina BMW Group din Landshut este un angajator responsabil social, inovator şi atractiv. www.bmw-werk-landshut.de

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account