Noul BMW 128ti debutează cu tracțiune față și 265 CP în segmentul compactelor sport

Noul BMW 128ti este mult mai mult decât o nouă variantă de motorizare în cadrul gamei BMW Seria 1. Completează intervalul dintre BMW 120i şi BMW M135i xDrive şi este poziţionat ca un veritabil model sport imediat sub vârful de gamă cu tracţiune integrală. Lansarea pe piaţă va avea loc în noiembrie 2020, cu un preţ ce va începe în România de la 34.600 euro fără TVA (41.174 euro cu TVA). Noul model poartă un nume de legendă care a marcat performanţele sportive ale mărcii în anii ’70 – iniţialele „ti” – „Turismo Internazionale”.

Conceput pentru a livra plăcere a condusului extrem de antrenantă
Cu suspensia M Sport adaptată special şi diferenţialul Torsen cu patinare limitată, modelul compact sport doar cu tracţiune faţă are o orientare clară spre oferirea unei plăceri a condusului extrem de antrenantă. Prin urmare, se adresează unui public tânăr care îşi doreşte plăcerea condusului caracteristică BMW. BMW 128ti este propulsat de un motor de 2,0 litri – cu tehnologie BMW TwinPower Turbo -, ce dezvoltă 195 kW/265 CP, şi aduce dotări distinctie și exclusive la exterior şi interior. Anvelopele sport sunt disponibile ca opţiune gratuită pentru jantele de 18 ţoli, din aliaj uşor, în design Y-spoke 553 M şi finisaj bicolor (rezervate exclusiv pentru BMW 128ti) şi adaugă o intensitate suplimentară caracteristicilor de condus sportiv ale automobilului. Echipat astfel, noul model oferă un profil dinamic foarte sportiv şi orientate către conducător pentru a ajunge la un nivel superior al agilităţii.

Un adevărat „Turismo Internazionale”
Profilul de caracter al BMW 128ti îl face automobilul perfect pentru a readuce la viaţă o tradiţie veche la BMW. Din anii ’60, simbolul „TI” (ulterior „ti”) înseamnă „Turismo Internazionale”, marcând membrii foarte sportivi ai unei game de modele. Istoria de succes a modelelor TI a început în 1963 cu BMW 1800 TI şi a atins primul vârf major sub forma lui BMW 2002 TI, model cu două uşi.

Legendarul şi regretatul pilot Hubert Hahne a făcut denumirea „TI” să strălucească pe circuit. În 1964, cu un BMW 1800 TI a spulberat competiţia din Campionatul German de Tursime, obţinând 14 victorii din 16 curse. Doi ani mai târziu, de această data pilotând un BMW 2000 TI stabilea un record istoric: era primul turism care reuşea să parcugră un tur pe Nordschleife în mai puţin de 10 minute. Era o cursă în Campionatul European de Turisme, ca partea a weekendului Marelui Premiu al Germaniei. Hahne închidea turul de circuit cu timpul de 9 minute 58.5 secunde. La final de an, Hahne şi BMW 2000 TI încheiau Campionatul European de Turisme în poziţia de campioni. 2002 TI a fost maşina cu care Hans-Joachim Stuck, viitor pilot de Formula 1, câştigător la Le Mans 24H şi campion DTM, a folosit-o împreună cu Clemens Schickentanz pentru a câştiga ediţia inaugurală a legendarei curse de 24 de ore de la Nürburgring în 1970. De atunci Stuck a mai terminat de două ori pe pirma poziţie în legendara cursă, de asemenea cu modele BMW, în 1998 şi 2004, în timp ce marca BMW a contabilizat 20 de victorii în 50 de ediţii în cursa de 24h pe Iadul Verde.

La sfârşitul anilor ’90, BMW Seria 3 Compact – în declinările BMW 323ti şi BMW 325ti – au simbolizat filosofia unui automobil compact superdinamic.

Exterior.
Aspect sportiv cu accente exclusive.

Noul BMW 128ti este bazat pe modelul M Sport disponibil pentru BMW Seria 1. Aceasta înseamnă că are un spoiler faţă distinctiv, cu prize de aer sculptate special, şi un difuzor de la M Sport în negru lucios. BMW 128ti îşi subliniază caracterul independent prin accentele colorate atractive. Capacele speciale pentru prizele de aer exterioare preluate de la spoilerul faţă al vârfului de gamă BMW M135i xDrive şi decoraţiunile pentru Air Curtains (negru lucios în restul gamei Seria 1) sunt într-un roşu sportiv, la fel ca şi aerisirile ce ies din pasajele roţilor spate în bara spate. Pragurile laterale şi emblema „ti” localizat deasupra acestora, în faţa roţilor spate, sunt tot de culoare roşie pentru BMW 128ti cu caroseria finisată în Storm Bay metalizat, Mineral Grey metalizat, Sapphire Black metalizat sau Alpine White. Dacă BMW 128ti este comandat în finisările exterioare Melbourne Red metalizat sau Misano Blue metalizat, accentele şi emblema „ti” (care poate fi eliminate, dacă se doreşte) sunt finisate în negru.

Dotări de exterior exclusive
BMW 128ti are decoraţiuni Shadowline extinse, cu grilă BMW neagră şi capace ale retrovizoarelor de culoare neagră, ca echipare standard. Farurile BMW Individual Shadowline opţionale creează un aspect dinamic, evidenţiat de fundalul negru şi de absenţa a diferite elemente decorative cromate. Conturul graficii geamurilor dispune de decoraţiuni BMW Individual High-gloss Shadowline. Emblema „128ti” de pe hayon este cromată, iar cele două ţevi de eşapament au un diametru de 90 de milimetri şi inserţii ce atrag privirile. BMW 128ti poate fi echipat şi cu jante de 18 ţoli, din aliaj uşor, cu design Y-spoke 553 M şi finisaj bicolor, ce sunt create exclusiv pentru această variantă de model.

Interior.
Interacţiune dinamică de roşu şi negru.

La interior, BMW 128ti dispune de materiale elegante şi extinde utilizarea accentelor roşii de la exterior în habitaclu. Aceste accente creează un contrast faţă de tapiţeria neagră sportivă, de exemplu. O suprafaţă Race Red mare decorează spătarul scaunelor sport standard, tapiţate cu stofă şi Sensatec. Un „ti” de culoare roşie este brodat cotiera centrală care – asemenea altor cotiere, panouri de uşi, panou de instrumente şi muchii ale covoraşelor – dispune şi de cusături contrastante roşii. Cadrul volanului şi capacul airbagului de la volanul M Sport disponibil standard au şi ele cusături roşii. Clienţii care consideră contrastele roşii prea evidente pot renunţa la ele. Specificaţia standard pentru BMW 128ti include şi sprijin M pentru picior şi pedale M cu capace din oţel inoxidabil, benzi pentru pragurile uşilor M la deschiderea uşilor faţă şi centuri de siguranţă M. A fost aleasă varianta Boston a benzilor decorative iluminate din spate, iar ca alternative sunt disponibile Berlin, Brooklyn şi Nizza.

Piele Dakota şi scaune sport M disponibile ca opţiuni
Scaunele sport sunt disponibile şi ca opţiune cu tapiţerie cu piele Dakota perforată – de culoare neagră, neagră cu accente albastre (care aduce cusături albastre şi pe panoul de instrumente) sau Magma Red cu accente gri. Dacă este aleasă ultima dintre acestea, cusăturile contrastante de pe panoul de instrumente sunt tot gri, consola centrală este acoperită cu piele în Magma Red, cusăturile şi emblema „ti” sunt gri, iar covoraşele au cusături în culorile BMW M (la fel cum au când se comandă pielea Dakota neagră cu accente albastre). Scaunele sport M cu tetiere integrale şi suprafeţe extensibile ale scaunelor sunt disponibile ca opţiune, fie cu tapiţerie cu Trigon/Sensatec de culoare neagră, cu vipuşti BMW M speciale şi cusături contrastante albastre, – precum scaunele sport -, fie cu piele Dakota în Magma Red sau negru.

Conceptul pentru operarea funcţiilor BMW 128ti, ce utilizează butoane de control grupate, este orientat direct pe conducător. Accesul la dotările de infotainment opţionale ale sistemului de operare BMW 7.0 se face prin intermediul unui grup de afişare mare, ale cărui două monitoare au diagonale de până la 10,25 ţoli (26,04 cm) la BMW Live Cockpit Professional. Controlul prin gesturi este disponibil şi el, iar un BMW Head-Up Display de 9,2 ţoli (23,37 cm) poate fi comandat opţional. Portbagajul are o capacitate de 380 de litri, ce poate creşte la 1.200 de litri prin rabatarea spătarului banchetei. Operarea electrică a hayonului este printre dotările de pe lista de opţiuni.

Şasiu şi dinamică.
Caracter puternic, dinamică de excepţie.

Noul BMW 128ti se poate mândri de o varietate de îmbunătăţiri de detaliu şi este disponibil exclusiv cu suspensie M Sport adaptată special pentru caracterul său distinctiv. Noul model aduce o reducere cu 100 milimetri a gărzii la sol pentru un centru de greutate coborât şi o apariţie mai sportivă. De asemenea, adoptă bare antiruliu mai ferme şi suporţi ai barelor antiruliu de la vârful de gamă BMW M135i xDrive, precum şi arcuri şi amortizoare mai rigide care au fost modificare corespunzător. Rezultatul este o dinamică şi mai pronunţată, ajutată de mişcarea redusă a caroseriei care vine cu suspensia M Sport personalizată. Aceasta este combinată cu un reglaj al direcţiei specific modelului – adaptat cu precizie pentru a se potrivi cu acest automobil cu tracţiune faţă puternic -, care a fost adaptată pentru a reduce suplimentar influenţa cuplului asupra direcţiei. Totuşi, modul în care este simţit drumul nu a fost diminuat în nici un fel. Prin adăugarea elastocinematicii optimizate a punţii faţă în ecuaţie, toate ingredientele sunt prezente pentru a utiliza pe deplin potenţialul de performanţă dinamică al BMW 128ti. Acesta este înlesnit suplimentar de a o reducere a masei cu aproximativ 80 de kilograme faţă de BMW M135i xDrive, model cu tracţiune integrală.

Diferenţial Torsen cu patinare limitată pentru tracţiune îmbunătăţită
Puntea faţă a BMW 128ti este echipată standard cu acelaşi diferenţial Torsen cu patinare limitată ce este utilizat la BMW M135i xDrive. Cu factor de blocare de 31% când se accelerează (BMW M135i xDrive: 36%) şi de 26% la decelerare, este soluţia perfectă pentru puterea motorului şi conceptul cu tracţiune faţă ale BMW 128ti. Pe lângă creşterea tracţiunii, a agilităţii şi a stabilităţii, diferenţialul cu patinare limitată oferă automobilului şi calităţi superioare în viraje. Dacă roata de la interior pierde aderenţa în timp ce propulsează maşina printr-un viraj, iar conducătorul accelerează în acelaşi timp, diferenţialul cu patinare limitată direcţionează mai mult cuplu către roata cu aderenţă mai mare, prevenind astfel patinarea roţii şi îmbunătăţind tracţiune şi agilitatea. Când se acţionează frâna de motor – în timpul unei schimbări dinamice a benzii, de exemplu -, diferenţialul îmbunătăţeşte stabilitatea şi comportamentul de virare dacă o roată se învârte mai încet (sau este gata să se blocheze) prin distribuirea cuplului individual către roţi. Acest lucru înseamnă o manevrabilitate dinamică şi compusă, combinată cu plăcere a condusului îmbunătăţită.

BMW Performance Control şi tehnologie ARB
Diferenţialul mecanic cu patinare limitată este asistat de o serie de sisteme de control electronic. Un sistem care a fost modificat special pentru BMW 128ti este BMW Performance Control, a cărui distribuţie „accentuată” a momentului de rotaţie sporeşte agilitatea punţii spate. Tehnologia ARB (sistem de control al patinării roţilor faţă) este prezentă la bord, aşa cum este la toate modelele din gama BMW Seria 1. Acest sistem de control al tracţiunii nou dezvoltat – care şi-a făcut debutul la variantele BMW cu motorizare termică – dispune de un controler al patinării poziţionat direct în unitatea de control al motorului, nu în cea de control pentru sistemul DSC (controlul dinamic al stabilităţii), ceea ce aisgură un răspuns perceput din partea ARB de 10 ori mai repid. În consecinţă, nu numai că operează mai liniar şi mai sensibil, dar sistemul poate şi să folosească la maximum tracţiunea potenţială oferită de diferite suprafeţe de drum. Tehnologia ARB lucrează în strânsă colaborare cu DSC pentru a reduce semnificativ puterea de subvirare – un dezavantaj tipic al automobilelor cu tracţiune faţă – fără a fi necesare intervenţii corectoare pentru stabilizarea dinamicii laterale.

Frâne M Sport standard şi anvelope sport fără costuri suplimentare
Ca şi la vârful de gamă BMW M135i xDrive, puterea de frânare necesară la BMW 128ti este furnizată de frânele M Sport standard, ale căror etriere poartă logo-ul M pe puntea faţă şi sunt vopsite în roşu (o premieră pentru un model BMW Seria 1). Etrierele monobloc fixe din aluminium, cu patru pistoane, şi discurile ventilate 360 x 30 mm sunt utilizate pe puntea faţă, în timp ce roţile spate au etriere flotante, cu discuri de frână ventilate ce măsoară 300 x 20 mm. Frânele M Sport se evidenţiază prin rezistenţa crescută şi o senzaţie excepţională. Jantele exclusive de 18 ţoli, din aliaj uşor, cu design Y-spoke 553 M şi finisaj bicolor, ce echipează BMW 128ti pot fi comandate gratuit cu anvelope sport (Michelin Pilot Sport 4) în format 225/40 R18. Jantele M Performance de 18 ţoli, cu design double-spoke 554 M şi finisaj Jet Black mat, şi cele de 19 ţoli, din aliaj uşor, cu design double-spoke 552 M, pentru pneuri 235/35 R19 sunt şi ele disponibile ca opţiuni.

Motor şi sistem de propulsie.
Dezvoltare sublimă a puterii cu tehnologie BMW TwinPower Turbo.

Motorul de la BMW 128ti este un derivat direct al celui mai puternic propulsor cu patru cilindri al BMW Group, care a fost dezvoltat pentru modelele dintre care face parte şi BMW M135i xDrive (unde dezvoltă 225 kW/306 CP). Motorul a fost modificat cu tehnologie BMW TwinPower Turbo pentru noul model sport compact. Acum produce 195 kW/265 CP la o capacitate cilindrică de 2,0 litri, pe un interval al turaţiilor cuprins între 4.750 şi 6.500 rpm. Cuplul maxim de 400 Nm este disponibil între 1.750 şi 4.500 rpm. Toate acestea înseamnă că BMW 128ti realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în 6,1 secunde, spre o viteză maximă limitată la 250 km/h. În contextul acestor performanţe, 128ti consumă 6,1-6,4 l/100 km şi emite doar 139-148 g/km de emisii CO2 în ciclul de emisii WLTP. Aceasta îi permite să îndeplinească standardul de emisii Euro 6d. Active Sound Design (ASD), disponibil standard, oferă o amplificare specifică a acusticii autentice a motorului şi se adaptează judicios la caracterul BMW 128ti. Rezultatul este o experienţă auditivă palpitantă şi foarte sportivă pentru conducător, fără nici o creştere a emisiilor de zgomot externe.

Schimbări rapide ale vitezelor cu transmisia Steptronic Sport cu opt trepte
Asemenea vârfului de gamă BMW M135i xDrive, BMW 128ti este echipat standard cu o transmisie Steptronic Sport cu opt trepte. Confortul schimbării şi acustica au fost optimizate suplimentar în 2019 pentru actuala gamă BMW Seria 1. Schimbările automate rapide ale vitezelor asigură că cea mai înaltă treaptă posibilă este activată în orice moment, chiar şi la viteze de deplasare reduse. Clapetele de schimbare de pe volan permit şi ele conducătorului să schimbe vitezele manual în orice moment.

Accesorii M Performance.
Accesoriile din fibră de carbon creează un sentiment autentic de motorsport.

Clienţii pot oferi noului lor BMW 128ti o notă şi mai personală prin accesoriile din gama M Performance exclusivă. Pe lângă îmbunătăţirea stilului exterior dinamic şi sportiv al automobilului, componentele au şi o latură funcţională în ceea ce priveşte construcţia uşoară şi aerodinamica. Un rol major aici este jucat de competenţa vastă în curse a BMW M GmbH, care a fost canalizată în dezvoltarea accesoriilor M Performance.

Uşurinţă sportivă pentru a îmbunătăţi aerodinamica şi stilul exterior
Diverse accesorii uşoare în noul aspect de fibră de carbon şi componente în negru lucios îmbunătăţesc suplimentar aspectul sportiv al BMW 128ti. Spliterul frontal M Performance, spoilerul de pe acoperiş cu debit de aer şi aripioarele aero în negru lucios optimizează aerodinamica, sporind suplimentar calităţile dinamice ale modelului sport compact. Acelaşi lucru este valabil şi pentru difuzorul din fibră de carbon. Toate aceste accesorii M Performance au fost dezvoltate special pentru BMW Seria 1 şi au fost adaptate în tunelul aerodinamic pentru a conlucra perfect. Componentele din fibră de carbon, de înaltă calitate, care includ şi capace M Performance pentru oglinzile exterioare, sunt făcute manual cu măiestrie deosebită. Ele sunt finisate cu un strat clar şi au un finisaj lustruit foarte lucios. La jantele disponibile se adaugă jantele forjate de 18 ţoli, cu design Y-Spoke 711 M şi finisaj Ferric Grey (potrivite pentru lanţuri de zăpadă), şi cele M Performance de 19 ţoli, din aliaj uşor, cu design  Double-spoke 555 M bicolor şi finisaj lustruit.

Sentiment de motorsport la interior
Volanul M Performance, cu zonă de aderenţă pronunţată cu Alcantara şi suporţi mari pentru degete, oferă o autenticitate suplimentară de maşină de curse pentru interiorul BMW 128ti. Pe lângă faptul că este foarte plăcut la atingere şi oferă o aderenţă remarcabilă, marcajul roşu de la ora 12 şi cusăturile transversale de culoare gri argintiu, realizate manual, oferă alte detalii vizuale. Caracterul sportiv high-tech al maşinii poate fi amplificat şi mai mult cu husa M Performance pentru volan, în combinaţie fibră de carbon/Alcantara sau fibră de carbon/piele, cu inscripţie M Performance. Ambianţa de curse din cockpit este completată într-un stil adecvat de clapetele M Performance pentru schimbarea vitezelor, din fibră de carbon, pentru transmisia Steptronic Sport cu opt trepte.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account