[VIDEO] O nouă gamă de sunete pentru plăcerea de a conduce electric: BMW IconicSounds Electric

Experiența de condus pentru modelele electrice de la BMW variază de la plăcerea silenţioasă, până la o experiență dinamică. Acum, un sunet interior de rulare definitoriu pentru marcă adaugă şi mai multă profunzime plăcerii de a conduce în mod electric. BMW IconicSounds Electric va aduce peisaje sonore noi şi bogate, pline de emoție în portofoliul de modele al mărcii. Acestea au fost create ca parte a unei colaborări între BMW Group şi compozitorul Hans Zimmer, câştigător de premii Grammy şi Oscar.

Noile sunete reflectă caracteristicile specifice de performanţă ale sistemului de propulsie şi atributele caracteristice ale unui BMW electrificat într-un mod complet nou, autentic. „Sunetul este o parte fundamentală a experienţei emoţionale de condus într-un BMW”, spune Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design. „Cu experienţa şi creativitatea de neegalat ale lui Hans Zimmer pe care să ne bazăm, creăm un caracter acustic unic al automobilelor noastre electrice.” BMW IconicSounds Electric va fi disponibil pentru prima dată la BMW i4 în prima jumătate a anului 2022, apoi şi pentru BMW iX în a doua jumătate a anului 2022. Această funcție pot fi activate în automobile echipate corespunzător prin Remote Software Upgrade.

Universurile sonore create de BMW IconicSounds Electric vor varia în funcţie de selecţia My Modes. Setărilor Personal, Sport şi Efficient deja disponibile în modelele BMW actuale li se alătură acum pentru prima dată noile My Modes Expressive şi Relax, cu pasaje sonore distinctive special adaptate. Totodată, modelele BMW M electrificate vin cu variante BMW IconicSounds Electric dedicate.

Sunete inovatoare pentru modelele BMW electrificate

Percepţia acustică a automobilelor sale a fost întotdeauna în fruntea listei de priorităţi pentru BMW. Din 2009, inginerii de sunet ai companiei lucrează la acustica generată artificial pentru modelele electrice pentru a se asigura că pietonii şi bicicliştii sunt avertizaţi cu privire la apropierea automobilelor electrice. La BMW i8, lansat în 2014, acestei protecţie a pietonilor i s-a alăturat un sunet generat artificial în habitaclu. Când automobilul rula în modul electric, aceasta crea o conexiune sonoră între maşină şi conducătorul său, care ar fi fost mai obişnuit cu zgomotul produs de sistemele de propulsie convenţionale. Sunetul sistemului de propulsie electric al BMW i8 a fost inspirat în primul rând de funcţionarea motorului său electric. Călătoria către o compoziţie sonoră complet nouă a progresat de atunci, prin sistemul de protecţie acustică a pietonilor introdus în 2019 pentru variantele plug-in hybrid ale sedanului de lux BMW Seria 7, până la BMW IconicSounds Electric.

BMW IconicSounds Electric a început ca o colaborare între BMW Group şi Hans Zimmer, compozitor premiat cu Grammy şi Oscar, cu obiectivul de a dezvolta un design sonor şi concepte revoluţionare pentru flota de automobile electrice BMW. Această dezvoltare are ca rezultat utilizarea practică şi inovatoare a unui univers sonor special pentru viitoarele automobile de producţie, creând o legătură emoţională între conducător şi maşină. „Creăm sunete care sărbătoresc frumuseţea şi complexitatea automobilelor noastre şi care creează emoție”, spune Renzo Vitale, director sound design BMW Group.

Parteneriatul cu Hans Zimmer

În Hans Zimmer, BMW Group a câştigat un partener cu experienţă şi multipremiat, ale cărui numeroase recunoaşteri se întind pe mai bine de patru decenii. Pasiunea lui Zimmer pentru automobilele BMW a început când era foarte tânăr, după cum îşi aminteşte: „Întotdeauna am fost un pasionat de BMW. În copilărie, recunoşteam sunetul BMW-ului mamei mele când venea acasă. Sunt încântat să am ocazia de a crea sunetul viitoarelor modele BMW electrice şi de a crea emoţii pentru experienţa de condus electric de mâine.” Fiind un prieten de lungă durată al mărcii, Zimmer a simţit nevoia să se implice îndeaproape în zona de design acustic pentru BMW.

De atunci, Hans Zimmer a contribuit prin competenţa sa la designul acustic pentru automobilele BMW electrificate, atât în calitate de compozitor şi custode al BMW IconicSounds Electric, cât şi prin activitatea sa la diferite proiecte conexe. În noiembrie 2019, Zimmer şi Vitale au prezentat împreună noul sunet de pornire/oprire pentru modelele BMW alimentate electric şi plug-in hybrid. La începutul fiecărei călătorii, acest sunet „ready-to-drive” anticipează experienţa de condus electrică.

Proiectul BMW IconicSounds Electric se bazează pe o colaborare internaţională amplă, cu înregistrări preluate din studiourile lui Zimmer din Los Angeles şi Londra, laboratorul acustic al BMW din München şi o serie de sesiuni virtuale. „Este o onoare să pot lucra împreună cu BMW”, spune Hans Zimmer. „Aceasta este o oportunitate unică de a contribui nu doar la crearea sunetului viitoarelor automobile electrice, ci şi de a avea un impact asupra acusticii oraşelor de mâine.” Compozitorul a fost foarte încântat să facă parte din proiect, spunând: „Pentru prima dată de la revoluţia industrială, avem o oportunitate unică de a reproiecta şi redefini sunetele oraşelor noastre. Şi nu suntem restricţionaţi în nici un fel de limite mecanice.”

Mobilitatea electrică creează oportunitatea reinventării sunetelor sistemului de propulsie

Progresul în mobilitatea electrică a anunţat de asemenea o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte acustica sistemului de propulsie. Spre deosebire de automobilele cu propulsie convenţională, în care procesul de ardere în motor este însoţit de un sunet specific, automobilele electrice funcţionează aproape silenţios.

În consecinţă, transformarea de la motoarele cu ardere la mobilitatea electrică oferă designerilor de sunet o oportunitate extraordinară de a reinventa complet percepţia acustică a unui automobil. Ei pot crea pachete sonore care pot face experienţa de mobilitate durabilă şi mai intensă, chiar mai prezentă şi distinctă. BMW IconicSounds Electric şi colaborarea cu Hans Zimmer utilizează acest potenţial într-un mod unic.

În esenţa, condusul electric silențios generează un nivel cu totul nou de confort. Cu toate acestea, absenţa sunetului ia ceva din experienţa de condus. Feedbackul acustic la mişcările acceleraţiei este un element fundamental în experienţa emoţională la bordul unui automobil.

Acustica unui automobil joacă un rol şi în ceea ce priveşte siguranţa. De aceea, producătorii au obligaţia legală de a-şi echipa automobilele electrice cu un sistem de alertă acustică pentru automobile. Sunetul pe care îl emite în exterior este conceput pentru a alerta pietonii şi bicicliştii cu privire la apropierea unui automobil electric. Sistemul sonor de protecţie a pietonilor montat pe automobilele electrificate de la BMW generează un sunet clar perceptibil, dar nu diminuează confortul acustic al celor aflaţi la bord.

BMW IconicSounds Electric a fost dezvoltat pentru a oferi conducătorului o experienţă autentică şi captivantă, construită subtil, bazată pe modul în care interacţionează cu automobilul. În timpul dezvoltării sunetelor care pot fi auzite în habitaclul modelelor BMW electrificate, s-a luat în considerare faptul ca acustica să îl ghideze pe conducător, nu să-l copleşească.

My Modes: sunetul ca parte a unei experienţe de utilizator complete

În spectrul auditiv definit pentru fiecare model specific, sunetul de condus emis de automobilele electrice de la BMW variază în funcţie de My Mode selectat. My Modes creează o experienţă complexă în habitaclu, care este orientată spre preferinţele personale ale conducătorului. Experienţa din interior se referă la mai multe simţuri, evocând momente foarte speciale de care să se bucure conducătorul şi pasagerii săi. Activate cu ajutorul unui buton de pe consola centrală, My Modes combină şi orchestrează numeroase funcţii ale automobilului, printre care acustica de condus.

Cu BMW IconicSounds Electric, diferenţa dintre sunetele de condus în My Modes individuale este perceptibilă şi mai clar. „Fiecare My Mode pune accent pe diferite faţete ale caracterului automobilului şi acest lucru se poate auzi şi în sunetul pe care îl produce”, explică Renzo Vitale. În My Mode Personal – setarea implicită din BMW iX (la BMW i4 este Comfort) -, BMW IconicSounds Electric utilizează un model de sunet armonios şi multe componente tonale pentru a construi o acustică care exprimă caracterul progresiv şi independent al automobilulu și care să fie compatibilă cu designul automobilului. Varianta de sunet care se aude în habitaclu atunci când este selectat modul Personal sau Comfort formează baza şi pentru sunetul de condus transmis extern de sistemul de avertizare acustică a pietonilor.

Peisajele sonore concepute pentru My Modes sunt o compoziţie de diverse forme de generare a sunetului, care combină elemente tradiţionale, cu creaţii complet noi. Baza este oferită de voce şi instrumentele clasice, dar sunt folosite şi sunete mecanice şi combinaţii neobişnuite pentru a produce diverse tonuri. De exemplu vocile feminine şi sunetul unei corzi de chitară făcut să vibreze cu ajutorul unui cilindru de sticlă au fost doar câteva dintre elementele încorporate în sunetul pentru My Mode Comfort la BMW i4, după cum explică Renzo Vitale: „În acest fel, transpunem caracteristicile sistemului de propulsie electric într-un peisaj sonor BMW individual şi distinctiv.”

Sunetul armonios şi elegant produs în My Mode Personal sau Comfort contrastează cu percepţia acustică în setarea Sport, care se concentrează mult mai puternic pe experienţa activă de condus. Cu o prezenţă sonoră distinctă şi o modulaţie extrem de dinamică, peisajul sonor din acest mod oferă conducătorului un feedback acustic clar asupra furnizării de putere a motorului şi a stării curente de condus. Prin urmare, experienţa încântătoare a condusului sportiv este îmbunătăţită de acompaniamentul acustic adecvat.

Doar în My Mode Efficient, feedbackul acustic este suprimat complet, funcţionarea silenţioasă a sistemului de propulsie completând decizia conducătorului de a adopta un stil de condus foarte eficient. De asemenea, conducătorul are opţiunea de a dezactiva sunetul de condus în celelalte My Modes prin meniul iDrive corespunzător.

Două noi My Modes cu propriile lor peisaje sonore

Sosirea BMW IconicSounds Electric coincide cu prezentarea a încă două My Modes. Noile setări Expressive şi Relax cuprind şi propriile universuri sonore individuale şi au un impact notabil asupra experienţei emoţionale generale din timpul călătoriei.

Sunetul din My Mode Expressive este însoţit de culori neon cu contrast ridicat şi modele abstracte pe ecranul central curbat BMW. Tonalitatea de bază constă dintr-un sunet de vioară. O altă structură sonoră cu ton mai înalt este suprapusă peste aceasta la accelerare, modificând armonia în mai multe etape pe măsură ce viteza automobilului creşte. Primul acord complet se aude când automobilul atinge 60 km/h, urmat de un al doilea acord complet la 120 km/h. Pe de altă parte, atunci când se rulează cu viteză constantă, tonul rămâne acelaşi în timp ce volumul este redus semnificativ pentru a concentra percepţia acustică asupra liniarităţii silenţioase a sistemului de propulsie.

Această experienţă acustică formează un contrast puternic cu starea interioară de bază produsă de coloana sonoră în modul Relax My Mode, care pune accentul pe armonie şi relaxare de îndată ce această setare este selectată. În concordanţă cu grafica care apare pe ecranul central curbat BMW – inspirată de linii de coastă, râuri şi lacuri -, aceasta produce o compoziţie sonoră lină, subtilă şi armonioasă care se pretează unui condus calm şi relaxat. „Acest peisaj sonor ameliorează orice tensiune pe care o simte conducătorul şi îl ajută să lase activ stresul în urmă”, descrie Renzo Vitale.

Coloane sonore personalizate pentru BMW i4 şi BMW iX

Lansarea BMW IconicSounds Electric înseamnă că paleta de sunete pentru modelele BMW electrice, care a fost dezvoltată în colaborare cu Hans Zimmer, poate fi experimentată acum integral pentru prima dată. Sunetul ready-to-drive, care este emis timp de aproximativ două secunde la apăsarea butonului Start/Stop, semnalează că experienţa de mobilitate durabilă este pe cale să înceapă. În timpul călătoriei, comenzile conducătorului sunt însoţite de sunetul de condus pentru modelul specific. Aceasta include nu numai feedbackul acustic ca răspuns la fiecare mişcare a acceleraţiei, ci şi un sunet de aconpaniere autentic care indică în mod clar starea curentă de funcţionare a automobilului.

În rolul său de nou avanpost tehnologic al BMW Group, BMW iX simbolizează o formă a plăcerii de a conduce care este remarcabil de progresivă, dar şi excepţional de confortabilă şi spaţioasă. Pe de altă parte, BMW i4 aduce mobilitatea electrică chiar în inima mărcii. Poziţionarea sa în segmentul median premium înseamnă că este foarte strâns legată de tradiţia BMW. În ambele cazuri, caracteristicile automobilului sunt reflectate în peisaje sonore specifice.

Automobile BMW M electrice cu acustică proprie

O compoziţie sonoră personalizată însoţeşte şi experienţa de condus la modelele BMW M cu propulsie electrică. În consecinţă, universul de sunet conceput pentru BMW i4 M50 este plin de energie. „Căutăm să transferăm elementele tradiţionale ale mărcii BMW M în viitor”, comentează Renzo Vitale.

Un sunet de condus puternic şi impozant, dar niciodată deranjant, reuşeşte să transmită în mod autentic agilitatea, precizia şi echilibrul care caracterizează manevrabilitatea automobilelor BMW M. Sunetul se intensifică brusc la accelerare, dând expresie sonoră caracterului puternic al automobilului. Drept urmare, performanţa uluitoare care este o caracteristică definitorie a modelelor electrificate din gama BMW M GmbH poate fi experimentată cu şi mai multă intensitate.

Procesul creativ de dezvoltare a sunetului

Procesul de creare a acestor sunete inovatoare începe cu Hans Zimmer şi BMW Group care dezvoltă o înţelegere comună a obiectivelor tehnologice şi emoţionale pentru noile universuri sonore. Apoi, Zimmer şi Renzo Vitale îşi reimaginează aceste emoţii ca elemente melodice. Împreună, ei iau în considerare ce emoţii ar putea fi trezite de fiecare sunet. Adesea, ei folosesc instrumente tradiţionale, dar într-un mod inedit, permiţându-le să redefinească potenţialul oferit de anumite resurse muzicale.

Odată ce sunetele nou create sunt gata, acestea sunt integrate într-un BMW de către echipa de sound design şi sunt testate pentru a obţine feedback în timp real. Coloana sonoră finită este testată pe șosea în modelul respectiv, astfel încât emoţiile generate de compoziţia acustică să poată fi potrivite cu precizie diverselor My Modes şi situaţiilor de condus.

Deşi Zimmer şi Vitale folosesc frecvent instrumente tradiţionale atunci când dezvoltă sunete noi, o fac într-un mod neconvenţional, creând sunete care în mod normal nu ar fi aşteptate de la aceste instrumente. Designerii de sunet lovesc corzile de chitară sau aruncă obiecte într-un perete şi caută inspiraţie în sunetul imprevizibil pe care îl produc. Într-o altă fază de dezvoltare, Hans Zimmer creează mai întâi o suită de trei minute. Apoi, el şi Vitale extrag elemente din ea pentru a se concentra pe ceva cu totul neaşteptat, care oferă baza unei compoziţii şi a unui mod complet nou de exprimare a sunetului.

Sunetul întăreşte relaţia dintre conducător şi maşină

Conducătorii nu se identifică cu BMW-ul lor doar pe baza caracteristicilor de performanţă ale sistemului de propulsie şi a calităţilor de condus – acustica a jucat întotdeauna un rol-cheie. Acum, BMW IconicSounds Electric oferă un suport şi mai mare pentru consolidarea acestei legături emoţionale. Pentru prima dată, peisajele sonore concepute pentru modelele cu propulsie electrică şi diferitele variante ale acestora în funcţie de My Mode selectat iau în considerare şi preferinţele personale ale conducătorului.

Aceasta înseamnă că interacţiunea dintre conducător şi automobil poate fi percepută în habitaclu mai intens ca niciodată. „Feedbackul acustic la accelerare a fost reglat fin la unghiul în schimbare al pedalei”, explică Renzo Vitale. Prin urmare, modularea sunetului este adaptată cu mare precizie la unghiul acceleraţiei şi, prin extensie, la comenzile conducătorului. „Când conducătorul interacţionează cu pedala, este mai mult decât un punct de contact mecanic – este un element de execuţie”, spune Hans Zimmer. „Accelerarea se transformă într-o experienţă care duce conducătorul printr-o serie întreagă de texturi sonore care se schimbă treptat.”

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account